19 találat a(z) belépés kivába cimkére

Kivába lépés – kapcsolt vállalkozás minősítése Kérdés

Belépés kivába Kérdés

Belépés kivába Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kiva törvény 16. § (3) szerint: A (2) bekezdésben meghatározott állományi létszám és bevételi határok számítása során a kapcsolt vállalkozások átlagos statisztikai állományi létszámát és bevételét együttesen, az utolsó beszámolóval lezárt üzleti év adatai alapján kell figyelembe venni.Ha egy kft. 2020.01.01-vel szeretne a kiva hatálya alá belépni, akkor a létszám és bevételi adatokat a 2018.12.31-ei vagy a 2019.12.31-ei beszámoló alapján kell vizsgálni? Köszönettel: Jancsó Katalin

Belépett a kivába a cége? Így veheti ki az előző évi osztalékot Cikk

Milyen adózással fizetheti ki a 2019. évben kiva adózásra átváltó kft. az előző évi osztalékot, vagyis mivel szociális hozzájárulási adót nem fizet, csak szja-levonásra kötelezett? A ki nem fizetett osztalékot visszavezetheti az eredménytartalékba? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Kiva Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kivaalanynak folyamatban levő ingatlanberuházása van, amit az idén fog befejezni. A beruházást már a taós időszakban elkezdte. A tárgyévben beruházási számlán lekönyvelt összeg igénybe vehető-e kivaalap-csökkentő tételként? A társaságnak van fel nem használt elhatárolt vesztesége. kivaalanyiság megszűnése után, mivel nem lehet értékcsökkenést érvényesíteni a kivás időszakban beszerzett tárgyi eszköz esetében. Mi a helyzet, ha ez a tárgyi eszköz taós és kivás időszakot is érint? Köszönettel: Hné

Osztalékfizetés kivába történő évközi átlépésnél Kérdés

Egy társaság 2018.10.01-től átlépett a kiva hatálya alá. A 2017-es beszámoló elfogadásakor osztalékot hagyott jóvá, amit 2018. 06. hóban kifizetett a társaság, ezzel elérte a tag az ehofizetés 450 ezer forintos korlátját. 2018. 08. és 09. hóban osztalékelőleget vett fel a tulajdonos. Mivel a kiva alá történő bejelentkezést megelőző nappal le kell zárni az évet, és beszámolót kell csinálni, osztalékról ennél a beszámolónál is dönteni lehet. Ha december elején elfogadja a beszámolót, jóváhagy osztalékot, ami magasabb összegű lesz, mint az előleg, akkor jól gondolom, hogy szja-fizetés mellett veheti ki az osztalékot, persze, ha azt még 2018-ban kifizeti? Számokkal: 2017. évi beszámoló utáni jóváhagyott osztalék 5 millió forint, kifizetve 2018.06. hóban 450 ezer forint eho levonva 2018. 01-09. hó közötti időszakra elkészített beszámoló jóváhagyásakor elfogadott osztalék 5 millió forint, kifizetett, a kifizetett osztalékelőleg 2018. 08. és 09. hóban 2 millió forint. Ha a maradék kifizetésre kerül december hóban, akkor ebből már nem kell vonni ehót, és az osztalékelőlegből sem.

Duplájára nő a kivába belépés bevételi értékhatára Cikk

December 1-jétől változik a kisvállalati adó (kiva) hatálya alá történő bejelentkezéshez szükséges feltételek egyike. A jelzett időponttól ugyanis – ami már a 2018. december 1. és december 31. közötti, 2019. évre történő bejelentkezésre is alkalmazható – abban az esetben választható a kisvállalati adóalanyiság, ha az adóalany az adóévet megelőző adóévben (tehát a kiva-alanyiságot megelőző utolsó adóévben) elszámolandó bevétele várhatóan nem haladja meg az 1 milliárd forintot, 12 hónapnál rövidebb adóév esetén az 1 milliárd forint időarányos részét.

Vásárolt cég elhatárolt veszteségének felhasználása kivás időszakban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy taós társas vállalkozás az évek során 250 millió forint veszteséget halmozott fel. A céget egy új magánszemély tulajdonos vásárolta meg. Milyen feltételek mellett használhatja fel az új tulajdonos a cégben a fenti veszteséget a jövőbeni pozitív eredmény (nyereség) csökkentésére, ha a cég – marad a tao hatálya alatt, – a cég áttér a kiva hatálya alá? Válaszát előre is köszönöm. Szekeres Zsolt

Előző évi jutalmak kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018. évre kiva alá áttért társaság (előzőleg mikrogazdálkodó) az előző évi eredménye alapján jutalmat osztana, amit január közepén és februárban fizetne ki. Január 10-e utáni a kifizetés, azaz a szja-törvény már 2018-as jövedelemként tekinti. Kérdés: a szociális hozzájárulási adó avagy a kiva alapját növeli? A bérprogram számol szochót, de 19,5 százalékot, de ha kell számolni szochóval, akkor 22 százalékot, a 2017-es mértéket? Vagy 2018. évi bérjárulékköltség, és a kiva szerint adózik? Köszönettel: kgyk

Kiva adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiva adózással kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy a pénztár mentesített keretösszeg számításánál, ha a társaság 2018-ban belép a kivába, és belépésekor 3 millió forint a pénztára, akkor a későbbi években, amikor számítja a mentesített keretösszeget, szintén figyelembe veheti a számításkor ezt a 3 millió forintot, ha egyébként a tárgyévi bevétel 5%,-és 1 millió forint mentesített összegnél magasabb a pénztára? Kiva adózásnál milyen tőkeműveletek merülhetnek fel? Köszönöm válaszukat!

Belépés kivába – kiegészítő kérdés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A belépés kivába 2017.03.09-ei kérdéshez szeretnék pontosítást kérni, mivel hasonló gazdasági esemény előtt állunk. A NAV honlapján megjelent NAV-NGM tájékoztató szerint az év közbeni belépéskor a kezdést megelőző napot követő 5. hónap végéig kell záró társaságiadó-bevallást beadni. A kivatörvény szerint, mivel a társaság marad a számviteli törvény hatálya alatt – értelmezésem szerint –, nem kell zárómérleget benyújtani, hiszen a könyvvezetés nem változik, csak az adó megállapításának módja. Lehet, hogy a szakértői válasz a katás adózóra vonatkozott, aki valóban csak bevételi nyilvántartásra kötelezett? A választ előre is köszönöm! Aignerné Orcsik Emese

Belépés a kivába II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2017. 03. 09-én feltett, azonos című kérdésemet az alábbiakkal egészíteném ki. Ha a vállalkozás január 1-jétől lépett be a kiva hatálya alá, akkor a 1671 számú bevalláson kívül, melynek esedékessége május 31., más bevallást kell-e benyújtani? A 01, 08, 65 számú bevallásokat a bevallás gyakorisága szerinti határidőkig benyújtottuk! Várom szíves válaszukat! Köszönettel.

Belépés kivába Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. 2017. április 1-jétől átjelentkezne a kiva hatálya alá. Kérem, szíveskedjen tájékoztatni, hogy mindez milyen számviteli, illetve adózási, adóbevallási teendőket jelent! Várom szíves válaszát! Köszönettel.

Kivába való belépés időpontja – kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016. december 20-án egy kft. bejelentette az adóhatóság felé, hogy a kiva szerint szeretne adózni 2017. 01. 01-jétől. 2016. december 21-én a cég üzletrészének 80%-át olyan magánszemély vette meg, aki kivába való belépési feltételeket meghaladó paraméterű céggel is rendelkezik (50 feletti munkavállaló, 500 millió Ft feletti árbevétel), viszont a kilépéshez szükséges határokat együtt sem érik el. Maradhat-e a kiva alanya a belépő cég 2017-ben, vagy vissza kell lépnie a társasági adó alá? Köszönöm!

Kivára áttérés Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017. január 1-jétől átjelentkeztünk a kiva hatálya alá. A 71-es bevallást kell beadni, ahol a megszűnés szabályainak alkalmazásáról írnak (mely paragrafusok tartoznak ide?). Kérem tájékoztassanak, hogy ebben az esetben ez mit jelent, hogy a dec 31-ei leltárkészlet értékét le kell adózni még május 31-éig? Tudomásom szerint a kiva alatt pénzforgalmi eredményt kell számolnunk, hogyan fog működni ez a már kifizetett készlettel? A meglévő tárgyi eszközeit tovább lehet amortizálni a számviteli törvény szerint, a kiva alapját viszont nem csökkenti? Köszönöm válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tárgyi eszköz

Pölöskei Pálné

adószakértő

Nemleges nyilatkozatú őstermelő szochója

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close