14 találat a(z) belépés cimkére

Munkaszüneti napra bér 5/2 munkarendnél, ki-belépésnél Kérdés

Tisztelt Adózóna! Teljes munkaidős havidíjas (5/2 munkarendben) dolgozó munkavállalónak munkaszüneti napra is jár díjazás. Például: áprilisban 20 munkanapja van, májusban pedig 22 munkanapja. Most két problémánk is felmerült a dolgozóink ki-be lépésénél. Ha április 15-én lép be valaki a 20 munkanapos áprilisból a rá eső rész 10 munkanap (április 15-30-ig, nem számít bele a 19-22-i ünnep). Például: 100 000/20*10, a bére 50 000 forint. Valamint ha valaki május 15-én lép ki, a 22 munkanapos májusból a ráeső rész (01-15-ig, nem számít bele az 1-je) 10 munkanap. Például:100 000 Ft/22*10, a bére 45 455 forint. Az arányosításnál elvesztik a munkaszüneti napra járó bérüket. Kérdésem: jó ez így? Köszönöm szépen a válaszukat előre.

Családi gazdaságból kilépő tag bevétele Kérdés

Családi gazdaság 2018.03.31-éig 3 fővel működött. E napon kilépett egy tag (a vezető testvére), de belépett a vezető gyermeke, egy határozatot kaptak róla. Keletkezett január-ban bevétel, és vannak költségszámlák is. Hogyan kell eljárni a bevétel meghatározásánál, hogy az szabályos legyen? Én a következőképpen jártam el. Március 31-éig összesítettem bevételt és költséget, és elosztottam 4 felé. A kilépő tagnak ez szerepelt az adóbevallásában 40 százalékos költségátalány alkalmazása mellett, mivel a többieknek is ezt alkalmaztam. A többieknek pedig ápr. 1-dec. 31. közötti bevételét és kiadásait osztottam 3 felé, és ezt hozzáadtam a jan. 1. és márc 31. között keletkezett bevételeihez és költségeihez. Szintén 40 százalékos költségátalányt alkalmaztam. A kilépő tagnak kedvezőbb lett volna a nyilatkozat a 20 százalék költségszámla meglétéről és ehót fizetett volna, de úgy tudom mindenkinek egyforma adózást kell választani. Jól jártam-e el a bevételek és a költségek meghatározásában? Amennyiben van más megoldás, kérem ebben a segítségüket! Köszönettel Kné Marianna

Áttérés katára év közben Kérdés

Egyéni vállalkozó év közben áttér katára. Mikor kell bevallást benyújtani?

Családi gazdaságból kilépés és átlépés másik családi gazdaságba Kérdés

Tisztelt Szakértő! 3 tagú családi gazdaságból az egyik tag év közben kilépett és átlépett egy másik, a férje családi gazdaságába. Ebben az esetben hogyan kell a bevételeket és költségeket felosztani az egyik és a másik családi gazdaság esetében?

Belépés az áfába Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes társaságnál, tulajdonosváltás és tevékenységbővítés, profilváltás esetén van-e lehetőség év közben az általános szabályok szerinti áfába belépni, ha év elejétől a bevétel nem érte el a 8 millió forintot?

Kata ismételt választhatósága Kérdés

Ha az adózó most belépett a kata hatálya alá, mert azt tervezi, hogy folyamatosan elegendő bevétele lesz, de mondjuk, 2018. májusban látja, hogy jobban jár, ha kilép a katából és egyéni vállalkozóként szja-t fizet, mikor léphet vissza legkorábban a katába? 2018-ban még vissza tud lépni? Hányszor léphet ki és be? Köszönöm szépen.

Kiván innen, kiván túl: elszámolás belépéskor és kilépéskor Cikk

Személyi jövedelemnek nem minősülő kifizetések, értékcsökkenés, tárgyi eszközök és osztalék elszámolása: megannyi kérdés, amely a kiva alá belépőket, illetve a társasági adózásra visszatérőket foglalkoztatja.

Tagi kölcsön bt.-nél Kérdés

Ügyfelem egy bt. beltagja. A bt. jelentős beruházási hitelt vett fel és ehhez az önrészt, 10 millió forintot a bt. beltagja adta. A beruházási hitel lejárata 10 év. A beltag kilépne. Kérdésem, hogy részére muszáj-e visszafizetni a kölcsönt? A bt. ugyanis nem tudja, illetve a hitelszerződésbe benne van, hogy neki csak a hitel lejárta után lehet vissza fizetni. Lehetséges-e, hogy az új beltaggal egymás között rendezzék, és a továbbiakban az új beltagnak tartozna a bt.? Válaszukat köszönöm

Belépés elmaradása szankcionálható? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megtudni, jogilag van-e lehetőség arra, hogy a munkavállaló belépési szándékát, pontosabban annak elmaradását valamilyen módon szankcionálni lehessen? Sajnos többször előfordult már egyik cégünknél, hogy a hetekkel korábban aláírt munkaszerződését a dolgozó a munkába állása előtt lemondja, ezzel megkárosítva a céget oly módon, hogy a másik potenciálisan felveendő álláskereső időközben másik állást talált, így elölről kell indítani az egész álláskeresési folyamatot? Lehet-e valamilyen kötbért vagy bármit kikötni garanciaként a munkába állás biztosítására? Szíves válaszát előre is köszönöm!

Kiva, belépés előtti tao-kedvezmények Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 2017. 01.01-jével belépett a kiva alá. Kérdésem, hogy a 2016. évi társasági adója csökkentéseként képezhet-e 2016. évre fejlesztési tartalékot? Az Adózóna válaszai közt ( Pölöskei Pálné, Szipszer Tamás) ellentétes véleményt találtam, és a NAV sem ad egyértelmű választ. Várom egyeztetett véleményüket, hogy a cég 2016. évi gazdálkodását lezárhassuk. Üdvözlettel: Krisztiánné

KIVA belépés, pontosított kérdés Kérdés

Tisztelt Szipszer Tamás! Kérdésem (http://adozona.hu/kerdesek/2017_1_25_KIVAba_valo_belepes_idopontjakapc_deq) arra vonatkozott, hogy jogosan lépett-e be a vállalkozás a kiva hatálya alá? A december 20-ai állapotot kell figyelni, vagy a január 1-ei adatokat? Köszönöm!

Iránymutatás a NAV-tól: így kell belépni az evába, és kilépni onnan Cikk

Tájékoztatót tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá történő bejelentkezéssel, illetve a törvény hatálya alól történő kijelentkezéssel összefüggő teendőkről.

Közös őstermelésből kilépő és visszalépő tag szja bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértők! 2 fős közös őstermelésből évközben kilépő, majd pár hónap múlva (évközben) visszalépő tagnak hogyan kell kiszámolni a 2016. évi jövedelmét? Megállapodhatnak-e úgy a kilépéskor, hogy a még év végéig beérkező bevételek és költségek kétfelé osztandók? Hol van a határ, hogy milyen bevételeket és költségeket oszthatnak fel a későbbiekben? Ráadásul ebben az esetben még évközben vissza is lépett ugyanaz a tag. Lehet-e ilyen megállapodás? Így gyakorlatilag az egész évi bevételeket és költségeket 2 felé lehetne osztani. A területalapú támogatást saját névre külön-külön kapják, erre is lehet megállapodás, hogy fele-fele arányban részesülnek belőle? Az szja törvényben nem találok erre semmit, csak az szja bevallási útmutatóban van rá utalás. Válaszukat előre is köszönöm.

Óvodai dolgozó bérpótlékai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő lenne: óvodai dolgozó a besorolása miatt ágazati, illetve kiegészítő pótlékot kap, ha hónap elején például 04.08-án kiléptették, majd 04.27-én beléptették újra (mint nyugdíjas). Ilyen esetben az áprilisi hónapra csak a jogviszonyban töltött napokra járnak neki pótlékok arányosítva a jogviszonyban töltött napokra, vagy megadható az egész havi pótlék a két jogviszony között elosztva? Köszönöm válaszát

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Ügyvezető 36 órát elérő munkaviszonnyal

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Osztalékfizetés devizában

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Bt. tagi jogviszonyok

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs