460 találat a(z) bejelentési kötelezettség cimkére

Ügyvezető díjazás nélkül Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Idén alakult "A" Kft.-nek tulajdonosa egy másik, "B" Kft. Az ügyvezető tagja a "B" Kft.-nek, és onnan is kapja a munkabérét, "A" Kft.-ben az ügyvezetési feladatokat díjazás nélkül látja el, mint megbízásos. "A" Kft.-ben nincs más alkalmazott. Van-e bármilyen bejelentési vagy bevallási kötelezettség (1708, T1041)? Segítségét előre is köszönve: Ildikó

Készpénzfizetési korlát külföldi cég (adózó) befizetésekor Kérdés

Tisztelt Szakértő! A http://adozona.hu/adozas_rendje/Ki_adhat_kinek_milliokat_keszpenzben_YWRO91 linken olvasható cikküket továbbgondolva kérdezem, hogy ha külföldi adózó fizet be a pénztárunkba ellenértékként valutát, arra is vonatkozik-e a készpénzfizetési korlát, valamint a bejelentési kötelezettség? Köszönettel: Polácsek György

Ők foglalkoztatnak bejelentés nélkül alkalmazottat Cikk

A NAV ismét nyilvánosságra hozta azon adózók adatait, akik (amelyek) tekintetében jogerős és végrehajtható közigazgatási vagy bírósági határozat megállapította, hogy nem tettek eleget a munkaviszony létesítésével összefüggő bejelentési kötelezettségüknek.

Üzletrész adásvétele magánszemélyek között Kérdés

Az ingatlannal rendelkező kft.-nek két magánszemély tagja van, részesedésük 50-50%. Az egyik magánszemély tag eladja az üzletrészét a másik magánszemélynek, illetve annak közeli hozzátartozójának. Milyen bejelentési kötelezettsége van, és milyen határidővel a magánszemélyeknek, illetve az ingatlannal rendelkező kft.-nek a NAV felé? Az ingatlan forgalmi értékét hogyan kell meghatározni? Köszönöm válaszukat.

Tételes átalányadózó fizetővendéglátásban Kérdés

Kell-e online pénztárgépet használni vagy nyugtaadás helyett számlaadást választva a PTGSZLAA nyomtatványon a NAV felé jelenteni a tételes átalányadózást választó fizetővendéglátást (ÖVTJ 552006 üdülési, egyéb átmeneti-szálláshelyadás m.n.s.) végző magánszemélynek? Hiszen a tételes átalányadózás lényege, hogy a mértéke nem függ a bevétel mértékétől.

Öt kérdés, öt válasz az egészségügyi szolgáltatási járulékról Cikk

Számos kérdés merül fel nap mint nap azzal kapcsolatban, hogy kinek, mikor és hogyan kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie például, ha ellátás nélküli munkanélküli, külföldön dolgozik vagy fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe.

Készpénzkifizetés bejelentési kötelezettsége kapcsolt viszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. ügyvezető tagjának szeretné visszafizetni – a korábban a cégbe befizetett – tagi kölcsön összegét. Ha ez több mint egymillió forint készpénzben, kell-e jelenteni az adóhivatal felé? Köszönettel, Királyné Anikó

Egyszemélyes kft. munkaviszonyban II. Kérdés

Már feltettem ezt a kérdést, de valószínűleg nem voltam egyértelmű. Azt szeretném tudni, hogy ha egyszemélyes kft.-ben a társasági szerződésben az van meghatározva, hogy az ügyvezetői feladatokat az ügyvezető munkaviszonyban látja el, hogyan kell számfejtenem. Az ügyvezetőnek nincsen máshol sem munkaviszonya, sem tagi jogviszonya. A következőképpen kell-e eljárni. A saját kft.-jébe alkalmazottként bejelenteni, és a járulékokat a munkabér (bruttó 180 000 Ft) után megfizetni, és ez alapján válik biztosítottá. Így a fizetendő járulék kevesebb, mintha tagi jövedelemként fizetné meg a garantált bérminimum utáni járulékokat. Jól van ez így? A másik kérdésem, hogy nem kell-e ugyanebbe a kft.-be egy másik jogviszonnyal is bejelenteni mint heti 36 órás munkaviszony melletti tagot, ahol nem vesz ki jövedelmet, és így járulékot sem kell fizetnie, mert már az alkalmazotti státusza után biztosított. Válaszát előre is köszönöm.

Ingatlan bérlése magánszemélytől Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy kft. ingatlant (üzlethelyiséget) bérel egy magánszemélytől, abban az esetben a kft.-nek van bármiféle bejelentési, adózási kötelezettsége a bérbevétellel kapcsolatban az adóhatóság felé? Köszönöm válaszát!

Amerikai magánszemély díjazása Kérdés

Egy rendezvényre fotókiállítást szervezünk egy amerikai fotóművész képeiből. A művész személyesen vesz részt a kiállításon és az instrukciói alapján történik a kiállítás berendezése. Nem tud vállalkozásként számlát kiállítani, magánszemélyként veszi fel a díjazást. Megbízási szerződést kötnénk vele. Milyen bejelentési, adó- és járulék-levonási kötelezettségünk van ezzel kapcsolatban? Az USA-val fennálló kettős adóztatást elkerülő egyezmény alapján a szabad foglalkozás kifejtéséből származó jövedelem az USA-ban adóztatható, ha nem tölt 183 napnál többet Magyarországon. Ez alapján adót nem kell levonni, ha illetőségét igazolja. Mi a helyzet a járulékokkal? A díjazás a magyar szabályok szerint biztosítási kötelezettség alá esne (a megbízási dij meghaladja a minimálbér 30%-át). Ha kell járulékot fizetni, milyen azonosítók, adatok alapján kell ezt teljesíteni?

Székhelyszolgáltató-mizéria: be kell-e jelenteni a nagymamát? Cikk

Múlt hétvégén több szakmai fórumon komoly, de legfőképp indokolatlan kedélyhullámokat gerjesztett az az utolsó pillanatos információ, miszerint legkésőbb hétfőn (2017. január 16-án) be kell jelenteni azt a személyt, vállalkozást, aki, amely székhelyet biztosít, szolgáltat egy vállalkozás számára, akár üzletszerűen végzi, akár szívességi használat, illetve bérlet formájában. Cikkünkben levezetjük, miért nem kell pánikolniuk azoknak a vállalkozásoknak, amelyek például valamelyik tag nagymamájának lakcímére vannak bejegyezve.

Alapítvány végelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogyan történik egy alapítvány végelszámolása? A meglévő vagyonával mi történik? Megszűnés előtt célszerű-e alaptevékenység szerinti költségekre felhasználni a pénzösszegeket? Az alapítói vagyont vissza kell-e fizetni? Mindezeken felül milyen kérdések merülhetnek még fel végelszámoláskor, illetve milyen feladatok, bevallások, bejelentési kötelezettségek vannak, és hova? Kérem, hogy gyakorlatiasan szíveskedjenek a választ megadni, ne csak a jogszabályokra vonatkozó hivatkozással. Válaszukat előre is köszönöm.

Külföldi gyakornok foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk svájci egyetemistát foglalkoztatna, akinek 4 éves a képzése, és 6 hónap gyakorlat kellene neki. Január végétől július végéig foglalkoztatnánk. Milyen teendőink vannak? Megtehetjük, hogy díjazásban nem részesítjük, viszont a szállását fizetjük? Hogyan kell bejelentenünk, illetve milyen szerződést kell kötnünk vele? Köszönöm a segítségüket.

Bejelentési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016. évben induló vállalkozás nem jelentkezett be 2016-ban a környezetvédelmi termékdíj bevallásra. Ebben az esetben, ha 2017-ben szeretne bejelentkezni 2016-ra, akkor ezt a 2016-os vagy már a 2017-es nyomtatványom kell megtennie?

Nagyon meglepődhet a családi ház építtetője, ha jön az ellenőr Cikk

Családi házat építtető magánszemély más magánszemélyeket is megbízhat egyes feladatok ellátásával. A hatóságok – a munkaügyi hatóság és az adóhatóság – megítélése szerint ugyan a családi ház építése nem adóköteles gazdasági tevékenység, mégis az építtető vagy az építést végző magánszemély kifizetőnek és munkáltatónak minősül, és be kell jelentenie a ház körül munkát végző magánszemélyeket.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó anyuka gyed, gyes, táppénz

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szlovák cég belföldi ingatlanon végez építési munkát

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Hatósági díj továbbszámlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs