573 találat a(z) bejelentés cimkére

Tiszteletdíj számfejtése, adózása Kérdés

Őstermelői nyilvántartás: közeledik az adatváltozások bejelentési határideje Cikk

Milyen adatváltozásokat kell bejelenteniük a mezőgazdasági őstermelői igazolvánnyal rendelkezőknek június 15-éig? Ismertetjük.

Késve jelentett bértámogatási kérelem Cikk

Teljes hónapra vagy napokra, tört hónapra is kapható bértámogatás? Számít-e a csökkentett munkaidő bejelentésének időpontja? Az Adózóna olvasójának kérdésére dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász válaszolt.

Részesedés bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy kft. 50%-os részesedés szerzése anno nem került bejelentésre a NAV felé a T201T nyomtatványon. Közben a tőke mértéke emelkedett, viszont tulajdonosi hígítás is történt, ezért a tulajdoni részesedés arány 17%-ra csökkent. Ez a részesedésmérték újként bejelenthető annak ellenére hogy a tulajdoni arányok változása miatt a részesedés százalékos mértéke csökken, viszont a befektetett összeg ezzel szemben nőtt? Válaszát köszönöm.

Részesedés bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy kft. 50%-os részesedés szerzése anno nem került bejelentésre a NAV felé a T201T nyomtatványon. Közben a tőke mértéke emelkedett, viszont tulajdonosi hígítás is történt ezért a tulajdoni részesedés arány 17%-ra csökkent. Ez a részesedésmérték bejelenthető, vagy mivel nem történt meg korábban a részesedés bejelentése, nem tehető meg? Válaszát köszönöm!

Munkaidő-csökkentés NAV bejelentés Kérdés

A csökkentett munkaidős pályázat igénybevétele előtt a dolgozókat a NAV-nál át kell-e jelenteni a 20T1014-es űrlapon részmunkaidős dogozóvá, vagy főfoglalkozású heti 40 órás munkaviszony marad, csak a nettó távolléti díját kapja a dolgozó különböző forrásból?

Fizetés nélküli szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vendéglátó bt. munkavállalói fizetés nélküli szabadságra kerültek 2020.04.10. napjától. A munkáltató magára vállalta ez időtől az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Milyen bejelentéseket kell tenni a NAV felé? Elegendő a 1041-es, és majd a 08-as? Köszönettel

Az egyesület megújítása, tagok kizárása, új szabályzat Kérdés

Van egy működő egyesület, melynek meg szeretnénk változtatni a nevét, székhelyét, tagjait és a tevékenységét is részben. Mi ennek a folyamata és milyen nyomtatványokat kell beadni és hová?

Egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése: újból változtatott a szabályokon a kormány Cikk

Új szabályokat állapított meg a kormány az egyéni vállalkozói tevékenység folytatásáról és szüneteltetéséről a veszélyhelyzettel összefüggésben. A 131/ 2020. kormányrendelet a 79. számú Magyar Közlönyben jelent meg.

Katafizetés alóli mentesülés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tudna abban segíteni, hogy kell-e bármiféle adatszolgáltatást teljesíteni a NAV felé, ha a kata alól mentesül az új jogszabály alapján a kisadózó? A NAV honlapján a kérdések és válaszok között sajnos nem találtam ilyet, és egyenlőre máshol sem. Feltételezem, hogy a T101E lenne a megfelelő nyomtatvány, de a tételes adófizetési kötelezettség alóli mentesülés bejelentésénél nem találok olyan opciót, ami megfelelő lenne a most kapott kedvezményre. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Kriszta

Patreon adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Patreonon keresztül (amerikai cég) kapok magyar magánszemélyektől támogatást. A támogatás után a 27 százalék áfát a Patreon befizeti. A kérdés, hogy katás egyéni vállalkozóként nekem számláznom kell-e feléjük, és be kell-e a NAV felé jelenteni, vagy pedig nem szükséges, mivel ez a fajta támogatási forma nem adóköteles ebben az esetben?

4 órás munkaidőre átállás bejelentése Kérdés

Azt szeretném tudni, ha átállunk a napi 4 órás munkaidőre a helyzetre tekintettel, be kell-e jelenteni emberenként a 20T1041 változásbejelentőn?

Kata vállalkozó szünetelne Kérdés

Katás vállalkozó április 1-jétől szüneteltetni szeretné a vállalkozást. Ezt a bejelentést a mai nappal lehetett beadni. Ez meg is történt, a bejelentést továbbította a webes ügysegéd a NAV felé, de a feldolgozás még nem történt meg. A platform nem érhető el (ezt több felületen is közölték). Kell-e valamit tenni a bejelentés megerősítésére? Nem szeretnénk, ha ebből valamilyen kellemetlenség adódna. Köszönettel Tóth Péterné

Kata vírushelyzetben Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kata alá tartozó egyéni vállalkozó, aki a kedvezményes körbe tartozik, és igénybe veszi a 4 hónapos nemfizetési kedvezményt, azon kívül, hogy nem fizet, van valamilyen bejelentési kötelezettsége? köszönettel GG

Alkalmazott árfolyam Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk eltérő üzleti éves. Az alkalmazott és a bejelentett árfolyam az MNB szerinti árfolyam. Az áfatörvény szerint és a számviteli törvény szerint is, melyet a számviteli politikában rögzítettünk. A következő üzleti évünk első napjától az EKB árfolyamot szeretnénk alkalmazni, melyet be kell jelenteni. A bejelentő és változásbejelentő az MNB árfolyam alkalmazásának zárónapjához nem engedi rögzíteni az üzleti évünk utolsó napját, csak a naptári év utolsó napját. Helyesen gondolom azt, hogy az alkalmazás napjának mind az áfatörvény és a számviteli törvény szerint is az üzleti évünk kezdő napjának kell legyen? Köszönöm szépen előre is a válaszukat és a segítségüket.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alanyi adómentes őstermelő közösségi beszerzés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Telek áfájának visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close