126 találat a(z) befektetés cimkére

Mi a szabályos megoldás Kérdés

Egy 3 milliárdos forgalmú és mérlegfőösszegű kft. bankszámlájára elnyert pályázatok előlegeként utalnak összegeket (több száz millió forint). A tárgyi eszköz beruházások egy éven belül nem valósulnak meg, ezért az ügyvezető úgy gondolta, hogy befekteti a pénzt, 600 millió forintot értékpapírba fektetett. Ezt a könyvekben is megjelentették az 1-es számlaosztályon belül. Időközben az összeg egy részét a bank visszautalta az ügyvezetőnek, aki átutalta a cég számlájára az összeget. Ekkor derült ki, hogy ez a befektetési forma kizárólag lakossági, magánszemély részére járható út. Minden bizonylat, szerződést az ügyvezető nevére szól. Ha most azonnal felbontaná a szerződést, jelentős veszteséget realizálna. Kérdés: van-e valami jogszabály-ellenes tevékenység akkor, ha az összege 12. 31-éig kamattal növelve visszafizeti az ügyvezető, és kölcsönszerződést kötnek erre az ügyletre? Mi a teendő, ha év végéig nem tudja az ügyvezető ezt a pénzt maradéktalanul visszafizetni? Milyen legális jogcímen kellene könyvelni ezt a gazdasági eseményt? Nem jogszabály-ellenes-e, ha visszamenőleg kölcsönszerződést köt a kft. és ügyvezető? Az ügyvezető jóhiszeműen, de nem kellő körültekintéssel járt el. Osztalékként nem tudja az összeget kivenni, mert akkor elesik a pályázatoktól és hitelektől. Mit tegyen? Válaszukban a kapcsolódó adókötelezettségekre is szíveskedjenek kitérni. Tájékoztatásukat előre is köszönöm

Vonzó befektetés az ingatlanszektor Cikk

Az idei első félévben az összeolvadási és felvásárlási (M&A) piacon az ingatlanszektor maradt a legvonzóbb ágazat Magyarországon a befektetők számára az EY szerdán közölt felmérése szerint.

Nőtt a külföldi működőtőke-befektetések értéke Kínában Cikk

A kínai kereskedelmi minisztérium csütörtökön azt közölte, hogy az FDI 63,72 milliárd jüant (1 jüan=40,81 forint) tett ki augusztusban, ami 1,9 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Buktak befektetéseiken az önkéntes pénztárak Cikk

Az idén ismét rekordot dönthet a díjbevétel az önkéntes nyugdíjpénztáraknál, miután az első hat hónapban 60,6 milliárd forint folyt be az intézményekhez, 15 százalékkal több, mint tavaly – írta a Világgazdaság szerdán.

Haszonkölcsönbe kapott gépjármű Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyesületünk 5 évre szóló haszonkölcsön-szerződéssel személygépjárművet kapott ingyenesen. Üzembentartóként bejegyzésre került az egyesület. A könyvelésünkben kell-e szerepeltetnünk ezt a tételt, ha kell, akkor a befektetett eszközök melyik csoportjában? A tétel értékét kinek a feladata meghatározni?

Elektromos közlekedésbe fektet az állam Cikk

Villámtöltőkkel telepítik be az országot. Már az első pályázatokról döntöttek is – írja a napi.hu.

Befektetés startup vállalkozásba: ilyen adókedvezmény jár Cikk

A startup (korai fázisú) vállalkozásba történő befektetés a társasági adó rendszerében jelentős előnyt jelenthet, négy év alatt összesen akár 80 millió Ft adóalap-csökkentő tételt érvényesíthet a befektető. 2017-től adóalap-kedvezményre jogosult az az adózó, amely ún. korai fázisú vállalkozásban részesedést szerez.

Tartanak az újabb válságtól a világ leggazdagabbjai? Cikk

A leggazdagabbak matracban bújtatják pénzüket, mivel félnek egy újabb válságtól. Vagyonuk harmadát még mindig készpénzben tartják, hiába tanácsolják a privátbankárok, hogy a kockázatosabb eszközök felé forduljanak – számol be a portfolio.hu a UBS elemzéséről, amelyet a CNBC közölt.

LEI kód Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Egy egyéb szervezetnek befektetése (kötvény és részvény) van Ausztriában. Az ottani bank kérte, adja meg a LEI kódját. Úgy olvastam az MNB honlapján, hogy ezt a banknak kellene megkérnie. Jogos-e a bank kérése, vagy valóban nekünk kellene ezt megszerezni? Magyarországon még nincs olyan hivatal, amely ezt kiadná vagy intézné. Köszönettel!

Nyugdíjpénztárak: nem csökkennek a befizetések, a hozamok magasak Cikk

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének konferenciáján Nagy Koppány, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója azt mondta: a nyugdíjpénztárak befektetései az elmúlt években az alacsony kockázatú papíroktól a magasabb kockázatúak felé mozdultak el, és a pénztárak hozamai az alacsony kamatkörnyezet ellenére magasak.

Részesedésekkel kapcsolatos gazdasági események adózása Cikk

A cikk (és annak folytatása) a befektetések vagy azok szerkezetének változtatása – értékelése, eladása, kivonása cseréje – alapján keletkező társaságiadó-kötelezettséget, illetve a társasági adó meghatározásánál érvényesíthető kedvezmények kérdésével foglalkozik. Az I. rész az ingatlannal rendelkező társaság tagjának, illetve az ingatlannal rendelkező társaságnak, valamint az ellenőrzött külföldi társaságban érdekelt adózónak a kötelezettégeit mutatja be.

Ötmillió forintos bírsággal sújtott egy magánszemélyt az MNB Cikk

Az MNB ötmillió forint bírsággal sújtotta J. Lászlót visszafizetendő pénzeszközök engedély nélküli gyűjtése – az amerikai Benefit Barcode Inc. „részvényértékesítése” – miatt, s véglegesen megtiltotta, hogy jegybanki engedély nélkül bármilyen pénzügyi szolgáltatást végezzen.

Nehezebben juthatnak németországi cégtulajdonhoz az EU-n kívüli befektetők Cikk

A belföldi vállalatok EU-n kívüli tulajdonoshoz kerülését korlátozó rendeletet fogadott el szerdai ülésén a német kormány.

Háziorvos NEAK finanszírozása Kérdés

Adott egy 2 praxist működtető kivás háziorvosi kft. Bevételének 95 százaléka NEAK-finanszírozásból származik. A vezető háziorvos üzemorvosi végzettséget is szerzett, melyhez szeretne rendelőt és szolgálati lakást vásárolni. Szeretném megtudni, hogy a finanszírozásból keletkező profit felhasználásának milyen feltételei vannak, van-e olyan jogszabály, ami tiltja egy ilyen befektetés létrejöttét?

Új kétéves állampapír jegyezhető mától – Questor-károsultak tüntettek Cikk

Új, kétéves lejáratú állampapírt bocsátott ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), összesen 50 milliárd forint értékben, fix, évi 2,5 százalékos kamattal – jelentette be sajtótájékoztatóján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Új pénzügyi terméket hétfőtől lehet megvásárolni a Magyar Államkincstárban, 9 kereskedelmi banknál és több befektetési szolgáltatónál.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

NTAK adatszolgáltatás számlázás esetén

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Megbízási díj

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink