14 találat a(z) barter cimkére

Barter ügylet Kérdés

Kriptovaluták a magyar számvitelben és a társasági adózásban Cikk

A kriptovaluta digitális eszköz, mely a gazdasági életben jelen van, sokan használják, bányásszák, kereskednek vele, ennek ellenére a kriptovaluta-elszámolásra jelenleg még nincs semmilyen kötelező érvényű előírás hazánkban és az EU-ban sem. A vállalkozások azonban, amennyiben kriptovaluta kerül a birtokukba, nem hagyhatják figyelmen kívül ezeket a számviteli beszámolóikban.

Egy társaság új személygépkocsit vásárolt beszámítással Kérdés

Egy társaság új személygépkocsit vásárolt, melynek értékébe beszámították a cég tulajdonában levő gépjárművet 2 500 000 forint értékben. Az ügyletről adás-vételi szerződés készült és kérésükre a cég – áfát nem tartalmazó – számlát állított ki. Kérdésem, hogy a gépjármű-értékesítő cég eljárása áfa szempontjából helyes-e, "barter", áfakörbe nem tartozó tevékenység. Tisztelettel Takács julia

Indiából vásárolnának kft.-től gépet Kérdés

Azt szeretném megkérdezni, hogy van-e rá lehetőség, hogy nem pénzben, hanem áruban fizessék ki a kft.-nek a gép értékét.? Van-e ennek áfavonzata? Kell-e kétnyelvü szerződés a barter ügyletre?

Szakmai együttműködés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi ügyben kérem szíves segítségüket. Ügyfelem (egy szakmai rendezvényszervező kft.) szakmai együttműködési megállapodást kötne egy egyetemmel és más partnerszervezetekkel. Ennek keretében az ügyfelem által szervezett szakmai rendezvényen az egyetem szakmai képzésének hallgatói jegyár-kedvezményt kapnak, amivel a rendezvényen részt tudnak venni, a kedvezményes jegy megvásárlásával. A szakmai rendezvényen az egyetem/partnerszervezet logója mint szakmai partner kihelyezésre kerül. Továbbá a partnerszervezet ötletekkel, aktuális piaci információkkal, egyéb tapasztalatokkal segítséget nyújthat a társaság által szervezett rendezvényekhez (témajavaslat az egyes rendezvényekhez, helyszínjavaslat, érdeklődők felkutatása stb.). A társaság előadásokat, prezentációkat tarthat a partnerszervezetnél (egyetemnél) az adott piacot és ehhez kapcsolódó rendezvényeket érintő témában. Lehet-e a fenti "együttműködésnek" adózási vonzata? Minősíthető-e reklámnak ez a fajta szakmai együttműködés reklámadó szempontból, esetleg barter ügyletnek, tekintve a kedvezményes jegyeket, előadásokat, amelyek ingyenesen történnek, a hallgatók viszont a szakmai fejlődés/képzés során az ötleteiket/javaslataikat átadják ügyfelemnek? Von-e maga után bármiféle adózási kötelezettséget?

Ingatlan bérbeadása ingyenesen, barter Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. bérel egy ingatlant kozmetikusi szolgáltatások folytatására, értékesítést is végez. Az ügyvezető gyedre megy, szeretné az ingatlant továbbadni egy egyéni vállalkozónak ingyenesen, cserébe a vállalkozó a termékeit értékesítené ingyenesen, viszont két pénztárgép működne, a kft.-be a termékértékesítés kerülne, az egyéni vállalkozásba a szolgáltatás összege. Kérdésem, hogyan kivitelezhető ez? Én úgy gondolom, az ingyenes bérbeadáshoz is be kell jelentkezni áfásan, mert a rezsiköltséget csak így tudja a kft. visszaigényelni, valamint számlát is kell róla kiállítani mint ingyenes bérbeadás. Azt viszont nem igazán tudom, hogyan tudja az egyéni vállalkozó ezt ellenszámlázni mint termékek értékesítése vagy egyéb jogcímen? Válaszát előre is köszönöm.

Áfatörvény 61. paragrafusának értelmezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozónál okoz gondot a fenti paragrafus értelmezése. Egy számlakövetelésünk 6 millió forint. Ebből 3 millió forint követelésünket engedményeznénk egy másik cégnek, a maradék összeget 45 napon belül valószínűleg nem kapjuk meg. Kérdésként merült fel, hogy az engedményezés miatt a teljes 6 millió forintra meg kell-e állapítani az áfát, vagy arányosítással élhetünk, és csak a 3 millióra kell megfizetni azt, a maradékra meg a 46. napon? Egy másik ügyletünk esetében részben barterrel történne a kiegyenlítés, részben készpénzzel, de egy számláról van szó. Ebben az esetben lehetséges az arányosítás, vagy a készpénzes részre élhetünk a halasztással? Esetleg a barter miatt e számla tekintetében már nem illet meg minket a halasztás?

Barter csereügylet dátumai Kérdés

Egy kft. barter számlát állít ki minden hónap utolsó napjával. A teljesítés dátuma, a számla kelte és a fizetési határidő is a hónap utolsó napja. A barter számlánál kötelező, hogy minden dátumának azonosnak kell lennie? A június havi teljesítésnél a számla kelte nem lehet más dátum? A június havi teljesítésről a számla teljesítés dátuma június 30. A kiállítás dátuma július 2-a lesz, mert a június 30. és a július 1. hétvégére esik. Amennyiben a számla minden dátuma július 2-a lenne, a teljesítés dátuma az áfa szempontjából nem lenne megfelelő. Kérem a segítségét, hogyan kell helyesen eljárni ebben az esetben? Köszönöm a segítségét:Vasóczki Ildikó

Falusi szálláshely-szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyik ügyfelünk adószámos magánszemélyként falusi vendéglátás keretében nyújt szolgáltatást. Szerződés szerint kiadja egy családnak a házat. Az ellenszolgáltatás nem pénzben történne, hanem a kiadásért cserébe megművelnék a kertet. Az átalányadót: (38 400 forint/szoba/év) befizetné, de bevétele, jövedelme nem keletkezik. Szükséges nullás számla kibocsátása ez esetben? Köszönettel.

Barter ügylet Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem barter könyvelésével és áfavonzatával, illetve bevallásával kapcsolatos. Két cég megállapodott szolgáltatás cseréjében még 2017-ben. Az egyik cég ki is állította a maga számláját, melyen a fizetési mód barter. (Pénzügyi teljesítést nem igényel.) Ez a szolgáltatás teljesült is. A számlát 2017- augusztusában állították ki. A csereszolgáltatás azonban 2018. áprilisban kezdődött, ráadásul több részletben fog megvalósulni. Kérdésem kompletten vonatkozik mindenre. A 2017-ben kiállított számlát hogyan kellett volna lekönyvelni a befogadó cégnél? Az áfabevallásban hogyan kellett volna szerepeltetni, hiszen pénzmozgás nem történt. Most pedig, amikor kiállították a csereszolgáltatásról a számlát, szintén jön a kérdés, hogy kell lekönyvelni, és mit kell tenni áfa szempontjából? Az áfatörvényben már kutatgattam ez ügyben, de nekem kicsit zavaros. Kérem szépen amennyiben lehetséges konkrét főkönyvi könyvelési lépésekkel legyen olyan kedves válaszolni, és a törvényi hivatkozáson kívül érthető magyarázattal. (Bocsánatot kérek a kérdésem miatt, de a többszöri elolvasás után is nekem zavaros, ezért kértem ebben a formában a választ.) Köszönöm: Asbóth Istvánné

Barter számlázása Kérdés

Két fél közötti barter ügyletben az áfa mértéke nem azonos, mivel ebben az ügyletben pénzügyi teljesítés nincs, ezért az áfát be kell-e fizetni, vagy a számla értékét kell úgy meghatározni, hogy az eltérő áfával növelt számlaérték egyenlő legyen, és ténylegesen ne legyen pénzügyi teljesítés?

Barter Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság reklámozással foglalkozik. Ügyfele a reklámja elhelyezéséért szállodavouchert adna cserébe. Szabályos-e így ez az ügylet, és ha igen, hogyan kell a két fél részéről ezt a barterügyletet leszámlázni és elszámolni? Amennyiben a szállodavouchert a partnernek le kell számláznia a reklámcég felé, visszaigényelhető-e ennek az áfája? A reklámcég milyen feltételek mellett használhatja fel a kapott vouchert (pédául csapatépítő tréningre), és milyen adó- és esetleg járulékvonzattal? Segítségét előre is nagyon köszönöm.

Szponzoráció – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nemzetközi sportversenyt szervezünk egy e célból alapított nonprofit kft. keretein belül. Jelentkezett egy szponzor, aki 2 millió forinttal támogatná az eseményt, cserében reklámcélú megjelenést kér (website-on hivatkozás, verseny ideje alatt molino elhelyezése). Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben hány százalékos áfás számlát kellene kiállítanunk? Illetve a versenyre jelentkező csapatok nevezési díja áfával terhelt-e, vagy érvényes az áfatörvény 85. § (1) mb) és (4) e) pontja alapján az áfamentesség?

Kölcsönös ingyenes reklámozás reklámadója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban az esetben, ha két egymástól független fél (gazdasági társaság) egymás weboldalán kölcsönösen megjelenést biztosít egymásnak, keletkezik-e reklámadó-fizetési kötelezettségük? A szerződésben érték nincs meghatározva, a hirdetések jellege, terjedelme, stb. megegyezik. Egyik cég sem foglalkozik hirdetéssel. Egyéb adók szempontjából keletkezhet-e bármilíen fizetési, bejelentési kötelezettség? Köszönettel: Vasvári Erzsébet

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület törlése, zárómérlege

Pölöskei Pálné

adószakértő

Bt.-kültag halála

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kata 2021

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close