49 találat a(z) bankkártyás fizetés cimkére

Magánbankkártyás fizetés céges vásárláskor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Céges vásárlásnál magánbankkártyával fizetnek. Kérdésem a következő: ezek a számlák költségként elszámolhatók-e, mivel a cégnek nincs bankkártyája, valamint bankszámlán a kiegyenlítés nem jelenik meg. A NAV egy ellenőrzésnél nem tekinti jogsértőnek, hogy valaki a saját pénzéből fizeti a céges vásárlást? Ugyanez lenne a kérdésem egy PayPal fizetésnél. A cég nevére szól a számla és a fizetést magánszemély teljesíti. Ezt hogyan lehetne jogszerűen könyvelni? Válaszát előre is köszönöm!

Alapítványi támogatás másképpen Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy közhasznú alapítvány, mely a fiatal diplomások gyakorlati tudásának megszerzésében segít úgy, hogy cégekhez is kirendeli őket. Az alapítvány a gyakorlati helyre vonatkozó hirdetéseket a Facebookon és a google-n teszi közzé, amit csak bankkártyával tudna kiegyenlíteni. Az alapítvány nem rendelkezik bankkártyával, helyette az egyik cég fizeti ki ezeket a számlákat, cserébe az alapítvány gyakornokokat toboroz. Az alapítvány és a cég is végez szakmai továbbképzéseket. A cég ezeket a kifizetéseket szeretné támogatásként elszámolni. Van-e erre lehetősége, és megoldható-e? Válaszát előre is köszönöm.

Fizetéssel kapcsolatos kezelési költség II. Kérdés

Tisztelt Tirpák Anita! A fenti című kérdésben a fizetéssel kapcsolatos kezelési költség szállásdíj tekintetében érdekel. E jogcímen milyen költségeket lehet továbbszámlázni a vendég felé (bankkártyahasználat miatti költségek, közvetítő cég által felszámított jutalék, számlázással kapcsolatos díjak stb.)? Ismételt válaszát köszönöm: Zsuzsa

Bankkártyás fizetés és számla kiállítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozónál lehetőség van bankkártyás fizetésre. Van, amikor a vevő számlát kér. Kiállítja a számlát (bankkártyafizetés megnevezéssel), beüti a pénztárgépbe, mint bankkártyás bevételt. A pénztárgép napi zárásnál megjelenik külön tételként a bankkártyás fizetés. A könyvelésbe a kiállított számlát kell-e könyvelni, mint vevő követelés vagy a terminál által kiadott nyugta másolatot kell a könyvelésben szerepeltetni, mint egyéb követelés? Köszönöm válaszát!

Magánbankkártyával fizet céges vásárláskor: így lehet elszámolni Cikk

Lehetséges-e, illetve nem jogsértő, ha valaki például céges levelet ad fel, kér róla céges számlát, annak végösszegét saját magán bankkártyájával fizeti ki, majd utána ezt a pénzt kiveszi a cég házi pénztárából? Inkább céges bankkártyával kellene fizetni vagy készpénzzel? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia, okleveles adószakértő válaszolt.

Bankkártyás fizetés egyéni vállalkozónál Kérdés

Pénztárgéppel és terminállal rendelkező egyéni vállalkozónál hogyan kell a bankkártyás fizetést könyvelni? A pénztárgép forgalmában a kártyás fizetés is benne van. A kártyáról történő összeg a bankban is megjelenik meg, mint kereskedői bevétel. Az áru értékének kifizetése a pénztárgépben a kártya fizetéssel megtörténik. A pénztárgép forgalmával a kártyás fizetés is könyvelésre kerül áfásan a bankban megjelenő kártyával fizetett összeg pedig csak pénzforgalom? Növekszik a bank csökken a készpénzforgalom?

Pos terminál Kérdés

Vendéglátással foglalkozó egyéni vállalkozó pos terminált szereltetett be. Pénztárgépet használ. Hogyan kell elszámolni a bankkártyával fizetett tételekkel? Nyilvántartást kell vezetnie? Van más teendője? A pénztárgépben rögzíti az eladásokat. Válaszukat köszönjük.

Bankkártyás fizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Benzinkúton bankkártyával vásárolt üzemanyagszámla nyugta nélkül, a bankkivonat alapján elszámolható költségként? Válaszát előre is köszönöm!

Szorongatja a NAV az UBER-sofőröket, noha kedvelhetné is őket Cikk

Sokat hallhattunk mostanában a taxis-uberes vitáról, arról azonban kevesebbet, hogy a NAV operatív osztálya vizsgálat alá vonta az összes Uber-sofőrt, aminek végeredménye majdnem minden ügyben 200 ezer forintos adóbírság lett. De ez csak a kezdet volt. Tapasztalatok szerint az operatív ellenőrzések után elrendelte az adóhatóság a korábban lefülelt Uber-sofőrök bevallásainak utólagos vizsgálatát is.

Bankkártyás fizetés egyszeres könyvvitelben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy Ön szerint milyen módon teljesíthető egyszeres könyvvitelt vezetőnél az árbevétel és az áfa könyvelése? A kártyaleolvasó összesítője áfabontást nem tartalmaz, a pénztárgépből sem lehet ilyen kimutatást lekérni. Szeretnék az adózás szabályainak és a pénzforgalmi szemléletnek megfelelni, de nem tudom, hogy a gyakorlatban ez hogyan valósítható meg. Köszönettel: Mlinár Jánosné

Bankkártyás kifizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalkozás külföldön (tankolás, útdíj, autópálya) bankkártyával fizet, és csak egy nyugtát tűznek a kifizetést igazoló szelvény mellé, azaz nincs a cég nevére szóló számla. Hogyan könyvelendő? Névre szóló (aki a szolgáltatást igényli) kiküldetési rendelvény elszámolásaként vagy a bankon megjelenő levonáskor megfelelő költségnemre? Belföldön, ha jól tudom, csak éttermi bankkártyás kifizetés fogadható el?! Köszönöm a választ: Kerestély Anna

Bankkártyás fizetés bonyolítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. luxemburgi székhelyű szolgáltatóval kötött szerződést az üzlete bankkártyás fizetésének bonyolítására. Ráadásul a Szlovákiában megnyitott bankszámlájára folyik be az ellenérték. Az alábbi kérdés merült fel: 1.) Ennek a szolgáltatásnak az igénybevétele közösségi területről történik, de szlovák számlára. Az áfatörvény 86. § (1) bekezdésének d) pontja alapján Magyarországon a szolgáltatás mentes az adó alól. De így van-e ez jelen esetben is? Köszönettel: Kerékjártóné Irén

Borravaló bankkártyával/készpénzben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném kérni a véleményét, hogy egy cukrászdában, bankkártyás fizetés esetén, a számla végösszegén felül adott borravaló (a nyugta nem tartalmaz a fogyasztáson felül szerviz/felszolgálási díjat!) szja- és járulékmentes jövedelemnek tekinthető-e a dolgozók részéről (illetve a munkáltató részéről is)? A munkáltató a hónap végén a dolgozók között a borravalót szétosztja. Hogyan kell ezt nyilvántartani a kft. könyveiben? Az összeg csak akkor derül ki, amikor összevetjük a bankszámlára jóváírt összegeket a pénztárgép szerinti bevétellel. Hogyan járunk el helyesen a készpénzben megkapott borravalóval, hol tárolhatjuk, hogy ne feltételezzen a NAV be nem ütött bevételt? Hogyan fizethetjük ki adó/járulékmentesen a dolgozóknak? Válaszát köszönöm. Bozsik István

Bizonylatolás bankkártyás bevétel esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy ha egy cég szolgáltatását partnerei jellemzően úgy veszik igénybe, hogy a cég bankkártyaleolvasóját használják az ellenérték kiegyenlítéséhez, akkor köteles-e a cég minden egyes ilyen módon bankszámlájára érkezett bevételéhez átutalási számlát kiállítani, vagy elég, ha a vásárláskor (ami a kártya lehúzásának az időpontja) egy kézi nyugtát ad át a partnerének, ha az egyébként nem kéri a számla kiállítását? Válaszukat előre is köszönve: Tekeli Tímea

Bankkártyás fizetés esetén számla kitöltése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Üzletemben van lehetőség bankkártyás fizetésre. Ha a vevő számlát kér, helyesen járok-e el, ha a számlát a következőképpen töltöm ki. (Számlatömb 50x3 lapos.) Fizetés módja: bankkártya, a teljesítés időpontja, a számla kelte, a fizetés határideje ugyanaz a nap, amikor történik a bankkártyás fizetés. A számlát aláírom, rányomom a" fizetve" bélyegzőt és a bankszámlaszámot, ahová a pénz majd megérkezik részemre. Legtöbb helyen bankkártyás fizetés esetén készpénzfizetési vagy egyszerűsített készpénzfizetési számlát állítanak ki. Helyesen járok-e el, ha én számlát állítok ki a fenti adatokkal? Köszönöm válaszukat!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kata

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close