32 találat a(z) baleseti táppénz cimkére

Foglalkozási megbetegedés: mikor jár a baleseti táppénz? Cikk

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos híradások szerint a vírusfertőzés miatti megbetegedés számos területen – egyebek mellett a szociális alapellátásban, egészségügyben – dolgozók esetében foglalkozási megbetegedésnek minősül. Cikkünkben összefoglaljuk a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket, amelyek alapján foglalkozás körében szerzettnek minősül a betegség. Az ez esetben járó baleseti táppénz mind mértékét, mind pedig a tartamát, illetve jogosultsági feltételeit tekintve lényegesen kedvezőbb, mint a keresőképtelenség idejére járó ellátás.

Ilyen következményekkel jár a fellebbezés megszűnése a társadalombiztosítási ügyekben Cikk

2020. március 1-jével számos hatósági ügyben – beleértve a nyugdíj, és egészségbiztosítási hatósági ügyeket is – megszűnt a hatósági határozatok elleni fellebbezés, azaz megszűnt a közigazgatáson belüli jogorvoslati jog, erre tekintettel 2020. március 1-jétől a jogorvoslatra csak közigazgatási perben kerülhet sor. Mit is jelent ez a gyakorlatban? Az alábbi cikkben erre kérdésre vonatkozóan keressük a választ.

Baleseti táppénz egy éven túl Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mit tehet, milyen lehetőségei vannak a dolgozónak, ha az egyéves baleseti táppénz ideje lejár, és a balesetből eredően egészség állapota miatt még munkakörét felelősségteljesen nem tudja ellátni? 2019. 01. 11-étől 2019. 07. 31-éig és 2019. 09. 04-étől ismételten az eredeti balesethez kapcsolódóan baleseti táppénzt folyósít a munkáltató a munkavállaló részére. Lassan lejár az egy év. Az egy évet hogyan kell kiszámítani? Az egy éven túli baleseti táppénz folyósításának mi a feltétele? Kinek kell kezdeményezni a felülvizsgálatot? A munkáltatónak, a háziorvosnak vagy a munkavállalónak? Milyen egyéb szociális ellátás vehető igénybe, illetve mit, hogyan lehet kezdeményezni, ha a munkavállaló a munkaszerződés szerinti munkakörét, munkaköri feladatait nem tudja teljes felelősséggel ellátni a balesetből eredően, mert egészségi állapota várhatóan nem fog visszaállni a balesetet megelőző állapotba? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Sz. Katalin

Táppénz előzmény Kérdés

Tisztelt Szakértő !Táppénzelőzménynek számít-e a baleseti táppénz? Kell-e csökkenteni a táppénz-jogosultsági napok számát az előzmény számítási időszakban lévő baleseti napok számával?

Foglalkozási baleseti táppénz Kérdés

Már korábban tettem fel ezzel kapcsolatban kérdést. Véleményem szerint ha foglalkozási baleseti táppénzen vagyok, az nem egy konkrét munkáltatóhoz köthető. Mivel több munkahelyem volt, a táppénzt is több biztosítási jogviszonyom alapján kapom. Lehetséges, hogy egyszerre kapjak két biztosítási jogviszonyom alapján táppénzt, és egy harmadikon foglalkozási baleseti táppénzt? Még azt szerettem volna kérdezni, ha a munkáltató megszűnik (felszámolás), vagy a foglalkozási baleseti táppénz alatt megszűnik a biztosítási jogviszonyom, akkor a baleseti táppénzem is megszűnik?

Baleseti táppénz Kérdés

Idén januártól várhatóan 1+1 évig foglalkozási üzemi baleseti táppénzen leszek. Két munkáltatónál volt munkaviszonyom, munkabéremet, táppénzemet is két jogviszony után kaptam. Az egyik munkáltatómnak elkezdődik a felszámolása. Szeretném megkérdezni, ha a munkáltatóm, a felszámoló megszünteti a munkaviszonyomat, akkor a foglalkozási baleseti táppénzemet kapom-e továbbra is? Mi lesz, ha közben a munkáltatóm is megszűnik? Kérhetem-e hivatalosan a felszámolótól, hogy a munkaviszonyomat ne szüntesse meg? Úgy tudom, ha a biztosítási jogviszonyom a táppénz alatt megszűnik, akkor a táppénzt sem kaphatom tovább. A foglalkozási baleseti táppénz esetén is így van? Sajnos a másik munkáltatóm most jelentette be, hogy elkezdi a végelszámolását. Mi lesz, ha az is megszűnik? Köszönöm válaszukat. Üdv: Hegedűsné

Nyugdíjas dolgozók közterheinek és tb-ellátásának változása Cikk

Előadásokon és írásban is sok kérdés érkezik a nyugdíjas munkavállalók biztosítási jogviszonyának megszűnése kapcsán. Az alábbi cikkben összefoglaljuk, milyen következménnyel jár, hogy a nyugdíjas munkavállalók 2019-ben már nem biztosítottak.

Nyugdíjas munkavállaló – baleseti táppénz Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2019. évi törvényi változások értelmében saját jogú nyugdíjas munkavállaló baleseti táppénzre nem válik jogosulttá. Társaságunk építőipari tevékenységet végez, így van olyan nyugdíjas fizikai munkavállalónk, aki esetleg szenvedhet balesetet, így ő az új változások miatt ettől a lehetőségtől, hogy baleseti táppénzben részesüljön, elesik. Milyen lehetőség lenne arra vonatkozóan, hogy jogosult legyen baleseti táppénzre?

Munkaviszony megszüntetése baleseti táppénz alatt Kérdés

T. Szakértő! Egyik dolgozó baleseti táppénzben részesül 2017. 08. 21-étől. Sajnos jelenleg nem tudjuk elérni, táppénzes papírt 2018. 08. 19-éig adott le 2018.0 9. 11-én. Az OEP érdeklődésünkre azt a tájékoztatást adta, hogy a táppénzjogosultság lejáratáról csak a háziorvost és a munkavállalót értesítik, a munkáltatót nem. A táppénzes papírokat egyszerre is leadhatja, de fél éven túl elveszíti a jogosultságot a táppénzre. Kérdésem az lenne, hogy baleseti táppénz alatt meg lehet-e szüntetni a munkavállaló jogviszonyát? Ebben az esetben a 2017. évről maradt szabadságot ki kell fizetni. Jogosult-e a 2018., illetve a 2019. évi időarányos szabadság megváltására? Hivatkozhatunk-e arra, hogy elmulasztotta a munkáltató felé fennálló bejelentési kötelezettségét? Egyáltalán van-e lehetőség ettől az embertől megszabadulni? Az ellenőrzés során a munkáltató részéről nem állapítottak meg hiányosságot, a balesetet a munkavállaló figyelmetlensége okozta. Több forrásból is tudjuk, hogy alkalmi munkákat vállal. Szakácsként eljár főzni, de ezt a tevékenységet a munkáltatónál nem tudja ellátni. (a balesetben az egyik ujja sérült). Előre is köszönöm válaszukat. MZNÉ

Baleseti táppénz a munkaviszony megszűnését követően Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni baleseti ellátással kapcsolatban. A munkavállaló határozatlan idejű munkaviszonyának fennállása alatt 2017 szeptemberében balesetet szenvedett, melynek üzemiségét a kifizetőhely megvizsgálta, de még nem került sor a baleseti ellátás folyósítására. A munkavállalónak a munkaköre és ezzel együtt a munkaviszonya is 2017. szeptember 30-ával megszűnik. Tovább kaphatja-e a baleseti táppénzt a munkavállaló, amennyiben annak üzemiségét határozatban elismerik? Amíg ez nem történik meg, mit tehet a munkavállaló, ha továbbra is igazoltan beteg? Október 1-jétől jelentkezhet, hogy álláskeresőként nyilvántartásba vegyék? Válaszát előre is köszönöm!

Baleseti táppénz, táppénz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyermekem OKJ-s képzés alatt kötelező szakmai gyakorlatát töltötte, ahol üzemi balesetet szenvedett. Jár-e neki valamilyen ellátás – táppénz, baleseti táppénz?

Pénzbeli ellátások: júliustól csak elektronikusan igényelhetik a foglalkoztatók Cikk

Korábbi tervek szerint a kifizetőhellyel nem rendelkező foglalkoztatók már idén január 1-jétől csak elektronikus úton igényelhettek volna pénzbeli ellátásokat, ez a határidő kitolódott 2017. második felére, azaz 2017. július 1-jére. Alábbi cikkünkben a kifizetőhellyel nem rendelkező foglalkoztatók elektronikus ügyintézéséhez szükséges tennivalókat ismertetjük, kitérve arra, hogy a nyomtatványokat melyik kormányhivatalhoz kell benyújtani.

Juttatás táppénz alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk baleseti táppénzben részesül. Kaphat-e jutalmat, ha egész hónapban táppénzen volt? A táppénz ideje alatt megkaphatja-e a készpénz cafeteriát (havi 8000 forint) és az étkezési jegyet, amelyet a többi dolgozónak minden hónapban adunk? Válaszát előre is köszönöm!

Baleseti táppénz igénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató nem működtet kifizetőhelyet. Amennyiben a munkavállalót a munkahelyén, munkavégzés közben baleset, sérülés éri, mi a helyes módja a baleseti táppénz igénylésnek? A foglalkoztatói igazolást baleseti táppénz igényre töltjük ki, és amíg az egészségbiztosító el nem bírálja, addig az adott időszakra betegszabadságot fizetünk, majd ezt visszavonjuk amikor az üzemi baleset tényét megállapították? Vagy pedig az a helyes eljárás, hogy nem fizetünk betegszabadságot sem, és megvárjuk az egészségbiztosító határozatát, hogy megítélte-e a baleseti táppénzt? Válaszát köszönöm

Táppénz alatti munkaviszony megszüntetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk határozott idejű szerződésének lejárata előtt úti balesetet szenvedett. Jogszerű-e, ha a munkaszerződését nem hosszabbítja meg a munkáltató és a baleseti táppénz folyósítását megszünteti? Köszönöm válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégkapuletöltés-igazolás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Tbj. szerinti külföldiség igazolása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Zrt. ügyvezetője (egyszemélyes részvényes) díjazása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs