40 találat a(z) baleseti táppénz cimkére

Baleseti táppénz Kérdés

Passzív baleseti táppénz Kérdés

Munkahelyi baleset utáni ellátás számviteli elszámolása Kérdés

Nyugdíjas munkavállaló társadalombiztosítási ellátása Cikk

Bár köztudott, hogy a nyugdíjas munkavállalót nem kell biztosítottként bejelenteni, illetve díjazását nem terheli járulékfizetési kötelezettség, ennek ellenére a gyakorlatban mégis gyakran merül fel probléma a nyugdíjas munkavállaló társadalombiztosítási jogállásával, illetve társadalombiztosítási ellátásával kapcsolatban.

Egyéni válllakozó baleseti táppénz Kérdés

Szerződés szerinti jövedelem táppénz számfejtésekor Kérdés

Módosítások 2023. július 1-jétől az egészségbiztosítás végrehajtási szabályaiban 1. Cikk

2023. július 1-jétől módosultak az egészségbiztosítás törvényi szabályai, amelyekről előző cikkeinkben adtunk tájékoztatást. Ugyanakkor 2023. június 30-án jelent megjelent a 286/2023. kormányrendelet, amely többek között módosítja a fenti törvénymódosításhoz kapcsolódó 217/1997. kormányrendeletet. A 217/1997. kormányrendelet változásai két időpontban lépnek hatályba. Az egyik – és ezt tartalmazza a változások többségét – 2023. július 1-jétől, míg a módosítások másik csoportja 2024. január 1-jétől hatályosul. Két cikkben pontokba szedve a júliusi módosításokat mutatjuk be, majd a következő cikkben azokat a szabályokat, amelyeket 2024. január 1-jétől kell alkalmazni.

Baleset önkéntes tartalékos katonai szolgálat alatt Kérdés

Foglalkozási megbetegedés: mikor jár a baleseti táppénz? Cikk

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos híradások szerint a vírusfertőzés miatti megbetegedés számos területen – egyebek mellett a szociális alapellátásban, egészségügyben – dolgozók esetében foglalkozási megbetegedésnek minősül. Cikkünkben összefoglaljuk a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket, amelyek alapján foglalkozás körében szerzettnek minősül a betegség. Az ez esetben járó baleseti táppénz mind mértékét, mind pedig a tartamát, illetve jogosultsági feltételeit tekintve lényegesen kedvezőbb, mint a keresőképtelenség idejére járó ellátás.

Ilyen következményekkel jár a fellebbezés megszűnése a társadalombiztosítási ügyekben Cikk

2020. március 1-jével számos hatósági ügyben – beleértve a nyugdíj, és egészségbiztosítási hatósági ügyeket is – megszűnt a hatósági határozatok elleni fellebbezés, azaz megszűnt a közigazgatáson belüli jogorvoslati jog, erre tekintettel 2020. március 1-jétől a jogorvoslatra csak közigazgatási perben kerülhet sor. Mit is jelent ez a gyakorlatban? Az alábbi cikkben erre kérdésre vonatkozóan keressük a választ.

Baleseti táppénz egy éven túl Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mit tehet, milyen lehetőségei vannak a dolgozónak, ha az egyéves baleseti táppénz ideje lejár, és a balesetből eredően egészség állapota miatt még munkakörét felelősségteljesen nem tudja ellátni? 2019. 01. 11-étől 2019. 07. 31-éig és 2019. 09. 04-étől ismételten az eredeti balesethez kapcsolódóan baleseti táppénzt folyósít a munkáltató a munkavállaló részére. Lassan lejár az egy év. Az egy évet hogyan kell kiszámítani? Az egy éven túli baleseti táppénz folyósításának mi a feltétele? Kinek kell kezdeményezni a felülvizsgálatot? A munkáltatónak, a háziorvosnak vagy a munkavállalónak? Milyen egyéb szociális ellátás vehető igénybe, illetve mit, hogyan lehet kezdeményezni, ha a munkavállaló a munkaszerződés szerinti munkakörét, munkaköri feladatait nem tudja teljes felelősséggel ellátni a balesetből eredően, mert egészségi állapota várhatóan nem fog visszaállni a balesetet megelőző állapotba? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Sz. Katalin

Táppénz előzmény Kérdés

Tisztelt Szakértő !Táppénzelőzménynek számít-e a baleseti táppénz? Kell-e csökkenteni a táppénz-jogosultsági napok számát az előzmény számítási időszakban lévő baleseti napok számával?

Foglalkozási baleseti táppénz Kérdés

Már korábban tettem fel ezzel kapcsolatban kérdést. Véleményem szerint ha foglalkozási baleseti táppénzen vagyok, az nem egy konkrét munkáltatóhoz köthető. Mivel több munkahelyem volt, a táppénzt is több biztosítási jogviszonyom alapján kapom. Lehetséges, hogy egyszerre kapjak két biztosítási jogviszonyom alapján táppénzt, és egy harmadikon foglalkozási baleseti táppénzt? Még azt szerettem volna kérdezni, ha a munkáltató megszűnik (felszámolás), vagy a foglalkozási baleseti táppénz alatt megszűnik a biztosítási jogviszonyom, akkor a baleseti táppénzem is megszűnik?

Baleseti táppénz Kérdés

Idén januártól várhatóan 1+1 évig foglalkozási üzemi baleseti táppénzen leszek. Két munkáltatónál volt munkaviszonyom, munkabéremet, táppénzemet is két jogviszony után kaptam. Az egyik munkáltatómnak elkezdődik a felszámolása. Szeretném megkérdezni, ha a munkáltatóm, a felszámoló megszünteti a munkaviszonyomat, akkor a foglalkozási baleseti táppénzemet kapom-e továbbra is? Mi lesz, ha közben a munkáltatóm is megszűnik? Kérhetem-e hivatalosan a felszámolótól, hogy a munkaviszonyomat ne szüntesse meg? Úgy tudom, ha a biztosítási jogviszonyom a táppénz alatt megszűnik, akkor a táppénzt sem kaphatom tovább. A foglalkozási baleseti táppénz esetén is így van? Sajnos a másik munkáltatóm most jelentette be, hogy elkezdi a végelszámolását. Mi lesz, ha az is megszűnik? Köszönöm válaszukat. Üdv: Hegedűsné

Nyugdíjas dolgozók közterheinek és tb-ellátásának változása Cikk

Előadásokon és írásban is sok kérdés érkezik a nyugdíjas munkavállalók biztosítási jogviszonyának megszűnése kapcsán. Az alábbi cikkben összefoglaljuk, milyen következménnyel jár, hogy a nyugdíjas munkavállalók 2019-ben már nem biztosítottak.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beépitett telek áfavonzata

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Építési engedély nélküli FAD-os számlázás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Áfa adókötelessé tétele

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink