397 találat a(z) bérleti díj cimkére

Személygépkocsi-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tájékoztatást szeretnék kérni a következőkben: egyéni vállalkozó személygépkocsit bérel. A futamidő egészére vonatkozó bérleti díjról kap egy áfás számlát, majd havonta is kap a bérleti díjról áfás számlát. A kérdésem arra irányul, hogy egyszeres könyvitelben hogyan könyvelendő a bérlet (milyen arányban), és az áfa milyen arányban vonható le? Köszönöm szíves válaszát.

Idegen tulajdonon végzett beruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély tulajdonában lévő telekre kft. építene műhelyt, a magánszemély egyben a kft. 50%-os tulajdonosa is. Kft. milyen módon teheti ezt meg? Idegen tulajdonon végzett beruházásként? Ebben az esetben elegendő, ha szívességi bérleti szerződést kötnek, mert a kft. nem áll úgy, hogy a beruházás mellett még bérleti díjat is fizessen? Vagy elég, ha a magánszemély ellenszolgáltatás nélkül hozzájárulást ad kft.-nek, ügyvéd által lepapírozva? Válaszát előre is köszönöm!

Ingatlanbérleti díj átvezetése beszámolónál Kérdés

Kft. magánszemélytől bérel ingatlant, ahol kifizetőként levonja az szja-t és elutalja azt a NAV felé. A főkönyvben az 5549-es egyéb személyi jellegű kifizetésekre teszi a bérszámfejtéskor a program. Kérdésként merül fel, hogy a beszámoló készítésekor átvezessük 522 – Bérleti díjak számlára, vagy maradjon az 5549-en? Válaszukat előre is köszönöm!

Felesbérlet számviteli elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. feles bérleti szerződéssel bérel földet magánszemélytől. A bérleti díj az átlagtermés 30%-a. Hogyan kell a kft. könyveiben végigvezetni a díj kifizetését? Az áfakötelezettséget érinti a kifizetés? A bérleti díj egy részét ténylegesen terményben, a másik részét készpénzben kéri a földtulajdonos. A bérleti szerződés ötéves időtartamra szól. Válaszukat tisztelettel köszönöm: Ácsné Panyor Katalin

Lakásbérlet külföldi munkavállaló részére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk külföldi munkavállalója részére bérel lakást, a cég és a bérbeadó között létrejött szerződés alapján. Áfás számlát kapunk a bérleti díjról, és az áfát levonásba helyezzük. A nettó bérleti díj levonásra kerül a munkavállaló béréből. Jogosan helyezzük-e levonásba az áfát? Előre is köszönöm válaszát!

Meghatározott időszak dátumai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Meghatározott időszakra és ehhez kapcsolódóan meghatározott összegről szóló megrendelés esetén kötelezően kell alkalmazni az áfatörvény 58. paragrafusában meghatározott időpontokat a számlázás során? Egyszeri bérleti díj számlázása (bérlési adatok: időszak 2019.03.01-15. terembérlés, meghatározott összegért) kötelezően, szabályosan az 58. paragrafus alá tartozik, vagy esetleg lehet esetiként kezelni az ilyen jellegű bérlést? Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel.

Egyéni vállalkozó bérbe adna, mint magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy magánszemély, akinek van két ingatlana, egymás mellett. Ez a magánszemély egyéni vállalkozó fogorvos. Az egyik ingatlanban lakik, a másik a rendelő. Bérbeadhatja-e mint magánszemély a rendelőként használt ingatlant saját egyéni vállalkozásának? A bérleti díjat pedig mint magánszemély leadózná a 15% szja-val. Az egyéni vállalkozó nem katás, szja szerint adózik. A bérleti díj 100 ezer forint lenne, mint magánszemély megfizetné ennek a 90 százaléka után a 15% szja-t, illetve mint egyéni vállalkozó kifizetné magának a bérleti díjat, és befizetné az szja-t, illetve lejelentené a 08-as havi bevalláson. Lehetséges ez így? Köszönjük szépen a segítséget!

Kényszertörlési eljárás alatt számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk ingatlant bérel egy lakásszövetkezettől. A lakásszövetkezet jelenleg is kényszertörlési eljárás alatt áll. Az adószáma hatályos, alanyi mentes adózó. A cégbíróság a céget 2017.12.13-tól megszűntnek nyilvánította. Befogadható a bérleti díj számlája a lakásszövetkezettől? Válaszát előre is megköszönve.

Irodai felújítás lakóingatlanban Kérdés

Tisztelt Adózóna! Adott egy ügyvédi iroda, amely alirodát bérel magánszemélytől. Az alirodát felújítja és megállapodnak a bérleti szerződésben (ami határozatlan időre lett kötve), hogy a felújítást az iroda állja, annak költségét a havi bérleti díj fejében elszámolják egymással. Kérdésem a következő: mivel lakóingatlan felújítása történik, ami tovább lesz számlázva, mi a helyes eljárás? Az iroda a havi bérleti díj fejében kiszámlázza áfásan a felújítás költségét, így az áfa levonása jogszerűnek tekinthető. Kell itt élni valamilyen okból kifolyólag a bérleti díj adókötelessé tételével? A magánszemély bérleti díja kapcsán ugyanezen összeg után az iroda levonja és megfizeti az szja-t. Ebben az esetben a felújítás költségei egy követelési számlára kerülnek, a levont áfával együtt? Köszönöm szíves válaszukat!

Ingatlan bérbeadásához kapcsolódó villamos energia Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" vállalkozás üzemeltet egy épületet, ahol kivitelezői munkát végez "B" vállalkozás. "A" vállalkozás továbbszámlázza a villamos energiát "B" vállalkozásnak. Milyen áfakulccsal kell továbbszámlázni a villamos energia számlán lévő AHK-s és 27 százalékos tételeket, 1. eset: amennyiben van bérleti díj, 2. eset: amennyiben nincs bérleti díj (szívességi használat történik)? 3. eset: Milyen áfakulccsal kell továbbszámlázni magánszemély bérlő felé a villamos energiát, abban az esetben, ha van bérleti díj? "A" vállalkozás itt is üzemeltető szerepet tölt be. Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

Személyi jövedelemadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó kölcsönadási szerződést köt gépkocsira, ami lényegében egy szívességi használat, nem fizet a kocsi használatáért bérleti díjat. A forgalmi engedélyen a kölcsönbe adó szerepel tulajdonosként. Elszámolhatja-e az 500 kilométerátalányt, figyelembe veheti-e a NAV üzemanyagnorma és szorzataként kapott összeget költségként? Terheli-e cégautóadó az egyéni vállalkozót? Köszönöm válaszát!

Térítés nélkül nyújtott ingyenes szolgáltatás könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nonprofit közhasznú kft. egy oktatási intézmény fenntartója. Az intézmény által használt épületek a kft. tulajdonát képezik. Bérleti díj felszámítása nélkül ingyenesen használja az intézmény az épületeket. A szolgáltatás bekerülési értékét az értékcsökkenésnek megfelelően állapítottuk meg. Az intézmény esetében pedig piaci értéken a törvény előírásai szerint. Kérdésünk: milyen módon kell könyvelni a kft. oldalán ezt a tételt az egyéb ráfordításokkal szemben? Valamint szükség van-e átvezetési számlára az intézmény könyvelésében a 4-esek közt, vagy közvetlenül könyvelhető az egyéb bevételekkel szemben a szolgáltatás? Válaszát köszönjük!

Bérbevevőnél felújítás miatti kisebb bérleti díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. a magánszemély tulajdonosától bérel egy üzemcsarnokot (a tulajdonos adómentes számlákat állít ki a kft. felé). A csarnok felújításra szorul, ezt a bérbevevő fizeti ki. Köthető-e olyan bérleti szerződés, amely szerint a jelenlegi és jövőbeni felújítások, általános karbantartási munkák miatt jóval alacsonyabb a bérleti díj, mint a szokásos piaci ár? Mivel a bérbevevő fizeti a felújítás költségeit, el tudja-e teljesen számolni a költségeket, illetve tudja-e aktiválni, mint bérelt ingatlanon végzett beruházás? A bejövő számlákon szereplő áfa levonható-e, ha a bérlő áfás tevékenységet folytat? Köszönettel: Jancsó Katalin

Bérleti díj könyvelése kifizetőnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk ingatlant bérel magányszemélytől, akitől az szja-t levonjuk és megfizetjük. A számla készpénzes. Miként könyveljük ezt pénztárban és vegyesen? Válaszukat előre is köszönjük!

Magánszemély ingóságot ad bérbe egy kft.-nek Kérdés

Egy kft. havi 30 ezer forintért bérbe vesz egy laptopot egy magánszemélytől, akinek nincs adószáma és a társaság tagja. Van bérleti szerződés és havonta átutalással van fizetve a bérleti díj. Tíz százalékos költséghányad alkalmazásával a 15 százalékos szja-t levonjuk. Kell-e a cégnek is valamilyen adót fizetnie ezután? Ha igen, akkor mit és miért?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlázás

Bunna Erika

adótanácsadó

Áfa-önellenőrzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Egyszemélyes kft. ügyvezető jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close