397 találat a(z) bérleti díj cimkére

Végelszámolás zárása utáni bérleti díj, számviteli szolgáltatás díja Kérdés

Tisztelt Szakértő! A https://adozona.hu/kerdesek/2017_8_2_Vegelszamolas_zarasa_utani_bankko_rpr linken megjelent kérdés-válaszhoz kapcsolódva lenne még kérdésem. A végelszámolás utáni költségekként könyvelésre kerülhet három havi bérleti díj is (tekintve, hogy a székhelyhasználatért bérleti díjat fizet a cég a bérbeadónak)? Számla alapján történjék? Számlázza ki a bérbeadó három hónapra? (Eddig havonta kapta és fizette a cég a számlákat.) Költségként közvetlenül lekönyvelem a tárgyévre? Vagy elhatárolás lehetséges az utolsó beszámolóban? A végelszámolás zárása utáni becsült számviteli szolgáltatás díja elhatárolás, vagy az utolsó üzleti év költsége? Köszönöm a válaszát előre is.

Mobilitási célú lakhatási támogatás bizonylata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mobilitási célú lakhatási támogatás nyújtását tervezi a munkáltató. A munkavállaló bérelné a lakást. Az szja-törvény 1. melléklet 9.7.1 a.) pontja szerint "a lakhatási támogatás havi értékeként a munkavállaló által bérelt lakás bizonylattal igazolt havi bérleti díjából a munkáltató által megtérített rész vehető figyelembe. A bizonylat ebben az esetben lehet maga a bérleti szerződés, vagy elég egy a munkavállaló és a főbérlő közötti átvételi bizonylat a bérleti díj rendezéséről, vagy a munkavállaló nevére szóló számlának kell lennie? Válaszát előre is köszönöm!

Lakásfelújítás lakhatásért: így kell adózni a ledolgozott bérleti díj után Cikk

Az egekbe szökő albérletárak miatt a lerobbantabb állapotú, de olcsóbb lakások is egyre inkább a leendő bérlők látókörébe kerülnek. Megoldás lehet a megfelelő színvonalú lakhatásra az is, ha a bérbevevő – a bérbeadó beleegyezésével – újítja fel a lakást, ha hosszabb távon szeretné azt bérelni.

Alapítvány – bérelt ingatlan felújítása bérbeszámításhoz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alapítvány önkormányzattól bérelt, nem lakáscélú ingatlanját támogatásként kapott építőanyagokból, támogatásként kapott építőipari szolgáltatásból és önerőből felújítja (karbantartási kötelezettség körébe tartozó munkák). Számlákat tehát a beruházásokról nem kap. A bérlő által elvégzett munkák értékét a bérbeadó a fizetendő bérleti dijba beszámítja számla ellenében, úgy, hogy ugyanannyi nettó (plusz áfa) bérleti díjról szóló számlát állít ki, mint amennyi a beruházásról szóló, bérlő által kiállított, az önkormányzat nevére szóló számla összege, és a két követelést a felek kompenzálják. A bérleti díj 27 százalékos áfát tartalmaz. Az alapítvány alanyi áfamentes, cél szerinti tevékenysége: nappali ellátó gyermekek, sérült gyermekek részére. Kérdésünk, hogy az alapítvány továbbszámlázhatja-e a támogatásként kapott felújítás bérbeadó által elfogadott összegét? Ha igen, milyen módon (jogcím, áfatartalom)? Segítségét előre köszönöm! Rendszervíz Plusz Kft.

Számla Kérdés

Tisztelt Adózóna! Arra a többször felmerülő kérdésre szeretném válaszukat kérni, hogy egy számlát befogadó társaságnak tudnia kell-e azt egy számla befogadásakor, hogy a bérleti díjat számlázó cégnek áfásan vagy áfamentesen kell számláznia a bérleti díjat?

Adószámos magánszemély ingatlan-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemély az ingatlanbérbeadást adókötelessé tette. Kifizetőnek nyújt áfás számlát a bérleti díjról. Ilyen esetben a bérleti díj nettó összegéből köteles a bérlő személyi jövedelemadót vonni?

Közös bérleti díj Kérdés

Kedves Szakértő! Ügyfelem tulajdonosa egy ingatlannak, amire testvérének haszonélvezeti joga van. Az ingatlant most bérbe szeretnék adni, a bérleti díjról számlát kérne a bérlő. Lehetséges-e hogy csak a tulajdonos váltja ki az adószámot és az ő nevén lesz elszámolva bérleti díj, vagy a haszonélvezőnek is kötelező adószám kiváltása és a bérleti díj bevallása? Köszönjük a választ.

Bérletidíj-kompenzálás egyszeres könyvvitelben Kérdés

Társasházak könyvelésével foglalkozunk. A társasház az egyik közös helyiséget bérbe kívánja adni, viszont a bérbeadáshoz jelentős felújítás szükséges. A felújítás költségének egy részét a bérlő megelőlegezi a társasház részére, azonban ezt az összeget, arra hivatkozva, hogy értéknövelő beruházást végez az ingatlanon, szeretné a bérleti díjjal szemben kompenzálni. Van-e lehetőség egyszeres könyvvitelben bérletidíj-kompenzálásra és ez könyveléstechnikailag hogyan működik?

Rezsi továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bérleti díjhoz kapcsolódó rezsi számlázásával kapcsolatban kérném segítségét: 1. Ha 06. 26-án a májusi rezsit számlázom tovább 07. 04-ei fizetési határidővel, akkor a teljesítés időpontja mi lesz, 06. 30 vagy 07. 04? 2. Az E-on számlán AHK (áfamentes) áfás tételt áfamentesen kell továbbszámláznom vagy 27% áfával növelten? (Ingatlanbérbeadásnál áfakötelezettséget választottunk.) Válaszát előre is köszönöm!

Bérleti díj és közüzemi számlák kiszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alábbi kérdésben kérem állásfoglalását. Van egy cég, amely bérleti díjat számláz át nekünk, folyamatos szolgáltatásként, bruttó 1 millió 524 ezer forint értékben, valamint a bérleti díjhoz tartozó közüzemi elszámolásokat is ő számlázza ki. A bérleti díj és a közüzemi számla nem egy számlán szerepel. A bérleti díjat előre számlázza, például a júniusi bérleti díjat májusban számlázza az alábbi időpontokkal: Számla kelte: 2018.05.25. Teljesítési ideje: 2018.05.25. Fizetési határidő: 2018.06.08. A közüzemi díjat utólag számlázza ki, például az áprilsi áram-víz-fűtésdíjat: Számla kelte: 2018.05.22. Teljesítés ideje: 2018.05.22 Fizetési határidő: 2018.06.05. Kérdésünk, hogy helyesen számláz-e ki így, az időpontokat tekintve? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: T.Mária

Bérleti díj teljesítési időpontja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég három napra eszközt bérel, amit utólag – 8 napon belül –egyenlít ki. Mi a teljesítés időpontja: a bérlés utolsó napja vagy a fizetési határidő? Köszönettel!

Magánszemély bérleti díjának adóztatása kinek a feladata? Kérdés

Magánszemély részére bérleti díjat ítéltek meg, melyet végrehajtás útján teljesítettek. Annak okán, hogy a bírói végzés nem rendelkezett az szja levonásáról kérdésem, hogy az összeg adóztatását és az adóztatás jelentésének kinek kell eleget tennie? A bérleti díjról kinek kell a számlát bekérnie a magánszemélytől? A bírói ítélet erre nem tért ki. Kérdésem: a bérleti díjat hogyan adóztassa az a cég, ahol ez elszámolásra kerül? És hogyan jelentse a NAV felé ?

Bérleti díj – amortizáció elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem évek óta kiszámlázza a lakásbérbeadását irodabérleti díjként a cég felé, azonban a lakás amortizációját (a vásárláskori érték 2 százalékát) eddig még egyszer sem érvényesítette. Kérdés, hogy az eddig leadott szja-bevallásait önrevízíózhatja-e visszamenőleg, s ha igen, akkor melyik évtől lehet még? Tisztelettel: Géczi Sándorné

Őstermelő, nyílt lízing Kérdés

Őstermelő nyílt végű lízing keretében traktort szerzett be 2017-ben. Kérdésem, hogy a havonta fizetendő tőkerész, tőkerész áfája tárgyi eszközként kerül nyílvántartásba és écs-zni fog vagy az egész bérleti díjnak minősül, s automatikusan költség lesz?

Kell-e számlát kiállítani? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdés megválaszolásához kérem szíves segítségét. Társaságunk (kft.) magánszemélytől bérel próbatermet. Bérbeadónk természetes magánszemély, nem kért a bérbeadáshoz adószámot, és nem is jelentkezett be a NAV-hoz. Számviteli bizonylatot állít ki számunkra, amin feltünteti az adóazonosító számát. Elszámolhatjuk-e költségként ez alapján a számviteli bizonylat alapján a bérleti díjat, vagy számlát kellene ehhez kapnunk a bérbeadónktól? Számlát csak akkor tud kiállítani, ha van adószáma, de nem tudjuk meggyőzni, hogy kérjen adószámot, és számlát állítson ki nekünk. Minden hónapban bevalljuk és befizetjük a tőle levont szja-előleget. Köszönöm válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlázás

Bunna Erika

adótanácsadó

Áfa-önellenőrzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Egyszemélyes kft. ügyvezető jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close