15 találat a(z) bérleti díj áfája cimkére

Személygépkocsi-bérleti díj – áfa Kérdés

Lakásbérbeadás – áfa Kérdés

Lakásbérbeadás áfája és az alanyi áfamentes értékhatár év közben induló vállalkozásnál Kérdés

Bérleti díj áfája Kérdés

Egyesületünk sportpályákat adna ki bérbe, melyek önkormányzati tulajdonban vannak és haszonkölcsön szerződés keretein belül üzemeltetünk. Az önkormányzat az albérletbe adást engedélyezte. Áfafizetési kötelezettségünket az általános szabályok szerint állapítjuk meg. A lakóingatlannak nem minősülő ingatlan bérbeadása, haszonbérbe adása tevékenységünkre adómentesség helyett az általános szabályok szerinti adókötelezettséget választottuk. Kérdésünk: a sportpálya bérbeadásának milyen áfavonzata van esetünkben, illetve hogyan kell értelmezni az áfatörvény 85. § (1) bekezdés m) pontját esetünkben?

Bérleti díj áfájának levonhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Iroda bérleti díjának áfatartalmát mikor helyezhetem levonásba? A bérbeadó előre számláz, az áprilisi bérleti díjat március 18-ai keltezési számlával küldi meg, a teljesítés időpontja és a fizetési határidő április 4. Köszönettel és üdvözlettel

Bérleti díj továbbszámlázása alvállalkozónak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk mosodai szolgáltatást végez, melyhez alvállalkozót veszünk igénybe. A megrendelő (a saját területén) a tevékenység elvégzéséhez biztosít helységet, raktározás céljára. A megrendelő ezért bérleti díjat számol fel, valamint a felmerült rezsiköltséget is kiszámlázza felénk. Ezeket a költségeket mi továbbterheljük az alvállalkozónk felé. Megrendelőnk a bérleti díjat és a rezsiköltséget (villamos energia) áfa nélkül számlázza felénk. Cégünk viszont nem adómentességet választott a bérbeadás tekintetében. Kérdésünk, hogy a bérleti díjat, illetve a rezsiköltséget áfásan vagy áfamentesen kell továbbszámláznunk az alvállalkozónk felé. Szakértő segítségüket előre is nagyon köszönjük!

Munkaerő-kölcsönzés munkagéppel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretnék tanácsot kérni: a vállalkozás évek óta nagy munkagépeket ad bérbe (homlokrakodók, teleszkópos rakodók, úthenger stb.). Felmerült az igény, hogy a munkagépekkel együtt szakképzett munkagépkezelőket is bérbe vennének a cégünktől. Tudomásom szerint ez munkaerő-kölcsönzésnek minősül, ami áfakörben fordított tevékenységnek minősül. Továbbá szükség lenne a tevékenység nyilvántartásba vételre, valamint idéntől az 5 milliós vagyoni biztosíték megfizetésére. A legfontosabb kérdés az, hogy a társaság megteheti-e, hogy nem veteti nyilvántartásba magát munkaerőkölcsönzőként a kormányhivatalnál, de továbbra is kölcsönadja a dolgozóit az általa bérbe adott munkagépek kezelésére, viszont 27% áfával számlázza ezt a bérleti díjat fordított áfa helyett. Helyes-e így, végezheti-e így ezt a tevékenységet? Köszönettel: Horváth Emőke

Korábbi évre szóló számla elszámolása Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Az alábbi kérdésben kérjük szíves állásfoglalását. Egyik ügyfelünknél előkerült egy elszámolatlan számla 2012. decemberből, most, 2015 végén. A számla tartalma bérleti díj 2012. 12. hónapra. Szeretnénk elszámolni a könyvekben a számlát a 2015. évre. Első kérdésünk, hogy – mivel nem 2015. évi bérleti díjról van szó – kell-e adóalapot emelni társasági adóban a számla értékével, ha 2015-ben elszámoljuk? A másik kérdésünk az, hogy az utólag elszámolandó 2012. 12. havi számlán szereplő áfát levonhatjuk-e a következő (2015. novemberi) áfabevallásban? (A számlán szereplő bérleti díj a 2012. évi vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költség volt). Segítségét nagyon köszönjük!

Bérleti, vagy használati szerződés közüzemi díjának továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Önkormányzatunknál többféle közüzemi díj továbbszámlázása történik. 1.) Bérleti díj (áfásak vagyunk) közüzemi díjainak továbbszámlázása áfásan történik. Az eredeti számla végösszegére számolom rá a 27 százalékos áfát, vagy pedig annak alapjára? számokkal: a) 127 forint (100 Ft+áfa) összegre számolom a 27 százalékot és így 161 forintot kapok, vagy pedig b) az eredeti számla alapjára számolom a 27 százalék áfát, vagyis amennyiben 27 százalékos áfás a szolgáltatás, akkor pont ugyanakkora összeggel (100 forint+27 forint áfa), ha 5 százalékos a szolgáltatás (például távhő), akkor az eredeti alapra az 5 százalék helyett 27 százalékot rászámolva (beérkező számla 100 forint+5 forint áfa helyett továbbszámlázunk 100 forint+ 27 forint áfát), és ha mentes a szolgáltatás (például közös költség), akkor 100 Ft helyett 100 forint+27 forint áfát számlázunk tovább) c) Áramdíjban áfakörön kívüli tétel marad áfakörön kívüli, vagy áfával növelten kell továbbszámlázni? 2.) HASZNÁLATI szerződés, amikor használatba van adva a helyiség térítésmentesen, de a közüzemi szerződések az önkormányzat nevén vannak, mi kapjuk, és fizetjük a számlát, ezért továbbszámlázzuk ezeket a díjakat. Ilyenkor pont ugyanolyan összeggel és áfával kell továbbszámlázni, mint ahogyan a szolgáltató számláz, vagy erre is kell 27 százalékos áfát rászámolni? Köszönöm válaszát

Lízingelt személyautó áfa-visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. lízingel egy személygépkocsit, 36 hónapig bérleti díjat fizet, és ha a 36 hónap után maradványértéken meg akarja vásárolni a személygépkocsit, akkor kerül a tulajdonába. Kérdésem az, hogy a bérleti díj áfáját vissza lehet-e igényelni?

Áfateljesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm a válaszát a tegnap feltett kérdésemre. Kérésének megfelelően szeretnék pontosítani egy-két dolgot. Az első 12 hónap bérleti díjának esedékessége nem a 13. hónapra esik, hanem a 13. hónaptól kezd a vevő bérleti díjat fizetni. Az egy évet 48 hónap alatt fizeti meg. A szerződés értelmében a 13. hónaptól fizet emelt bérleti díjat (1 havi bérleti díj és a nem fizetett bérleti díj erre a hónapra eső része). A fizetési könnyítést a bérlő kérésére adtuk. A kérdésem az lenne, hogy helyesen járok-e el, ha az egy évről nem állítok ki számlát, hanem amikor letelik az egy év (2014.09.30), akkor szeptemberben állítom ki az első számlát emelt összeggel, a szerződésben megállapodott feltételek szerint, tehát az októberi bérleti díjat számlázom szeptember 30-ai teljesítéssel? Vagy a 2013-ra eső bérleti díjat ki kellett volna számláznom, és befizetnem az áfát? Amennyiben igen, ezt önellenőrzéssel szeretnénk korrigálni. Köszönöm a segítségét.

Gépbérlés kezelővel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném tájékoztatását kérni. Építőipari kft. fordított áfás építési munkát végzett. A munkához igénybe vett árokásó gépet személyzettel együtt bérleti szerződés alapján. A gép tulajdonosa áfásan számlázta ki a gép bérleti díját munkaóránként meghatározott összeggel. Helyesen járt-e el, vagy a gép bérleti díját is fordított áfásan kellett volna kiszámlázni, és megfizetni?

12 havi határozott idejű elszámolás áfakötelezettség Kérdés

A szerződő felek naptári évre, 12 hónapra állapítják meg a bérleti díjat. A díj a következő naptári év január 31-én esedékes. Az áfatörvény 58. § (1) bekezdése alapján ilyenkor is a fizetési határidő az adófizetési kötelezettség keletkezése, vagy itt már az 58. § (2) bekezdése szerint a 12. hónap utolsó napján keletkezik az áfa-fizetési kötelezettség?

Parkolóhely bérleti díj áfája Kérdés

Társaságunk egy irodaházban irodákat, valamint parkolóhelyeket bérel személygépkocsik számára. Ahogyan az irodáért, úgy a parkolóhelyekért is négyzetméterarányos havi bérleti díjat fizetünk. A két típusú ingatlan – iroda, valamint parkolóhely – bérleti díja két külön sorokon jelenik meg a havonta kapott számlában. Az általános forgalmi adó törvény szerint a parkolási szolgáltatás áfája nem vonható le. Ugyanakkor többfelé találkoztam olyan értelmezéssel, miszerint a fentebb részletezett konstrukció nem is parkolási szolgáltatást takar, hanem lényegében ingatlan, illetve annak egy részének bérbe vételéről van szó, minek nyomán az ilyen szolgáltatás utáni áfa levonható.A kérdéseim tehát a következők: 1. kérdés: számlabefogadóként melyik eljárás a helyes a bérbevett parkolóhelyek áfája kapcsán? Tehát levonható-e ezek áfája, vagy sem? 2. kérdés: van-e erre vonatkozóan hivatalos állásfoglalás, illetve „hivatalosnak” elfogadott értelmezés? Amennyiben van, az hol érhető el? Köszönettel

Bérleti díj áfája Kérdés

Egy általános szabályok szerinti áfa körös vállalkozó ingatlan bérleti díjat számlázott bruttó 2.000.000 forintot, áfa nélkül, mivel mentességet választott a bérleti díjra. Neki szintén számlázott egy másik cég bérleti díjat 1.000.000 forint + 270.000 forint áfa értékben. Egyéb bevétel, költség nem volt ebben az időszakban, illetve éves viszonylatban sem lesz. Kérdésem: visszaigényelheti-e a vállalkozó a 270.000 forint áfát?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ír illetőségű tulajdonostól vásárolt kft. üzletrész

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Kettős adóztatás

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Betéti társaság beltagjának adókötelezettsége

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs