733 találat a(z) bérbeadás cimkére

Az áfatörvény 142. § értelmezése 100 ezer forint alatti szolgáltatás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy felszámolási eljárás alatt álló társaság eszközöket ad bérbe, a bérletidíj-szerződés szerint havi 60 ezer forint plusz áfa. Helyes-e, ha a felszámolás alatt álló társaság havonta 60 ezer forint plusz áfa összegről állítja ki a számláját? Köszönettel.

Egyéni vállalkozók, őstermelők, bérbeadók: itt a fizetési határidő Cikk

Elérkezett a második negyedévi adóelőleg fizetési kötelezettség a magánszemélyek számára, amelynek határideje 2019. július12-e. Az egyéni vállalkozókra, a mezőgazdasági őstermelőkre, valamint e tevékenységek keretén kívül folyatott önálló tevékenységet folytatókra vonatkozik ez a határidő, valamint azokra, akik esetében nem történt meg például a nem önálló tevékenységből származó, vagy egyéb jövedelem utáni adóelőleg-levonás. Cikkünkben ismertetjük a költségelszámolási és a kedvezményérvényesítési lehetőségeket is.

Személygépkocsi beszerzésének áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. közösségi tagállamból vásárolt személygépkocsit. A számlán nem volt feltüntetve a különbözeti áfa, ezért az áfabevallásban a fizetendő sorba beállítottuk, de levonásba nem helyeztük az áfáját. Ez helyes volt-e? A gépkocsit forgalomba helyezték, tehát tárgyi eszköz lett. Az adózó sérelmezte, hogy áfát kellett fizetnie, ezért arra gondoltam, hogy ha bérbe adná itthon a személygépkocsit, akkor az áfát levonásba lehetett volna helyezni. Jól gondolom-e? Ha most értékesíti a személygépkocsit, akkor az áfamentesen történne meg? A bérbeadás módosítja-e az értékesítéskor személygépkocsira vonatkozó áfamentességet? Ha a bérbeadás mellett dönt, módosítjuk az áfabevallást és levonásba helyezzük a beszerzéskori áfát, akkor értékesítés esetén életbe lép-e az áfatörvény tárgyieszköz-értékesítésre vonatkozó 135. §-a? Tehát fizetendővé válik-e a 60 hónapon belül számított levont áfája?

Garázsbérbeadás/bérbevétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 86. § (2) b) pontja alapján a bérbeadás adómentessége nem alkalmazható a közlekedési eszköz elhelyezésének, parkolásának biztosítását szolgáló bérbeadásra, így minden esetben általánosforgalmiadó-kötelezettséget eredményez. A bérbeadási tevékenység erre is tekintettel egyéni vállalkozóként vagy adószámos magánszemélyként folytatható. A fentiek ismeretében szeretném kérdezni, hogy ha áfa körös cég/kft. bérel mélygarázsban garázsbeállót magánszemélytől, akkor azt milyen formában teheti meg? A magánszemélynek be kell jelentkeznie áfakör alá a fentiek alapján. Mi van abban az esetben, ha a magánszemély ezt nem teszi meg. A céget érinti hátrány? A cég hogy tudja elszámolni ezt a költséget? Magánszemélynek mindenképp számla kell vagy elég sorszámozott bizonylatot kiadni a garázs bérbeadásáról?A bérszámfejtésen keresztül mint ingatlan bérbeadás leszámfejthető? Köszönettel.

Katás adózó – lakáshasználati szerződéssel bérbeadás Kérdés

Kedves Adózóna! Érdeklődni szeretnék, hogy ha szívességi lakáshasználati szerződéssel a tulajdonos díjmentesen használatba adja saját ingatlanát családtagjának, azaz a lakáshasználónak, akkor a lakáshasználó a szóban forgó ingatlant katás adózóként bérbe adhatja-e? Tisztában vagyok azzal, hogy katás adózóként saját tulajdonú vagy bérelt ingatlan nem adható bérbe. Várom szíves válaszát!

Értékcsökkenés ingatlanra Kérdés

Nagy értékű ingatlan apporttal indult egy kft., amely ezeket az ingatlanokat bérbeadja. Az előző könyvelő, akitől átvettem a könyvelést, az ingatlanokra nem számolt el számviteli törvény szerinti értékcsökkenést, mondván, hogy az ingatlanok értéke egyre nő, csak társasági adótörvény szerinti értékcsökkenést számolt el. Én úgy gondolom, hogy az ingatlanok avulnak, főleg mert bérlők használják, ezért én számolnék számviteli értékcsökkenést is, és ha jelentősen növekszik az ingatlan értéke, akkor értékbecslés alapján növelném az értéket a tőketartalékkal szemben. Jól gondolom? Megváltoztathatom-e az értékcsökkenés számítását?

Idegen tulajdonon végzett beruházás II. Kérdés

Kedves Dr. Szeiler Nikolett! Köszönöm válaszát azonos című kérdésemre https://adozona.hu/kerdesek/2019_5_11_Idegen_tulajdonon_vegzett_beruhaz_gnl! Írásával kapcsolatban újabb kérdés merült fel. Ön lakóingatlanról ír, az épület egy könnyűszerkezetű műhely lesz, az építési engedély is a kft. nevére szól, beruházásként a műhely a kft. tulajdona lesz. Ebben az esetben sem vonható le a beruházás esetén felmerült költség áfája? Ha szívességi használatra adja át magánszemély kft.-nek, akkor is ugyanazok a feltételek érvényesülnek, amit leírt? Ebben az esetben is kell bérleti díjat fizetni? A könnyűszerkezetű ipari létesítményt (műhelyt) szét lehet szedni és el lehet adni a későbbiekben, a telket magánszemély részére ugyanolyan állapotban vissza lehet adni, ez esetben is van adóvonzata a magánszemély részéről? Nem jó elgondolás, hogy felépül a műhely a kft. költségén, az áfát levonásba helyezve, majd amikor úgy dönt a kft., hogy megszünteti a tevékenységét, lebontja a könnyűszerkezetű létesítményt, és értékesíti, a magánszemély pedig visszakapja eredeti állapotában a telket? A kft. megteheti-e, hogy kiadja a műhelyt, ha már nem végez benne tevékenységet? Van-e olyan helyes eljárás, amikor a kft. a beruházás áfáját levonásba helyezheti? Válaszát előre is köszönöm!

Kaució gép bérbeadásakor: mikor kell róla számlát kiállítani? Cikk

Cég gép bérbeadásakor kauciót kér. Elegendő-e, ha a kauciót a könyveiben nyilvántartja mint a vevővel szembeni kötelezettséget, vagy számlát is ki kell állítani róla? – kérdezte olvasónk. Bunna Erika adótanácsadó válaszolt.

Kaució Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk gépbérbeadás kapcsán kauciót vezetne be. Kérdésem: elegendő-e, ha a kaució elfogadásával kapcsolatosan könyveinkben azt nyilvántartjuk mint kötelezettség a vevővel szemben a szerződések alapján, vagy számlaadási kötelezettségünk (áfa) is áll fenn? Szakértő válaszát köszönöm előre is!

Reklámhordozó utáni építményadó áthárítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk reklámfelületet ad bérbe. A szerződés szerint a bérbevevőre terhelt építményadó nem a szolgáltatás adóalapjának részeként kerül számlázásra, a bérletidíj-kalkuláció egyik meghatározó részeként beépítve a bérleti díjba (áfatörvény 70. § (1) bekezdés), hanem külön tételként, véleményem szerint helytelenül tárgyi adómentesen. Ön szerint mi a szabályos eljárás menete? Válaszukat előre is köszönöm!

Ingatlan bérbeadása, áfa Kérdés

Tisztelt Cím! Egy kft. lakóingatlant vásárol. Ezt az ingatlant bérbe fogja adni egy magánszemélynek, aki ott szálláshely-szolgáltatást fog végezni. A kft. adómentesen számláz a magánszemély felé? Ez TM típusú ingatlan-bérbeadásnak minősül? Ha igen, a tevékenység megkezdése előtt be lehet év közben jelentkezni áfás ingatlan-bérbeadásra? Választ köszönöm előre is.

Haszonélvező bérbeadás Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2019_4_30_Haszonelvezo_berbeadas_inl A fenti kérdéshez kapott válaszból számomra az alábbiak még mindig nem teljesen érthetők: 1.) A magánszemélyek idén kialakítottak egy lakást, melyet még idén bérbe is adtak. Ennek felújítási költségeit elszámolják a bérbeadásból származó bevétellel szemben. Viszont idén még elkezdik még egy lakás kialakítását. Az ehhez tartozó felújítási költségeket (több millió forint) meddig számolhatják el? Ha a bérbeadás már az idén elkezdődik, akkor csak a 2019-es bevétellel szemben lehet elszámolni? Ha a bérbeadás 2020-tól kezdődik, mert például csak addigra készül el a lakás, akkor a 2020-as bevétellel szemben elszámolhatók a 2019-es felújítási költségek? 2.) A másik kérdésem a rezsi átalánnyal kapcsolatos. Igaz, hogy havonta a bérlő x összegű rezsi átalányt fizet, de évente egyszer a tényleges fogyasztás alapján elszámolnak a bérbeadóval. Ebben az esetben sem lehet a rezsit kihagyni a bevételek és a költségek közül? Hiszen ebben az esetben is ugyanannyi lenne a bevétel és a költség éves szinten a rezsi tekintetében. Előre is köszönöm a választ.

Bérbeadás szja-vonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem bérbeadóként két bérleti szerződéssel rendelkezik, az egyik szerződésben egy lakást ad bérbe a hozzátartozó teremgarázzsal, a másik szerződésben pedig egy teremgarázst. Külföldön bérel egy lakást, aminek a bérleti díja meghaladja a magyarországi összes ingatlan(lakás+teremgarázsok) bérbeadásból származó bevételét. Mind a bérbeadás, mind a bérlés meghaladja a 90 napot. Kérdésem, hogy ez így szembeállítható-e egymással, vagy a teremgarázsból származó bérleti díj bevétele nem vehető figyelembe a fizetett bérleti díjjal szemben és azután ebben az esetben szja-fizetési kötelezettség terheli. Köszönettel várom a válaszát.

Katás adózás mellett bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás adózó magánszemélyként ingatlant ad bérbe. A bérbeadásról kell-e számlát kiállítania, vagy elég egy átvételi elismervény, amely tartalmazza mindazokat az adatokat amit egy számlának is tartalmaznia kell? Köszönöm!

Exportértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy belföldi áfaalany kft., amely két tevékenységet végez: eszközök bérbeadása magyar kft.-nek és fogászati szolgáltatás külföldi magánszemélyek részére, belföldi rendelőben. A beszerzések áfáját tételesen elkülöníti, a bérbeadáshoz kapcsolódó költségek (karbantartás, javítás) áfáját levonásba helyezi, a fogászati anyagok beszerzésének áfáját nem. Kérdésem, hogy a külföldi személyeknek nyújtott fogorvosi szolgáltatást az exportértékesítés árbevételeként kell-e kimutatni, és melyik sorban kell szerepeltetni az áfabevallásban? Köszönettel várom válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Helyi bérlet

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Befektetési óra, ékszer könyvelése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Környezetvédelmi termékdíj – számla záradéka

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs