678 találat a(z) bérbeadás cimkére

Ingatlan-bérbeadás külföldinek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar cégtől – amely az ingatlan-bérbeadásra áfakötelezettséget választott – egy osztrák cég bérelne ingatlant. A bérleti díjat áfa nélkül kell-e számlázni? Kell-e magyar adószámot kérnie az osztrák cégnek, miután a bérelt ingatlanban webshop jellegű tevékenységet fog folytatni? Amennyiben igen, és van magyar adószáma, akkor áfásan kell számlázni a bérleti díjat? Válaszukat köszönöm. Némethné Takács Krisztina

Fontos tudnivalók az ingatlan-bérbeadás szabályainak januári változásairól Cikk

Ingatlan bérbeadásánál mikor nem kell a bevételbe beszámítani az áthárított közüzemi díjat, és mikor muszáj? Mi a feltétele annak, hogy az ingatlankiadásból származó bevételből levonható legyen a bérelt lakás költsége? A NAV tájékoztatót közölt a legfontosabb tudnivalókról.

Több ingatlan bérbeadása esetén nyilatkozat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: Több bérbe adott ingatlan esetén nyilatkozhat a bérbeadó magánszemély eltérően a költségelszámolás módjáról? Tehát az egyikben 10 százalékról%-ról, a másikban 30 százalékról. Én eddig egységesen kértem a nyilatkozatokat, és most azt hallottam, hogy az idéntől ez megváltozott. Köszönettel: Ildikó

Bérelt ingatlanon fűtés korszerűsítése és ehhez villanyóra igénylése Kérdés

T. Szakértő! Tanácsukat szeretném kérni: Egy kft. iroda céljára egy családi házat bérelne. Ehhez a fűtést korszerűsítené, ehhez vásárolna 2 vagy 3 db klímát. A fűtéshez igényelne kedvezményes tarifájú villanyórát, ami csak a fűtési szezon alatt működik. A mostani villanyóra a lakáson belül van és mivel új óra is lenne, ezért a mostani órát is új helyre kell tenni, falon kívülre a kerítéshez közel (ami több méter távolságra van). Gyakorlatilag a családi házban nagyon sok munka lenne /megszüntetni a régi korszerűtlen, drága fűtést (például cserépkályhabontás, sittszállítás, festés, homlokzat helyreállítás/). A bérbeadó magánszemély. Hogy számolhatóak ezek el kft. esetében, és az áfa visszaigényelhető-e minden egyes gazdasági eseménynél? Mi lesz, ha valamelyik fél megszünteti a bérleti szerződést úgy a bérbeadónál és a bérbevevőnél? Köszönöm válaszukatt

Magánszemély bérbeadása – közös költség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély a saját tulajdonában álló ingatlant kft. részére bérbe adja. Minden hónapban számlát állít ki a kft. felé a bérleti díjról 10 százalékos költséghányad alkalmazásával. A magánszemély fizeti a közös költséget, melyet kiterhelne a bérlőre, aki kéri ezen összeg számlán való feltüntetését is. Kérdéseim: 1.) A közös költség kiszámlázására alkalmazni kell-e a magánszemélynek költségáltalányt? 2.) A magánszemélynek a beszedett közös költséget fel kell-e tüntetni az szja-bevallásában mint bevételt? Válaszát előre is köszönöm.

Magánszemély által kft. részére bérbeadott lakás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély által kft. részére bérbeadott lakás esetén a magánszemély más településen bérbevett lakás bérleti díja levonható-e a bevételből, függetlenül attól, hogy a kft. nem lakás céljára használja az ingatlant?

Magánszemély bérbeadott ingatlanán végzett felújítás jövedelme Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély bérbe adja egy egészségügyi szolgáltatást végző bt.-nek a saját tulajdonát képező gazdasági ingatlanát. (Az ingatlantulajdonos a saját bt.-jének adja bérbe ) A bt. az ingatlant rendelővé alakítja át, amelyet idegen ingatlanon elvégzett beruházásként fog nyilvántartani és 6 százalékkal amortizálni . 1. Keletkezik-e a magánszemélynek bármilyen jövedelme a fent leírtak alapján a beruházás megvalósulásakor? 2. Ha a később a bérleti szerződés megszüntetésre kerül, akkor ezen időpontban a bt. terven felüli értékcsökkenésként leírja a beruházás nettó értékét, ezzel kell-e társaságiadó-alapot növelni? 3. A magánszemélynek keletkezik-e esetleg a szerződés felmondásakor jövedelme abból, hogy egy felújított ingatlant kapott vissza, és ha igen, akkor milyen módon lehet ezt megállapítani, és milyen adóterhekkel kell számolni (mintha a jelenben lenne a szerződés megszűnése). Válaszukat előre is köszönöm .

Társasház mérlege Kérdés

Társasházunknak üzlethelyiségek bérbeadásából és közös költségből van bevétele. Egyszeres könyvelésre vagyunk jogosultak. El kell készítenünk a számviteli törvény szerinti egyszeres éves beszámolót (egyéb szervezetek szerintit). Ezt be kell küldeni valahová? Köszönettel:

Ingatlan-bérbeadás Kérdés

2019-tól magánszemély bérbead ingatlant. Kell-e szociális hozzájárulási adót fizetni? Válaszukat köszönöm.

Szálláshely-szolgáltatás és -bérbeadás Kérdés

Férj és feleség kft. tulajdonosai, akik bérbeadják ingatlanukat a kft.-nek, ahol a kft. működik, telephelye van. Keszthelyen van egy lakás, aminek mindkettőjük tulajdonosa, ahol szálláshely-szolgáltatást szeretnének nyújtani az engedélyek beszerzése után. Kérdés: 1. a telephelyet bérbeadhatja-e a feleség, azaz ő szedi be a bérleti díjat és adózik, vagy mindkettőjüknek kell kiadni az ingatlant? 2. kérdés: a keszthelyi lakás szálláshely-szolgáltatása történthet-e a férj neve alatt, akinek erre a tevékenységre adószámot kell kérnie, és a férj adózik ezen bevétel után? Az szja-bevallásban a feleség az egyik ingatlant adózza, a férj a másik szálláshely után adózik?

Kata és bérbeadás Kérdés

Kedves Szakértő! Katás alanyi mentes egyéni vállalkozónak 2018-ban az alábbi bevételei voltak : kata bevétel 6 millió, lakásbérlet 3 millió, szálláshely-szolgáltatás 2 millió forint. Ezek alapján elveszti az alanyi mentességét és áfát kell fizetnie, valamint belép az áfakörbe? Hogyan hat ez a katás vállalkozásra? Köszönettel várjuk a választ.

Ingatlan bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésemre szeretnék választ kapni.Van-e arra lehetőség, hogy magánszemély bérleti díjat számlázzon ki saját tulajdonú ingatlana után a saját egyéni vállalkozásának, mert a bolt az ingatlana egy részében található? Az ingatlannak ő az egyedüli tulajdonosa.Valamint kérdezni szeretném, hogy ha nem működik a bérleti díj elszámolása, akkor a rezsi milyen formában számolható el?Köszönöm válaszát!

Bérbeadás + kapcsolódó szolgáltatás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem oktatási tevékenységet folytat, ami 0 százalékos és 27 százalékos áfás. Rendelkezik saját tulajdonú ingatlannal, amelyet időnként bérbe ad konferenciák, tanfolyamok céljára. Ezen ingatlan bérbeadására szintén az áfamentességet választotta. Szerződés szerint bérbe adja egyik termét egy konferencia céljára, meghatározott díjért. Ezen felül biztosít a konferencián részt vevők részére étkezési szolgáltatást, mely üdítőt, pogácsát és egy ebédet foglal magában a szomszédos vendéglátó egységben, mellyel külön szerződése van erre az eseményre. Ez az étkezési szolgáltatás a bérleti díjon felül /fő összegben került meghatározásra. Kérdésem a következő: A bérleti díjat 0 százalékos áfakulccsal számlázza ki, de a vendéglátás számlázása ebben az esetben milyen áfakulccsal történjen? 27 százalékos, mert az alvállalkozója is ezen áfakulccsal számlázza, vagy 0 százalékos lesz, mert felveszi a bérbeadás áfakulcsát? Előre is köszönöm válaszát.

Bérbeadandó ingatlanhoz kapcsolódó tételek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi esettel kapcsolatban kérem a segítségét: Egy kft. vásárol egy lakást, hogy később hosszú távra bérbe adja magánszemélyek részére. (1) Év elején beszerzi. (2) Év közben helyreállítási munkálatokat végez rajta (például kifesti, újraparkettázza, újracsempézi, zuhanytálcát, mosdót lecseréli stb.). (3) Ezután új, beépíthető berendezéseket szerel be (hűtő, TV, mosógép stb.) (4) Az összkép kedvéért még további berendezéseket is elhelyez benne (kávéfőző, étkezőasztal, kanapé stb.) (5) Majd dekorációval még vonzóbbá teszi a leendő bérbevevő számára (faliképek, függönyök, lámpák, órák, díszpárnák stb.). Végül az így elkészült, kompletten berendezett lakásra bérlőt keres, hosszú távra, minimum egy évre. A kérdés úgy szól, hogy a lakásra költött különböző tételeket (1)-(5) miként kellene év közben elszámolnia. Mindent befejezetlen beruházásként tartson nyilván, és majd ha elkészült, akkor egy összegben egy tételként aktiválja tárgyi eszközként? Vagy az egyes elkülöníthető berendezésdarabokat (például TV) külön tételként aktiválja? Vagy kizárólag a lakás (illetékkel növelt) beszerzési értékét kezelje tárgyi eszközként, és minden később felmerült tételt tárgyévben költségként számoljon el rögtön? Esetleg ezek valamilyen kombinációja: akkor milyen szempont szerint mit hogyan kezeljen? Előre is köszönöm válaszát!

Termőföldbérlet – áfa Kérdés

Tisztelt Szakérő! Mezőgazdasági kistermelő magánszemély termőföldet ad bérbe egyéni vállalkozásnak (5 éves szerződésben rögzített időtartamra). A mezőgazdasági kistermelő és az egyéni vállalkozó is áfaköteles (általános áfaszabályok szerint adózik). Eddig úgy számlázta a kistermelő a bérleti díjat az egyéni vállalkozó felé, hogy XYZ forint plusz 27% áfa. A bérbeadó befizette az áfát, az egyéni vállalkozó pedig visszaigényelte. Ez így helyes volt? Vagy áfamentesen kellett volna számláznia az őstermelőnek? Önellenőriznie kell ilyenkor az előző évet? Vagy mik a lehetőségei, mi a teendője? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gázolaj jövedéki adója

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Vagyonszerzési illeték

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Induló cég tao/kiva

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close