72 találat a(z) alkohol cimkére

Cikk

A téli szezonális ellenőrzések időszakában, december 1. és 31. között a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei főként a nyers húsokat, a virsliket és más húskészítményeket, az alkoholos italokat, valamint édességeket, például az üreges csokoládékat és a szaloncukrokat ellenőrzik – mondta Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer és takarmánybiztonsági igazgatója csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jövedéki engedéllyel rendelkező nagykereskedelemmel foglalkozó cég saját kiskereskedelmi egységébe szállítana alkohol tartalmú termékeket. Milyen kísérőokmány kell az áru szállításakor? Számlát, belső számlát, vagy elég csak szállítólevelet kiállítaniuk?

Kérdés

Ügyfelem egy franchise rendszer tagjaként koktélértékesítő berendezéseket (standokat) telepít a nyári szezon végéig az ország különböző pontjaira, melyek egy része állandó jelleggel van jelen például strandokon, más része pedig ideiglenesen működik rendezvényeken. A koktélok egy része alkoholtermék. A fenti tevékenységre a 4781-es TEÁOR számot azonosítottuk be, ami az Élelmiszer, ital, dohányáru piaci kiskereskedelme. A berendezések üzemeltetéséhez nem szükséges áramellátás, így a berendezéseken pénztárgép nem üzemel. A VPOP tájékoztatása értelmében üzlethelyiséget kell bérelni, ahova a 1.2 vagy 1.3 kiskereskedelmi tevékenység bejelentésre kerül, majd ezt követően van lehetőség a helyszíneken kitelepülésként szeszes ital árusításra. Az üzlethelyiségben tényleges kereskedelmi tevékenység nem történne. Ebben az esetben szükséges-e a pénztárgép telepítése a bérelt üzlethelyiségbe? Létezik-e ilyen jogszabályi előírás, hogy az alkoholtermék miatt kell, hogy legyen üzlethelyisége a vállalkozásnak? Válaszukat előre is köszönöm.

Cikk

December vége felé közeledve a munkáltatók „céges karácsonyt” szervezve köszönik meg dolgozóik éves munkáját. Ilyenkor – természetesen gondolva a következő munkanapra, tetteink esetleges következményeire – megengedett az alkoholfogyasztás. Ezzel szemben munkaidőben – hacsak nem vagyunk például borászok – tilos. A posztalkoholos állapot szintén veszélyeket rejt. Jelen cikk témája az ilyen eseteket feltáró munkáltatói ellenőrzési lehetőség eseti bírói döntésekkel alátámasztva.

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az éttermi szolgáltatások (beleértve a helyben készített, nem alkoholos italokat), illetve az internet-előfizetések áfakulcsa jövőre 18 százalékosra csökken. Kérdésem az lenne, hogy ez azt jelenti, hogy ha a vendég egy étteremben eszik és iszik is, akkor az étel áfája 18%-os lesz, az elfogyasztott alkoholos ital és kávé áfája 27%-os, a helyben készített nem alkoholos ital áfája pedig szintén 18%-os lesz? Tehát meg kell különböztetni az étel és az ital (alkoholos, kávé) áfáját? Vagy egyben kezelendő az étel és az ital áfája? Ezt takarja az éttermi szolgáltatás összességében?

Cikk

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) vizsgálata során a próbavásárlások 37 százalékánál tapasztaltak jogszabálysértést, 1046-ból 392 esetben kiszolgáltak 18 év alattiakat alkoholtartalmú itallal, illetve dohánytermékkel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tévesen megadott jövedelem alapján megállapított táppénz és gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

12 órás műszak esetén szabdság kiadása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Befezetlen beruházás kivezetése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2025 december
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink