10 találat a(z) alkalmassági vizsgálat cimkére

Megszűnne a kötelező alkalmassági vizsgálat. Változna a munkavédelmi törvény és az Mt. Cikk

A T/6072 irományszám alatt benyújtott törvényjavaslat elfogadása esetén – a bírság mértékére vonatkozó rendelkezések kivételével – január 1. napjától lépne hatályba a munkavédelemről szóló törvény módosítása. A javaslat indokolása szerint erre alapvetően a jogalkalmazás segítése és egységesítése miatt, valamint az egyes jogszabályok közötti koherencia megteremtése érdekében került sor. Jelentős újdonság, hogy a munkavédelmi képviselő megválasztása során ügyelni kell a határidő betartására, továbbá megszűnne a munkára való alkalmasság kötelező orvosi vizsgálathoz kötése.

Egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmassági vizsgálat Kérdés

Munkavállaló alkalmassági vizsgálaton nem jelenik meg Kérdés

Fizetés nélküli szabadság megszüntetésének feltételei Kérdés

Munkáltatói tájékoztatási kötelezettség kötelező alkalmassági vizsgálatról Kérdés

Kedves dr. Kéri Ádám! Köszönöm válaszát, https://adozona.hu/kerdesek/2019_3_6_Munkaltatoi_tajekoztatasi_kotelez_mve Ezzel kapcsolatban további kérdésem, hogy a munkáltatónak mint adatkezelőnek munkavállalói személyes adatainak adattovábbítása (EU-n belüli) okán kell-e valamilyen szerződést kötnie a foglalkozás-egészségügyi szolgáltató önálló adatkezelővel? Közös adatkezelésről van szó az adatkezelő által továbbított adatok vonatkozásában, valamint a természetes személy munkavállaló alkalmasságát illetően?

Munkáltatói tájékoztatási kötelezettség kötelező alkalmassági vizsgálatról Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérem abban, hogy a GDPR szerinti munkáltatói tájékoztatási kötelezettség milyen részletességet kíván meg a foglalkozás-egészségügyi szolgáltató által végzett kötelező alkalmassági vizsgálat eszközeit, módszereit illetően. Elképzelhető, hogy FEOR kód alapján kerülnek meghatározásra a vizsgálat módszerei és eszközei a belső szabályzatban? A foglalkozás-egészségügyi szolgáltató adatfeldolgozónak minősül, ezáltal adatfeldolgozói szerződés kötése indokolt? Ennek kötelezően tartalmaznia kell az adott megbízónál alkalmazott FEOR és egészségügyi kód besoroláshoz tartozó alkalmassági vizsgálat eszközeit, módszereit? Amennyiben ezek az adatok nem állnak az Adatkezelő rendelkezésére (mert az üzemorvos ezeket nem adja ki), akkor honnan szerezhet ezekre vonatkozó pontos információkat? Köszönettel.

Háziorvos egyéb tevékenységének áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal kapcsolatban kérném válaszát, hogy amennyiben egy háziorvos az alap háziorvosi tevékenysége mellett fegyverviselési engedélyhez és jogosítványhoz egészségügyi alkalmassági vizsgálatot is végez időnként, akkor az alkalmassági vizsgálatot mentesen vagy áfásan kell számláznia? Az alap háziorvosi tevékenysége az OEP által támogatott, és a közérdekű jellege miatt mentesen számlázza. A háziorvos alanyi adómentességet nem választott. Kérem, hogy válaszolja meg a kérdést foglalkozás-egészségügyi szolgáltatóra (üzemorvos) vonatkoztatva is. Köszönöm előre is a válaszát! Üdvözlettel.

Alkalmassági vizsgálat költsége nem "normál" munkavállaló esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünknél jól jönne, ha tudnánk diákokat alkalmazni átmeneti időszakokra, korábban nem próbáltuk ezt, ezért bizonytalanok vagyunk. Abban kérem segítségét, hogy ha diákszövetkezeten keresztül alkalmaz diákot a munkáltató, ki köteles fizetni az alkalmassági vizsgálat költségét? Függ-e ez a foglalkoztatás időtartamától? Rájuk is a munkaerő-kölcsönzés szabályai érvényesek (ha jól tudom ott eltérő megállapodás hiányában a kölcsönvevő fizeti)? Vagy ez másnak minősülő forma? Az Mt. ezen szakaszai kiterjednek az ilyen módon foglalkoztatott diákokra (olvastam, hogy nemrég más törvény hatálya alá kerültek, de van utalás az Mt.-re). Köszönettel.

Kifizettetheti a munkáltató az orvosi vizsgálatot? Itt a válasz Cikk

Átháríthatja-e a munkáltató a leendő dolgozójára az orvosi alkalmassági vizsgálat költségeit? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.

Alkalmassági vizsgálat költségének megtéríttetése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Társaságunk szerződéssel rendelkezik az üzemorvosi szolgáltatások (ide értve az alkalmassági vizsgálat) elvégzésére egy erre jogosult üzemorvossal. Szeretnénk az alkalmassági vizsgálat költségét a felvételre kerülő dolgozóval megtéríttetni, és azt az első munkabéréből levonni. A társaság több telephellyel rendelkezik, és ezt az intézkedést csak az egyik telephelyen alkalmaznánk. Kérdésem: • megtéríttetheti-e a munkáltató az alkalmassági vizsgálat költségét a dolgozóval? • lehet-e telephelyenként eltérő rendelkezést hozni a vizsgálati költség megtérítésére vonatkozóan? Kérem, hogy válaszukban jogszabályi hivatkozást is szíveskedjenek megjelölni. Köszönettel: Szilassy Szilvia főkönyvelő VITA-Sütő Kft.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott anyag elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Munkáltató rendes felmondása TP alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31