166 találat a(z) adomány cimkére

Adománygyűjtés: ezt kell tudni az adózásról, az illetékkötelezettségről Cikk

Szinte az egész ország figyelemmel kíséri a jótékonysági célból az elmúlt hetekben szerveződött internetes adománygyűjtést, melynek köszönhetően a társadalmi összefogás eredményeképpen több kisgyermek esélyt kap egészségi állapotának javítására. Az alábbiakban összefoglaltuk az internetes adománygyűjtésre vonatkozó adózási tudnivalókat.

Külföldről származó adomány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem az alábbi kérdésben kérte segítségemet, melyet idézek: "Röviden a lényeg: Van egy podcastom. (Aki nem tudja, mi az, kábé olyan mint az online rádió, de a műsorokat bármikor meg lehet hallgatni. Az egész mögött van a cégem, de maga a műsorkészítő is én vagyok.) A kérdés, hogy ha magánszemélyként gyűjtök önkéntes hallgatói adományokat mint műsorkészítő, ezért pedig nem jár külön ellentételezés, vonatkozik-e rám az adományok adómentessége (a megfelelő összeghatárig)? Az adományokat a Patreon amerikai internetes adománygyűjtő oldalon keresztül gyűjteném. Az amerikai cég jutalékot von le, majd az összeget Paypal-számlára utalja. Onnan pedig a magánszámlámra tudom utalni, ha akarom. A kérdésem az tehát, hogy jól gondolom-e, hogy ez így szabályos. (Az első évben havi pár tízezres nagyságrendű összeg valószínűsíthető. Maximum.)" Köszönöm a választ.

Adomány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalatunk az általunk gyártott takarítógépekből adományozott különböző cégeknek, iskoláknak, egszségügyi intézményeknek. Kérem iránymutatásukat a fenti gazdasági események áfa- és társasági adóbeli helyes kezelésével kapcsolatban. Helytálló az elgondolás, hogy forgalmi adót kell fizetnünk ezen tételek után, valamint meg kell emelnünk a társasági adóalapot ezen gépek értékével? Előre is köszönöm válaszukat!

Térítés nélküli ingatlanátadás: hogyan érinti a kiva alapját? Cikk

Kivás cég egy jelenleg irodának használt ingatlanját szeretné térítés nélkül átadni az ügyvezetőjének, aki nem tulajdonosa a cégnek. Az ingatlan könyv szerinti értéke 10 millió forint. A lakóingatlannak, illetve a nem lakóingatlannak minősülő értékesítésre nem választotta az áfakötelezettséget. A térítésmentes átadás hogyan érinti a kiva alapját? – kérdezte olvasónk. Dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász szakértőnk válaszolt.

Több százmillió euró adományt síbolnak el Németországban? Cikk

Éves szinten akár félmilliárd euróra (majdnem 163 milliárd forint) is rúghat az az összeg, amely a Németországban gyűjtött adományokból gyanús csatornákon át szivárog el, és nem arra használják fel, amire a pénzt az adományozók szánták – derítette ki az ARD német közszolgálati médiakonszern Report Mainz című politikai magazinműsora.

Nonprofit kft. támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. szeretne támogatni egy nonprofit kft.-t. A nonprofit kft. elnevezésében egész pontosan ez van: Nonprofit Közhasznú Kft. Az adományozó kft.-re milyen jogszabályok vonatkoznak az adomány adókedvezményével (ennek feltételeivel, ahhoz szükséges dokumentumokkal, szerződések, igazolások), vagy esetleges adóalap-növelő tételként való elszámolásával kapcsolatban? Vannak egyéb fontos ismeretek vagy körülmények, amelyekre figyelni kell az esettel kapcsolatban? Köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Boros Zsanett

Áfa-arányosítás Kérdés

Kérjük szakértő válaszukat az alábbi ügyben: Adott egy közhasznú alapítvány, mely alap tevékenységként üzemeltet egy állatmenhelyet. Az alábbi bevételek vannak: 1. Kóbor állat befogása. Áfásan kiszámlázva. 2. Kutyák örökbeadása magánszemélyeknek belföldre 1000 forint, külföldre 5 EUR. kiszámlázva áfásan. 3. Bel-külföldi magánszemélyek, szervezetek, adományai. 4. Pályázati támogatások működésre, beruházásra. A kutyák „bekerülési ára” magasabb, mint az értük kapott bruttó 5 EUR vagy1000 forint ellenérték. Ez többnyire a tartás hosszától és a kutya állapotától függ. Az örökbefogadók többsége a számla összegén túl tetszőleges mértékű adományt is utal, melyért semmilyen ellenszolgáltatás nem illeti meg őket. Ahol nem örökbefogadó utal, ott a teljes tételt adományként könyveljük. Azon tételek esetében, amikor örökbefogadó utal, 5 EUR-t a számla kiegyenlítésére, a fennmaradó részt pedig adományra könyveljük. Megítélésünk szerint, mivel kizárólag adólevonásra jogosító értékesítést végzünk, ingyenes értékesítésünk nincs, így nem teljesülnek az áfatörvény 123. §-ának feltételei, tehát nem kell arányosítanunk az áfát. 1. Okoz-e bármilyen gondot az a tény, hogy a kutyák gondozása többe kerül, mint a kapott vételár? (A különbözet a közhasznú tevékenység.) 2. Kell-e arányosítani az áfát? (Az, hogy vannak adományaink, befolyásolja az árképzést, de egy forprofit társaság árképzését is befolyásolja egy bértámogatás, mégsem kell arányosítania.)

Adomány idősek otthonának Kérdés

Kft., amely húsáru-kereskedéssel foglalkozik adomány átadás-átvételi jegyzőkönyvvel kacsacombot adományoz egy idősek otthonának. (Készül még szállítólevél is.) Elegendő-e a a jegyzőkönyv? Az adományozó cégnek keletkezik-e adófizetési (áfa) kötelezettsége? Válaszát előre is köszönöm!

Egyesület – adomány – számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyesületünk jótékonysági koncertet szervez. A koncertre jegyek kerülnek kibocsátásra, melyeken "Támogatás értéke: ...........Ft" szerepel. A teljes befolyó összeget egy célzott, a jegyen is látható célra továbbadjuk. A költségeket számlával elszámoljuk. A cégbírósági bejegyzés szerint: "A civil szervezet célja: a) A társadalmi konszenzus elősegí́tése. b) Közérdekből és haszonszerzési cél nélkül a társadalom anyagi ellenszolgáltatás nélküli szolgálata a társadalmi jólét megteremtése érdekében, ezen belül: – egészségmegőrzés, betegség-megelőzés, gyógyító egészségügyi rehabilitációs tevékenység egyéb egészségügyi tevékenység, – gyermek- és ifjúságvédelem, – vakok, és gyengénlátók, főként egészségügyi szempontból hátrányos helyzetű emberek, csoportok társadalmi beilleszkedésének támogatása. c) A tartalmas klubélet keretein belül az egyesület tágabb környezetében a gazdasági, szociális, kulturális és morális jólét kialakulásának elősegítése, az egyesület tagjai közötti barátság és megértés erősítése." A jegyek értékesítését a rendezvénynek helyszínt adó intézmény bizományosi értékesítés keretében végzi. A kérdésem az, hogy milyen módon, milyen bizonylattal juthatunk a jegyértékesítő partner által beszedett pénzösszeghez? Véleményem szerint ez nem gazdasági tevékenység, tehát számlázást nem tartok szabályszerűnek. Válaszukat előre is köszönöm.

Egészségpénztári befizetés kedvezményes adózással Cikk

Egy cégben az ügyvezetést megbízási szerződéssel (minimális összegért) látja el egy másik cégben teljes munkaidőben dolgozó magánszemély. Kaphat-e az általa képviselt cégben egészségpénztárba fizetett adomány alapján az egészségpénztári számlájára befizetést kedvezményes adózással? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Minden második ember adakozott az idén egy felmérés szerint Cikk

Minden második ember adakozott az idén, közülük a legtöbben pénzt és ruhaneműt adtak a rászorulóknak, a UPC Direct reprezentatív karácsonyi felmérése szerint a magyarok inkább adakoznak alapítványoknak, mint az utcán.

Önkéntes pénztári hozzájárulás, adomány adója, adókedvezménye 2019-től Kérdés

2019-ben a tag részére bér jellegű adózás mellett adható munkáltatói hozzájárulás: a pénztárba ténylegesen utalt összeg a 44/A § szerint a rendelkezés alapja lehet, függetlenül attól, hogy a pénztárak a jóváírt összegből működési és likviditási alapba átcsoportosítanak. A tag részére adott adomány esetén szintén az egyéni számláján ténylegesen jóváírt összeg a rendelkezés alapja, de az adományozás során a pénztárnak a működési alapba juttatott összeg nem a rendelkezés alapja és a munkáltató ez után közterhet sem visel?

Adományok Kérdés

Ha magánszemélytől vagy cégtől kapunk tárgybeli, szolgáltatásbeli, pénzbeli adományt, akkor az adományozó szempontjából költségként számolható-e el, illetve a magánszemély le tudja-e vonni az szja-ból vagy más módon az adójában érvényesíteni? Várjuk szíves válaszukat.

Adományozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Workshop tevékenységet végző társaság az általa nyújtott szolgáltatás ellenértékének felét alapítvány részére kívánja adományozni. Az összeg átvételekor mi a helyes eljárás? A pénztárgépbe a teljes összegnek be kell-e kerülnie, vagy megteheti, hogy csak a felét bevételezi, az adományra szánt összeget pedig külön gyűjti?

Adományozás magánszemély részére Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég pénzt szeretne juttatni az egyik tag beteg hozzátartozójának gyógykezelésére. Milyen módon tudja ezt megtenni, hogy minél kedvezőbb legyen az adóázása? Utalhatja-e közvetlenül a gyógykezelésre a magánszemélynek, vagy az egészségügyi intézménynek, vagy pedig valamilyen civil szervezeten keresztül tegye ezt meg? Válaszukat köszönöm. Némethné Takács Krisztina

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

300 euró alatti EU-s termékértékesítés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számla dátuma, könyvelési periódus, áfa visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számlaadat-szolgáltatás alóli mentesség

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close