167 találat a(z) adomány cimkére

Önkéntes munka elszámolása Kérdés

Közhasznú egyesület könyvelésével kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. A 350/2011. (XII. 30.) kormányrendelet 4. § (5) pontja szabályozza az önkéntes munka értékét, a közérdekű önkéntes tevékenységről szóló törvény szerinti önkéntes munka egy órára jutó értékének számításánál a mindenkori kötelező legkisebb havi munkabér százhatvanad részét kell figyelembe venni. A 2005. évi LXXXVIII. törvény definiálja a közérdekű önkéntes munka fogalmát. Amennyiben egy közhasznú egyesület nem regisztrált fogadó szervezet, de igen sok az önkéntesek által teljesített óra, elszámolhatja-e adományként bevételként és egyben költségként is az általuk teljesített órák értékét? Az egyesület kettős könyvvitelt vezet. Ez tulajdonképpen az egyesület részére történő ellenérték nélkül nyújtott szolgáltatás. Amennyiben igen, az érték meghatározásánál alkalmazhatom a fenti módszert? A költséget hová könyvelem? Személyi jellegű, vagy egyéb költség lehet? Előre is köszönöm a választ.

Abramovics, Elton John, Rowling és Beckham az adományozási lista élén Cikk

A The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap minden évben összeállítja azoknak a listáját - Giving List -, akik a legtöbbet áldozták személyes vagyonukból jótékonysági célokra. A listára azok kerülnek fel, akik az előző évben legalább egymillió fontot (375 millió forintot) fordítottak nemes ügyek támogatására.

Közhasznú alapítvány: most mindent megtudhat a működtetéséről Cikk

A közhasznú alapítványok működtetésével, könyvelésére, szabályozására, beszámolási, bevallási kötelezettségére vonatkozó rendelkezések alkalmazása során számos kérdés merül fel, nem egyszerű eligazodni a jogszabályok útvesztőjében. Cikkünkben átfogó képet próbálunk adni a közhasznú alapítvány működtetésével, nyilvántartásainak vezetésével, beszámoló-készítési, valamint adófizetési kötelezettségével kapcsolatban.

Alapítvány támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy közhasznú alapítvány kulturális tevékenységét kívánjuk 300 ezer forinttal támogatni. Kötünk szerződést és az alapítvány kiállít egy igazolást, ami tartalmazza, hogy nem végeznek vállalkozói tevékenységet, a támogatást kulturális célra használják. Nálunk, mint támogatónál a 300 ezer forint elszámolható költség, valamint a 20 százaléka, azaz 60 ezer forint adózás előtti eredményt csökkentő lesz, persze, ha lesz ilyen eredményünk. Jól értelmezem a pénzbeli adomány nyújtásának "előnyeit"? Köszönöm a válaszukat.

Adománygyűjtők, figyelem! Így kell elszámolni az ingyenes juttatásokkal Cikk

Hogyan kell elszámolni, nyilvántartani egy egyesület részére nyújtott adományt, és mikor minősül a támogatás valójában adománynak? Milyen adókötelezettségek merülhetnek fel a rászorulóknak juttatott javak átadásakor? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia adó- és könyvviteli tanácsadó szakértőnk válaszolt.

Egyesület adomány elszámolása Kérdés

Kedves Szakértők! Egy most (2014-ben) alakult egyesület, amely nem áfás, s csakis az alapcélja miatt működik, azaz nincs, s nem is lesz gazdasági tevékenysége, kapni fog 200 ezer forint értékű bonbont egy cégtől, amit különböző intézményekben a rászorulóknak kioszt (mert ezért alakult, hogy segítsen nekik) a következő félévben. 1. Hogyan kell ezt nyilvántartani és igazoltatni? Intézményvezetővel darabszámra? Kontírozni? Érinti az áfát, társasági adót, stb.? 2. Van-e minta, amit használhatnánk? 3. Milyen igazolást kell kiadnunk az adományozóinknak, ők mindig megjelölik az értéket és a darabszámot. Erre van minta? 4. Mi történik, ha elveszik pár darab? Akkor azok után kell adót fizetni vagy? 5. Illetve lesz 3 darab kerekes szék is, amit kap az egyesület, amit egy idősek otthonának adunk tovább (ingyen kapunk, ingyen adunk mindent). Hogyan kell ezt kettős könyvvitelben vezetni, könyvelni? Köszönettel: Böbe

Sporttámogatás: így zsebelhetnek be óriási kedvezményt a cégek Cikk

Slágertéma lett az utóbbi időben a hazai cégek körében a sport támogatása. Cikkünkben összegyűjtöttük, milyen formában segíthetik a vállalkozások a különféle státuszú sportszervezetek tevékenységét, és az erre fordított összeg miként jelenik meg a mérlegben, milyen adókedvezmény érvényesíthető utána.

Egyéni vállalkozó könyvelés Kérdés

Könyvelési tételt szeretnék kérdezni:1. egyszeres könyvvitel esetében beruházási hitel felvétele és annak törlesztése? 2. adomány könyvelése

Így kaphatnak a szegények valóban ingyen segítséget Cikk

Milyen adókat, illetve járulékokat kell fizetni, ha egy alapítvány céljának megfelelően nagyobb összeggel (minimálbér 50 százalékát meghaladó), illetve ingó, vagy ingatlan végleges átadásával támogatna egy adományozottat? – kérdezte olvasónk. A kérdésre Sinka Júlia szakértőnk válaszolt.

Víziközmű-átadás áfája Kérdés

Kft víziközmű létrehozására irányuló beruházást végzett, műszaki átadása 2013. október hónapban történt. Az önkormányzattal térítésmentes átadásban állapodnak meg, mely jogszabályi kötelezettség. A 2011. évi CCIX tv 79. § 66 (1) bekezdése szerint az a víziközmű vagy víziközmű létrehozására irányuló beruházás, amely olyan gazdálkodó szervezet tulajdonában áll, mely felett - ide nem értve a munkavállalói résztulajdont - a tulajdoni részesedés egésze a nemzeti vagyonba tartozik, 2013. január 1-jén az ellátásért felelős tulajdonába kerül. A tulajdonjog jelen törvény erejénél fogva ingyenesen, a tulajdonjoghoz kötődő jogokkal és kötelezettségekkel együttesen, száll át. (2) Az (1) bekezdés hatálya alá nem tartozó gazdálkodó szervezet, amely eszközei között sajátjaként víziközművet, vagy víziközmű létrehozására irányuló beruházást tart nyilván, az ellátásért felelőssel azok ellátásért felelős részére történő átruházásáról 2013. október 31-éig - a polgári jog általános szabályai szerint - írásban megállapodik. Szerződő felek az átruházást legkésőbb 2013. december 31. napjáig kötelesek megvalósítani. (3) Az (1) bekezdés szerinti esetkörben, amennyiben a tulajdon átszállással érintett víziközmű olyan víziközmű rendszernek képezi részét, amelynek több ellátásért felelőse is van, őket az átháramló tulajdon a már tulajdonukban lévő vagyonérték arányában illeti meg. Amennyiben a víziközmű rendszeren egyetlen ellátásért felelősnek sem áll fenn tulajdonjoga, úgy az ellátásért felelős települési önkormányzatok között lakosságszámuk arányában oszlik meg az átháramló tulajdon. (4) Ha a felek az (1)-(3) bekezdésben foglaltak tekintetében térítésmentes átruházásról állapodnak meg, a térítésmentes vagyonátruházás az általános forgalmi adó szempontjából közcélú adománynak, a társasági adó szempontjából a víziközmű-szolgáltatást végző vállalkozási, bevételszerző tevékenységével összefüggő költségnek, ráfordításnak minősül. Ha a felek térítésmentes átruházásról állapodnak meg, a térítésmentes vagyonátruházás az általános forgalmi adó szempontjából közcélú adománynak minősül? A 2007. évi CXXVII. törvény 11.§ (3) a) pontja szerint nem minősül ellenérték fejében teljesített termékértékesítésnek a közcélú adomány, Kérem szíveskedjenek válaszolni, hogy a fenti ügyletet áfásan kell a kft-nek kiszámlázni? Előre is köszönöm válaszukat. Tisztelettel Lipcseiné

Közvetített telefonszámla - adomány Kérdés

Cégem közvetített telefonszolgáltatást nyújt. A bejövő számlában adományvonal hívása is szerepel, ami áfa hatályán kívüli tétel. Ennek továbbszámlázásakor én ugyanígy áfa nélkül, vagy pedig 27 százalék fával növelten kell kiállítanom a számlát. Megjegyzés: az alapdíjakat, és hívásdíjakat természetesen 27 százalékos áfával számlázom tovább.

Adó és adomány Kérdés

Adott a következő helyzet: van egy szoftverem, ami ingyen letölthető, és teljes funkcionalitásában használható. Semmilyen ellenértéket nem kell adni érte, viszont van benne egy adományozás funkció, amivel (ha elnyeri a program a tetszésüket és szeretnék támogatni a munkámat) akkor adományozhatnak nekem pénzt, annyit amennyit szeretnének. Ez után nekem kell adót fizetnem? Ha igen, milyen formában és mennyit? (nappali tagozatos hallgató vagyok, nem tudom, hogy ez számít-e)Tegyük fel, hogy az adományozást bővítem egy olyan opcióval, hogy aki mondjuk sokad adományozik (mondjuk átlag felett), az cserébe kap valamit (mondjuk egy hírlevelet). Ebben az esetben hogy módosul a fenti helyzet?Várom a választ és előre is köszönöm!

Alapítvány, adomány és költségelszámolás Kérdés

Alapítvány milyen működési költség címen használhatja fel egy társaságtól kapott adományát, vissza nem térítendő támogatását? Személygépkocsi vásárlást, javíttatást, mosatást, stb. elszámolhat?

Adomány és könyvelés Kérdés

A megszűnt ruházati kereskedés a megmaradt árukészletét kb. 3 millió értékben - már 4 éve meglévő elfekvőkészlete - átadta a Vöröskeresztnek. Mit kell tennem hogy 'jó' legyen a könyvelésem?

Adomány és kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy Kft szeretne támogatni egy könyvkiadással foglalkozó Kft-t. Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen kedvezményeket érvényesíthet ebben az esetben a támogató Kft? Illetve ha magánszemélyként adná ezt a támogatást, akkor milyen kedvezményt érvényesíthet? Köszönettel:

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kivás társaság hipabevallása

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás táppénzen

Szipszer Tamás

adószakértő

Magánokirat felülhitelesítése

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close