348 találat a(z) adózás cimkére

Ezt mind tudnia kell, ha szállásadásra adja fejét Cikk

Üdülési főszezonban sokak számára aktuális olvasónk kérdése, akinek ügyfele bérelt ingatlanban szeretne üdülési, szálláshely-szolgáltatást végezni. Vajon megteheti-e, és ha igen, milyen adózási formát válasszon? Surányi Imréné okleveles közgazda minden lehetséges variációt ismerteti.

Közös tulajdonú lakás bérbeadása Kérdés

A házastársak 50-50 százalékos tuladoni hányaduk alapján megállapodhatnak-e abban, hogy a férj adja bérbe a lakást teljes egészében? Csak a férj kér adószámot, adózik a teljes bérleti díj után, figyelembe véve a lakáshoz közvetlenül kapcsolódó költségeket, a teljes vételár utáni amortizációt? Amennyiben lehetséges, kérem sürgős válaszukat, előre is köszönöm.

Figyelem! Van, amikor kockázatos munkába állni Cikk

A nyári munkát vállaló diákok a foglalkoztatás és a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak. Bejelentésükre, adózásukra – a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével – ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalók esetében – adta közre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Amitől sok cég nagyon tart: akár 10 százalékkal is nőhet az adóteher Cikk

A nemzetközi téren aktív középvállalkozások közel háromnegyede arra számít, hogy az OECD BEPS szabályok eredményeképpen több adót kell majd fizetnie effektív adókulcsának növekedése miatt. Emellett a válaszadók 70 százaléka saját bőrén érzi, hogy az új szabályok bizonytalanságot okoznak a cég üzleti stratégiáját érintően – derült ki az Euromoney Institutional Investor és az RSM globális pénzügyi és adótanácsadói hálózat közös kutatása során, amely a BEPS által érintett vállalati körben 500 vállalat véleményét kérte ki világszerte.

Szerencsejáték utáni adózás Kérdés

A kérdésem a külföldi internetes szerencsejátátékból (sportfogadás) szerzett pénz utáni adózásra vonatkozik. Adott egy külföldi weboldal, amelynek a neve bet365. Regisztráltam erre az oldalra, befizettem 200 ezer forintot, az egy vagy 2,5 hónap alatt volt kb. 150-160 fogadásom, amelyek közöttt volt nyertes és vesztes is. A végére sikerült 8 millió forintot nyernem, amit meg is kaptam. Kérdésem hogy ez után hogyan tudok adózni? Tudomásom szerint ez egyéb külföldi jövedelemnek számít, amely után 6 százalék személyijövedelemadó-előleget és a 27 százalék egészségügyi hozzájárulást (eho) a szerzés negyedévét követő hónap 12-éig kell befizetni. Viszont ezt hogyan tudom kiszámolni? Összesen a nyereség a kifizetett 8 millió forint után 43 % kell fizetnem? Nincs esetleg eho esetén például maximum határ? A pénzt egyösszegben kaptam a számlámra, 2016. màjus 25-én.

Ausztriai munkavégzés Kérdés

Egy kft. alvállalkozóként végezne munkát Ausztriában. Milyen feladatai vannak alvállalkozóként bejelentkezés, tb, adózás szempontjából?

Szja – ingatlanértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szja-ügyben szeretném a segítségüket kérni. Ingatlan (lakás)-értékesítés paraméterei: • Beszerzéshez kapcsolódó információk: – 1970-ben történt az ingatlan megvásárlása – 2002-ben az egyedüli tulajdonos egészségügyi állapotának romlása miatt az ingatlan 9/10-ed részét a fiának ajándékozta, ajándékozási szerződés keretében. A szerződésben megjelölt érték a 9/10-edre vonatkozóan 14 millió forint volt. – 2012-ben a tulajdonos fia visszaajándékozta a 9/10-ed részt a korábbi tulajdonosnak (mivel nem tudta tovább támogatni az édesanyját). A szerződésben megjelölt érték a 9/10-edre vonatkozóan 6 millió forint. • Értékesítés: 2015. évben 24 millió forint értékben – a tulajdonjog 100 százaléka. Kérdésként merül fel, hogyan adózik a tulajdonos az értékesítés után? Külön lehet választani az 1/10-et részt (ami 1970 óta a tulajdonában volt, és emiatt már nem adóköteles), és a maradék 9/10-ed rész értékesítése után adózik? Köszönöm!

Apport adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, szíves válaszát arra vonatkozóan, hogy mikor, milyen adó-, járulék, vagy illetékvonzata van/lehet az apportálásnak (ingó, ingatlan és egyéb, például üzletrész, vagy szellemi alkotás), amennyiben az apportáló a) magánszemély b) belföldi adóalany c) külföldi adóalany és az apportot kapó egy belföldi adóalany. Tisztelettel: Szekeres Zsolt

Megreguláznák a multikat Cikk

A nagyvállalatok adózásának nyilvános átláthatóságát megteremtő jogszabályokra tett javaslatot az Európai Bizottság –...

Céges ingatlan értékesítése dolgozónak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Céges ingatlanunkat szeretné megvásárolni cégünk egyik alkalmazottja. Ez egy irodává minősített társasházrész, a lehető legkedvezőbb feltételek mellett szeretné a cég eladni a dolgozónak. Lehet-e ebben az esetben támogatást is nyújtani, hogy megkönnyíthető legyen a vásárlás, esetlegesen vissza nem térítendő támogatás formájában, hogy ennyivel kevesebb legyen az ingatlanra fordított összeg? Az ingatlan értékéből természetesen van rendelkezésre álló saját rész, de ehhez még szeretnénk valamilyen formában támogatást nyújtani, illetve a fennmaradó részre részletfizetési lehetőséget adni. Tudna tanácsot adni, hogyan lehetne kivitelezni az eladást, hogy adózási, könyvelési oldalról és a dolgozó oldaláról is helytálló legyen? Előre is köszönöm a segítségét!

Kaparós sorsjegy Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk kaparós sorsjegyet szeretne értékesíteni olyan fesztiválokon, rendezvényeken, amelyeket a cég tevékenységi körében rendeznek. A kaparós sorsjegyeket meg kell vásárolni például 2000 forintért. A nyeremények maximum 200 000 forint értékűek. A sorsjegyeket a cég saját maga állítja, illetve állítatja elő. Ezeket magánszemélyek vásárolhatják meg. Kérdésem, hogy milyen adóvonzata van a nyereményeknek (áfa, tao, szja, egyéb adók)? Köszönettel.

Tárgyi jutalom Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szakmai verseny győzteseinek aranymedált ajánlott fel a köztestület. Értékük meghaladja a minimálbér 10 százalékát. Kérdésem az lenne, hogy milyen adók terhelik a köztestületet vagy a tanulókat, illetve a nyertesekkel alá kell-e íratni átvételi lapot? Válaszát előre is köszönöm!

Egész életre szóló életbiztosítás adóvonzatai Kérdés

Tisztelt Szakértő! AEGON Prestige egész életre szóló befektetési egységekhez kötött életbiztosítással kapcsolatban szeretnék tájékoztatást kapni. Szerződő: kft, gazdasági társaság, biztosított a társaság ügyvezetője. A szerződés haláleseti kedvezményezettjei az ügyvezető gyermekei. Az alapbiztosítás baleseti halál esetére szóló kezdeti biztosítási összeg 1 millió forint, a biztosítás kezdeti rendszeres díja 100 ezer forint. Kezdetben választott eszközalapi összetétel: négy 25 százalékos eszközalap (Concorde 2000 forint vegyes eszközalap stb.). Kérdésem, hogy a szerződő félnél, mármint a gazdasági társaságnak, mint kifizetőnek a 2015. évben a biztosítónak átutalt 1 millió plusz 200 ezer forintnak milyen adó- és járulékkötelezettsége keletkezik, a kifizetett összeget a személyi jellegű ráfordítások közé kell könyvelni? A biztosítás díjfizetési tartamának vége: 2048. 06. 01. Kötvényesítés dátuma: 2015. 06.01. Köszönettel: dr Hegedűsné Kenéz Róza

Távmunka és társadalombiztosítás külföldről Kérdés

Ügyfelem családja külföldre (Egyesült Arab Emírségek) költözik. Ügyfelem azonban korábbi, hazai munkahelyével teljes munkaidős távmunkára vonatkozó szerződést kötne, mert a tevékenységét teljes mértékben ellátja külföldi fizikai helyről. Kérdések: 1. Neki is le kell adnia az állandó lakcímét? 2. Hazai egészségügyi és nyugdíjbiztosítása megmarad-e? 3. A hazai munkáltató szempontjából ugyanúgy tb- és egyéb adó köteles, mint egy hazai munkavállaló? 4. Ha egyéb, külföldön szerzett jövedelmei is vannak, akkor a magyar adóbevallását el kell készítse? 5. Adóilletőség szempontjából hova tartozik?

Számviteli és adózási teendők végelszámoláskor Cikk

Mikor van mód végelszámolásra, milyen határidőket kell betartani, milyen számviteli és adózási feladatokat kell teljesíteni? Összefoglaltuk a számviteli törvény hatálya alá tartozó adózókra vonatkozó szabályokat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikor mehetek nyugdíjba?

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Személyi kedvezmény igénybevétele

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close