348 találat a(z) adózás cimkére

Magyar munkavállaló Észtországban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar munkavállaló észtországi illetőségű céggel határozatlan időre szóló munkaszerződéssel, munkaviszony keretében áll jogviszonyban. Kinti adószámmal rendelkezik. 2014 augusztusáig a cég vonta le a személyi jövedelemadót a béréből, de 2014. szeptember hónapban arról értesítette, hogy a "megváltozott törvények miatt" csak az észt állampolgársággal rendelkezőktől vonhatják le a személyi jövedelemadót. A NAV szerint itthon nincs lehetősége az szja-fizetésre, mert jövedelmét észtországi illetőségű munkáltatójától szerzi, az év egészében ott dolgozik. Ez teljesen nyilvánvaló. Másrészről az észt adóhivatal megerősítette, amiről a munkáltatója is értesítette. DE! Mit tegyen a dolgozó? Valahol adóznia kellene, nem szeretne törvénytelen helyzetbe kerülni. A nagykövetséget Észtországban bezárták, a konzul nem tud tanáccsal sem segíteni. Tisztelt Szakértő, kérem, és köszönöm segítségét!

Most még elkerülheti a bírságot, dönthet adózásáról, ha ezekre figyel Cikk

Decemberben, illetve az adóév utolsó hónapjában több, adózással kapcsolatos bejelentés, bevallás és befizetés esedékes, amelynek elmulasztása bírságot vagy az adózó szándékától eltérő adózást vonhat maga után. Praktikus tudnivalók a kata, a kiva, az eva választásáról, az adók feltöltéséről.

Adózási fejtörést okoznak az új szabályok Cikk

A néhány hete hatályba lépett elszámolási törvény adózási vonatkozásai, és az amerikai adózók azonosításának részletszabályai is fejtörést okozhatnak a hazai pénzintézeteknek. A Deloitte néhány jelentős, kifejezetten a szektort érintő jövő évi változást, és a legfontosabb nyitott kérdéseket gyűjtötte össze.

Nyereményjáték adózása Kérdés

Kereskedelmi cég ajándéksorsolásos nyereményjátékot szervez. A játékban való részvétel további feltétele, hogy a játékos 5 darab, a promócióban résztvevő termékeken megtalálható fóliacsíkot visszaküld a kft. címére, valamint megőrzi a vásárlást igazoló blokkot, és nyerés esetén ezt vagy ezeket szintén bemutatja. A nyereményjáték során az alábbi nyereményeket adják át: Fődíj: 1 darab kétszemélyes, 3 napos szállás és félpanziós ellátás egy magyarországi négycsillagos hotelben, az érintett hotel felajánlásával. Továbbá kisorsolnak 10 darab minőségi borokat tartalmazó borválogatást a felajánló borászat jóvoltából. Kézi sorsolással húzzák ki a nyertesek neveit. A főnyereményt az a pályázó nyeri el, akinek a nevét a sorsolás alatt elsőként kihúzzák. Kérdésem, hogy kinek, és milyen mértékű adót kell fizetni ? Válaszukat megköszönöm.

Saját építésű lakás átminősítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk új társasházi lakásokat épít és értékesíti azokat. Egy lakást szeretne irodaként megtartani. Milyen számviteli és adózási feltételekkel tehető ez meg? Köszönjük szépen a válaszukat.

Bezáródnak az adózási kiskapuk Cikk

Írország fokozatosan bezárja azokat a kiskapukat, amelyek lehetővé tették a multinacionális vállalatoknak, hogy elkerüljék az adókötelezettségeik egy részét – írja a Reuters-re hivatkozva a vg.hu.

Külföldi kiküldetés elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi kiküldetés esetén az étkezés nem számolható el. Az egyes meghatározott juttatásként 16 százalékos szja-val és 27 százalékos ehóval adózik. A napidíj a munkabéren felül jár a munkavállalónak, amit a kiküldetés költségeire kap. Ebből a napidíj 30 százaléka, de maximum 15 euró igazolások nélkül adómentes, a többi költségként számlákkal igazoltan adómentes, az efölötti rész bérnek minősül és bérként adózik. Példa: 100-15 euró= 85 euró. 60 euró számlákkal igazoltan szállás- és utazási költség. 85-60=25 euró bérként adózik. Vagy 100-60 euró (ami számlákkal igazolt szállás- és utazási költség)=40 euró, annak a 30 százaléka, vagyis 12 euró igazolások nélkül adómentes. Tehát 28 euró adózik bérként. Melyik elszámolás a helyes? Köszönöm.

Alig adóznak a menő cégek – szigorítanának a szabályokon a szlovákok Cikk

Széleskörű szigorításokat tervez a vállalkozók adóalap-csökkentésének feltételeiben jövő januártól a szlovák kormány - közölte honlapján a Pravda független szlovák lap kedden.

Orbán Viktor az adóztatásról Cikk

Az elvi kérdéseknek meg kell előzniük a személyi döntéseket - hangoztatta Orbán Viktor az MTI kérdésére szerdán kora este Brüsszelben, amikor megérkezett az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozójára.

Újabb adózási kiskaput zárt be az EU Cikk

Az agresszív adótervezés elleni fellépés legújabb eredménye a vállalatcsoporton belüli osztalék-kifizetések adóztatását szabályozó EU irányelv múlt héten elfogadott módosítása. Az EU egy olyan kiskaput zár be, melynek kihasználásával a vállalatcsoportok eddig mind az anyavállalat, mind a leányvállalat tagállamában kibújhattak az adókötelezettség alól, több milliárd eurós bevételkiesést okozva a nemzeti költségvetések számára. Nemzetközi trendek alapján a jövőben még szigorúbb fellépésre lehet számítani a jogszabályok szövegének megfelelő, de elsődlegesen adóelkerülést szolgáló tranzakciókkal szemben – hívja fel a figyelmet a Ryan globális adótanácsadó cég szakértője.

Online póker adózása Kérdés

Az interneten manapság elég elterjedt az online póker, a nyeremény adózásával kapcsolatosan várom véleményüket. Az internetes játék szolgáltatók játékosonként vezetnek egy virtuális pénztárt USA dollárban, amelyen jóváírják a befizetéseket, nyereményeket, és levonják a nevezési díjakat. A nyereményeket jellemzően csak időszakosan veszik fel a játékosok saját forintos bankszámlájukra. Kérdésem: mikor keletkezik az adózandó jövedelem: amikor a virtuális pénztárban USA dollárban jóváírják, vagy a mikor a játékos felveszi bankszámlájára? Ebből következően mi lesz az adó alapja, és milyen árfolyamon? Köszönettel várom válaszukat!

Megjelent a júniusi VálaszAdó Cikk

Az adóbevallások és beszámolók készítését segítő cikközönünk mellett számos érdekes és hasznos adózási, számviteli, társadalombiztosítási, munkajogi kérdésben nyújtottak támpontot és foglaltak állást szakértőink az elmúlt hónapban.

Szeretne véleményvezér lenni? Most itt az esély Cikk

Adózási, számviteli, munkaügyi, illetve társadalombiztosítási területen dolgozó előfizetőink vagy volt előfizetőink jelentkezését várjuk egy kötetlen beszélgetésre, amelyen szeretnénk felmérni az Adózónával kapcsolatos tapasztalataikat. Jelentkezzen most: [email protected]

Legyen Ön is véleményvezér! Hol vannak fekete lyukak az adózásban? Cikk

Adózási, számviteli, munkaügyi, illetve társadalombiztosítási területen dolgozó előfizetőink vagy volt előfizetőink jelentkezését várjuk egy kötetlen beszélgetésre, amelyen szeretnénk felmérni az Adózónával kapcsolatos tapasztalataikat.

Ha társasház, akkor magánszemély! Bizarr adózási szabályok Cikk

A társasház nem jogi személy, ezért adóalanyként nem illeszkedik automatikusan az általános szabályozás kereteibe. Fő funkciója a közös tulajdonnal kapcsolatos felelősség és működtetés biztosítása, amelyhez döntően a tulajdonostársak befizetéseiből biztosítják a forrásokat. Ugyanakkor a társasházak többsége – bár vállalkozási tevékenységet nem folytathat – jellemzően a közös tulajdon hasznosítása révén és egyéb (például támogatás, kamat) formában jövedelmet is szerez. Mit kell tudni a társasházi jövedelmek adózásáról?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikor mehetek nyugdíjba?

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Személyi kedvezmény igénybevétele

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close