416 találat a(z) adószámos magánszemély cimkére

Tanulóként adószámos magánszemély Kérdés

Nappali tagozatos egyetemi tanuló adószámos magánszemélyként végez idegenvezetést, amire számla ellenében havonta kap bizonyos összegeket, ezek meghaladják a minimálbér 30 százalékát. Kérdésem, hogy neki milyen járulékokat és adót kell fizetnie? Köszönettel: Miklós

Rokkantsági ellátás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egyik ügyfelünk rokkantsági ellátásban részesül és spirituális tevékenységre kiváltott adószámos magánszemély. Milyen járulékok terhelik? Olvastam a "Rokkantsági ellátott járulékai" című kérdésre adott válaszukat. A jelen kérdésben említett adószámos magánszemély is a fenti cikk alapján fizeti a havi minimális járulékokat maga után, vagy ez más kategória, és mint 7-es adószámos csak 16 százalék szja-t és 27 százalék ehót fizet maga után a bevallással egyidejűleg (kivétet csak osztalékként tervez)? Köszönettel: Markazit 2003 Bt.

Szellemi szabadfoglalkozás Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Ügyfelem két tevékenységet szeretne szellemi szabadfoglalkozásúként folytatni. Egyrészt rajzot szeretne tanítani, kizárólag "magánóra" formájában, másrészt "jobb agyfélteke aktivizálással" kapcsolatos tanfolyamot szeretne tartani (a végzettsége meg van hozzá). Főállása nincs, alapvetően magánszemélyeknek, ritkábban cégeknek is adna számlát. Kérdéseim: lehet-e egyáltalán szellemi szabadfoglalkozású? Amennyiben igen, szeretnék segítséget kérni a fizetendő járulékok, adók kiszámításával, a fizetésével kapcsolatosan, mind a magánszemélyeknek, mind a cégeknek (kifizetőknek) adott számlák alapján. Előre is köszönöm válaszukat !

Magánszállás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az általunk könyvelt cég befogadott egy számlát, melynek szövegezése: "bútorozott szállás díja, alanyi adómentes, szja-t magam fizetem". Adószáma van, egyéni vállalkozó nyilvántartási száma nincs (és nem is találtuk meg egyéni vállalkozóként a nyilvantarto.hu-n). Szerettük volna 08-ason bevallani, de azt mondta, hogy ő falusi turizmus keretében adja bérbe a szobákat, ő adózik, tehát nem ad meg több adatot. A számla alapján azonban erre nem utal semmi sem. Nem érezzük úgy, hogy bemondás alapján rendben van ez a dolog, ezért tisztelettel kérjük szíves tanácsukat, hogy az ilyen jogállású személy esetében milyen nyilatkozatot, papírt, egyebet kérjünk be. Enélkül szerintünk bevallást kellene készíteni, továbbá az adótartalmat levonni. Üdvözlettel!

Fizetővendéglátó magánszemély és egyéni vállalkozó alanyi mentesség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély tételes átalányadózást választott a fizetővendéglátó tevékenységére, melyet a NAV törzsadatok szerint (is) magánszemélyként folytat, alanyi adómentes körben. Van egy egyéni vállalkozása is, marketing-tanácsadási területen. Erre is alanyi adómentességet választott. Az lenne a kérdésem, hogy a két tevékenységnél összességében kell nézni a 6 milliós határt, vagy tevékenységenként külön-külön elérheti azt, mivel az egyiket magánszemélyként, a másikat egyéni vállalkozóként folytatja? Ha egybe kell számolni, akkor hogyan lehet levezetni ezt az áfatörvényből? Köszönöm előre is a segítséget!

Ingatlan-bérbeadást végző adószámos magánszemély költségelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy lakásbérbeadást végző adószámos magánszemélynek a következő jelentősebb kiadásai keletkeztek. – Lakás festése 250 ezer Ft. – Étkező garnitúra 220 ezer Ft (sajnos az asztal és a székek nincsenek részletezve a számlán). – Fagyasztószekrény 120 ezer Ft. – Televízió 110 ezer Ft. A lakáskiadás a szerződés szerint bútorozva, háztartási gépekkel felszerelve történik. Tételes költségelszámolást végez. A lakás után értékcsökkenést nem számol el. (Egyenesági örökségként jutott hozzá.) A tevékenységet tárgyévben, év közben kezdte. Szeretném megkérdezni, hogy a fenti kiadásokat hogyan tudná a lehető legrövidebb idő alatt költségként elszámolni?

Ingatlan-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámmal rendelkező magánszemély lakóingatlan bérbeadását adómentes szolgáltatásként végzi. Az idei évben megvásárolt egy telket, rajta egy házzal, melyet autókereskedelemmel foglalkozó vállalkozásnak szeretne bérbeadni. Kérdésem, hogy az autókereskedő vállalkozásnak történő bérbeadás is adómentesen végezhető, vagy vonatkozik rá az áfatörvény 86. § (2) bekezdése? Ha igen, akkor milyen teendője van a magánszemélynek, hogy a telek bérbeadását áfásan végezze? A lakóingatlan bérbeadása attól maradhatna adómentes? Az áfa bevallása, megfizetése ilyen esetben hogyan történik? Várom szíves válaszukat! Köszönettel.

Adószámos magánszemély áfa kötelezettsége 2013-ban Kérdés

A magánszemély adózóként adta bérbe a lakást, és végzett szakértői tevékenységet 2013.-ban. Az év során 10-12 millió forint közötti bevételt vallott be, és 10 százalékos költséghányadot számolt el. Az előző évi vizsgálatok során vizsgálták az szja és az egyéb adók bevallási kötelezettségét, most egy újabb vizsgálatot indítottak áfabevallási kötelezettség teljesítésére is. Ezzel kapcsolatosan szeretnénk kérdezni. Alanyi adómentesség felső határba beletartozik-e a bérbeadás utáni bevétel? Bérbeadásból általános szabályok szerint adózott, nem jelentkezett áfakörbe. Nem fizetett áfát a magánszemély a szakértői tevékenysége után sem. Kellett volna? A magánszemély folyamatosan fizetett járulékokat egyéni biztosítottként. Köszönettel.

Adószámos magánszemély – falusi turizmus Kérdés

Tisztelt Szakértő! Falusi turizmussal foglalkozó, ha számlát állít ki cégnek, és a kiállított számlán szereplő összeget teljes egészében megkapja, akkor mi a teendője? A kifizető nem vonta le tőle a szja-t, és nem fizetett utána ehót A kifizetőnek minden esetben kötelessége az adószámos magánszemély után a 08-as bevallást beküldeni, és megfizetni az ehót és a szja-t? Példa: ha kiállítok egy számlát 10 000 forint értékben egy cégnek, akkor a cég ezután, mint kifizető, fizet 27 százalék ehót (2 700 forint), 10 százalékos költséghányaddal számolva 9 000 forint uán fizeti meg a 16 százalék szja-t (ami 1440 forint), ezt a 08-as bevallásában bevallja, és nekem, mint számlát kibocsátónak csak a szja-val csökkentett összeget fizeti ki (8 560 forint). Ebben az esetben adni kell-e a kifizetőnek a részemre erről a befizetésről valami nyilatkozatot? Ha a kifizető nekem a számla teljes összegét kifizeti, akkor én köteles vagyok ennek a számlának a szja-ját és az ehóját is bevallani, megfizetni úgy, mintha magánszemélynek adtam volna ki a szobát? Köszönöm.

Lakásbérbeadás adószámos magánszemélyként Kérdés

Tisztelt Szakértő, Cégként szándékozunk bérelni egy lakást egy magánszemélytől, aki több évvel ezelőtt kiváltotta az adószámot a lakás bérbeadására, azonban ezt az utóbbi időben nem használta, mivel saját maga lakott a lakásban. Kérdésünk az, hogy számlát kell-e adnia számunkra, vagy elég, ha bizonylatot ad, és azon feltünteti az adószámot? Köszönöm szépen. Üdvözlettel: Zoltán

Adószámos magánszemély járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély egy bt. beltagja, és főállású katásként havi 50 ezer forint adót fizet. Más jogviszonya nincs. A bt. tevékenységétől függetlenül, magánszemélyként, alkalmi tevékenységre szeretne számlát adni, mint adószámos magánszemély. Milyen adó- és járulékfizetési kötelezettsége keletkezik, mint adószámos magánszemélynek?

Adószámos magánszemély – bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy adószámos magánszemély ingatlan-bérbeadással foglalkozik, tételes költségelszámolással vallja be a jövedelmét. Cégnek (kft.-nek) adja bérbe az ingatlanát. A bérbeadással kapcsolatban felmerült 2013-ban energiaköltség, melyet 2014. évben számlázott ki az ELMŰ, ezt továbbszámlázta a bérbevevő felé a magánszemély egyösszegben 2014-ben. Mivel a költség nagyösszegű volt, részletfizetést kapott a magánszemély: 2 év alatt, havi egyenlő részletben (lejár 2016 júniusában) kell az összeget megfizetnie. A kérdés az lenne, hogy ezt a költséget mikor és hogyan számolhatja el a magánszemély? Egy összegben 2013-ra (de ekkor még nem is számlázták, és nem fizette ki), esetleg 2014-ben, amikor a számlát megkapta, vagy amikor a részleteket befizeti, annak megfelelően? Mivel áfakörbe van bejelentkezve, így a számla áfatartalmát a befizetett részleteknek megfelelően lehet levonásba helyezni? Válaszát előre is nagyon köszönöm.

7-es adószám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék az alábbiak felől: - 7-es adószámmal milyen tevékenységi körök férnek bele (TEÁOR szám)? Hol tudnék ennek utánanézni? - Van-e lista az e körbe tartozó elszámolható dolgokról? - GYED mellett kiválthatom-e az adószámot? (1 éves elmúlt a kicsi) - Milyen kötelezettségekkel kell számolnom, ha kiváltom a 7-es adószámot? Köszönöm, Zsuzsa

Milyen tevékenységet folytassak? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kiadványt tervezek kiadni vagy kiadatni (tehát szellemi tevékenységet folytatnék, tehát az alkotás szerzői jogi védelem alatt állna). Végezhetem-e ezt a tevékenységet a 7-es adószámmal? Mi a helyzet akkor, ha a kiadvány reklámfelületet is tartalmazna? És mi a helyzet akkor, ha adományként, szponzorként adnák a hirdetők a kívánt összeget? Mi lenne a legalkalmasabb vállalkozási forma? Egyébként gyeden vagyok még 1 évig. Köszönettel: R. Szabó Zsuzsa

Nyugdíjas adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Nők 40 éves kedvezményes nyugdíjában részesülő adószámos magánszemély (tanár volt, korrepetálást vállal, emiatt kért adószámot, bevallásában 10 százalékos költségghányaddal, önálló tevékenységből származó jövedelemként vallom az adóját). A kérdésem az lenne, hogy neki szükséges-e fizetnie a 6.930 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot? Véleményem szerint nem szükséges, mert nem vállakozó, de kollégáim állítják, hogy kötelező neki. Legjobb tudomásom szerint csak a vállalkozónak kell ezt fizetni. Mivel ő nyugdíjasként biztosítottnak minősül, ezért azt gonodlom, hogy emiatt nem kellene fizetnie. Az én gondolatom a helyes, vagy a kollégáimé? Válaszukat előre is köszönöm, Fehérvári Szonja

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsönök beszámítása

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Kkv-minősítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

EPR cukrászműhelynek

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs