408 találat a(z) adószámos magánszemély cimkére

7-es adószám Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Többször volt már erről a formáról szó. azonban az elolvasott kérdések és válaszok a vállalkozó szempontjából közelítettek, a kifizetőre pedig csupán utalás történt. "biztosítási jogviszony keletkezésekor - 30 százalék fölött kifizető levonja az adót...". kérdezném tehát, hogy kifizetői szempontból mi a helyzet? Konkrétan: mondjuk, adószámos magánszemély (7-es) fellépést teljesít. 50 ezer forint a kifizetendő összeg. A magánszemély nyilatkozik arról külön papíron, hogy a járulékait önmaga fizeti. Én, mint kifizető, a teljes összeg (50 ezer forint.) után vonom le a 27 százalékot, vagy elegendő az összeg 50 százaléka (25 ezer forint) után levonnom a 27 százalékot, feltételezve, hogy ő 50 százalékot költségként elszámol? És van-e még befizetendő költség? Segítségüket köszönöm.

Szabadúszóként számlázás külföldre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pályakezdő, regisztrált álláskereső (ellátást nem kap) egy EU-tagállam "zöld" nonprofit szervezetének dolgozna online. A szerződés szerint szabadúszóként, heti néhány órát. Fizetést euróban utalnának, számla ellenében (közösségi adószámuk érvényes). A pályakezdőnek egyéni vállalkozóvá kell válnia vagy adószámos magánszemélyként is számlázhat? Köszönöm a választ! üdvözlettel: Kata

Adószámos magánszemély – áfa ingatlanvásárláskor Kérdés

Az áfa általános szabályai alá bejelentkezett magánszemély adószámos magánszemélyként használt ingatlant vásárolna (bérbeadásra) egy az értékesítéseire szintén áfakötelezettséget választó kft.-től. Ebben az esetben fordított áfával az adószám megadásával kellene az ügyletet lebonyolítania. Azonban az adószámos magánszemély hitelből vásárolt volna, viszont a bank a nettó áron történő vásárlás és az adószám megléte miatt nem minősíti fogyasztónak, így a lakossági hitelkérelmét, amit csak fogyasztó vehet fel, elutasította. Ezt követően az adószámos magánszemély, mint "sima" magánszemély bruttó áron vásárolja meg az ingatlant, hogy hitelhez jusson. Az adószám viszont még létezik. – Iyenkor köteles visszaadni az adószámot az adásvétel előtt? – Vagy megtarthatja, és ő dönt, hogy jelzi-e az eladó felé, hogy adószám alatt vásárol vagy sem? – Ha ő dönt, és úgy dönt, hogy megtartja az adószámát, de ennek létét nem jelzi az eladónak, és bruttó árat fizet az ingatlanért, a későbbiekben levonásba helyezheti az áfát (mert áfásan szálláshely- vagy bérbeadás-szolgáltatást nyújt)?

Magánszemély bérbeadása több tulajdonos esetén Kérdés

Kérdésem a lakóingatlan bérbeadásából származó jövedelem adókötelezettségére, valamint a számla kibocsátására vonatkozik. A lakóingatlannak két tulajdonosa van, 50-50 százalékos tulajdoni hányaddal. Mind a két tulajdonos bejelentett adószámos magánszemély. Az 1995. évi CXVII. törvény (Szja.tv) 4. § (6) bekezdése szerint közös tulajdon esetén az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem után a magánszemélyt a tulajdoni hányada arányában terheli adókötelezettség. Kérdésem: Hogyan történjen a számlázás, hogy az adott ingatlan bérbeadásából származó jövedelem után a tulajdonosokat a tulajdoni hányaduk alapján terhelje az adókötelezettség, úgy a személyi jövedelemadó, mint a 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás szempontjából? Helyesen alkalmaztuk eddigi gyakorlatként, hogy a tulajdonosok a közös tulajdonban lévő ingatlanra külön-külön számláztak, s adóztak? Válaszukat előre is köszönöm.

Őstermelő, magánszemély, vállalkozó: így árulhat saját virágot Cikk

Jeles névnapok, ünnepek alkalmával elborítják a piacokat, virágüzleteket a csokrok, koszorúk és cserepes dísznövények. Ilyenkor még az utcasarkokon, aluljárókban, sőt gyakran a kertes házak kapujában is kínálják a virágokat. Cikkünk a virág- és dísznövénytermelő, -értékesítő magánszemélyekre vonatkozó legfontosabb adózási szabályokat ismerteti.

Adószámos magánszemély heti 20 órás munkaviszony mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi esethez kapcsolódóan szeretnék választ kapni kérdésemre: Egyik kollégánk (heti 20 órás munkaviszonyú) adószámos magánszemélyként végezne cégünkben alkalomszerűen olyan tevékenységet a cégnek, amely nincs benne a munkaköri leírásában. Ebben az esetben is kell 27 százalékos ehót fizetni a számlája után? A következő megállapításnál pedig segítségét kérném, hogy jól gondolom-e. A levonandó járulékok megállapításánál havi szinten kell figyelembe venni, hogy az adószámos magánszemély jövedelme elérni-e a garantált bérminimum (122 ezer) 30 százalékát. Ha havi szinten nem éri el, akkor szja-t és ehót kell megállapítani. Ha eléri, akkor az egyéb járulékokat is fizetni kell. Előre is köszönöm válaszát, üdvözlettel: Judit

Adószámmal rendelkező magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámmal rendelkező magánszemély adózásával kapcsolatban lenne kérdésem. Főállás mellett, alkalmanként, magánszemélyeknek, egészségügyi tanácsadás (pszichológiai) ad számlát ügyfelem. A 10 százalékos költséghányaddal csökkentett levonást választotta. Például negyedév alatt 100 ezer forint a számlázott összeg, akkor a 90 ezer forint után csak a 16 % szja-t, azaz 14 400 forint kell fizetni, vagy mást is? 14 % ehót is? Az szja-t negyedévente kell bevallani (1553-ason), és megfizetni az előleget? A válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Bánka József

Tanulóként adószámos magánszemély Kérdés

Nappali tagozatos egyetemi tanuló adószámos magánszemélyként végez idegenvezetést, amire számla ellenében havonta kap bizonyos összegeket, ezek meghaladják a minimálbér 30 százalékát. Kérdésem, hogy neki milyen járulékokat és adót kell fizetnie? Köszönettel: Miklós

Rokkantsági ellátás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egyik ügyfelünk rokkantsági ellátásban részesül és spirituális tevékenységre kiváltott adószámos magánszemély. Milyen járulékok terhelik? Olvastam a "Rokkantsági ellátott járulékai" című kérdésre adott válaszukat. A jelen kérdésben említett adószámos magánszemély is a fenti cikk alapján fizeti a havi minimális járulékokat maga után, vagy ez más kategória, és mint 7-es adószámos csak 16 százalék szja-t és 27 százalék ehót fizet maga után a bevallással egyidejűleg (kivétet csak osztalékként tervez)? Köszönettel: Markazit 2003 Bt.

Szellemi szabadfoglalkozás Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Ügyfelem két tevékenységet szeretne szellemi szabadfoglalkozásúként folytatni. Egyrészt rajzot szeretne tanítani, kizárólag "magánóra" formájában, másrészt "jobb agyfélteke aktivizálással" kapcsolatos tanfolyamot szeretne tartani (a végzettsége meg van hozzá). Főállása nincs, alapvetően magánszemélyeknek, ritkábban cégeknek is adna számlát. Kérdéseim: lehet-e egyáltalán szellemi szabadfoglalkozású? Amennyiben igen, szeretnék segítséget kérni a fizetendő járulékok, adók kiszámításával, a fizetésével kapcsolatosan, mind a magánszemélyeknek, mind a cégeknek (kifizetőknek) adott számlák alapján. Előre is köszönöm válaszukat !

Magánszállás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az általunk könyvelt cég befogadott egy számlát, melynek szövegezése: "bútorozott szállás díja, alanyi adómentes, szja-t magam fizetem". Adószáma van, egyéni vállalkozó nyilvántartási száma nincs (és nem is találtuk meg egyéni vállalkozóként a nyilvantarto.hu-n). Szerettük volna 08-ason bevallani, de azt mondta, hogy ő falusi turizmus keretében adja bérbe a szobákat, ő adózik, tehát nem ad meg több adatot. A számla alapján azonban erre nem utal semmi sem. Nem érezzük úgy, hogy bemondás alapján rendben van ez a dolog, ezért tisztelettel kérjük szíves tanácsukat, hogy az ilyen jogállású személy esetében milyen nyilatkozatot, papírt, egyebet kérjünk be. Enélkül szerintünk bevallást kellene készíteni, továbbá az adótartalmat levonni. Üdvözlettel!

Fizetővendéglátó magánszemély és egyéni vállalkozó alanyi mentesség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély tételes átalányadózást választott a fizetővendéglátó tevékenységére, melyet a NAV törzsadatok szerint (is) magánszemélyként folytat, alanyi adómentes körben. Van egy egyéni vállalkozása is, marketing-tanácsadási területen. Erre is alanyi adómentességet választott. Az lenne a kérdésem, hogy a két tevékenységnél összességében kell nézni a 6 milliós határt, vagy tevékenységenként külön-külön elérheti azt, mivel az egyiket magánszemélyként, a másikat egyéni vállalkozóként folytatja? Ha egybe kell számolni, akkor hogyan lehet levezetni ezt az áfatörvényből? Köszönöm előre is a segítséget!

Ingatlan-bérbeadást végző adószámos magánszemély költségelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy lakásbérbeadást végző adószámos magánszemélynek a következő jelentősebb kiadásai keletkeztek. – Lakás festése 250 ezer Ft. – Étkező garnitúra 220 ezer Ft (sajnos az asztal és a székek nincsenek részletezve a számlán). – Fagyasztószekrény 120 ezer Ft. – Televízió 110 ezer Ft. A lakáskiadás a szerződés szerint bútorozva, háztartási gépekkel felszerelve történik. Tételes költségelszámolást végez. A lakás után értékcsökkenést nem számol el. (Egyenesági örökségként jutott hozzá.) A tevékenységet tárgyévben, év közben kezdte. Szeretném megkérdezni, hogy a fenti kiadásokat hogyan tudná a lehető legrövidebb idő alatt költségként elszámolni?

Ingatlan-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámmal rendelkező magánszemély lakóingatlan bérbeadását adómentes szolgáltatásként végzi. Az idei évben megvásárolt egy telket, rajta egy házzal, melyet autókereskedelemmel foglalkozó vállalkozásnak szeretne bérbeadni. Kérdésem, hogy az autókereskedő vállalkozásnak történő bérbeadás is adómentesen végezhető, vagy vonatkozik rá az áfatörvény 86. § (2) bekezdése? Ha igen, akkor milyen teendője van a magánszemélynek, hogy a telek bérbeadását áfásan végezze? A lakóingatlan bérbeadása attól maradhatna adómentes? Az áfa bevallása, megfizetése ilyen esetben hogyan történik? Várom szíves válaszukat! Köszönettel.

Adószámos magánszemély áfa kötelezettsége 2013-ban Kérdés

A magánszemély adózóként adta bérbe a lakást, és végzett szakértői tevékenységet 2013.-ban. Az év során 10-12 millió forint közötti bevételt vallott be, és 10 százalékos költséghányadot számolt el. Az előző évi vizsgálatok során vizsgálták az szja és az egyéb adók bevallási kötelezettségét, most egy újabb vizsgálatot indítottak áfabevallási kötelezettség teljesítésére is. Ezzel kapcsolatosan szeretnénk kérdezni. Alanyi adómentesség felső határba beletartozik-e a bérbeadás utáni bevétel? Bérbeadásból általános szabályok szerint adózott, nem jelentkezett áfakörbe. Nem fizetett áfát a magánszemély a szakértői tevékenysége után sem. Kellett volna? A magánszemély folyamatosan fizetett járulékokat egyéni biztosítottként. Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Visszaigényelhető áfa engedményezése kapcsolt félre

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Induló vállalkozás kkv-besorolása

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 április
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hirdetÉs