483 találat a(z) adószámos magánszemély cimkére

Adószámos magánszemély bérleti díj kaució vissza nem fizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő Cégünk egy belvárosi lakást bérelt adószámos magánszemélytől. A bérleti konstrukció elején 750 ezer forintot fizettünk kaucióként. A szerződést július 1-jével felmondtuk, ami augusztus 20-ával meg is szűnt. Eddig az időszakig a bérbeadó ki is állította a számlát. A szerződés tartalma szerint az ingatlant felújított állapotban kell visszaadnunk a tulajdonosnak. A festés megtörtént, viszont a parketta dolgában nem tudunk megállapodni. Mi parkettafelújítást javasoltunk (szerződésben ez szerepel), a tulajdonos teljes parkettacserét, amit mi értelemszerűen nem tudunk bevállalni, ezért javasoltuk a kaució beszámítását. Kérdésem az lenne, hogy a kaucióról a számlát hogyan számolom el mind számvitelileg (milyen ráfordítás lesz), mind adóügyileg? Mint kifizető, nekem le kell ebből vonnom a 15% szja-t? (Ez a tulajdonosnak jövedelem lesz.) Ehót nem kell fizetni, mivel a tulajdonosok hárman vannak, és így az éves jövedelmük ebből nem haladja meg az 1 millió forintot. Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Anna

Egyéni vállalkozás adószámos magánszemély egyszerre II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm válaszát a hasonló című kérdésemre. A kérdés arra vonatkozott, hogy a katás egyéni vállalkozó a bérbe vett ingatlanokat rövid távon adja bérbe (fizetővendéglátás, ezt lehet, mert nem 68.20), és a saját tulajdonúakat ugyanerre a tevékenységre, de tételes átalányadó szerint szeretné hasznosítani. Tehát az egyéni vállalkozó és a magánszemély is ugyanazt tevékenységet folytatja, csak az egyéni vállalkozó bérelt ingatlannal, a magánszemély saját tulajdonúval. Válaszát előre is köszönöm!

Adószámos magánszemély – eho költségelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemélynek az önálló tevékenysége után 2016-ra ehofizetési kötelezettsége (27%) keletkezett. 2017 áprilisában megszüntette a magánszemélyes adószámát, májustól vállalkozó lett. Ebben az esetben a 2016-évre vonatkozóan májusban befizetett eho (magánszemélyes tevékenység megszüntetése után) elszámolható-e költségként az adószámos magánszemélyként keletkezett bevétellel szemben? Köszönöm válaszukat!

Adószámos magánszemély: felvásárlójegy vagy számla? Kérdés

Üdvözlöm! Ügyfelünk adószámos magánszemélyként kutyatenyésztéssel foglalkozik. Kérdésünk a következő: felvásárlójeggyel vásárolhatnak tőle kutyát (vagy csak számlaadással)? Válaszukat előre is köszönöm!

Törölt adószám visszaállítása egyéni vállalkozó esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy adóalany tevékenységét adószámos magánszemélyként kezdte, ezt követően egyéni vállalkozóként folytatta. Az adószámát 2017.04.11-én törölték, a törlés jogerőre is emelkedett. Mivel az egyéni vállalkozása előtt adószámos magánszemély volt, így a törlés után ismét adószámos magánszemély lett (őstermelői tevékenységre tekintettel). A törlés után T101 nyomtatványon kérelmezte az adószáma visszaállítását. A törlés és a visszaállítás közötti időszakban nem érvényesíthette az áfabevallásában a levonási jogát, illetve nem kérhette az adófolyószámláján lévő adótöbblet kiutalását sem. A kérdésem az lenne, hogy a visszaállítást követően a törléssel érintett időszakban önrevízióval élhet-e az adólevonási jogával, kérhet-e a folyószámlájáról kiutalást? Illetve, hogy személyi jövedelemadó, járulékok és egyéb adónemek tekintetében a szünetelés vagy a tevékenység megszüntetésének szabályai vonatkoznak-e rá? Továbbá van-e arra mód, hogy az egyéni vállalkozásában lévő tehergépjárművét átvigye kizárólagosan a mezőgazdasági tevékenységébe?

Tételes átalányadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egyik munkavállalója vidéken dolgozott, megszállt egy éjszakára egy fogadóban. A kolléga helyben kifizette a szállás díját készpénzben. Számlát kaptunk a szállás díjáról, a számla kiállítója adószámos magánszemély. Amikor könyvelésre érkezett a számla, akkor rögtön felmerült, hogy be kell-e vonni bérszámfejtésbe a számlát, és ezért megkerestük telefonon a kibocsátót, hogy milyen adózási módot választott a három közül. A tételes átalányadó megfizetését választotta. Kérdés, hogy ha erről nyilatkozik nekünk, akkor valóban nem kell levonnunk tőle az adót, hanem önmaga fizeti azt meg az államnak? Kérem szépen, jogszabályhelyekkel is alátámasztani szíveskedjék válaszát. Köszönettel várom.

Adószámos magánszemély ehoalapja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemélynek 2016. évben kifizetőtől és magánszemélyektől is származott bevétele. A kifizető a 27% szochót megfizette a jövedelem után. Mi lesz ilyen esetben az adózó által fizetendő eho alapja? Csak a magánszemélyektől származó összes bevétel mínusz az összes költség egyenlő a jövedelemmel (és egyben az ehoalappal)? Kicsit megkavarodtam a témában... Logikusan, amire a kifizető megfizette, addigra már nem kell ehót sem fizetni, de a teljes kifizetőtől származó bevételt figyelmen kívül kell hagyni, és az összes egyébként felmerült költséget (ami egyébként köthető volt a kifizetőtől származó bevételhez is) levonhatom a magánszemélyektől származó bevételből? Köszönöm.

Kisadózó és adószámos magánszemély – bérleti díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású kisadózó (alanyi mentes) fodrászszalont vesz bérbe. A bérleti díj egy részét továbbszámlázná a műkörmös részére. Katásként nem teheti meg, hogy bérleti díjról számlát ad. Megoldás lehetne az, hogy adószámos magánszemélyként bérli a szalont és számlázza tovább? Lehetséges, hogy csak magánszemélyként bérli és mint magánszemély bérleti szerződéssel adja tovább? (Ezt persze, majd az szja-bevallásában rendezi.) Legyen kedves nekem erre valami megoldás találni! Nagyon köszönöm a válaszát.

Adószámos magánszemély külföldre számláz 2. Kérdés

http://adozona.hu/kerdesek/2017_5_16_adoszamos_maganszemely_kulfoldre__uue#utm_source=dailypost&utm_medium=email&utm_campaign=notice Kedves Hunyadné Szűts Veronika! A fenti kérdésemre adott válaszát köszönöm szépen! Azt szeretném még kérdezni, hogy ha van szerződés a két fél között és a jövedelem alapján létrejön a biztosítási jogviszony, a nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot (az ehóhoz hasonlóan) szintén a magánszemély fizeti "maga után"? Köszönettel Vágner Emília

Adószámos magánszemély cégautóadó fizetési kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben az adószámos magánszemély útnyilvántartást vezet az önálló tevékenységéhez felmerült utazásaival kapcsolatban, akkor terheli-e cégautóadó-fizetési kötelezettség? (Az útnyilvántartásban kizárólag a jogszabályokban meghatározott normákat veszi figyelembe.)

Adószámos magánszemély szja-bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném, ha segítene annak eldöntésében, hogy egy adószámos magánszemély, aki tételes költségelszámolást alkalmaz, a személyijövedelemadó-bevallás mely sorában tünteti fel a bevételét, illetve a jövedelmét? Ugyancsak szeretném megkérdezni, hogy a tárgyi eszközei utáni éves amortizációt teljes mértékben elszámolhatja a bevételeivel szemben? Köszönöm!

Adószámos magánszemélytől nem vontak előleget Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemély (lektorálás, szerkesztés etc.) számlát ad munkájáról cégeknek. A cégek egy részétől megkapta az M30-ast, levonták tőle az szja-t, s van amelyik járulékot is számolt, levont, amennyiben elérte a minimálbér 30%-át az összeg. Viszont néhány cég a teljes összeget utalta, M30-ast sem állított ki. Ilyenkor mi a teendő a bevallás készítésekor? Szja-t meg kell fizetnie, de kell-e 27% eho-t is számolni és fizetni? Családi adó- és járulékkedvezményt érvényesíthet, ugye? Köszönöm válaszát előre is!

Személyi jövedelemadóból levonható-e? Kérdés

T.Szakértő! Kérem szives válaszukat a következőkre: 2017 évben adószámos magánszemély bevallásait önellenőriztük 2011-2016-ig. 27 százalékos ehót és cégautóadót visszamenőleg (több millió forintot 2017-ben önellenőrzési pótlékaival együtt fizetett meg. 2017-ben elszámolható költségek lesznek-e ezek az adófizetések,valamint a felszámitásra kerülő késedelmi pótlékokat költségként könyvelhetjük-e erre az évre? Kérem szives válaszukat. Üdvözlettel:Borosné

Adószámos magánszemély szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemély tehergépjárművet ad bérbe vállalkozásnak. Szeretné a szja-t és ehót ő fizetni. Van-e lehetőség rá, nyilatkozhat róla a számlán, és ha igen, mit kell a számlára írnia? Köszönettel.

Adószámos magánszemély járulékai Kérdés

Üdvözlöm! Adószámos magánszemély oktatási tevékenységet végez (munkahellyel nem rendelkezik), és számlázott magánszemélynek és cégnek egyaránt, a bevételek minden esetben számlánként is meghaladták a 33 300 forintot. A kiadott számláján nem került feltüntetésre levont járulék. A 15%-os szja-t az adóbevallásában bevallja, befizeti. A 2016-os bevételei után kötelezett járulékfizetésre is? Előleget nem fizetett be a 2016-os bevételei után. Hogyan járjon el utólagosan a 2016. évi bevételeivel, illetve a következőkben? Fizetnie kell a 10% nyugdíjjárulékot, a 7% egészségbiztosítási járulékot, a 27%-os szociális hozzájárulási adót is (2016)? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mezőgadasági őstermelő árbevétel

Lepsényi Mária

adószakértő

90%-os költséghányad

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink