302 találat a(z) adómentes cimkére

Megtérített, átvállalt tandíj: mikor adóköteles, mikor nem? Itt a NAV tájékoztatója Cikk

Tájékoztatót közölt a NAV arról, hogy az óvodai, iskolai neveléshez, oktatáshoz, kollégiumi ellátáshoz kapcsolódó térítési díjhoz adott támogatás milyen esetekben minősül adómentes, illetve adókötelesnek.

Cafeteria-változások: szakszervezeti tiltakozás Cikk

Elfogadhatatlannak tartja az adómentes cafeteria elemek, így például a kultúra és sport utalvány, a lakhatási támogatás és a diákhitel visszafizetését támogató béren kívüli juttatás megszüntetését a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ), a javaslat visszavonása érdekében országos tiltakozást kezdeményez – közölte a munkavállalói érdekképviselet szerdán az MTI-vel.

Alapítvány által adott juttatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság alapítványt hozott létre, mely nem közhasznú alapítvány, cél szerinti tevékenysége az alapító munkavállalói, vagy elhunyt munkavállalói és közeli hozzátartozói javára közhasznú és közcélú tevékenység (például szociálisan hátrányos helyzetű családok és gyermekeik támogatása; családok egészségvédelmére közösségi programok szervezése stb). Az alapítvány 3 fő támogatási területe. A cél szerinti címzetteknek (alapító, adományozó munkavállalói) rászorulási alapon szociális segélyt nyújt, gyermektábort szervez, családi napot szervez. Véleményünk szerint az szja-törvény 1. sz. melléklet 3. pont 3.3. alpontja alapján ezek a támogatások adómentesek. Véleményünk szerint a 3.4 pont szerinti kizáró tétel nem áll fenn, hiszen a) nem az alapító, adományozó a címzettje a támogatásnak, hanem az alapító munkavállalója és közeli hozzátartozói b) a támogatottak nincsenek a kifizetővel (alapítvánnyal) munkaviszonyban, hiszen ők az alapító, adományozó munkavállalói. Mindezek alapján nem tekintettük adókötelesen a nevesített támogatásokat. Elbizonytalanított azonban 2011.08.02-án adott válaszuk, melyben Önök az esetet "alapítványi közbeiktatásnak" minősítik és adókötelesnek minősítik. De a 3.4. a) és b) pontjaiból ezt a következtetést mi nem tudjuk levonni. Kérjük szíves segítségüket, hogy esetünkben, kizáró-e a 3.4 alpont az adómentesség alól. http://adozona.hu/kommentar/20110801_kozcelu_juttatasok_kozhasznu_tarsasagok Köszönettel!

Teszt motor értékesitésének könyvelése Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Motor kereskedés, amely új és használt motorokat értékesít, új motort vásárol teszt motornak. A 2-es számla osztályba a készletek között tartom nyilván. Kérdésem: mikor eladja egy év múlva, a könyvelésbe egyéb ráfordításon vezetem-e ki, és a bevétele az egyéb bevétel lesz-e? Ha a 81-es ráfordítás számlán vezetem ki, és a 91-es bevételi számlán könyvelem le, az értékesítést adómentesen, lesz-e ebből probléma az áfánál? Az áfa-bevallás melyik sorába írom be az értékesítés bevételét? Válaszukat köszönöm

Kifizetés nyeszről: adómentes vagy adóköteles? Cikk

Milyen esetben adóköteles a nyugdíj-előtakarékossági számláról (nyesz) nyújtott kifizetés? Olvasói kérdésre Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Adománygyűjtés: mikor adómentes, mikor nem? Cikk

Egyre több kilátástalan helyzetbe sodródott kárvallott kapaszkodik az együttérzés mentőövébe, és nem is reménytelenül: látványosan gyűlnek a megadott bankszámlákra utalt pénzösszegek, az újrakezdést segítő természetbeni adományok. Ám nem árt az óvatosság, mert előfordulhat, hogy az állam is tartja a markát.

Áfa- és vámkötelesség Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vám-, illetve áfakötelességre vonatkozóan szeretnék feltenni két kérdést. Belföldön alanyi adómentes szolgáltató (webáruház) fizikai terméket értékesít külföldre, közösségi és harmadik országba egyaránt. A megrendelő nem adóalany, hanem magánszemély. 1.) A szolgáltató ebben az esetben is alanyi adómentesként járhat el, 0 százalékos áfamértékkel számlázva, hasonlóan a belföldi értékesítés esetéhez? (Kizárólag magánszemély megrendelők részére.) 2.) Amennyiben adómentesen járhat el, közösségi országok vámhatóságai (a vevő szempontjából nézve) felszámíthatnak-e áfát, illetve vámot a behozott termékre, harmadik országba történő export esetéhez hasonlóan? (A termék nem jövedéki termék.) Köszönettel.

Tárgyi értékesítés áfamentesen vagy áfásan? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tárgyi adómentes fogászati tevékenységet folytató társaság az egyik fogászati gépét (röntgengép) értékesíteni szeretné. A gép beszerzésekor az áfa nem került levonásra. Kérdésem, hogy az értékesítést adómentesen teheti meg [(Áfa. tv. 87. § a)]? Köszönöm: Bognárné

Adómentes lakástámogatás 5 év után Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég, ahol dolgozom, cafetériaelemként lehetőséget biztosít az adómentes lakástámogatáshoz. Kérdésem, hogy mi történik 5 év után? Mi történik, ha nem használta még ki a 30 százalékos határt, esetleg továbbra is választható cafetériaelemként a vételár 30 százalékáig csak már nem adómentes és esetleg béren kívüli juttatásként adózik? Mi történik 5 év után? Köszönöm

Adómentes támogatás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Abban kérem segítségüket, hogy adómentes lakáscélú támogatást adhat-e szabályosan munkaadó munkavállalójának lakás korszerűsítésére úgy, hogy a támogatás folyósítását megelőzi a korszerűsítési munkálat? Egyik gazdasági társaság munkaviszonyban foglalkoztatott tagja 2017 év végére szigeteltette saját házát. Erről a korszerűsítést végző cég 2017. december hónapban kiállította számláját a magánszemély tag részére. Kérdésem az lenne, hogy a munkáltató által lakáscélú felhasználásra a munkavállaló tagjának hitelintézet vagy a kincstár útján adhat-e 2018. április vagy május hónapban adómentes támogatást a tavalyi felújítási költség 20 százalékának megfelelő összegben? Köszönettel: Domján Melitta

Ruhapénz Kérdés

Adminisztratív munkakört betöltő irodai munkavállalók részére hogyan adható adómentesen ruhapénz?

Adómentesen halmozhatók-e ezek a céges juttatások? Cikk

Egy vállalkozás céges autó mellett helyi utazási bérletet is szeretne juttatni üzletkötőinek. Megteheti-e ezt adómentesen? Kérdésére Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Hiteltörlesztés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. saját alkalmazottjának szeretné a meglévő lakáshitel-törlesztését átvállalni, adómentesen. Mik ennek a feltételei? Segítségét köszönöm. Ildi

Lakáscélúhitel-törlesztés – cafeteria Kérdés

Cégünk a tavalyi év során egyik dolgozójának 5 millió Ft adómentes lakáscélú kölcsönt nyújtott hitelintézeten keresztül, az adómentesség feltételei teljesültek. Az idei évben a dolgozó kérhet a cafeteria rendszeren belül hiteltörlesztésre támogatást adómentesen, vagy ezt hozzá kellene számítani az 5 millió Ft-hoz? Cég által nyújtott hitel törlesztésére igénybevehető-e egyáltalán a lakáscélú hiteltörlesztésre nyújtott cafeteria?

Mellékállású dolgozó kaphat-e adómentes lakáscélú támogatást? Cikk

Az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás munkaviszonnyal kapcsolatos feltételeiről feltett olvasói kérdésekre Surányi Imréné okleveles közgazdász válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkavállalótól levont költség könyvelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close