303 találat a(z) adómentes cimkére

Nyugdíjbiztosítás adókedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Négygyermekes anyukaként 2020. január 1-jétől a munkaviszonyom után nem kell szja-t fizetnem. 2021-től hogyan tudom a nyugdíjbiztosításom adókedvezményét érvényesíteni? Előre is köszönöm a válaszát!

Előleg vagy árbevétel? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi áfaalany kft. vagyunk. Osztrák partnerünk megrendelt tőlünk egy szerszámot, amelynek a legyártását mi egy kínai partnercéggel végeztettünk el. Az osztrák partnerrel megkötött szerződésben a fizetési ütemezés úgy szól, hogy amikor a szerszám 65 százalékos készültségi fokon áll, kiszámlázhatjuk nekik a szerződéses összeg 65 százalékát, a maradék 35 százalékot pedig egy későbbi időpontban. A szerszám már teljesen készen van, sőt, próbadarabokat is gyártottak vele. Mivel az osztrák partner a szerződésben a 65 százalékot „Advance payment”-nek nevezi, azaz előlegnek, a cégvezetés ragaszkodik hozzá, hogy a számla előlegről szóljon. Szerintem viszont – kiindulva a "Tartalom elsődlegessége a formával szemben" számviteli alapelvből – itt részteljesítésről van szó, amelyet árbevételként kellene számláznunk, nem pedig előlegként. A másik kérdésem: a számlát a 65 számláról (akár előleg, akár árbevétel) hogyan kell kiállítanunk az osztrák partner felé, ha a szerszám még jelenleg is Kínában van és jövő év áprilisában kerül Magyarországra az üzemünkbe? A számla EU adómentes lesz vagy belföldi 27 százalékos áfás? Az osztrák partner belföldön áfa-regisztrált és a magyar adószámára kéri kiállítani a számlát. Kérem szíves állásfoglalását a két fenti kérdésben. Tisztelettel kérem, hogy a jogszabályhelyek idézgetése helyett legyen kedves a két kérdésre egyértelmű, konkrét választ adni. Köszönettel: Herczeg Tibor

Külföldi napidíj fuvarozónak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társas vállalkozói jogviszonyban lévő személynek mi az a napidíj összeg, ami adómentesen adható külföldön végzett fuvarozás esetén? A cég főtevékenysége áruszállítás. Lehetséges, hogy munkaviszony és társas vállalkozói jogviszony esetén két külön napidíj összeget kell alkalmazni? Vagy esetleg mindkét jogviszony esetén adható a napi 60 euró mentes összeg? A "foglalkoztatott" alatt csak a munkaviszonyt értjük? Nem egyértelmű számomra a törvényi leírás. Köszönöm!

EU-n belüli vevőnek, EU-n kívülre történő értékesítés, fuvart a vevő szervezi Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" cég az adott termék eladója, magyar cég. "B" cég egy német társaság, mely rendelkezik német közösségi adószámmal, "A" cégnek a vevője. "C" cég pedig egy EU-n kívüli társaság, "B" cégnek a vevője. Vevő (B) megrendeli az eladótól (A-tól) a terméket úgy, hogy a kiszállítás harmadik országba történik „C” társasághoz. A fuvarozást vevő (B) szervezi úgy, hogy megbíz egy magyarországi fuvarozó céget, aki egy előre egyeztetett magyarországi címen átveszi eladótól (A) a terméket, majd szervezi a termék kiszállítását harmadik országba. A számlán szereplő paritás CPT Budapest. A kiviteli kísérő okmányon, mint exportőr a vevő (B) neve szerepel. A termék 90 napon belül elhagyja az EU határát, és a kiléptetésről eladó (A) megkapja a kiléptetési igazolást. Az ügylet láncügyletnek minősül? Hogyan kell számlázni az ügyletet, magyar áfával terhelten, vagy adómentes exportértékesítésként? Milyen alátámasztó okiratok szükségesek adómentes értékesítéshez? Adómentes értékesítéshez szükséges-e vevőt (B) nyilatkoztatni, hogy eladóként vagy vevőként vett-e részt az ügyletben? Nyilatkozatától függően mely esetben áll fenn az adómentesség? Változtat-e az ügylet megítélésén áfa szempontból, ha a felek külön megállapodásban rendezték, hogy a termék tulajdonjoga az EU-ból való kiléptetéskor száll át az eladóról (A) a vevőre (B).

Befektetési egységekhez kötött életbiztosítás adózása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Társaságunk „Egész életre szóló befektetési egységekhez kötött életbiztosítás”-t fizetett egyik munkavállalójának 2014. évtől folyamatosan. A biztosítás kedvezményezettje a törvényes örökös. Kérdésünk a 2017, 2018 és 2019 évi esetleges bevallási, adófizetési kötelezettségre vonatkozik. A biztosítás évfordulója: minden év május hó elseje. A biztosítási díjakat féléves időintervallumra számlázta a biztosító. Kérjük szíves segítségüket abban, hogy helyesen állapítsuk meg az adómentesen elszámolható, illetve az adófizetési kötelezettséggel járó biztosítási díjakat, illetve azok adóterheit, az adók bevallási időszakát, a bevallás módját, tekintettel az időközben bekövetkezett jogszabályváltozásokra. Az biztosítási számlák az alábbi időszakokra szóltak, és kifizetésük a lentebbi részletezés szerint történt: időszak kezdete időszak vége biztosítási díj megfizetésének dátuma 2017.11.01 2018.04.30 2017.10.31 2018.05.01 2018.10.31 2019.03.27 2018.11.01 2019.04.30 2019.04.26 2019.05.01 2019.10.31 2019.07.26 Válaszukat előre is köszönöm! Egyed Krisztina

Gondnoki lakás - lehet-e adómentes? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy budapesti társasház a jelenleg munkaviszonyban álló takarító/házfelügyelő hölgy részére gondnoki/házfelügyelői lakást biztosítana. A munkavállalónak nincs a városban (és máshol sem) tulajdonrésze semmilyen ingatlanban. A lakásban egyedül lakna. Kérdésünk az lenne, hogy ez adómentes szolgálati lakásnak minősül(het)-e? Ha igen, akkor mi a feltétele az adómentességnek? Kiegészítő kérdés: nyújtható-e adómentesen szolgálati lakás olyan személynek, aki nem munkaviszonyban, hanem megbízási jogviszonyban áll a kifizetővel? Köszönöm válaszát!

Termőföld bérbeadása utáni adózás Cikk

A közeljövőben a termőföld tulajdonosai ismét számíthatnak arra, hogy a bérlők a bérleti díjat megfizetik a 2019. évre vonatkozóan. Cikkünkből megtudhatja, hogy magánszemély bérbeadónak a termőföld bérbeadásakor milyen adófizetési kötelezettsége keletkezhet, és ennek ő miként tud eleget tenni.

Adó alóli mentesség termék Szerbiába történő értékesítéséhez kapcsolódóan Kérdés

Tisztelt Adózóna! Amennyiben egy vállalkozás terméket értékesít szerb vállalkozónak, aki saját gépkocsijával szállítja azt el, akkor milyen feltételekkel adhatja adómentesen úgy, hogy megfeleljen az áfatörvény 98. § (2) a) pontjának? Milyen hatóság igazolhatja, hogy az áru elhagyta az országot? Elegendő-e a szerb vállalkozó nyilatkozata?

Nyesz és a nők 40 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jól gondolom-e, hogy aki idén eléri a "Nők 40" nyugdíjba vonulás lehetőségét (él is vele), és több mit 10 éve "rakja" a Nyeszt akkor adómentesen vehet ki a Nyesz számlájáról a felhalmozódott (tőke és hozamai) összegből? Köszönettel: a férj

Amikor adómentes a biztosítási díj. Példákkal Cikk

Hogyan kell értelmezni a személyi jövedelemadóról szóló törvény kockázati biztosítások adókötelessé vált díjára vonatkozó átmeneti –adómentességet engedő – rendelkezését? Konkrét esetekkel segítjük a szabály megértését.

Adómentességet kapnak a lengyel fiatalok Cikk

Személyijövedelemadó-mentességet szavazott meg a lengyel parlament alsóháza csütörtök éjjel a 26 év alattiak számára, az előírások, amelyek mintegy 2 millió fiatalt érintenek, augusztus elején lépnek hatályba.

Egyelőre adómentes marad az elektromos autó Kínában Cikk

A kínai hatóságok úgy döntöttek, hogy 2020 december végéig meghosszabbítják az elektromos és hibrid autók (new energy vehicles, NEV) vásárlásakor az adómentességet, amit 2018 elején vezettek be.

Nemzetközi közúti árufuvarozó napidíja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi leányvállalatunk Németországba, anyavállalatunkhoz indítja árufuvarozóit hetente többször. Az áru elektronikai berendezés, amely véleményünk szerint nem engedélyköteles, valamint 3,5 tonna alatti saját tulajdonunkban lévő tehergépkocsival szállítják. A gépjárművel kapcsolatos összes költséget a cégünk fizeti (szállás, tankolás, útdíjak). Kérdésünk a következő lenne: - A munkavállalók részére milyen összegű napidíj adható, illetve milyen mértékű adólevonás alkalmazandó? Adható-e a napi 60 euró adómentesen? Válaszukat előre is köszönöm!

Párhuzamos munkavégzés Ausztriában és Magyarországon Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben kérném a szakvéleményét: Egy magyarországi székhelyű kft. Ausztriában leányvállalatot létesített. A magyar kft.-nél dolgozó munkavállalók havi 15 napot Magyarországon, 5 vagy 6 napot Ausztriában dolgoznak csekély értékű bejelentéssel, ami Ausztriában adómentes. Ezt a bért részükre az osztrák cég számfejti és fizeti mint bér. A1 párhuzamos munkavégzésre szóló igazolással rendelkeznek a munkavállalók. A kérdés az, hogy az osztrák cégnél számfejtett adómentes bérként kifizetett juttatás után keletkezik-e a magyar cégnek, vagy a munkavállalóknak Magyarországon bármilyen adófizetési kötelezettsége? Szóbeli NAV tájékoztatás alapján az ügylet helyes megítélése: a Magyarországon kifizetett 15 napra eső bér után a munkáltató megfizeti az összes járulékot és adót, az osztrák adómentes bért külföldi adómentesként kell szerepeltetni. Van-e bármilyen ezzel kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettsége a munkáltatónak, illetve az érintett munkavállalóknak? Köszönettel: Krisztina

Munkába járás utazási költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkába járás utazási költségeinek megtérítése kapcsán szeretnék érdeklődni. Adott Nyíregyházán egy cég, ahova más városban lakó dolgozók távolsági bérletét szeretnék megtéríteni. Ez a cég az ipari parkban található és csak helyi közlekedéssel érhető el. Ezt is szeretnék megtéríteni. A 39/2010(II.26) kormányrendelet 3. paragrafusa (1) bekezdés értelmében a napi munkába járás utazási költségeihez való hozzájárulás elsősorban a közigazgatási határon kívülről a lakóhely vagy a tartózkodási hely, valamint a munkavégzés helye között munkavégzési célból történő helyközi (távolsági) utazással, illetve átutazás céljából helyi közösségi közlekedéssel megvalósuló napi munkába járás esetén kötelező. Kizárólag helyi közösségi közlekedési eszköz igénybevételére szóló bérlet vagy jegy árának megtérítése adómentesen nem lehetséges. A fentiekből következik, hogy a távolsági bérletet adómentesen, a helyi bérletet pedig adókötelesen lehet adni. A külterületre (ipari parkba) kiterjesztett helyi bérlet helyi közlekedésre is jogosít Nyíregyházán belül. Szeretném megerősítésüket kérni abban, hogy a fentieket jól értelmezzük. Köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Adószámtörlés utáni teendők

Antretter Erzsébet

adószakértő, mérlegképes könyvelő

Niveus Consulting Group Kft.

Fejlesztési tartalék felhasználása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close