515 találat a(z) adókedvezmény cimkére

Kkv tao-kedvezménye befejezetlen beruházásra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Középvállalatnak számító társaságunk egy korábban saját tevékenység keretében kifejlesztett és üzembehelyezett berendezés további fejlesztésére – a fejlesztés második ütemére –vett fel pénzintézeti hitelt. A fejlesztés továbbra is jórészt saját alkalmazottakkal végzett kutatási-fejlesztési tevékenység keretében valósul meg. A hitelből tehát költöttünk, a berendezéshez szükséges anyagok és eszközök mellett saját alkalmazottak bérköltségére is. A fejlesztés még nem fejeződött be, a költségeket befejezetlen beruházásként tartjuk nyilván a 2018. évi mérlegben. A kérdés az lenne, hogy elszámolhatjuk a Tao tv. 22/A paragrafus (1) bekezdése szerinti adókedvezményként a hitelre tárgyévben fizetett kamatot?

Megvonják a nemzetközi vállalatok adókedvezményeit Svájcban Cikk

A várakozásokkal összhangban a svájci szavazók jóváhagyták a fegyvertartási szabályok szigorítását és a nemzetközi vállalatoknak nyújtott adókedvezmények megvonását a vasárnap tartott népszavazáson.

Öngondoskodás: 800 ezren jutnak adókedvezményhez Cikk

Az öngondoskodást segítő adókedvezmények eredményeként az idén több mint 800 ezer magánszemély vehet igénybe összességében csaknem 33 milliárd forint összegű adókedvezményt – tájékoztatta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár az MTI-t.

Kkv-besorolás: ezen is múlhat az adóalap- és az adókedvezmény Cikk

Több kérdés is felmerül a kkv-besorolással kapcsolatban, részben az innovációs járulék alóli mentességgel, részben a külföldi kapcsolt vállalkozások adatainak figyelembevételével összefüggésben.

Beruházás adókedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság öntözésfejlesztési beruházást hajt végre, ennek eredményeképpen (elektromos szivattyúk) energiamegtakarítást ér el, melynek mértéke 20%. Az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások utáni adókedvezmény feltételeinél (4. § (2) bek.) nem elszámolható költség, ha az EU minimum energiahatékonysági követelményt ír elő. Ez a beruházás 50%-ban pályázaton elnyert támogatásból valósul meg. A támogatói okirat előír legalább 10% -os energiahatékonysági javulást. Ebben az esetben igénybevehető-e az adókedvezmény, legalább részben?

Családi gazdaság létrehozása Kérdés

Tisztelt szakértő ! Segítséget szeretnék kérni családi vállalkozás alapításához. Jelenleg 1 fő egyéni vállalkozásban dolgozik. Két fő a családból őstermelőként végzi tevékenységét. Ők hárman szeretnének családi gazdaságot alapítani. Kérdésem konkréten arra irányul, hogy az egyéni vállalkozást meg kell-e szüntetni ahhoz, hogy utána alakítsák ki a családi gazdaságot, vagy az egyéni vállalkozás bevihető-e a családi gazdaságba, oly módon, hogy ne veszítse el az őstermelői adókedvezményeket, tehát a továbbiakban ne az egyéni vállalkozókra vonatkozó szabályok szerint, hanem az őstermelőkre vonatkozó szabályok szerint adózhasson? Milyen formában lenne ez lehetséges? Melyik a legkedvezőbb időpont az átalakításra? Köszönöm szíves válaszukat! Tisztelettel: Bényi Józsefné

Beruházási kedvezmények a kivában és a társasági adóban Cikk

Cikkünkben a két adózási módot abból a szempontból hasonlítjuk össze, hogy azokat hogyan érinti a beruházás – értve ez alatt a tárgyi eszköz és az immateriális dolog beszerzését, előállítását – az adókötelezettséget, ha az adózóra nem vonatkoznak különös előírások (mint például az alapítványra, a közhasznú nonprofit gazdasági társaságra, szabályozott ingatlanbefektetési társaságra).

Első házasok kedvezménye Kérdés

Tisztelt Válaszadó! 2017.10. hónaptól lenne jogosult adókedvezményre egy magyar munkavállalónk, de a házasságkötésről szóló magyar anyakönyvi kivonatot csak 2019. 03.19-ei dátummal állították ki (a feleség lengyel, és Lengyelországban esküdtek). Ebben az esetben az alábbi módon érvényesítheti egyedüliként az adókedvezményt? 2019 márciusától havonta kérné a kedvezményt. Januárra és februárra majd a 2019-es adóbevallásnál tünteti fel ezt a két hónapot. A 2018-as évre kérné egy összegben az adóbevallásban. 2017-re visszamenőlegesen kérne önellenőrzést az adóbevallására. A feleségnek is szükséges emiatt önellenőrzést beadnia, és jeleznie, hogy az első házasok kedvezményére a házastársa jogosult? Ő is Magyarországon dolgozik (már 2017-től). Köszönöm! PR

Egyesületek, (köz)alapítványok, köztestületek adózása 2019-ben Cikk

Tájékoztatót tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a nonprofit szervezetek – egyesületek, köztestületek, (köz)alapítványok – adózásának 2019. évi alapvető szabályairól.

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Anya és apa 2019.03.01-től bejegyzett élettársak, közös lakóhellyel rendelkeznek. Az anya várandós, a magzat betöltötte a 91. napot. Kérdésem, hogy az apa mikortól veheti igénybe az adókedvezményt: 2019. március hónaptól, vagy csak a következő évben, az adóbevallásában igényelheti vissza? Válaszát előre is köszönöm.

Kiva – beruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy kivás vállalkozás nem veszi igénybe a kiva által biztosított beruházási adókedvezményt, a kiva alól történő kilépés után, amikor visszatér a tao hatálya alá, figyelmen kívül hagyhatja a tao szerinti adófizetési kötelezettségét, amit az áttérés szabályai határoznak meg? Köszönöm! Üdvözlettel: Oszlánszky Gábor

Mentesítené a társasági adó alól az induló kisvállalkozásokat az MNB Cikk

Hét százalék feletti termelékenységnövekedés fenntartása szükséges a kis- és középvállalkozói (kkv) szektorban a tartós gazdasági növekedéshez; ennek eléréséhez is fogalmazott meg javaslatokat a Magyar Nemzeti Bank ma közzétett 330 pontos versenyképességi programjában.

Nem kér igazolásokat a NAV az szja-bevallási tervezethez Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) külön kérés nélkül készíti el több mint 5 millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét idén, a folyamat automatikus, nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem – közölte a NAV.

Endrometriózis és inzulinos cukorbetegek adókedvezménye Kérdés

Segítséget szeretnék kérni az alábbi adókedvezményekre vonatkozólag. I.) Lányom 2015-ben lett endrometriózisos beteg külföldön, ahol megoperálták. 2016. szeptemberben hazaköltözött és munkába is állt. 2017-ben kiújult a betegsége, és újra megműtötték. Külön levélben kell igazolni és kérni 2016. szeptembertől az adókedvezményt? Elegendő-e a műtétekről az igazolás? Mi a teendő? II.) Inzulinos cukorbeteg vagyok 20 éve. A cukorgondozóban azt mondták, hogy nem jár adókedvezmény-igazolás, mert nincs szövődményem. Igaz ez? Válaszukat köszönöm szépen.

Automatikusan jár a munkaerőpiacra lépők utáni adókedvezmény Cikk

Mostantól az adóhivatal értesíti a nyilvántartásában szereplő adatok alapján a vállalkozásokat arról, hogy mely munkavállalóik után vehetik igénybe a munkaerőpiacra lépők utáni adókedvezményt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalékelőleg után fizetendő szocho

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs