47 találat a(z) adóköteles cimkére

Iparűzési adó alapja a helyi rendelet szerint Kérdés

Áfaarányosítás Kérdés

Munkábajárás (saját gépjárművel) költségtérítése Kérdés

Támogatás elszámolása egyszeres könyvvitelben Kérdés

Termőföld bérbeadása: mikor adóköteles, mikor adómentes? Cikk

Milyen feltételei vannak annak, hogy adómentes legyen a termőföld bérbeadásából szerzett bevétel? Milyen szabály érvényes a családi gazdaságnak, illetve a terményért bérbeadott bevételre? Hová, mikor kell bevallani az adóköteles jövedelmet? Ismertetjük a legfontosabb tudnivalókat.

Saját rezsis beruházás és áfafigyelési időszak alanyi adómentesként Kérdés

Munkavállalónak biztosított Budapest-bérlet adózása Cikk

A munkáltató helyi Budapest-bérletet biztosíthat munkavállalójának a napi munkavégzéshez vagy a munkába járáshoz. Annak megítéléséhez, hogy ez a juttatás adóköteles-e a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján olvasható tájékoztató nyújt segítséget.

Adóköteles biztosítási díjak Kérdés

Tanuló táppénze adóköteles jövedelem? Kérdés

Adómentes határ felett fizetett focibérlet Kérdés

NAV-ellenőrzés: ezt már nem füstölik el Cikk

A NAV munkatársai egy koszovói busz ellenőrzésekor 1680 doboz adózatlan cigarettát találtak Röszkén, olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján.

Átvett tagi kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretném a segítségét kérni. Történt egy kft. adásvétel még 2018-ban. Az előző tulajdonos egy másik kft. volt, egy magánszemély vette meg a tulajdonrészt mindennel együtt, ami a cégben volt (így szólt az adásvételi szerződés). Volt néhány eszköz, voltak követelések és kötelezettségek is a cégben, illetve benne maradt a cégben az előző tulaj (a kft.) részéről betett tagi kölcsön is, ezt az előző tulaj engedményezte az új tulajdonos részére. Azóta az új tulajdonos keze alatt a cég újra rendesen működik, és most már ki lehetne venni a benne lévő tagi kölcsönt. Ilyenkor az új tulajdonos azt kiveheti adómentesen, hiszen ő az új tag a vállalkozásban? Esetleg keletkezik valamilyen adófizetési kötelezettsége? Válaszát előre is köszönöm szépen!

Munkavállalói érdekképviselet pénzbeli juttatása Kérdés

Munkavállalói érdekképviseli szervezet 60 napot meghaladó folyamatos betegállomány után szociális támogatást nyújt tagjai részére. A támogatás havi összege nem éri el a minimálbér 50 százalékát. Belefér-e ez a juttatás az szja-törvény 1. sz. melléklete 3.3. pontjában meghatározott adómentes juttatásba, vagy inkább keresetpótló juttatásnak tekintendő és adóköteles?

Amikor adómentes a biztosítási díj. Példákkal Cikk

Hogyan kell értelmezni a személyi jövedelemadóról szóló törvény kockázati biztosítások adókötelessé vált díjára vonatkozó átmeneti –adómentességet engedő – rendelkezését? Konkrét esetekkel segítjük a szabály megértését.

Oktatás áfa és egyéb adóvonzata Kérdés

T. Szakértő! Cégünk vezetői tréninget tart. Nem akkreditált a képzés. A tréning 3 napos, szállással, étkezéssel jár együtt, a résztvevők kapnak még ajándéktárgyakat (toll, jegyzetfüzet, hímzett póló logózva). Helyes-e az alábbi eljárásunk: 1.) a képzést, a szállást, az étkezést a résztvevő felé külön, tételesen – a számlán feltüntetve soronként – kiszámlázzuk. Így szerintünk a közvetített szolgáltatás (étkezés, szállás) áfa értéke levonható, a résztvevőt küldő cég fizeti meg az étkezés után az adókat. 2.) Ha az összes szolgáltatást csak egy összegben "vezetői tréning"-ként számlázzuk ki, nem részletezve külön a szállást, étkezést, akkor véleményem szerint nekünk, a szervezőknek kell megfizetni az étkezés és szállás utáni adókat a természetbeni juttatás szabályai szerint. 3.) Mivel az étkezés és szállás díja változó, elfogadható-e, ha egy kalkulált átalány étkezés és szállás költséget tüntetünk fel külön, külön a résztvevő felé. (Például: egyik étkezés 20 egység, a másik 35, de étkezés címén mi 30 egységet számlázunk mindenkinek egységesen. 4.) az ajándéktárgyak és a képzés ideje alatt 1 esti szórakoztató előadás áfa összege levonható-e, illetve a képzést szervezőnél keletkezik-e egyéb adókötelezettség. 5.) az oktatók és saját dolgozók szállás költsége véleményünk szerint elszámolható és áfa összege levonható. Az étkezési költségük adóköteles ez esetben? Munkavégzés miatt tartózkodnak a résztvevőkkel, a tréningek egésznaposak. Köszönöm előre is a segítséget. Orosz Ágnes

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Báli részvétel díjának elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs