34 találat a(z) adóbírság cimkére

A NAV kockázatelemzési rendszerén akadt fenn egy használtautó-kereskedő Cikk

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit; a kereskedőnél a végrehajtók ingatlant és 54 autót foglaltak le több mint 120 millió forint értékben – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-vel.

100 millió forintos adóbírság számlázási lánc miatt Cikk

Számlázási láncot tárt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV); az érintetteknek 57 millió forint adókülönbözetet és több mint 100 millió forint adóbírságot állapítottak meg a revizorok.

Változhat az szja-törvény: kevesebbszer kell majd nyilatkozni, de jobban kell rá figyelni Cikk

Az Országgyűlés napirendjén szerepel az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről szóló T/5249. számú törvényjavaslat, amely egyebek mellett a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvényt érintő módosítást is tartalmaz.

Jogkövetkezmények az adórendszerben 4. Adóbírság Cikk

Az adóbírság lényegében egy adózót érintő, a terhére megállapított adókülönbözet. Lényege, hogy ha az adózónak adóhiánya (meg nem fizetett adója) vagy jogosulatlanul igénybe vett támogatása van, akkor az adóhatóság adóbírságot állapít meg.

Így úszhatja meg az adóbírság felét Cikk

A feltételes adóbírságnál érvényesíthető kedvezmény az adózás rendjéről szóló új törvény vezette be, 2018-tól. Összefoglaltuk, hogy mit kell tenni a kedvezmény érdekében.

Hogyan csökkenthetők az adóbírságok? Tipikus hibák és jogorvoslati lehetőségek az adóeljárások során Cikk

Az adóhatósági határozatokkal szemben igénybe vehető jogorvoslatok köre folyamatosan bővül, fejlődik mind nemzetközi, mind hazai szinten. Az adózóknak számos lehetőségük van, amelyekkel érdemes tisztában lenni, hiszen sok esetben lehet sikeres a végkimenetel adóperek vagy az állami szervekkel szemben indított eljárások során – hívják fel a figyelmet a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértő jogászai.

Adóbírság: szerepeltetése a könyvelésben, adóhatás elszámolása II. Kérdés

Adóbírság: szerepeltetése a könyvelésben, adóhatás elszámolása Cikk

Olvasónk ügyfelénél a NAV jogosulatlan áfa-visszaigénylést állapított meg, amelyre bírósági felülvizsgálati kérelmet adtak be. Hogyan szerepeltessük ezt a könyvelésében, illetve milyen adóhatásai lehetnek? Antretter Erzsébet adószakértő, a Niveus Consulting Group igazgatója válaszolt a kérdésre.

Adóbírság adóhivatali per esetén Kérdés

Fiktív számlák befogadása: megúszható önellenőrzéssel a bírság? Cikk

Kft. tulajdonosa 2017-ben olyan készpénzes számlákat fogadott be, amelyek egyrészt 1,5 millió forint felettiek, másrészt a megjelölt gazdasági események – bizonyítással – fiktívnek minősíthetők. A vállalkozás önellenőrzést nyújtana be. Ezt követően számíthat szankciókra? – kérdezte olvasónk. Dr. Verbai Tamás, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

881 millió forint elengedett bírság egy év alatt – így spórolható meg az adóbírság fele Cikk

Az adóellenőrzésekben megállapított adóbírság felét törölheti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), ha az adózó a megállapított adókülönbözetet nem vitatja, azt határidőre befizeti, és lemond a fellebbezés jogáról – írja honlapján a NAV.

200% adóbírság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az adózó részére az adóhatóság az ellenőrzési jegyzőkönyvben 50% adóbírságot helyezett kilátásba. Az adózó a jegyzőkönyvre észrevételt tett, majd kiegészítő jegyzőkönyv született, amelyre szintén észrevételt tett. Ezután az 1. fokú határozatban a bírság 50% helyett 200% lett, amelyet az adóhatóság külön nem, csak a korábban már a jegyzőkönyvben is leírtakkal indokolt. Itt nem csak az Art. 215. § (4) bekezdésének érvényesülése esetén lehetett volna megemelni a bírság mértékét?

Nem szabhat ki adóbírságot a határidő elteltével a NAV – mondta ki a Kúria Cikk

Nincs lehetősége az adóhatóságnak adóbírság szankciót alkalmazni az adózás rendjéről szóló (korábban hatályos) 2003. évi XCII. törvény (Art.) 128. paragrafusának (1) bekezdésében nevesített határidő elteltét követően. A tisztességes hatósági eljáráshoz és a jogbiztonsághoz való jog sérelme következik be, ha a törvényben biztosított határidő-hosszabbítást az adóhatóság negligálja – mondta ki a Kfv. I.35.142/2019. számon hozott határozatában a Kúria.

Ki veheti igénybe a feltételes adóbírság-kedvezményt? Cikk

Tájékoztatót tett közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a feltételes adóbírság-kedvezmény igénybevételének feltételeiről.

Fennáll-e az áfaalanyiság? – a Kúria döntése Cikk

Az áfaalanyiság megállapítására vonatkozóan beszerzett bizonyítékokat a bíróságnak okszerűen kell értékelnie – mondta ki a Kúria.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ekho minimálbér alatti jövedelem esetén, arányosítás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Rendezvénybelépő elszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Jövedéki termék értékesítése fesztiválon

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink