58 találat a(z) adóalap-csökkentés cimkére

Bérelt ingatlanon végzett beruházás társaságiadó-csökkentő zs) pont Kérdés

Kiva – elhatárolt veszteség elévülése Kérdés

Meg nem fizetett adó és késedelmi pótlék tao-ban és kiva időszakban Kérdés

Bejelentett részesedés és korai fázisú vállalkozás Kérdés

Társasági adó – értékcsökkenés Kérdés

Támogatás közvetítése Kérdés

Adóalap-csökkentés kivára való áttérés előtt Kérdés

Adóalap-csökkentés kivára való áttérés előtt Cikk

Tao-alany kisvállalkozás 2021. január 1-jétől átlép a kiva hatálya alá. Egyéb feltételeknek való megfelelés esetén az utolsó tao-s adóévében, 2020-ban alkalmazhatja-e a tao-törvény 7. § (1) zs) pontja szerinti, új beruházás miatti adóalap-csökkentést? – kérdezte az Adózóna olvasója. Erdős Gabriella adószakértő válaszolt.

Áttérés kivára Kérdés

Egyéni vállalkozó cégalapítása egyszemélyes kft. Kérdés

Kiva áttérés adóalap-korrekció Kérdés

Behajthatatlan követelések áfa-visszaigénylése a gyakorlatban – videó Cikk

Az Adózóna ismét új formában ad eligazítást, információt, most a behajthatatlan követelések áfa-visszaigénylésének gyakorlati kérdéseiről.

Cégalapításkor a jegyzett tőke adóalapcsökkentő tétel-e kivásoknál? Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérdésem a következő: A 2012. évi CXLVII. a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény 20. § 4)-a szerint az adóalap megállapításakor csökkentő tételként kell figyelembe venni: a) a tőkebevonás (különösen a jegyzett tőke emelés) cégbírósági bejegyzésére tekintettel az adóévben a saját tőke növekedéseként elszámolt összeget. A kérdésem az, hogy egy jogelőd nélkül alakult, cégbírósági bejegyzésre kötelezett cég (konkrétan kft.) esetében az alapításkori jegyzett tőke vajon megfelel-e a fent hivatkozott törvényhelynek? Vagyis az alapításkori jegyzett tőke csökkenti-e a kivaalapot. Vajon az alapításkor rendelkezésre bocsátott törzstőke megfelel-e a tőkebevonás, jegyzett-tőke-emelés meghatározásnak? Amennyiben nem, szerintem előállhat az a helyzet, hogy nagyobb összegű törzstőkével (pl: 100 millió forint) alapított cég tőkeleszállításakor megadóztatásra kerül egy olyan összeg, ami alapításkor adózás szempontjából nem került figyelembe vételre (adóalap-csökkentő tételként). Értelmezésem szerint, ez egy adózott jövedelemből történő cégalapítás újbóli megadóztatását jelenti, vagyis kétszer kerül megadóztatásra egy jövedelem. Köszönettel: Szögedi Attila

Társasági adó szerinti értékcsökkenés elévülése Kérdés

Egy vállalkozás 2007-ben beszerzett autójának bekerülési értéke 7 millió forint volt. Nem tudni, miért, de a társaságiadó-törvény szerint nem számoltak rá el értékcsökkenést. A számviteli törvény szerint a maradványérték 3 millió forint. Az autót most kivonták a forgalomból, roncsterepre került. Mi a helyes elszámolási mód. A számviteli törvény szerinti érték adóalap-növelő tétel (3 millió forint), de az adótörvény szerinti nettó értékkel csökkentheti az adóalapját (7 millió forint)? Ez a csökkentési lehetőség nem évül el? Előre is köszönöm.

Idegen ingatlanon végzett beruházás, adóalap csökkentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság ingatlant bérel, amelyen a bérlő hozzájárulásával jelentős beruházást hajt végre melyet a könyveiben idegen ingatlanon végzett beruházásként mutat ki . Kérdésünk az lenne, hogy ezen beruházás értékével a bérlő/beruházó csökkentheti-e az adóalapját a 7. § zs) pont alapján ? Válaszukat előre is köszönöm

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs