54 találat a(z) adóalap-csökkentés cimkére

Társasági adó – értékcsökkenés Kérdés

Támogatás közvetítése Kérdés

Adóalap-csökkentés kivára való áttérés előtt Kérdés

Adóalap-csökkentés kivára való áttérés előtt Cikk

Tao-alany kisvállalkozás 2021. január 1-jétől átlép a kiva hatálya alá. Egyéb feltételeknek való megfelelés esetén az utolsó tao-s adóévében, 2020-ban alkalmazhatja-e a tao-törvény 7. § (1) zs) pontja szerinti, új beruházás miatti adóalap-csökkentést? – kérdezte az Adózóna olvasója. Erdős Gabriella adószakértő válaszolt.

Áttérés kivára Kérdés

Egyéni vállalkozó cégalapítása egyszemélyes kft. Kérdés

Kiva áttérés adóalap-korrekció Kérdés

Behajthatatlan követelések áfa-visszaigénylése a gyakorlatban – videó Cikk

Az Adózóna ismét új formában ad eligazítást, információt, most a behajthatatlan követelések áfa-visszaigénylésének gyakorlati kérdéseiről.

Cégalapításkor a jegyzett tőke adóalapcsökkentő tétel-e kivásoknál? Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérdésem a következő: A 2012. évi CXLVII. a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény 20. § 4)-a szerint az adóalap megállapításakor csökkentő tételként kell figyelembe venni: a) a tőkebevonás (különösen a jegyzett tőke emelés) cégbírósági bejegyzésére tekintettel az adóévben a saját tőke növekedéseként elszámolt összeget. A kérdésem az, hogy egy jogelőd nélkül alakult, cégbírósági bejegyzésre kötelezett cég (konkrétan kft.) esetében az alapításkori jegyzett tőke vajon megfelel-e a fent hivatkozott törvényhelynek? Vagyis az alapításkori jegyzett tőke csökkenti-e a kivaalapot. Vajon az alapításkor rendelkezésre bocsátott törzstőke megfelel-e a tőkebevonás, jegyzett-tőke-emelés meghatározásnak? Amennyiben nem, szerintem előállhat az a helyzet, hogy nagyobb összegű törzstőkével (pl: 100 millió forint) alapított cég tőkeleszállításakor megadóztatásra kerül egy olyan összeg, ami alapításkor adózás szempontjából nem került figyelembe vételre (adóalap-csökkentő tételként). Értelmezésem szerint, ez egy adózott jövedelemből történő cégalapítás újbóli megadóztatását jelenti, vagyis kétszer kerül megadóztatásra egy jövedelem. Köszönettel: Szögedi Attila

Társasági adó szerinti értékcsökkenés elévülése Kérdés

Egy vállalkozás 2007-ben beszerzett autójának bekerülési értéke 7 millió forint volt. Nem tudni, miért, de a társaságiadó-törvény szerint nem számoltak rá el értékcsökkenést. A számviteli törvény szerint a maradványérték 3 millió forint. Az autót most kivonták a forgalomból, roncsterepre került. Mi a helyes elszámolási mód. A számviteli törvény szerinti érték adóalap-növelő tétel (3 millió forint), de az adótörvény szerinti nettó értékkel csökkentheti az adóalapját (7 millió forint)? Ez a csökkentési lehetőség nem évül el? Előre is köszönöm.

Idegen ingatlanon végzett beruházás, adóalap csökkentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság ingatlant bérel, amelyen a bérlő hozzájárulásával jelentős beruházást hajt végre melyet a könyveiben idegen ingatlanon végzett beruházásként mutat ki . Kérdésünk az lenne, hogy ezen beruházás értékével a bérlő/beruházó csökkentheti-e az adóalapját a 7. § zs) pont alapján ? Válaszukat előre is köszönöm

Térítés nélkül átadott pénzeszköz Kérdés

A https://adozona.hu/kerdesek/2019_11_11_Terites_nelkul_atadott_penzeszkoz_dkf#utm_source=dailypost&utm_medium=email&utm_campaign=notice címen felrakott kérdés esetében a végleges pénzeszközátadásnál a kapó fél önellenőrizheti a tao-bevallását az alábbiak szerint? Év végén döntés alapján a fejlesztési tartalék összege átvezetésre került az eredménytartalékból a lekötött tartalékba. A tao-bevallásban ez az összeg adóalap-csökkentő tételként figyelembe lett véve. Csökkenthető a tao-bevallásban fejlesztési tartalék címén figyelembe vett adóalap csökkentő tétel összege annak érdekében, hogy az adóalap növekedjen oly mértékben, hogy az elérje a véglegesen visszafizetési kötelezettség nélkül kapott pénzeszköz összegét.

Kkv-beruházás, adóalap-csökkentés Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Kapcsolt vállalkozástól megvásárolt tárgyi eszköznél igénybe vehető-e a kkv-k adóalap-csökkentése a beruházás miatt? Ezekre az eszközökre már az a kapcsolt cég akitől most megvette, korábban szintén igénybe vette.

Társasági adó kedvezmény Kérdés

Kft. felújítaná épületenergetikai fejlesztést támogató pályázat (nyílászárócsere, hőszigetelés stb.) keretében helyi egyedi védelem alatt álló ingatlanát. A társasági adó törvény 7. § (1) ty) pont szerint az adózás előtti eredményt csökkenti: „a beruházás, továbbá felújítás bekerülési értékének kétszerese”. A beruházás jellege által a társasági adó törvény 22/E § (Energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás adókedvezménye ) szerinti feltételek is megvalósulnak. Érvényesíthető a felújításhoz kapcsolódóan egyidejűleg a társasági adóalap-csökkentés és az adókedvezmény igénybe vétele? A választ előre is köszönöm.

Beruházási kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az a kérdésem, hogy kis értékű új tárgyi eszköz vásárlásra is érvényesíthető a társaságiadóalap-csökkentés? (Amit egy összegben elszámolunk.) (7. §. zs.) Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék kivétele kiva hatálya alatt

Szipszer Tamás

adószakértő

Üzemanyagkártya-juttatás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close