1855 találat a(z) adó cimkére

Adószámos magánszemély külföldre számláz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szakfordítással foglalkozó adószámos magánszemély svájci egyetemnek számlázna. Hogyan történik ilyenkor az adó- és járulékfizetés? A minimálbér 30 százalékát biztosan meghaladja a díjazás (időarányosan). Köszönöm a segítséget! Emília

Az Airbnb szállásadóinak 81 százaléka kevesebbet vallott a bevételénél Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint az Airbnb-hálózat szállásadóinak 81 százaléka szerzett több bevételt annál, mint amennyit Magyarországon bevallott – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-vel vasárnap.

Elvonási tünetek: adóváltozások 2018-ra Cikk

A kis baráti sörfőzdék és a sportegyesületek jól járnak, a reklámadóhoz a brüsszeli kifogások ellenre is ragaszkodik a kormány, az Európa-rekordot jelentő áfaszint pedig megmarad – olvasható a hvg hetilap legfrissebb számában.

Adó- és illetékcsökkentést javasol az új autókra a GVH Cikk

A Gazdasági Versenyhivatal az új gépjárművek forgalomba helyezésével és üzemben tartásával összefüggő költségek (például: regisztrációs adó, illeték) csökkentését javasolja az új autók, ezen belül a környezetkímélőbb típusok vásárlásának ösztönzése érdekében, mindez ugyanis egyebek mellett kedvező hatást gyakorolna a gazdaság fehéredésére – derül ki a GVH piacelemzési tanulmányából, amelyet szerdán juttatott el a hivatal az MTI-hez.

Szja-bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély 1992-ben vásárolt egy telket amire családi házat épített. Ezt a családi házat 2016. évben értékesítette. Minden le is zajlott 2016-ban pénzügyileg is, földhivatalilag is. Majd 2016-ban egy újabb családi házat vásároltak, több volt a mostani vásárlás értéke, mint amennyiért az előzőt eladták. Kérdésem az lenne, hogy be kell-e vallani a 2016-os adóbevallásban? Esetleg egyéb kedvezmény megilleti-e ebből az ügyletből kifolyólag? Válasza sürgős lenne! Köszönettel;

Lakóházas ingatlan értékesítése 2016 szja Kérdés

Tisztelt szakértő! 2014. december 03-án hagyatékátadó végzéssel, szülőtől örökölt 2/4 tulajdoni hányaddal, 2 testvér(4.500.000 Ft), a családi házas ingatlant. 2016.02.09.-én kelt adásvételi szerződéssel értékesítésre került 14.500.000 Ft értékben. Az ingatlan másik 2/4 része már 2010-ben öröklésre került. Hogy adózunk utána? Felmerült hirdetési költség, örökösödési illeték, igazgatási szolgáltatási díj, az öröklés fele-fele arányban történt a 2 testvér között. A felsorolt költségek csak 1-1 személy nevére szólnak. Illeték, hirdetés stb. költségként egyenlő arányba kerülnek levonásra, vagy csak a számlán szereplő személy vonhatja le? A 2010-ben örökölt rész már nem adóköteles, így annak illetéke és a költségek már nem számolhatók el? Kérném segítségét a helyes adóköteles jövedelem megállapításához! Köszönettel!

Kölcsön késedelmes visszafizetése miatti késedelmi kamat Kérdés

Magánszemély kölcsönt ad vállalkozásnak. A kölcsönt kamatmentesen nyújtja, késedelmes visszafizetés esetére viszont késedelmi kamatot kér. Kérdésem, hogy az így kapott késedelmi kamat a magánszemélynél jövedelemnek minősül-e, ha igen, annak milyen adó- és járulékvonzatai vannak? A magánszemély a társaságban személyesen közreműködő tag.

Osztalékfizetés természetben (részesedéssel) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. magánszemély tagjának osztalékfizetést szavaz meg, amelyet a cég tulajdonában lévő részesedéssel fizet ki az alábbi adatok szerint: – bruttó osztalék: 1500 eft – részesedés könyv szerinti értéke (ez megegyezik a piaci értékkel): 10 000 eft A következő kérdések merültek fel az ügylettel kapcsolatosan: 1. Az osztalék és a részesedés értéke közötti különbözet jövedelmet képez-e a magánszemélynél? Ha igen, az milyen típusú jövedelem: osztalékból származó vagy egyéb jövedelem? 2. Hogyan kell az adót és a járulékot érvényesíteni a magánszeméllyel szemben, figyelembe véve, hogy természetben kapja az osztalékot? 3. Ha magánszemély a különbözet után adózik, akkor keletkezik-e a társaságnál valamilyen címen adóalap-növelő tétel? Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm.

Mégis jön a burkolt adó a kereskedelmi cégekre? Cikk

Nem mondott le a kormány arról az ötletről, hogy előírja, mennyi eladónak kellene dolgozni a boltokban – derül ki az Index által közölt legújabb kormányzati előterjesztésből.

Óvodai költségek a cafatériából való elszámolása Kérdés

2017-től az óvodai költségek a cafatéria terhére elszámolhatók. Mit kell utána fizetni? Kinek adható? Milyen szerződést kell kötni, kivel, az óvodával?

Adószámos magánszemély számlát ad Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy adószámos magánszemély egy kifizetőhely számára ad számlát. Az adószámos magánszemély kérhet-e/nyilatkozhat-e úgy, hogy a kifizetőhely tőle ne vonjon adóelőleget és járulékokat? Tudomásom szerint a kifizetőhelynek az adószámos magánszemélytől minden esetben le kell vonnia a adót, járulékot. Válaszát köszönöm

Külföldi munkabér adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar belföldi illetékességű magánszemély az angliai székhelyű, saját tulajdonú cégében munkaviszonyban dolgozik, de 183 napnál kevesebbet tartózkodik Angliában. A munkabért Angliában nem adózta le. Magyar országon kell-e személyi jövedelem adót fizetnie az Angliából kapott munkabér után? Köszönettel: KM

Kisokos a lakásbérbeadás költség-elszámolásáról, adójáról és ehójáról Cikk

Közös tulajdonú lakás bérbeadásáról, költségelszámolásáról, adójáról és egészségügyi hozzájárulásáról kérdezett olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Munkába járás térítése 15 Ft/km szerint Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben a munkáltató a munkába járás költségét kilométerenként 15 forinttal téríti, a 9 és 15 forint közötti részre van-e valamilyen adó- vagy járulékfizetési kötelezettség?

Adót szeretne a politikai hátszéllel szerzett vagyonokra a Jobbik Cikk

A Jobbik úgynevezett földesúradót vezetne be kormányra kerülése esetén – közölte Vona Gábor pártelnök szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Súlyos fogyatékosság miatti adókedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Készenlét pótlékai

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close