1851 találat a(z) adó cimkére

Adó és adóalap, ha kivás cég családtagnak vesz repülőjegyet Cikk

A kiva hatálya alá tartozó magyarországi leányvállalat ügyvezetője és családja (feleség és gyermekek) meghívást kapott az amerikai anyacég Atlantában tartandó rendezvényére. Az ügyvezető a repülőjegyeket a vállalkozás számlájáról fizette. A családtagok repülőjegyköltsége után milyen adófizetési kötelezettség keletkezik, illetve érinti-e ez a kivaalapot? Olvasói kérdésekre Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

Azért kap, mert ad. Így nyer a támogató. Példákkal Cikk

Ma már a támogatásoknak többféle adóhatékony formája létezik, amelyek nagyobb adómegtakarítást eredményeznek, mint amekkora a támogatás összege. Érdemes tehát megfontolni, hogy kit és hogyan támogassunk.

Nyakára járnak a görög adótartozóknak és adóelkerülőknek Cikk

A görög pénzügyminisztérium átfogó ellenőrzésekkel és számlák zárolásával igyekszik behajtani az adótartozást és elejét venni az adóelkerülésnek, főleg a turistaközpontokban.

Ők 100 millió forintnál többel tartoznak az adóhatóságnak Cikk

A NAV közzétette azon nem magánszemélyek legfrissebb listáját, akik 100 millió forintnál nagyobb összeggel adósai az adóhatóságnak.

Ledőlt a piramis: adócsalók ellen emeltek vádat Cikk

Vagyonvédő cégek vezetői ellen emelt vádat a Baranya Megyei Főügyészség a napokban: a vád szerint a 13 érintett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással 240 millió forint adóhiányt okozott 2013-2014-ben – tájékoztatta az ügyészség szerdán az MTI-t.

Külföldön, külföldinek fizetett bér Kérdés

T. Szakértő! Egy vállalkozás külföldön (mondjuk Kenyában) építőipari kivitelezést végez. Részben saját alkalmazottakat utaztat ki, részben ottani munkaerőt alkalmaz. Ott (Kenya) nincsen semmilyen társadalombiztosítási szabály, sem jövedelemadó. A kérdés az, hogy a külföldön (fizikailag), külföldi (devizakülföldi) állampolgároknak fizetett munkabér után Magyarországon keletkezik-e valamilyen adó vagy járulékfizetési kötelezettsége a társaságnak? Ha igen, akkor milyen és melyik törvény írja elő? Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat!

Becsapták dolgozóikat és az államot – húsz évet is kaphatnak Cikk

Félmilliárd forintnyi adót és járulékot csalt el egy nyíregyházi munkaerő-kölcsönző bűnszervezet, negyvenhárom gyanúsítottal szemben költségvetési csalás miatt javasolt vádemelést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)– közölte a hatóság Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense hétfőn az MTI-vel.

Borravaló, szervizdíj: különbségek adózásban, papírmunkában Cikk

A borravalóval kapcsolatos adózási és adminisztrációs munkákról érdeklődött olvasónk. Kérdéseire Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő válaszolt.

Osztalék ingatlanforgalmazó cégnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társammal ingatlanforgalmazó céget szeretnénk alapítani. Profilunk használt lakóingatlanok felújítása, értékesítése. A tervezett adóalap 2,5 millió HUF. Ebből kifizetjük a 9 százalék társasági adót (225 000 HUF). Az osztalék alapja a két társtulajdonos között 2 275 000. Milyen mértékű adóval, illetve járulékokkal terhelt ez az osztalék? Köszönettel

Új helyeken intézheti adóügyeit Cikk

Az adóhivatal közelebb viszi a lakossághoz szolgáltatásait, a kormányablakok egy részében már adózással kapcsolatos ügyek is intézhetők, első lépésként 12 olyan településen nyílik NAV-ablak a kormányablakokban – tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t.

Üzletrész eladásából származó bevétel adózása Kérdés

Tisztelt Cím! Egy kft. tulajdonosai: 95 százalékban svájci cég és 5 százalékban magánszemély. A magánszemély svájci állampolgár, életvitelszerűen az év minden napján Magyarországon tartózkodik (állandó tartózkodási kártyája van), magyarországi lakcímkártyáján lakóhelye Magyarországon van. A cég ügyvezetője, munkaviszonnyal rendelkezik, bért vesz fel és adózik utána. A fenti magánszemély az 5 százalékos üzletrészét (kft. jegyzettőkéje 3 millió forint 5 százaléka 150 ezer forint a magánszemélyé) értékesíti a kft.-nek 5 millió forintért (A kft. eredménytartaléka fedezetet nyújt a vásárlásra.) Kérdés: 1. Hogyan adózik és milyen összeg után/5 mFt-150 eFt? (Magyarországon a svájci állampolgárságú tulajdonos?A kifizetőnek, a kft.-nek, kell az adókat/szja, eho 14% 22%, levonnia)? 2. A kft. a magánszemélytől megszerzett saját üzletrészét (5%) egy éven belül értékesíteni szeretné a másik (95%-os) tulajdonos svájci cégnek, térítésmentesen. Megteheti ezt? A kft.-nél lesz-e valamilyen adóvonzata ennek a gazdasági eseménynek? Válaszukat előre is köszönöm. Polyák Márta

Így alakul az üzemanyagok adója júliustól Cikk

Júliustól hordónként 51,257 dolláros ásványolaj átlagár alapján számítják az üzemanyagok adóját.

Osztalékkifizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Anyavállalat fizet a leányvállalatnak osztalékelőleget és osztalékot is. Közterhek: osztalékelőleg 15% szja, osztalék 15% szja, 14% eho. Ezen kívül még milyen adóvonzata van a kifizetésnek? A választ előre is köszönöm. P. Eszter

Az airbnb-zés adószabályaira figyelmeztet a NAV Cikk

Online foglalási rendszeren – például az Airbnb-n vagy más hasonló rendszeren – keresztül akár egy vagy több szobát, akár egy teljes ingatlant szálláshelyként bérbeadó magánszemély a szolgáltatás üzletszerűségére tekintettel az áfatörvény alapján adóalanynak minősül, adószám kiváltására köteles és az általa nyújtott kereskedelmi-szálláshely szolgáltatás tekintetében számlakibocsátási kötelezettség is terheli, hívta fel a figyelmet közleményében a NAV.

Cafeteria Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy összegben előre 1 éves időtartamra töltünk fel dolgozóinknak SZÉP kártyára pénzt. Ennek az adókötelezettsége mikor jelentkezik. az adott hónapban, amikor felöltésre került, vagy havi szintre el kell osztani? További kérdés: ha az éves keretet a dolgozó megkapja és közben felmond, akkor az előre kifizetett összeget visszafizetheti készpénzben?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

485/2020. kormányrendelet

Széles Imre

tb-szakértő

EU-n kívüli eszközbeszerzések

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Be kell-e zárni?

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close