12 találat a(z) TEÁOR kód cimkére

Kézi autómosó tevékenység TEÁOR-ja Kérdés

Piaci kiskereskedelem: nyugta vagy számla? Cikk

Kell-e pénztárgépet használnia, van-e adatszolgáltatási kötelezettsége a piacon értékesítő egyéni vállalkozónak? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Kelemen László adószakértő, jogász válaszolt.

Közüzemi díj továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk (kft.) irodák bérbeadásával foglalkozik. Azt szeretném tudni, hogy amennyiben a bérlők felé továbbszámlázzuk a közüzemi díjakat, úgy ezt fel kell-e venni a tevékenységi körünkbe, és milyen TEÁOR-kód alatt? Válaszát előre is köszönöm!

Paprika Kérdés

Tisztelt Adózóna! Van egy cég, amely magyaros ajándéktárgyakat gyárt, forgalmaz. Egyre nagyobb az igény, hogy magyar paprikát csatoljon az előállított termékei mellé, egészen pontosan piros paprikát. Milyen jelentési kötelezettsége van, ha egy csomagolt piros paprikát is értékesít a saját terméke mellé? Milyen teáor-kódot kell felvennie?

TEÁOR 559001 Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2011. évben kértem 7-es adószámot, és engedélyt az egyéb szálláshely-szolgáltatásra, ami alapján három apartmant üzemeltetünk a családi házunkban. Ennek TEÁOR száma: 559001 volt. Az adózásban a fizetővendéglátó tevékenységet folytató magánszemélyként tételes átalányadózást választottam. A KSH állásfoglalása alapján a kormányrendelet szerint egyéb szálláshely-szolgáltatók kizárólag a következő TEÁOR-kódok alá sorolhatók: 55.20, 55.20.19 , 552006. A NAV jelezte, hogy ebben az évben már nem választhatom ennél az 559001 TEÁOR-számnál ezt az adózási formát. E helyett átírják az 552006 Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatásra a TEÁOR-kódot, mert csak így maradhatok az átalányadóban. Nem értem, mert az szja-törvény 57/A paragrafusában én nem olvasok, ilyen kikötéseket, ott csak az egyéb szálláshely-szolgáltatási engedély a kritérium. A két kód közötti különbség pedig azt jelenti, hogy a 552006 alkalmazása már pénztárgéphez kötött tevékenység. De mivel mindenkinek számlát adok majd bejelentési kötelezettség terhel ezért. Ha ez valóban így van, akkor mikortól kell a számlákat jelentenem? Visszamenőleg januártól?

Lótenyésztés – bértartás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. fő tevékenységi köre lótenyésztés, emellett bértartást is végez. Ebben az esetben a tenyésztés teáor-besorolása alá befér a bértartás, vagy fel kell venni új tevékenységi kört is? A bértartásra sajnos nem találtam teáorkódot. Köszönöm válaszát!

TEÁOR-kód telefon költség továbbszámláz esetén Kérdés

Tisztelt Adózóna! A következőben szeretném a segítségét kérni. A vállalkozás telefonköltséget számol el. A telefonszámlában vannak olyan telefonszámok, amelyek hívásköltségét továbbszámlázza a cég magánszemélyeknek, illetve társaságoknak. Ezeket a költség-ráfordítások a számlázó társaság közvetített szolgáltatás számlaszámon elszámolja. Tevékenységként be kell-e jelenteni? Telefon esetében a 6190-es TEÁOR-kód megfelel-e? Ugyanezen a TEÁOR-kódon számlázható-e a parkolási díj, ami a nem cégben lévő autók parkolására vonatkozik. Amennyiben nem felel meg ezen TEÁOR, akkor milyen TEÁOR-kódon kell bejelenteni az erre vonatkozó tevékenységet? Válaszát előre is köszönöm.

TEÁOR-bejelentés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. alapításakor a cégbíróság négy tevékenységet jegyzett be. Az ügyvéd szerint a többit elég a NAV-hoz bejelenteni. A 14T201T nyomtatványon bejelentkezéskor azonban csak a cégbíróságon bejegyzett tevékenységek működési engedélyeinek adatait lehet bejelenteni. Véleményem szerint a NAV-hoz csak a cégbíróságnál bejelentett tevékenységek közül azokat kell bejelenteni, amelyek működési engedély kötelesek. Ha a kft. a bejegyzett tevékenységeken túl más tevékenységet is kíván végezni, akkor azt csak az alapító okiratának módosításával, a cégbíróság útján teheti meg. Kérdésem tehát az lenne, hogy a TEÁOR-kódok bejelentése lehetséges-e közvetlenül a NAV-hoz, vagy előtte a cégbírósághoz kell bejegyeztetni a végezni kívánt tevékenységeket? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Erdélyi Andrea

Be nem jelentett tevékenység végzése Kérdés

Egy kft olyan termék értékesítésről állított ki számlát, aminek a TEÁOR-kódja nem szerepel sem a cégbírósági anyagában, sem pedig a NAV-hoz nem lett bejelentve. A termékértékesítéshez kapcsolódó adófizetési kötelezettsége nyilván fennáll a számlát kibocsátó kft-nek. A kérdésem, hogy a számlát befogadó cég jogosult-e az áfát visszaigényelni a számla alapján? NAV-ellenőrzés során keletkezhet-e ebből bármilyen hátránya, bírságolhatják-e? Kell-e vizsgálni a számlabefogadónak, hogy a számlakiállító bejelentette-e az általa végzett tevékenységet? A számlakibocsátó a tevékenység be nem jelentése miatt mulasztási bírsággal sújtható az adóhatóság részéről, vagy más szankcióra is számíthat?

Meddig kell bejelenteni az Apeh-hez az új TEÁOR és szakmakódokat? Cikk

A Teáor-kódok átsorolására a határidő először az év közepe volt, majd júniusban ezt kitolták az év végére. Az ősz folyamán törölték a kötelezettséget. Mindenki örült, s azt gondolta, ezzel már nincs tennivaló, de tévedett: a karácsonyi ünnepek előtt, december 20-án jelent meg egy Apeh tájékoztató, mely szerint azon adózóknak, akiknek a tevékenység kódját az Apeh nem fordította át az új nomenklatúra szerintire, bejelentést kell tenniük. A határidő attól is függ, havi vagy negyedéves áfabevallók, de lgekésőbb április 20-ig értesíteni kell az adóhatóságot.

TEÁOR: mi lesz a vállalkozói igazolványokkal? Cikk

Rendeződni látszik a TEÁOR szappanopera. Az Országgyűlés Hivatala 2008. december 10-én érkeztette az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnak azt a törvényjavaslatát, mely rendet tesz a TEÁOR számok bejelentése körül. Egyébként fontos törvénytervezetről van szó, mely a cégnyilvánosságról és a számviteli beszámoló közzétételéről is rendelkezik.

Keresse ki az új TEÁOR-kódját! Cikk

Az eddigi információk alapján az Adózóna.hu elkészítette a TEÁOR-fordítókulcsot, mely – tájékoztató jelleggel – a 2003. évi TEÁOR-számokat kódolja át a 2008. január 1-től érvényes besorolás kódszámára.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cégautó magánhasználat

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Munkaviszony létesítése hajléktalan személlyel

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Több munkáltató által történő foglalkoztatás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs