19 találat a(z) MNB-árfolyam cimkére

Ingatlanértékesítés euróban és forintban: nem mindegy milyen árfolyamot használunk Cikk

Olvasónk ingatlant értékesített és a vevő a vételár előlegét forintban, a vételár többi részét euróban egyenlítette ki. Mi a helyes, ha az adásvételi szerződésben rögzített euróárfolyamon könyvelik az ügyletet, vagy a teljesítés szerinti MNB-árfolyamon? Az áfabevallásban milyen árfolyamot kell alkalmazni: a szerződés szerinti rögzített árfolyamot, vagy a teljesítéskori MNB-árfolyamot? Olvasói kérdésre Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Innovációs járulék: mikor mentesül a fizetési kötelezettség alól? Cikk

Olvasónk három vállalkozás adatainak ismeretében nem tudta eldönteni, hogy felmerül-e esetükben innovációsjárulék-fizetési kötelezettség. A kérdésre Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Részesedés devizában Kérdés

Árfolyam beszerzéskor Kérdés

Helyes árfolyam használata Kérdés

Társaságunk az MNB-árfolyam használatát a NAV-hoz bejelentette. A számlázó programunk mindig előző este rögzíti az aznapi árfolyamot és következő napon ezt használja. Utána már sajnos nem frissül ez az árfolyam. Kérdésünk, hogy helyes-e ez így? A pontos kérdés az, hogy ha egy számla kelte mondjuk 11.12., a teljesítés 11.06., akkor nekem feltétlenül a 11.06-i árfolyamot kell használnom? Vagy maradhat a rögzített 11.05 -i árfolyam? Természetesen számviteli politikánkban mindez rögzítve van.

Külföldi pénznemben szerzett bevétel, felmerült költség – 2. rész Cikk

Egyre gyakoribb, hogy a magánszemélyek, egyéni vállalkozók külföldi munkavégzésük során, vagy külföldiektől érkezett megbízás ellentételezéseként külföldi pénznemben jutnak hozzá bevételhez.

Pénzforgalmi elszámolás eurós számlánál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó pénzforgalmi elszámolású áfabevallást választott, közösségen belül az MNB által közzétett árfolyamot alkalmazza. A kérdésem az lenne ezzel kapcsolatban, hogy euróban kiállított számlán fel kell tüntetni a teljesítés napján érvényes MNB-árfolyamot és ezzel kiszámított áfaösszeget forintban? A második kérdésem az lenne, hogy az áfabevallásban milyen áfaösszeget kell figyelembe venni: a teljesítés napján érvényes árfolyammal számított, esetlegesen az előző kérdéshez kapcsolódóan a számlán feltüntetett áfaösszeget, vagy a vevő által alkalmazott árfolyammal kifizetett számlaösszeg utáni áfát kell a bevallásban figyelembe venni? Előre is köszönöm válaszát.

Eurós életbiztosításnál mi lesz a jövedelem alapja? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk életbiztosítást fizet a gazdasági társaság vezetőjének. Az NN Biztosító az éves díjat euróban adja meg, amit a teljesítés napi MNB-árfolyamon forintosítok. A kérdésem az lenne, hogy a magánszemélynek egyéb jövedelem címén a „szállítói” számla összegét vagy az szja-törvény 6. § (4) bekezdése szerint az előző hónap 15. napján érvényes MNB-árfolyamon számolt forintösszeget kell számfejteni? Válaszukat köszönöm.

MNB-árfolyam Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben szeretnék segítséget kérni. Egy kft.-nél bejelentettük, hogy az MNB-árfolyamot választjuk az árfolyam számításánál, most kaptunk egy szállítói számlát, amin fel van tüntetve az áfa forintban, de a szállító szerinti banki árfolyamon. Ilyen esetben mi milyen áfát vegyünk figyelembe? A saját számításunk szerintit, vagy ami a számlán szerepel? A segítséget előre is köszönöm.

Árfolyam áfa területi hatályán kívüli szolgáltatásnyújtásnál Kérdés

Katás, alanyi mentes egyéni vállalkozó EU-s és harmadik országbeli adóalanyoknak nyújt az EU-s fordított adózás, illetve az áfatörvény területi hatályán kívülinek számító szolgáltatást (internetes hirdetési felület értékesítése). A kibocsátott számlák tehát áfa nélküliek. Folyamatos teljesítésű ügyletek, havi elszámolással. Az egyéni vállalkozó nem jelentette be az MNB-árfolyam használatát. Kérdésem, hogy az áfabevallásban és az összesítő nyilatkozatban milyen árfolyamot kell használni? Az áfatörvény "ha az adó alapja külföldi pénznemben kifejezett" szófordulattal él, viszont a fenti áfa nélküli számláknál nincs "adó alapja", mert áfatörvény területi hatályán kívüli számlákról van szó. Tehát véleményem szerint a fenti esetekre az áfatörvény 80. §-a nem vonatkozik. Tehát a pénz számlán történő jóváírásakor érvényes MNB-árfolyammal kell számolni az 1865ÁFA és a 18A60 összesítő nyilatkozatokban? Helyes-e a következtetésem?

Devizás előleg elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. megrendelt 1050 euró értékben Hollandiából egy új utánfutót, melyre 500 euró előleget fizetett. Mindkét fél rendelkezik közösségi adószámmal, így nettóban történt a számlázás. Megjött a végszámla, melyen fel lett tüntetve a teljes érték 1050 euró, levonva az 500 euró előleget, a fizetendő végösszeg 550 euró. A kft. az MNB-árfolyam szerinti elszámolást választotta. Kérném segítségét a helyes számviteli elszámolásban, könyvelésben, az árfolyam meghatározásában, illetve az áfabevallásban történő helyes besorolásban. Köszönettel.

Katás egyéni vállalkozó – MNB-árfolyam bejelentése a NAV-hoz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretnék segítséget kérni. Alanyi adómentes katás egyéni vállalkozó, időnként külföldi pénznemben számláz külföldi illetőségű magánszemélynek. A szolgáltatás részben a bejelentett telephelyén, de interneten keresztül is történik. Helyesen gondolom-e, hogy utalás esetén a számlán történő tényleges jóváírás napján, készpénzfizetéskor a számla kiállításakor (átvételkor) érvényes MNB hivatalos árfolyamon számolom át a bevételt forintra? Alanyi adómentesként be kell-e jelenteni a NAV-nak az MNB-árfolyam alkalmazását? A katatörvény 2. § 12. pont f) bekezdés alapján az én értelmezésem szerint nem kell jelenteni, hiszen a törvény kötelezően írja elő az alkalmazását, de lehet, hogy tévedek, és ebben az esetben görcsölhetek. Megtisztelő válaszát előzetesen is megköszönöm. .

Napidíj árfolyama Kérdés

Tisztelt Szakértő! Napidíj kapcsán az alábbi kérdést szeretném feltenni. Helyesen jár el cégünk, ha a február havi fizetést a gépkocsivezetőinknek, melyet március 10-én fizetünk ki, a január 15-ei MNB-árfolyam alapján forintosítjuk? Válaszát köszönöm. Üdvözlettel: Norbert

Árfolyam Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy ha valaki nem az MNB árfolyamát választja elszámolási árfolyamként, akkor a saját választott bankjának vételi, illetve eladási, vagy pedig annak középárfolyamán kell/lehet számolnia? Válaszát előre is köszönöm!

Melyik napi árfolyamot alkalmazza az egyéni vállalkozó? Cikk

Egyéni vállalkozó, aki előzőleg bejelentette az MNB-árfolyam használatát, az euróban vezetett bankszámláján a bankköltséget, kamatot a terhelés napján lévő MNB-árfolyamon számítja át és könyveli, vagy választhatja, hogy a megelőző hónap 15. napján érvényes árfolyammal könyveli a tárgyhónapban felmerült összes ilyen kiadását? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia, adó- és könyvviteli tanácsadó szakértőnk válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház egyszeres

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tárgyi eszköz – bruttó érték meghatározása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Csehországi adókötelezettségek

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close