407 találat a(z) INFLÁCIÓ cimkére

Legyőzte az infláció a bérek emelkedését: kevesebb marad megtakarításra Cikk

Bár az átlagfizetések meredek emelkedőn vannak, az infláció miatt kevesebb jut a takarékoskodásra a K&H összeállítása szerint. A pénzintézet felmérése szerint a múlt év utolsó negyedében 3 millió forintot tett ki az érintettek megtakarítása, amely 12 százalékos éves növekedésnek felel meg, szemben az egy évvel korábbi 20 százalékos emelkedéssel. A felmérés szerint a megkérdezett háztartások jövedelme 2022 utolsó negyedévében megközelítette a 494 ezer forintot, ami 10 százalékos emelkedést jelent éves szinten, 2020 azonos időszakához viszonyítva pedig majdnem 20 százalékos többletnek felel meg.

A banszámlák költségeinek megugrására figyelmeztet az MNB: 10 bank emel díjat Cikk

Idén május 1-jéig tíz bank emeli meg számlaköltségeit a tavalyi infláció miatt. Az egyoldalú díjemelésekre csak a jogszabályok szerint történhet, ennek betartását a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ellenőrzi. Az ügyfeleknek – januárig megkapott éves számlakimutatásuk segítségével is – érdemes áttekinteni számlaterheiket, s számla- vagy akár bankváltással költséget spórolni, olvasható az MNB honlapján.

A kisnyugdíjasoknak 8 százalékkal, a gazdagoknak 19 százalékkal nőtt a nyugdíjuk Cikk

A Bankmonitor nyugdíjszakértői kiszámolták, mekkorát nőttek tavaly a különböző jövedelmi csoportokba tartozó nyugdíjasok bevételei. Az eredmények elkeserítőek: éppen a legalacsonyabb nyugdíjak növekedtek a legkevésbé, míg az igazán magas nyugdíjakra messze infláció feletti emelés rakódott.

Szárnyalnak az alternatív befektetések Cikk

Az aktuális gazdasági helyzet kedvez az alternatív befektetéseknek, így a BÁV 2023-ban készült műtárgybefektetési indexe, minden eddigi eredményt túlszárnyalva, 8 százalékos növekedéssel 40,6 pontos eredményt ért el. Bár a megkérdezettek csak 17 százaléka vár anyagi javulást az elkövetkező időszakban, mégis 80 százalékuk szerint jó választás a műtárgybefektetés, mert az inflációval arányos vagy akár azt meghaladó hozamot is realizálhat. A felmérés szerint a Z generáció tagjait jellemzi leginkább a vállalkozókedv, akik az online aukciók iránt is aktívan érdeklődnek. Az ékszerek népszerűségét nemcsak az üzleti eredmények, de a visszajelzések is alátámasztják, az elmúlt 5 évben ugyanis 35-ről 53 százalékra nőtt a kategória iránti érdeklődés, mellyel most már tartósan a második helyen szerepel a preferált műtárgytípusok listáján – írja sajtóközleményében a BÁV.

A munkavállalók többsége nem kapott fizetésemelést Cikk

A hazai munkavállalók többsége nem kapott fizetésemelést, ahol emelték a béreket, ott a munkáltatók többnyire maguktól tették az egyre növekvő megélhetési költségek miatt – közölte a Work Force munkaerő-kölcsönzéssel és munkaerő- közvetítéssel foglalkozó társaság.

Spanyolországban húszhavi mélypontra lassult az infláció márciusban Cikk

Spanyolországban az előzetes várakozásoknak megfelelően húszhavi mélypontra mérséklődött a fogyasztói áremelkedés üteme márciusban – közölte az MTI.

A hivatalosnál jóval erősebb drágulást, az ársapkás termékekből áruhiányt érzékelnek az élelmiszerboltokban az emberek Cikk

Hónapról hónapra több pénzt költenek a munkavállalók és a nyugdíjasok élelmiszerre, az inaktívak viszont egyre kevesebbet – derült ki a Publicus Research felméréseiből, írja a nepszava.hu.

Idén is magas inflációra számítanak a gazdasági szakértők Cikk

A gazdasági szakértők idén is magas inflációra számítanak az ifo német gazdaságkutató intézet (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München) és az Institut für Schweizer Wirtschaftspolitik svájci gazdaságpolitikai intézet csütörtökön publikált negyedéves kutatási eredményei szerint.

A vártnál nagyobb mértékben lassult az infláció az Egyesült Államokban márciusban Cikk

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, a U.S. Bureau of Labor Statistics szerdán azt közölte, hogy az Egyesült Államokban a fogyasztói áremelkedés éves összevetésben 5 százalékra, 2021 májusa óta a legalacsonyabbra mérséklődött a februári 6,0 százalékról. Az elemzői várakozások átlagában 5,2 százalékos márciusi inflációs adat szerepelt.

Itt az MNB értékelése a 2023. márciusi inflációs adatokról Cikk

A Monetáris Tanács döntése alapján 2014 januárjától a jegybank havi rendszerességgel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által publikált fogyasztóiár-index statisztika megjelenésének napján 10 órakor teszi közzé inflációs alapmutatóit, amely kiegészül egy rövid, leíró jellegű szöveges értékeléssel.

Több mint 42 százalékkal emelkedett az élelmiszerek ára tavaly márciushoz képest Cikk

Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 25,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább – közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Tovább nő az infláció, csaknem stagnál a gazdaság idén Magyarországon az IMF szerint Cikk

Idén 0,5 százalékkal, jövőre 3,2 százalékkal nő a magyar gazdaság a tavalyi 4,9 százalékos emelkedést követően a Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint. Az infláció a tavalyi 14,5 százalék után idén 17,7 százalék, jövőre 5,4 százalék lesz, míg a munkanélküliségi ráta a tavalyi 3,6 százalék után 4,1 százalék lesz idén és 3,8 százalék jövőre.

Az évtized átverése Orbánék ígérete, hogy a nyugdíjak lépést tartanak az inflációval Cikk

A nyugdíjak nemcsak reálértékükből vesztenek, hanem a keresetektől is leszakadnak. Ha ez nem történt volna meg, 208 ezer helyett 262 ezer forint lenne ma az átlagnyugdíj. Közben a nyugdíjasok évről évre hitelezik az államot – írja a hvg.hu.

Kevesebbet ér az átlagbér vásárláskor, hiteligényléskor Cikk

A KSH adatai alapján a 543 600 forint volt 2023. januárjában az átlagbér. Egy év alatt a béremelkedés jelentős volt, de vajon a magasabb fizetés kompenzálni tudta az inflációt, vagy épp a hitelkamatok emelkedését? Nem árulunk el nagy titkot, sajnos kevesebbet ért a fizetésünk, mint egy évvel korábban – derül ki a Bankmonitor.hu elemzéséből.

Orbán Viktor: ahogy csökken az infláció, kivezetik az ársapkákat Cikk

Az élelmiszerek esetében ahogy jön lefelé az infláció, úgy fogják majd kivezetni a most még létező ársapkákat – mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, tájékoztatott az MTI.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemély ingatlan bérbeadása és az áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számlázás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Üzletértékesítés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31