133 találat a(z) INFLÁCIÓ cimkére

Egekben a friss zöldségek és gyümölcsök ára Cikk

Szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 3,6 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál; augusztushoz viszonyítva átlagosan 0,3 százalékkal nőttek – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 21,2 százalékkal drágultak. Az élelmiszerek súlya számottevő a lakossági fogyasztásban, így ez jelentősen közrejátszott az infláció emelkedésében.

Megállapodott a készenléti hitel emeléséről az IMF és Argentina Cikk

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és Argentína megállapodott a hároméves készenléti hitelmegállapodás végrehajtásának felgyorsításáról és a keretösszeg 7,1 milliárd dollárral, 57,1 milliárd dollárra történő emeléséről – jelentette be Christine Lagarde, a valutaalap főigazgatója és Nicolás Dujovne argentin gazdasági miniszter szerdán New Yorkban közös sajtótájékoztatón.

3 százalék fölött lesz az infláció Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb inflációs jelentése szerint rövid távon enyhén 3 százalék felett lesz az infláció, fenntartható módon és szerkezetben 2019 közepétől várható az inflációs cél elérése – mondta Balatoni András, a jegybank igazgatója csütörtökön Budapesten újságíróknak.

Ennyivel nőttek az árak augusztusban, brutális az üzemanyag-drágulás Cikk

Átlagosan 3,4 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak idén augusztusban, mint egy évvel korábban, júliushoz viszonyítva 0,1 százalékos volt a drágulás – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Öt nullát lecsaptak a helyi pénz végéről Venezuelában Cikk

A gazdasági csőd szélén álló Venezuelában öt nullát vágtak le a helyi pénznem végéről ma. A dél-amerikai országban – szakértők szerint – az év végén akár 1 millió (!) százalék lehet az infláció. szakértők szerint ezt nagyjából úgy lehet érzékeltetni, hogy körülbelül három-négynaponként duplázódnak az árak, tehát ha valaki megkapja a fizetését a hónap elején, akkor az öt nap múlva már csak a felét éri, a hó végére meg semmit.

Nyugdíjkorrekciós programot szorgalmaznak a nyugdíjas érdekképviseletek Cikk

Az idősek kiszolgáltatottságának csökkentéséért, a méltóságuk növekedéséért szerveződött, országos hatókörrel tevékenykedő önkéntes érdekképviseleti szervezetek azt kérik a Magyarország kormányától, hogy tegyen lépéseket a jelenleg hatályos törvényben rögzített jövő évi nyugdíjemelés korrekciójára.

Egymillió százalékos infláció! Ruhát varrnak a pénzből Venezuelában Cikk

Venezuelában öt nullát vágnak le a helyi pénz, a bolívar végéről. Ez azonban várhatóan nem oldja meg a hiperinfláció okoza problémát a dél-amerikai országban, mivel a nullákat akár egy év múlva "vissza lehet rajzolni" – mondta Nagy Sándor Gyula Latin-Amerika-szakértő, a Külügyi és Külgazdasági Intézet stratégiai igazgatóhelyettese az M1 aktuális csatornán.

Lakossági jövedelmek, forintgyengülés, államháztartási hiány – erre számít a GKI Cikk

A magyar gazdaság 2017 utolsó és 2018 első negyedévében egyaránt 4,4 százalékkal bővült. Ennél gyorsabb növekedésre az elmúlt bő egy évtizedben csak egyetlen egyszer volt példa. Ezzel, a régióban negyedik-ötödik legmagasabb ütemmel Magyarország feltehetőleg mostani konjunktúraciklusa csúcspontjára jutott. Az EU-transzferekkel finanszírozott beruházások és a választások által is gerjesztett lakossági fogyasztás növekedése ugyanis az év hátralevő időszakától kezdve várhatóan lassul, s a külső konjunktúrában inkább romlás, semmint további élénkülés várható. A GKI azonban a vártnál kedvezőbb első negyedévi adatok alapján 3,8 százalékról 4 százalékra emelte idei GDP-prognózisát, s 4 százalékról 4,5 százalékra fogyasztási előrejelzését. Az olaj világpiaci árának emelkedése miatt 3 százalékra emelte inflációs prognózisát, s a gazdaságpolitika hangsúlyváltása alapján 2,2 százalékra mérsékelte a várható GDP-arányos államháztartási hiányt. Bár az eddigi élénkítő helyett egyensúlyközpontú gazdaságpolitika meghirdetése egy esetleges világgazdasági válságra hivatkozva történt, a váltásban legalább ekkora szerepe lehet az EU markáns, így a középtávú költségvetési céltól való magyar távolodást érintő kritikáinak – vélekednek a GKI elemzői.

325 forint fölé is benézett az euró Cikk

Elérte a forint az újabb lélektani határt, rövid ideig 325 forintot is elkértek egy euróért. Az árfolyam az után szakadt be, hogy az MNB közölte: őket az vezérli, hogy az inflációs célt tartsák, nem az árfolyamot. Egy jegybanki nyugtatás után azonban erősödni kezdett a forint – írja a hvg.hu.

Nagyobb növekedést vár idén a nemzeti bank Cikk

Emelte GDP-előrejelzését a Magyar Nemzeti Bank (MNB): 4,2 százalékos bővülést vár az idei évben, a korábban előirányzott 3,9 százalékkal szemben, a jövő évi növekedési előrejelzését pedig 3,3 százalékra emelte a korábbi 3,2 százalékról.

Keresetek, árak, termelés, hiány: GKI-előrejelzés 2018-ra Cikk

A magyar gazdaság idén várhatóan a 2017. évihez hasonló, 4 százalék közeli ütemben bővül. Ez érdemben meghaladja az EU 2,5 százalék alatti átlagát, de a régióban a közepesek közé tartozik. A beruházások tavalyi 20 százalékos növekedése idén mintegy a felére lassul, a fogyasztás 4 százalék feletti emelkedése 2018-ban lényegében fennmarad. Az export bővülésének üteme viszont közeledik az importéhoz. Emelkednek a beérkező EU-transzferek. Az infláció kissé gyorsul – írja előrejelzésében a GKI.

Dekoratív számok a GKI prognózisában, szépségfoltokkal Cikk

A magyar gazdaság a 2017 szeptemberében jelzett pályán halad. A gazdasági növekedés az EU-támogatások kezdődő dagálya, valamint a választásokkal és a munkaerőhiánnyal összefüggő gyors bérkiáramlás által gerjesztett fogyasztásnövekedés következtében gyorsul, a 2016. évi 2,2 százalék után 2017-ben és 2018-ban egyaránt 3,8 százalék lesz. Ez lényegesen meghaladja az EU átlagát, de a régióban az egyik legalacsonyabb, s ebben 2018-ban sem várható érdemi változás – jelzi prognózisában a GKI.

Novemberben utalják át a nyugdíjprémiumot és a nyugdíjkorrekciót Cikk

Novemberben kapják kézhez a nyugdíjasok a nyugdíjprémiumot, valamint a nyugdíjkorrekció összegét – erősítette meg az MTI-nek Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyekért is felelős államtitkára.

Megbízási díj inflációs emelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdés megválaszolásában szeretném a segítségüket kérni: Egy kft. 2013. évtől időszaki elszámolással (havi) szolgáltatást lát el egy másik gazdasági társaságnak. A közöttük érvényben lévő megbízási szerződésben meghatározásra került, hogy a megbízási díjakat (több szolgáltatást is nyújtanak külön árakon) emelik a következő év január elsejétől a KSH által közzétett hivatalos infláció mértékével. A szerződéskötés óta (2013) a megbízott nem élt ezzel a lehetőséggel, és a szerződéses áron számlázta a havi elszámoláskor a szolgáltatásokat. Most azonban abban gondolkodik a megbízott, hogy ezen emelési lehetőséget a szerződésben rögzített közös megállapodásra hivatkozva – visszamenőlegesen/így utólag érvényesíteni kívánja. Van erre utólag is lehetősége? Amennyiben igen, minden évben ezt éves szinten kell kalkulálni? Milyen mértékűek voltak ebben az időszakban az inflációs mutatók? Köszönöm szakértő válaszukat!

GKI-előrejelzés: a pozítív folyamatok az EU-s transzferek nélkül fenntarthatatlanok lennének Cikk

A beruházások második negyedévben is folytatódó látványos bővülése nyomán a GKI 3,5 százalékról 3,8 százalékra emelte idei GDP-prognózisát, s 2018-ra is hasonló ütemű növekedést vár. Ez lényeges gyorsulás a 2016. évi 2 százalékhoz képest, aminek oka az EU-támogatások újrainduló beáramlása és a választások előtti keresletélénkítés. Ugyanakkor a magyar növekedés, bár lényegesen meghaladja az EU átlagát, a régióban csak igen szerény eredmény.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlannal rendelkező társaság bejelentése

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close