9 találat a(z) EGT-tagállam cimkére

Illetékmentesség külföldi alapítványok számára is 2020-tól Cikk

2020. január 1-jétől illetékmentességet élvezhetnek a belföldi alapítványok és a más EGT-államban nyilvántartásba vett alapítványok is, mind a visszterhes vagyonátruházási illeték, mind pedig az ingyenes ügyletek, az ajándékozás és az öröklés esetén a nemrégiben benyújtott nyári adócsomag szerint.

Svájci állampolgár magyar kft.-ben Kérdés

Tisztelt Széles Imre! Svájci állampolgárral kapcsolatosan tettem fel korábban kérdést, miszerint aki Svjácban öregségi nyugdíjas, annak milyen járulékfizetési kötelezettsége keletkezik egy magyar kft.-ben, amennyiben annak egyedüli tulajdonosa és ügyvezetője, tagi jogviszonyban. A kapott válasza értelmében öregségi nyugdíjasnak minősült az 1997. LXXX. törvény 4. § f) pont (2) bekezdése alapján, aki "a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról és annak végrehajtásáról szóló uniós rendeletek, illetve az EGT-állam jogszabályai alkalmazásával saját jogú öregségi nyugdíjban részesül". Az észrevételem annyi, hogy a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/egt-tagallamok oldal szerint Svájc nem tagja az EGT-közösségnek, de a tagállamokkal kötött szerződés alapján a személyek szabad mozgása vonatkozásában azonos jogállású. Ezen utóbbi információ értelmében továbbra is igaz a korábbi információ, hogy mindössze egészségbiztosítási járulék fizetésre kötelezett a fent említett személy?

Így számít a külföldi foglalkoztatás a magyarországi járulékfizetésnél Cikk

A külföldi jogviszonnyal is rendelkező személy magyarországi biztosítási kötelezettségének megállapítása általában rutinszerűen történik, ugyanakkor gyakran merül fel kérdésként, hogy az egyes magyarországi ellátásokra jogosultságot, illetve a vállalkozóként történő biztosítási és járulékfizetési kötelezettséget miként érinti a külföldön fennálló munkavégzésre irányuló jogviszony.

EGT-tagállamban biztosított egyéni vállalkozó vállalkozói kivét adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem a segítségét: egyéni vállalkozó Ausztriában munkaviszonyban dolgozik, ezért Magyarországon a vállalkozásában nem biztosított (munkavégzés jellege: egyéni vállalkozó és az EGT más tagállamában munkaviszonnyal rendelkezik). Ha év végén a nyereségét "vállalkozói kivét"-ként kiveszi, akkor az után az szja-n kívül keletkezik-e valamilyen fizetési kötelezettsége (eho, járulék, szociális hozzájárulási adó stb)?

Tb-jogviszony Magyaszországon, egészségbiztosítás EU/EGT országban Kérdés

Tisztelt Adózóna! Elvileg és gyakorlatban lehetséges olyan, hogy egy magyar állampolgár egy EU/EGT tagországban tart fent egészségügyi biztosítást (fizet és szükség esetén kap egészségügyi ellátást), mert a családja ott lakik (a házastárs a fő kereső). Ez az egészségbiztosítás nem állami, hanem magán és kötelező. De az EGT/EU országban nem folyatat kereső tevékenységet és nem fizet semmilyen olyan járulékot, ami ott nyugdíj-, rokkantság-, munkanélküli stb. alapot keletkeztet. Viszont ezzel párhuzamosan Magyarországon vállalkozóként tevékenykedik, gyakran tartózkodik Magyarországon, itt készít adóbevallást és itt fizeti a tb-járulékot. (Amiben tudomásom szerint automatikusan benne van az egészségügyi ellátási jogosultság is, de ezt nem veszi igénybe, a TAJ-száma ideiglenesen érvénytelen). Ilyen felállás lehetséges, és ha igen, van-e tennivalója az illetőnek, ha már korábban kijelentkezett az egészségügyi szolgáltatási fizetési kötelezettség alól, mert azt egy EU/EGT országban teljesíti? Válaszukat előre is köszönöm.

EGT-tagállamban áfaalanyiság Kérdés

Webáruházon keresztül történő értékesítés keletkeztethet áfaalanyiságot a tagállamokban, illetve mikor kell bejelentkezni áfaalanynak?

Külföldi jogviszony egyéni vállalkozónál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozás indításával kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy külföldön biztosított magyar (EGT tagállam) magánszemély esetében van-e jelentősége annak, hogy a magánszemély külföldön hány órában végzi a tevékenységét? Szükséges-e az EGT tagállamban biztosított számára, (hogy a minimálbér után a járulékot ne kelljen megfizetni), hogy ott is 36 órát elérő munkaviszonyban dolgozzon? További kérdésem lenne, hogy ha nem EGT tagállamban biztosított (harmadik országban, EU-n kívül) dolgozik, akkor kötelezett-e minimálbér után járulékfizetésre? A biztosítási jogviszonyát az A1 igazolással támaszthatja alá? Köszönöm.

Lichtenstein áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk Lichtensteinben végzett szolgáltatást. Áfa szempontjából milyen ügyletnek minősül ez? Nem közösségi, de EGT-tagállamként van-e valami specifikáció? Áfás-e a számla, amit ki kell állítanunk? Köszönettel.

EGT tagállamban biztosított után kell-e 08-as bevallást beadni? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném a segítségét. Van egy egyszemélyes kft., amely nem folytat tevékenységet Mo-on, a tag/ügyvezető Németországban heti 36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkezik, munkavállaló nincs a társaságban. Az A1-es papírja megvan a tagnak. NAV 2011-es válasza alapján: "ez esetben a tagot Magyarországon járulékfizetés nem terheli, ehhez be kell szereznie a munkaviszony alapján történő munkavégzés helye szerinti tagállam illetékes hatóságától az A1/E101-es igazolást. A biztosítási kötelezettség megszűnése miatt be kell adni a T1041-es nyomtatványt. (883/2004/EK 13. cikk)" Ez idáig rendben is van. A kérdésem, hogy ilyen esetben Mo-on be kell-e adni a 08-as bevallást nullásan, vagy sem? Az M-es lapon a jogviszony kódnál találtam egy 59-es számút, aminek a jelentése: "magánszemély EGT tagállamban biztosított, igazolással rendelkezik" A válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjkorhasár előtti kereset

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Hipa – kiva

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Influenszer adózás – számla

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close