60 találat a(z) A1-es igazolás cimkére

Egyszerűsített foglalkoztatással alkalmazott munkavállaló külföldön végzett munkája Kérdés

Tisztelt Adózóna! 2016. 01. 24-ei frissítéssel megjelent a következő címmel egy cikkük: Egyszerűsített foglalkoztatott bére és elszámolható költségei A cikkel kapcsolatban lenne kérdésem. Magyarországi székhellyel rendelkező munkáltatónak szerződése van egy külföldi céggel áruházak takarítására, leltározási munkára. (5-7 napos munkákról lenne szó.) Ezt a munkát a cég egyszerűsített foglalkoztatottakkal szeretné megoldani. Külföldi kiküldetésben tudtommal olyan munkavállalókat lehet foglalkoztatni, akikre megkérték az A1-es igazolást. Ezt az egyszerűsített munkavállalókra nem tudja megkérni a cég, mert nem állandó munkavállalói a cégnek, és nem is számítanak biztosítottnak (ezt az információt kaptam az OEP-től). Hogyan foglalkoztathatja a cég szabályosan egyszerűsített munkaviszonyban külföldön a munkavállalókat? Milyen engedély, igazolás szükséges ahhoz, hogy külföldön egy ellenőrzésnél ne büntessék meg a céget az A1-es hiánya miatt? A munka jellegénél fogva megbízási szerződést nem lehet alkalmazni, mert ezeket a munkaköröket nem lehet megbízásban ellátni, munkaügyi vizsgálatnál visszaminősítenék munkaviszonnyá a foglalkoztatás. Valamint kötelező-e napidíjat adni, ha egyébként a munkáltató gondoskodik a munkahelyre történő szállításról, szállásról, napi étkezésről? Előre is köszönöm válaszukat! Üdvözlettel!

Külföldi köztisztviselő biztosítotti jogviszony igazolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Felsőoktatási intézményünkben speciális tb-státuszú (Beamtenstatus) külföldi oktatókat, tudományos munkatársakat alkalmaznánk munkaviszonyban, illetve megbízási jogviszonyban. A Beamter/in biztosítottnak minősül a hazájában, de nem vonatkozik rá a kötelező állami társadalombiztosítási jog. Viszont az A1 igazolást a biztosítotti jogviszonyáról az illetékes állami egészségbiztosítási szervnek kellene igazolnia hivatalból, jelen esetben azonban ezt nem tudja igazolni az állami egészségbiztosítási szerv, mert nem ő az illetékes. Kérdésem, hogy kellőképpen alátámasztja-e a külföldi oktató külföldön fennálló biztosítotti jogviszonyát a külföldi foglalkoztató intézmény (állami egyetem) kötetlen formájú igazolása arról, hogy az illető egyetemi professzor náluk élethosszig tartó köztisztviselői státuszban (Beamtenverhältnis auf Lebenszeit) áll, és köztisztviselőként nem állami tb-köteles, hanem a köztisztviselői jog és a rájuk érvényes egészségbiztosítási és nyugellátási jog szerint biztosított? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel B.Gy.

Munkavállaló két EU-s országban is munkát végez Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz. Egy magyar, illetve román kettős állampolgár Magyarországon bejegyzett cégnél napi 8 órás teljes munkaidőben, Romániában, a magyarországi cég romániai fióktelepén (önálló gazdasági társaság) napi 1 órának megfelelő részmunkaidőben munkát végez. Az OEP kiadta az igazolást a magyarországi jog alkalmazásáról. A járulékbevallás tekintetében hogyan járunk el helyesen? A külföldön végzett napi 1 órának megfelelő romániai bér alapján meg kell állapítanunk a magyar jogszabályok szerinti járulékokat, be kell vallani, illetve ki a kötelezett a pénzügyi rendezés tekintetében? Mi a járulék alapja, milyen információ szükséges hozzá a külföldi munkáltatótól? A külföldi cég viszont a munkavállalónak a bruttó bért fizeti ki, és nincs járulékfizetési kötelezettsége? Hogyan kell szabályosan eljárnunk, technikailag hogyan történik az ügylet bonyolítása, számviteli elszámolása? Üdvözlettel. Karóczkai Enikő

Külföldön biztosított, magyarországi cég ügyvezetője Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar állampolgár 2014-től Dániában dolgozik, ott volt biztosított. Magyarországon ugyan van állandó lakcíme, de Dániában élt. 2016. 07. 15-én Magyarországon alapított egy kft.-t, amelyben tulajdonos-ügyvezető egyben. Az ügyvezetést megbízási jogviszonyban látja el. A dán biztosítási jogviszonya 2016. 07. 31-én megszűnik. Haza is költözött az illető. Dániából kapott egy E104-es igazolást, mely szerint 2016. 07. 31-ig él a kinti biztosítási jogviszonya. Kérdésem az lenne, jól gondolom, hogy 2016. 07. 31-ig a kft.-ben nem kell járulékot fizetnie, mint társas vállalkozónak, tekintettel a 07. 31-ig még élő dán jogviszonyára? Ha ez így van, akkor nekem majd csak 2016. 08. 01-jei kezdéssel kell jelentenem a T1041-es nyomtatványon, mint "kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő társas vállalkozó"-t?Vagy erre az átmeneti időszakra (07.15-07.31.), ameddig még kint is biztosított, de már itthon működik a kft., jelenteni kell valamit a T1041-es nyomtatványon? Illetőleg az E104-es nyomtatványon túl be kell kérnie Dániából az A1-es nyomtatványt is? Köszönettel.

Külföldi tulajdonos Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk tulajdonosa és ügyvezetője harmadik ország (Svájc) állampolgára, ki évente 1 hónapot folyamatos ideig a mi cégünknél tevékenykedik. Év közben alkalmanként még megjelenik. A bérét az anyacégtől kapja, viszont a szállásköltségét a mi cégünk fizeti. Ebben az esetben kötelező járulékot fizetnünk a szállás után? Valamint érdeklődnék, hogy szükséges-e az A1 igazolás? Válaszát előre is köszönöm.

Adó-visszatérítési támogatás Kérdés

Üdvözlöm! Az Áfa-visszatérítés és kamattámogatás otthonteremtéshez című cikkre hivatkozva szeretnék egy kerdest feltenni, amit eddig senki nem tudott egyertelműen megválaszolni: Az adó-visszatérítési támogatás igenybevételéhez szükséges a magyar tb-jogviszony, vagy megfelel más európai tb-jogviszony is? Konkrét példával élve, én minden feltételnek megfelelek, de Ausztriaban dolgozok több mint 180 napja, a tb-jogviszonyom is kint van. Sajnos nincs egyértelműen leírva sehol, hogy ebben az esetben elfogadják a kinti igazolást, és igénybe vehetem a támogatást, vagy nem? Nagyon sok helyen jártam már ez ügyben, de senki számára nem egyértelmű, hogy az igénylés napján szükség van magyar tb-jogviszonyra, vagy elfogadják a külföldit...? Válaszát köszönöm! Kollár Attila

A1-es igazolás Kérdés

Kedves Szakértő! Szeretném kérdezni, hogy egy magyarországi egyszemélyes kft. ügyvezetője külföldre költözött, ott is van lakcíme, és onnan végzi a tevékenységet, de ott fizeti a tb-t saját maga után. Mi ilyenkor a teendő, hogy a magyar tb-je rendezett legyen? Olvastam az A1-es igazoláskérőt, de nem tiszta ennek a kikérésének a menete. Ebben szeretnék segítséget kérni. Köszönettel: Nikolett

A1-es igazolás ügyvezető Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-ben az ügyvezető Ausztriában helyezkedik el a jövőben, részmunkaidős munkaviszonyban (napi 4 órában). A1-es igazolással rendelkezni fog. A kérdésünk az, hogy ebben az esetben elég a 4 órás munkaviszony, vagy akár 2 órás munkaviszony is, és teljes egészében mentesül Magyarországon a tb-közterhek alól?Szükséges-e vizsgálni a munkaidő hosszát vagy a munkabér összegét? Köszönjük.

Ehomentesség bérbeadásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlan-bérbeadással kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. Ausztriában rendelkezem munkaviszonnyal, viszont csak az év egy részében, februártól december közepéig. Bérbeadásból származó jövedelmem meghaladja az egymillió forintot. A1-es igazolással rendelkezem. Attól tartok, nem mentesülök így az ehofizetés alól, vagy amely hónap egészében biztosított voltam külföldön, abban a hónapban szerzett jövdelemre vonatkozik a mentesség? Segítségét köszönöm.

Külföldi tartós kiküldetésben Magyarországon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Intézményünknél egy német állampolgárságú magánszemély tartós kiküldetésben tevékenykedik, a kiküldő intézmény Németországban van, a kiküldetésért járó díjazását német köztisztviselőként (Beamter) kapja, ott adózik, és ott biztosított ezen jogviszonya után. Tartós kiküldetésben végzett feladatai mellett Magyarországon megbízzuk meghatározott feladatok elvégzésével, amelyről megbízási szerződést kötünk vele. A magánszemély hoz német illetőségigazolást, de nem hoz A1 igazolást a német biztosítotti jogviszonyáról. Ebben az esetben milyen levonások (szja, egyéni járulékok) terhelik a tőlünk kapott magyar megbízási díját? Abban az esetben, ha hoz A1 igazolást, akkor hogyan járunk el helyesen a megbízási díját terhelő levonásokat illetően? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel B.Gy.:

Lengyel állampolgár alkalmazása megbízási jogviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar gazdasági társaság egy lengyel állampolgárt szeretne megbízási jogviszonyban foglalkoztatni. Távmunkáról lenne szó, Lengyelországból dolgozna. A megbízott Lengyelországban felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója. Az ottani törvények szerint ő biztosítottnak minősül, viszont A1-es igazolást nem adnak ki neki, mert nincs jogviszonya. Kérdésem, hogy kell-e tőle járulékot és személyi jövedelemadót vonni? A kifizetőt terheli szociális hozzájárulási adó és szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettség? Válaszát előre is köszönöm!

Magyar járulék külföldi jövedelem esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben az EU több országában párhuzamosan munkaviszonyban álló természetes személy Magyarországon minősül biztosítottnak, és erről A1-es igazolással is rendelkezik (külföldön ezáltal nem tartozik a társadalombiztosítás hatálya alá), akkor a külföldi keresményei után is meg kell fizetnie a magyar járulékokat? Köszönettel.

Tisztelt Szakértő! Kérdés

Civil szervezet egyszerűsített foglalkoztatás keretében kíván belga biztosítottat foglalkoztatni. A foglalkoztatott a belga hatóságtól megigényelte az A1-es igazolást. Ennek hatására az ottani hatóság kérte, hogy ki lesz a kifizető, mert kezdeményezi a kifizető regisztrációját mint olyan munkaadót, aki belga biztosítottnak kiván munkabért fizetni, és utána a belga jogszabályoknak megfelelő járulékkokat szeretné megkapni. Az efo törvény szerint történő kifizetés Magyarországon nem eredményez biztosítási jogviszonyt. Kérheti-e a belga állam ennek ellenére a kifizetett munkabér utáni járulékokat? Köszönöm válaszukat!

Biztosítás másik uniós országban Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy vezető munkavállalót a német cégcsoporthoz munkavégzésre kiküldenénk két évre. Mi lenne a különbség az egészségügyi, betegségi ellátásokban, ha Magyarországon kérnénk a részére A1-es igazolást, illetve, ha Németországban jelentkezne be biztosítottként, és ott fizetné a járulékokat? Esetleg hol tudom ezt megnézni, melyik törvény, uniós rendelet szabályozza? Válaszukat előre is köszönöm.

Külföldi munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy ausztriai kiküldetés esetén tudomásunk szerint A1-es igazolás birtokában, 183 napot meghaladóan az szja-t már Ausztriában kell fizetni, azonban azzal nem vagyunk tisztában, hogy ez a 183 nap munkanap vagy naptári nap, illetve, hogy az 1 éven belül naptári évet jelent,, vagy a kiküldetés kezdő napjától számított egy évet? Továbbá, ha nem kér a cég a kiküldött munkavállalóra A1-et, akkor minden adót és járulékot Ausztriában kell megfizetni, de ebben az esetben miként lesz biztosított Magyarországon, és ezt mivel tudja igazolni? 08-as bevallást kell rá küldeni? Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adomány, támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs