55 találat a(z) A1-es igazolás cimkére

Adó-visszatérítési támogatás Kérdés

Üdvözlöm! Az Áfa-visszatérítés és kamattámogatás otthonteremtéshez című cikkre hivatkozva szeretnék egy kerdest feltenni, amit eddig senki nem tudott egyertelműen megválaszolni: Az adó-visszatérítési támogatás igenybevételéhez szükséges a magyar tb-jogviszony, vagy megfelel más európai tb-jogviszony is? Konkrét példával élve, én minden feltételnek megfelelek, de Ausztriaban dolgozok több mint 180 napja, a tb-jogviszonyom is kint van. Sajnos nincs egyértelműen leírva sehol, hogy ebben az esetben elfogadják a kinti igazolást, és igénybe vehetem a támogatást, vagy nem? Nagyon sok helyen jártam már ez ügyben, de senki számára nem egyértelmű, hogy az igénylés napján szükség van magyar tb-jogviszonyra, vagy elfogadják a külföldit...? Válaszát köszönöm! Kollár Attila

A1-es igazolás Kérdés

Kedves Szakértő! Szeretném kérdezni, hogy egy magyarországi egyszemélyes kft. ügyvezetője külföldre költözött, ott is van lakcíme, és onnan végzi a tevékenységet, de ott fizeti a tb-t saját maga után. Mi ilyenkor a teendő, hogy a magyar tb-je rendezett legyen? Olvastam az A1-es igazoláskérőt, de nem tiszta ennek a kikérésének a menete. Ebben szeretnék segítséget kérni. Köszönettel: Nikolett

A1-es igazolás ügyvezető Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-ben az ügyvezető Ausztriában helyezkedik el a jövőben, részmunkaidős munkaviszonyban (napi 4 órában). A1-es igazolással rendelkezni fog. A kérdésünk az, hogy ebben az esetben elég a 4 órás munkaviszony, vagy akár 2 órás munkaviszony is, és teljes egészében mentesül Magyarországon a tb-közterhek alól?Szükséges-e vizsgálni a munkaidő hosszát vagy a munkabér összegét? Köszönjük.

Ehomentesség bérbeadásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlan-bérbeadással kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. Ausztriában rendelkezem munkaviszonnyal, viszont csak az év egy részében, februártól december közepéig. Bérbeadásból származó jövedelmem meghaladja az egymillió forintot. A1-es igazolással rendelkezem. Attól tartok, nem mentesülök így az ehofizetés alól, vagy amely hónap egészében biztosított voltam külföldön, abban a hónapban szerzett jövdelemre vonatkozik a mentesség? Segítségét köszönöm.

Külföldi tartós kiküldetésben Magyarországon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Intézményünknél egy német állampolgárságú magánszemély tartós kiküldetésben tevékenykedik, a kiküldő intézmény Németországban van, a kiküldetésért járó díjazását német köztisztviselőként (Beamter) kapja, ott adózik, és ott biztosított ezen jogviszonya után. Tartós kiküldetésben végzett feladatai mellett Magyarországon megbízzuk meghatározott feladatok elvégzésével, amelyről megbízási szerződést kötünk vele. A magánszemély hoz német illetőségigazolást, de nem hoz A1 igazolást a német biztosítotti jogviszonyáról. Ebben az esetben milyen levonások (szja, egyéni járulékok) terhelik a tőlünk kapott magyar megbízási díját? Abban az esetben, ha hoz A1 igazolást, akkor hogyan járunk el helyesen a megbízási díját terhelő levonásokat illetően? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel B.Gy.:

Lengyel állampolgár alkalmazása megbízási jogviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar gazdasági társaság egy lengyel állampolgárt szeretne megbízási jogviszonyban foglalkoztatni. Távmunkáról lenne szó, Lengyelországból dolgozna. A megbízott Lengyelországban felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója. Az ottani törvények szerint ő biztosítottnak minősül, viszont A1-es igazolást nem adnak ki neki, mert nincs jogviszonya. Kérdésem, hogy kell-e tőle járulékot és személyi jövedelemadót vonni? A kifizetőt terheli szociális hozzájárulási adó és szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettség? Válaszát előre is köszönöm!

Magyar járulék külföldi jövedelem esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben az EU több országában párhuzamosan munkaviszonyban álló természetes személy Magyarországon minősül biztosítottnak, és erről A1-es igazolással is rendelkezik (külföldön ezáltal nem tartozik a társadalombiztosítás hatálya alá), akkor a külföldi keresményei után is meg kell fizetnie a magyar járulékokat? Köszönettel.

Tisztelt Szakértő! Kérdés

Civil szervezet egyszerűsített foglalkoztatás keretében kíván belga biztosítottat foglalkoztatni. A foglalkoztatott a belga hatóságtól megigényelte az A1-es igazolást. Ennek hatására az ottani hatóság kérte, hogy ki lesz a kifizető, mert kezdeményezi a kifizető regisztrációját mint olyan munkaadót, aki belga biztosítottnak kiván munkabért fizetni, és utána a belga jogszabályoknak megfelelő járulékkokat szeretné megkapni. Az efo törvény szerint történő kifizetés Magyarországon nem eredményez biztosítási jogviszonyt. Kérheti-e a belga állam ennek ellenére a kifizetett munkabér utáni járulékokat? Köszönöm válaszukat!

Biztosítás másik uniós országban Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy vezető munkavállalót a német cégcsoporthoz munkavégzésre kiküldenénk két évre. Mi lenne a különbség az egészségügyi, betegségi ellátásokban, ha Magyarországon kérnénk a részére A1-es igazolást, illetve, ha Németországban jelentkezne be biztosítottként, és ott fizetné a járulékokat? Esetleg hol tudom ezt megnézni, melyik törvény, uniós rendelet szabályozza? Válaszukat előre is köszönöm.

Külföldi munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy ausztriai kiküldetés esetén tudomásunk szerint A1-es igazolás birtokában, 183 napot meghaladóan az szja-t már Ausztriában kell fizetni, azonban azzal nem vagyunk tisztában, hogy ez a 183 nap munkanap vagy naptári nap, illetve, hogy az 1 éven belül naptári évet jelent,, vagy a kiküldetés kezdő napjától számított egy évet? Továbbá, ha nem kér a cég a kiküldött munkavállalóra A1-et, akkor minden adót és járulékot Ausztriában kell megfizetni, de ebben az esetben miként lesz biztosított Magyarországon, és ezt mivel tudja igazolni? 08-as bevallást kell rá küldeni? Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tároló áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Magánszemély adómentes bevétele

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs