320 találat a(z) 08-as bevallás cimkére

Nyugdíjjárulék-köteles jutalom Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 08-as bevallás 575. során milyen típusú jutalmakat kell közölni? Hol tudok utánanézni?

Béren kívüli juttatás bevallása (készpénzfizetés decemberben) Kérdés

Cégünk a 2018. év folyamán havonta fizetett készpénzt, mint béren kívüli juttatást, 8 ezer forintot. A december havi bérlapon kimutatott és január 5-én, a december havi bérrel együtt kifizetett 8 ezer forintot a 2019. január havi 08-as bevallásban hogyan kell bevallani? Mivel a kifizetés január hónapban történt, így a január havi 08-as bevallásban kell szerepelnie a béren kívüli juttatásnak, de már nincs 2019.01.01-től eho. Mi a helyes megoldás, kitöltés?

1908-as bevallás – nyugdíjas Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a nyugdíjas munkavállaló felszolgálási díjának kezelése 2019-ben. A 1908-as bevallás 09. oldalán kellett eddig bevallani, de nekik ez most nem készül, így a felszolgálási díjukat sem tudjuk egyelőre kezelni/bevallani! Mi a megoldás? Köszönöm a segítséget!

Átszámlázott rezsi a 1908-asban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. székhelyként teljes egészében bérel egy családi házat, magánszemélytől. A mérőórák továbbra is a magánszemély nevén vannak. Minden bérkező közműszámlát továbbszámlázott a magánszemély, s ezt – a bérleti díjjal együtt – havonta szerepelteti a kft. a 08-as bevallásban (10 százalék költséghányad figyelembevételével). A magánszemély a saját szja-bevallásában természetesen a bevételből – mint költséget – levonta a továbbszámlázott rezsit. A bérbevevő kft. ragaszkodik az eddigi gyakorlathoz, kérdés, hogy 1./ ez folytatódhat-e így 2019-ben? 2./ Amennyiben folytatódik, akkor a továbbszámlázott rezsi szerepeljen-e a 1908-as bevallásban, vagy idén már elegendő csupán a bérleti díjat feltüntetni? Válaszát előre is köszönöm.

Munkaviszonyból származó bérjövedelem Kérdés

Ha munkáltató a vele munkaviszonyban álló munkavállalója részére rezsiköltséget, bérleti díjat, egyéb, nem üzleti úttal vagy munkába járással összefüggő utazási jegy árát téríti meg a munkavállalójának, akkor ezen juttatásokat munkaviszonyból származó bérjövedelemként kell szerepeltetni a 1908-as bevallás 300-as sorában? Köszönettel várom válaszát.

1908-as bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkaviszonyra tekintettel fizetett adóköteles lakhatási támogatást a 1908-as bevallás melyik sorában kell szerepeltetni? Köszönettel várom válaszát.

Saját jogú nyugdíjas II. Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2018_12_29_Sajat_jogu_nyugdijas_xpf Tisztelt Széles Imre! A 1808M-08 543. sorát ki kell tölteni? Köszönettel: P Éva

Külföldi vállalkozás magyar alkalmazott után fizetendő adók, járulékok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy külföldi vállalkozás, melynek nincs Magyarországon telephelye, fióktelepe. Az áfa alá van bejelentkezve. 2018. decembertől lett egy Magyarországon élő, magyar állampolgár alkalmazottja. Kiderült, hogy foglalkoztatóként külön be kellett jelentkezni, erre külön adószámot kérni, ez folyamatban van. Eddig azt az információt kaptam, hogy a 1041INT nyomtatványon kell bejelenteni és a 1808INT nyomtatványon kell a járulékokat vallani, ezt a Dob utcai NAV is megerősítette. Többszöri NAV-val folytatott beszélgetések alapján most ott tartunk, hogy ha van magyar adószáma, akkor nem a 1808INT nyomtatványon kell vallani, hanem a 1808-on. Számfejtéskor vontam tőle mindent, úgy mint más Magyarországon dolgozó, magyar munkavállalótól. Szerettem volna a 1808INT bevallást beküldeni, de abban csak szocho és járulék vallható be. Arról tájékoztattak, hogy az szja-t a sima 1808-on valljam be, majd arról, hogy nem kell tőle szja-t vonni, azt majd ő fogja befizetni magánszemélyként. Nem kell szakképzést sem vallani, mert nincs Magyarországon telephely – ez úgy tűnik, hogy stimmel, erre szeretnék megerősítést kapni. Többszöri NAV-os beszélgetések alkalmával most az a végső információm, hogy kell szja-t vonni és a 1808-on kell mindent bevallani, nem a 1808INT nyomtatványo Kérem, szíveskedjenek segíteni abban, hogy ebben az esetben melyik nyomtatványon kell bejelentenem, melyik nyomtatványon kell járulékot vallanom, illetve kell-e a külföldi cégnek szja-t is vonnia vagy nem.

Itt vannak a 1908-as bevallások tervezetei Cikk

Közzétette honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóra, járulékokra és egyéb adatokra, valamint a szakképzési hozzájárulásra vonatkozó 1908-as bevallások tervezeteit.

Saját jogú nyugdíjas Kérdés

A hatályos jogszabályok alapján a munkaviszonyban álló nyugdíjas munkavállalókat ki kell jelenteni a T1041 nyomtatványon. Valójában nem szűnik meg a munkaviszonyuk, de ez hogyan érinti a 1808M 08-as lapon történő adatszolgáltatást, a biztosítás végét itt is be kell írni, mivel nem lesznek biztosítottak? Munkaviszonyuk viszont továbbra is fennáll, hogyan kell a jövedelmüket számfejteni? Várom szíves válaszukat! Köszönettel

Választott tisztségviselő díja Kérdés

Tisztel Szakértő! Egy társaság taggyűlése az ügyvezetőjének megállapította havi 100 ezer forint tiszteletdíj kifizetését. A nettó tiszteletdíjat a számfejtés után, jellemzően a tárgyhónapot követő hónap 5-éig fizetik ki az ügyvezetőnek. Kérdésem: a 2018. évi december havi tiszteletdíjat, melyet csak 2019. január 5-én utalnak az ügyvezetőnek, melyik időszak 08-as bevallásában kell bevallani, és ez a tiszteletdíj az ügyvezetőnek a 2018. évi vagy a 2019. évi jövedelme lesz? Köszönöm a segítséget.

Jogutódlás Kérdés

Munkáltatóm október 10-ével jogutódlással kft.-ből zrt.-vé alakult. Az adószáma és a társasági forma változott. Számfejtenem kell a 10 napot, mint mint kft., és kell 08-as bevallást készítenem, vagy mint jogutód a 10. hónapot egyszerűen mint zrt. számfejtem? A 1041-esen bejelentettük, hogy október 10-étől a munkavállalók munkáltatója ugyanazzal a cégnévvel, de zrt. társasági formában működik. Segítségüket köszönöm.

Bt.-kültag bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy ha egy bt. osztalékot fizet a kültag részére is, aki egyébként nem vesz részt a társaság tevékenységében, és rendelkezik heti 40 órás munkaviszonnyal, milyen 1041-es bejelentőt kell elküldeni a NAV felé a 08-as bevallás elkészítéséhez?

Tanulószerződés és a 08-as bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Esti képzésben tanulószerződéssel részt vevő fodrász tanulók kapcsán kérném a segítségét a 08-as bevallás összeállításában. Van 10 fő tanulószerződéssel foglalkoztatott fodrász tanulónk 09.01-09.30. időintervallumban. Első esetben hárul rám ennek a feladatnak a megoldása, és – őszintén szólva – elakadtam a havi bevallás összeállításánál. Az alábbi feladatokat hajtottam/hajtanám végre. 1.) Számfejtettem adómentes juttatásként a 10 fő tanuló bérét 14 904 forinttal (ezzel az összeggel fogadta be az illetékes kamara és iskola a szerződést) fejenként, majd kiállítottam a bérlistát és a bérjegyzéket. 2.) Véleményem szerint a 08-as bevallásban is szerepeltetnem kell M-es lapokon a tanulókat, de nem tudom, hogy hová is írhatnám be a levonásokkal nem érintett egyes meghatározott juttatásnak minősül jövedelmüket. Kérem Önt, segítsen ennek kibogozásában. 3.) Az A jelű nyomtatvány 01-02-es lapján pedig a 36-os sorba beírtam a 10 fő létszámot, mind az a), mint a b) pontokba. Továbbá kiszámoltam, mivel fodrász tanulókról van szó és esti képzésről, ezért az ide vontakozó kormányrendeletben meghatározott 590 208 forint éves összeg egy tizenketted részének (ami 49 184 forint) a 60 százaléka vehető figyelembe csökkentő tételként, vagyis véleményem szerint ide 295 ezer forintnak kell kerülnie a 10 tanuló és 60 a százalék vonatkozásában. 4.) Az A jelű nyomtatvány 01-02-es lap 39-es sorában nem tudom, hogy kell-e adatot szerepeltetnem? Ha kell (50 fő alatti cégről van szó), akkor az alapnormatíva (480 000 Ft/130=3.692 Ft/tanuló/nap, azaz 3692 Ft) 38 százalékával számolnék, ami 10 fő*3692 Ft/tanuló/nap*20 nap (ez volt a gyakorlattal töltött napok száma 09. hónapban), ami 738 400 forint, és ennek az összegnek a 38 százalékát írnám be, ami 281 ezer forint lenne. Azt nem tudom, hogy ezt havi szinten szükséges töltenem, vagy majd a 2018. 12. havi bevallásnál kell ezzel a tétellel számolnom. 5.) Van-e egyéb más teendőm ezen kívül (bejelentés T1041-es nyomtatványon, 08-as bevallásban egyéb jelölés stb.)? Kérném Önt, hogy ha megoldható, pontonként írja le, hogy jól dolgoztam-e, illetve ha nem, akkor mit és hogyan szükséges csinálnom annak érdekében, hogy a bevallás szabályosan és hibátlanul kerüljön beküldésre az adóhivatal felé. Hálás köszönettel: Kriszti

Adatvédelmi nyilvántartás II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! https://adozona.hu/kerdesek/2018_9_21_Adatvedelmi_nyilvantartas_hfy Korábbi kérdésemmel kapcsolatban szeretnék kérdezni. A szabályzatokat és nyilatkozatokat mi is elkészítettük a munkavállalók felé. A kérdésem konkrétabban az a nyilvántartással kapcsolatban, hogy a továbbított adatokról táblás (excel) nyilvántartást kell vezetni, mert ez nagyon sok pluszmunkát jelent a munkáltatók számára, minden adattovábbítást beírni még egy táblába is. Ehhez kapcsolódóan szerettem volna kérdezni, hogy a szokásos, minden hónapban küldött adattovábbítások, mint a 08A-as bevallás be kell-e írni a táblába? Vagy azokat az adattovábbításokat, melyeket a hatóság, bíróság kér tőlünk? Ismételten köszön válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ügyvezetés – Megbízási jogviszony

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Részesedés csökkenése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink