13 találat a(z) üzletszerű cimkére

Ingatlan sorozatjelllegű/üzletszerű értékesítés Kérdés

Több lakás bérbeadása Kérdés

Tisztelt Cím! Jelenleg lakásbérbeadásra kiadott adószámmal 4 lakást adok bérbe. Kérem szíveskedjenek segíteni abban, hogy mikortól minősül ez már üzletszerűnek? Kell-e vállalkozóvá válni, ha további ingatlant szeretnék bérbe adni? Köszönettel!

Ingatlan-bérbeadás üzletszerűen? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ingatlan-bérbeadással kapcsolatos kérdésben kérem állásfoglalásukat: Egy magánszemély 3 ingatlannak a tulajdonosa, melyből kettőt hosszú távú (nem AirBNB jellegű) bérbeadással, adószám nélküli magánszemélyként, áfa nélkül hasznosít, egyet sajátként lakik. Ez a magánszemély további 5 lakást kíván megvásárolni és szintén hosszú távú bérbeadással (a bérleti szerződések 1 évesek) hasznosítani. 1. Adózhat-e ez a magánszemély a 7 kiadandó lakása után továbbra is adószám nélküli magánszemélyként 10%-os költséghányad alkalmazásával, 15%-os szja-val önálló tevékenységből származó jövedelemként az összevont adóalap részeként, vagy ez a 7 lakás már kimeríti az "üzletszerűség fogalmát" és másképpen szükséges adóznia? Ha utóbbi, akkor mi a helyes eljárás? 2. A bérbeadás mellett, attól függetlenül lehet-e ez a magánszemély mellékállású egyéni vállalkozó kata adózással más tevekénységre (itt majdnem eléri a 12 millió forintos maximális keretet)? Köszönettel.

Ingatlan üzletszerű adása, vétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődnék, hogy hány lakás eladása/vétele minősül magánszemélynél "üzletszerű" értékesítésnek? Illetve az értékesítések mennyi időn belül kell, hogy megtörténjenek, amikor esetleg üzletszerűnek minősíthetők? Például, ha egy magánszemély saját részre vásárol, majd elad kétszer, háromszor három éven belül, az minősíthető-e üzletszerűnek? Válaszát előre is köszönöm.

Üzletszerű gazdasági tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben kérném a segítségét. Egy magánszemély több ingatlannal (lakással) rendelkezik. Ezeket magánszemélyként bérbe adja és fejében bérleti díjat szed, melyet bevall és megfizeti utána a 15%-os szja-t. A kérdésem, hogy van-e törvényi akadálya a bérbeadásnak magánszemélyként több lakás (mondjuk 5 db) esetén vagy ez már kimeríti a törvény által megfogalmazott üzletszerű gazdasági tevékenység fogalmát és valamely gazdálkodási forma (egyéni vállalkozás vagy társaság) keretein belül kell folytatni a tevékenységet? A NAV-nak van-e arra határozott állásfoglalása, hogy mit tekint üzletszerű gazdasági tevékenységnek? Egyáltalán ebben az esetben kell-e ezzel foglalkozni? Segítségét előre is köszönöm!

Bitcoin nyereség adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha valaki bitcoint (vagy bármilyen kriptovalutát) vesz, majd később eladja és nyeresége képződik az ügyleten, hogyan kell adózzon utána? Van-e annak jelentősége, hogy milyen gyakran vásárol és ad el, üzletszerűvé válhat-e adózási szempontból a tevékenység? Ha igen, mi a teendő? Köszönettel!

Tagi kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő, az alábbi kérdéseimre szeretnék választ kapni: 1. "Szolgáltatási körben működő gazdasági társaság 2-3 alkalommal, nagyobb összegű kölcsönt nyújt a tulajdonosi érdekeltségi körébe tartozó társaságok részére (nincs anya-, leány vállalati kapcsolat). 2. Egy anyavállalat több alkalommal nagyobb összegű tagi kölcsönt nyújt több leányvállalatának, mellyel biztosítja a leányvállalatoknál hitelből finanszírozott beruházás önerejét." A kérdésem, hogy az e fajta kölcsönök nyújtása mentesítést jelent-e az üzletszerűen végzett kritérium alól, illetve hogy mikortól, milyen kritériumok alapján minősül a kölcsönadás üzletszerű tevékenységnek?" Válaszát előre is köszönöm.

Üzletszerű pénzmosással gyanúsít többeket a Csongrád Megyei Főügyészség Cikk

Több mint százmillió forint tisztára mosásában vett részt a gyanú szerint két férfi és egy nő, akik ellen eljárás indult Szegeden, a bíróság ügyészi indítványra elrendelte az előzetes letartóztatásukat – tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Használt ingatlanok üzletszerű értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, szíveskedjen bemutatni egy példán keresztül, milyen adószankciókkal (mulasztási bírság, adóhiány, adóbírság stb.) járhat, ha egy magánszemély "használt" ingatlan-értékesítéseit (vesz -> felújít - > elad) az állami adóhatóság üzletszerűnek minősíti (bejelentkezés elmulasztása, számlaadási kötelezettség elmulasztása stb.). Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Szekeres Zsolt

Ingatlan üzletszerű adásvétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Heti 36 órás munkaviszony melletti magánszemély ingatlanok adásvételével szeretne foglalkozni. Évente 4-5 lakást/telket szeretne megvásárolni és nyereséggel eladni. Milyen adó- és illeték vonzata van ennek a tevékenységnek? Szja-bevallásában szeretné bevallani és rendezni az adókat. Engedély-, illetve bejelentési kötelezettség terheli-e ezt a tevékenységet? Külön adószám nélkül végezhető-e vagy kell hozzá egyéni vállalkozás, illetve kft., bt. ? Köszönettel Fidler Gáborné

Több ingatlan értékesítése két éven belül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Ügyfelem 2015-ben vásárolt kettő ingatlant, melyeket többmillió forintos haszonnal tovább is értékesített. Természetesen a bevétele és a kiadásai közötti különbözetre az szja-t megfizeti. 2016-ban is vásárolt egy ingatlant, ezt is szeretné eladni. A két éven belül lebonyolított három ingatlanértékesítés után van-e bármilyen plusz adófizetési kötelezettsége az szja-n kívül? Ez már esetleg sorozat jellegű értékesítésnek minősül? Hány éven belül, hány ingatlant értékesíthet, ami még nem minősül gazdasági tevékenységnek vagy sorozat jellegű értékesítésnek? Meddig "ajánlott" ezzel így magánszemélyként foglalkoznia? Vagy már most javasolt lenne ezt vállalkozási keretek között végeznie? Köszönjük szépen a szakvéleményét!

Karácsonyfadíszek készítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély karácsonyfadíszeket készít, és interneten értékesíti őket. Kérdésem, hogy ezt milyen formában teheti meg? Kötelező-e emiatt egyéni vállalkozóként bejelentkeznie, vagy elég magánszemélyként adószámot kiváltania,vagy esetleg ez utóbbi sem kell? Milyen szja és esetlegesen ehofizetési kötelezettségek terhelik? Mivel ezen tevékenységéből rendkívül csekély bevétele származik, lehet-e valamilyen mentességet vagy kedvezményt igénybe vennie? Tisztelettel várom válaszát.

Engedélyhez kötött az üzletszerű követelésvásárlás Cikk

A jogosulatlan követelésvásárlások visszaszorítása érdekében az MNB nemrég rendkívüli adatszolgáltatást rendelt el a pénzügyi piacon, majd vezetői körlevélben tájékoztatta a pénzügyi intézményeket – illetve ezúton a követelésvásárlókat – arról, hogy e tevékenység mikor minősülhet üzletszerűnek, tehát engedélyhez kötöttnek. A jegybank a beérkezett adatok alapján első körben tíz követelésvásárlónál piacfelügyeleti eljárást is indít.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Selejtezés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Külföldről származó osztalék adója

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close