8 találat a(z) üzleti utazás cimkére

Külföldi tulajdonos utazási költségei Kérdés

Belső szakmai képzés utáni adófizetés Kérdés

Külsős kiküldött költségelszámolásának kérdése Kérdés

Munkásszállás, albérleti támogatás, üzleti utazás szállásdíjának adózása Cikk

Közeledik a szeptember, az iskolát befejező új munkavállalók beléptetése is jellemzően ehhez a hónaphoz kapcsolódik. A dolgozók jelentős része nem az állandó lakóhely közelében talál munkát, így mind a munkáltató, mind az alkalmazott számol a lakhatás támogatásával. Az alábbiakban a magánszemély jövedelmének adózását tekintjük át: milyen költséget, adminisztrációt jelent a munkavállaló lakhatási költségeinek megtérítése?

Megjelent az augusztusi VálaszAdó Cikk

Az idén júliusban megjelent legérdekesebb cikkeinket összegyűjtő kiadványunkban egyebek mellett ismertetjük a számlák megőrzésével kapcsolatos kötelezettségekről szóló cikksorozatunkat, valamint a családi tulajdonú vállalkozásoknak a cégvezető halálakor bekövetkező összeomlását megelőző fontos lépésekről, az üzleti utazások költségeinek elszámolásáról, a katásokra vonatkozó nyugdíjszabályokról, az adózás rendjéről szóló törvény változásairól – köztük az ekáerszabályok módosításáról – szóló írásainkat.

Üzleti utazásnak álcázott nyaralás: így adóznak az egyes juttatások Cikk

A nyár a pihenés, feltöltődés időszaka, de a munka ekkor sem áll meg. A munkavégzéssel összefüggő utazás adózási szempontból különös jelentőséggel bír, ugyanis üzleti utazás költségeit abban az esetben lehet adó megfizetése nélkül elszámolni, ha az utazás nem a magánszemély személyes vagy családi szükségleteinek kielégítését szolgálja.

Megbízott magánszemély részére fizetett útiköltség-térítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megbízási szerződéssel foglalkoztatott magánszemélyek alkalmanként a tevékenységüket a megbízó székhelyén/telephelyén látják el. A megbízottak lakóhelye és a megbízó telephelye/székhelye akár 50-200 kilométerre is lehet egymástól. A megbízottak saját gépjárműveikkel utaznak a lakóhelyükről a tevékenység végzésének helyére (megbízó székhelyére/telephelyére). Kérdésként merül fel, hogy van-e lehetőség az szja-törvény 3. § 10. pontja alapján hivatali, üzleti utazás címén elszámolni a megbízott magánszemély felmerülő utazási költségét (kiküldetési rendelvénnyel dokumentálva) szja-kötelezettség felmerülése nélkül, figyelemmel arra, hogy az utazásra a megbízott magánszemély jövedelme megszerzése céljából, a kifizető tevékenységével összefüggő feladat ellátása érdekében van szükség, függetlenül attól, hogy a lakóhelyéről indul el a megbízott a tevékenységvégzés helyére (azaz megbízó székhelyére, telephelyére). Segítségüket előre is nagyon szépen köszönöm.

Üzleti utazáskor, kiküldetéskor mi adható adómentesen és mi nem? Cikk

A személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény tartalmazza a kiküldetés és a hivatali, üzleti utazás fogalmát. Ha az utazás megfelel a feltételeknek, akkor az utazás- és a szállásköltség számlával igazolt összege a magánszemélynél nem számít jövedelemnek. Költségként elszámolható, és így a magánszemélynek gyakorlatilag adómentesen adható az utazási jegy, valamint a szállásdíjban foglalt reggeli ára is.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Transzferár-nyilvántartás

Girászin János

Transzferár Üzletágvezető

Niveus Consulting Group Kft

Készletlopás elszámolása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Üzemanyag-elszámolás egyesületnél

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs