10 találat a(z) üzemben tartó cimkére

Gépjármű bérbeadása Kérdés

Magánszemély autótulajdonos, de az üzembe tartó a cég Kérdés

A fenti konstrukcióban vásárolna a cég 100 százalékban elektromos autót. A cég viseli az összes költséget ebben az esetben? A tulajdonos az ügyvezető lenne, aki üzembentartóként a cégét jegyeztetné be a forgalmiba. Működik ez a konstrukció? Térítésmentesen engedheti át a magánszemély tulajdonos az üzemben tartás jogát? Köszönöm a válaszukat!

Tehergépjármű üzemben tartói jogának ingyenes átadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság átengedi a tulajdonában lévő tehergépjárművek üzembentartói jogát ingyenesen egy másik társaságnak (kft.), amely az átadó kft. kapcsolt vállalkozása. A kérdésem az lenne, hogy annál a társaságnál, ahol az eszközök tulajdonjoga van, maradhat-e tárgyi eszközök között a gépjármű, vagy át kell sorolni a forgóeszközök közzé? Ki kell vezetni a nyilvántartásból és terven felüli értékcsökkenést kell elszámolni rájuk? Az ingyenes átadás miatt kell-e piaci értéken egyéb bevételt könyvelni, és az áfát megfizetni az átvevő társaságnál? Válaszát előre is köszönöm!

Tárgyieszköz-beszerzés Kérdés

Fuvarozó kft. havonta X Ft előleget fizet egy tehergépkocsi vételárába, több hónapon/éven keresztül. A tehergépkocsit, illetve annak üzembentartói jogát a bejegyzett tulajdonos az első előlegfizetés időpontjában átadta a fuvarozó kft.-nek, a forgalmi engedélyben üzembentartónak bejegyezték, a fuvarozást ezen tehergépkocsi végzi, költségeit elszámolja. Ezen eszközre az üzembentartó több millió forint értékben ponyvát szerzett be. Kérdésem a ponyvabeszerzés elszámolására irányul. A ponyva, bár erre az autóra készült, bármikor leszedhető az autóról. Nem tudom eldönteni, hogy a ponyva tárgyi eszköznek minősül-e, mert bár több évig használja a vállalkozás, de önmagában (az autóra szerelés nélkül) semmire nem használható. Ugyanakkor nem értéknövelő beruházás az autón, hiszen nem csak és kizárólag adott autóhoz kapcsolódik, a leszerelhetősége miatt. Az is "gond", hogy e tehergépkocsi nem szerepel a tárgyieszköz-nyilvántartásban, hiszen nem áll a kft. tulajdonában. Nem számolhatom el bérelt tárgyi eszköz értéknöveléseként, hiszen a tehergépkocsi nem bérelt autó, üzembentartói joggal, előleg fejében használja a kft. A tulajdonjog az utolsó előleg megfizetése után lesz a kft.-é. A ponyvabeszerzés költség vagy beruházás? És ha beruházás, azt hogyan kell kimutatni (külön "eszköz" vagy értéknövelő)? Ha értéknövelő, hogyan tudom "ráaktiválni" a nem kimutatott tárgyi eszközre? Milyen leírási kulcsot használhatok?

Teherautó-üzembentartó költségelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném a segítségét, hogy ha a magánszemély a teherautó üzembentartója, akkor hogyan lehet "átíratni" a teherautót, hogy ugyanezen személy mint egyéni vállalkozó legyen az üzembentartó? Ilyenkor át kell "íratni" az önkormányzatnál? A másik kérdésem, hogy az üzemben tartott teherautó (nem tulajdonos) esetén, az üzemanyag költségként történő elszámolása esetén (az áfát is szeretné levonni az egyéni vállalkozó) csak annyi üzemanyag számolható el számlával, amit a NAV által meghatározott üzemanyagnorma az adott futásteljesítményre megenged? A következő kérdésem, hogy ha az üzemben tartást engedő szerződés részletesen kitér arra, hogy milyen költségek terhelik az üzemben tartót, akkor ezek a költségek is elszámolhatók, illetve az áfája is levonható (ha van, és egyébként a jogszabály (áfatörvény) engedi? Elszámolható-e értékcsökkenés (ha jól értelmezem, akkor nem, és a tárgyi eszközök között sem kell szerepeltetni)? Ha a teherautóval el szeretné hagyni Magyarország területét, de az EU-n belül marad, akkor elég egy tulajdonosi nyilatkozat, hogy ezt megengedi az üzembentartó az egyéni vállalkozónak? Ezt érdemes hitelesen lefordíttatni angol nyelvre? Ezt például Németországban kérhetik? Köszönöm a segítségét. Tisztelettel: Gulácsi Jánosné

Tulajdonos személyautója utáni költségelszámolás, cégautóadó Kérdés

Az ügyvezető a saját autóját használja céges üzletkötésekhez, költségeket számol el utána. A forgalmiban nincs benne, hogy az üzemben tartó a cég lenne. Helyes az a mód, hogy a cégautóadót a cég fizeti meg, vagy az ügyvezető nevén kellene ezt bevallani? Válaszát előre is köszönöm.

Üzemben tartó bérbeadás esetén Kérdés

Tisztelt Adózóna szakértő! Vállalkozásunk gépkocsik bérbeadását tervezi (4-5 darab). A gépjárműveket saját nevére szándékozik megvásárolni (áfát levonja), és áfás számlával, hosszú távra adná bérbe azokat ügyfeleinek (magánszemélyek, cégek vegyesen). Kérdésünk, van-e olyan jogszabály, ami előírja, hogy kötelezően be kell jegyezni a bérlőket üzembentartóként, vagy maradhatunk mi azok (a tulajdonosok)? Így gondolom, minket terhel a cégautóadó és a gépjárműadó is, melyeket a bérletidíj-számlával együtt hárítunk át a bérlőkre. Köszönettel: Szentesi Péter

Cégautóadó Kérdés

Személygépkocsi vagy nem? – ennek eldöntésében kérném a segítségét. Forgalmi engedély alapján az együttes tömeg 2800 kilogramm, az ülések száma vezetővel együtt 9 fő. A gépjárművet a dolgozók munkahelyre történő szállítására használják. A paraméterek alapján nem minősítjük személygépkocsinak, kérem a véleményüket. Ugyanez a gépjármű tulajdonos egy kft., de az üzembentartó egy magánszemély. A kft. számolhat-e el fenntartási költséget (például üzemanyag, biztosítás stb.), mondván nem mindig az üzembentartó használja a gépkocsit? A kft.-nek kell bérleti díjat kérnie az üzembentartótól? Köszönettel.

Személyautó tulajdonjogának igazolása Kérdés

Kiküldetési rendelvény alapján szeretnék a munkáltatómnál saját gépkocsihasználatot elszámolni. A tulajdonos én vagyok, de az üzemben tartó a fiam, így a forgalmi engedély, a kötelező felelősségbiztosítás is az ő nevén van. A törzskönyv van az én nevemen, de abban nem szerepel rendszám. Köszönöm a válaszukat.

Gépkocsi bérbeadása Kérdés

Ha egy kft. gépkocsi-bérbeadással kíván foglalkozni, abban az esetben csak saját tulajdonú gépjárművet adhat bérbe, vagy esetleg elég, ha ő az üzemben tartó? Ha magánszemélytől bérbe veszi, akkor tovább bérbe adhatja? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Vagyoni értékű jog használatának átengedése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close