• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Tárgyieszköz-beszerzés

Fuvarozó kft. havonta X Ft előleget fizet egy tehergépkocsi vételárába, több hónapon/éven keresztül. A tehergépkocsit, illetve annak üzembentartói jogát a bejegyzett tulajdonos az első előlegfizetés időpontjában átadta a fuvarozó kft.-nek, a forgalmi engedélyben üzembentartónak bejegyezték, a fuvarozást ezen tehergépkocsi végzi, költségeit elszámolja. Ezen eszközre az üzembentartó több millió forint értékben ponyvát szerzett be. Kérdésem a ponyvabeszerzés elszámolására irányul. A ponyva, bár erre az autóra készült, bármikor leszedhető az autóról. Nem tudom eldönteni, hogy a ponyva tárgyi eszköznek minősül-e, mert bár több évig használja a vállalkozás, de önmagában (az autóra szerelés nélkül) semmire nem használható. Ugyanakkor nem értéknövelő beruházás az autón, hiszen nem csak és kizárólag adott autóhoz kapcsolódik, a leszerelhetősége miatt. Az is "gond", hogy e tehergépkocsi nem szerepel a tárgyieszköz-nyilvántartásban, hiszen nem áll a kft. tulajdonában. Nem számolhatom el bérelt tárgyi eszköz értéknöveléseként, hiszen a tehergépkocsi nem bérelt autó, üzembentartói joggal, előleg fejében használja a kft. A tulajdonjog az utolsó előleg megfizetése után lesz a kft.-é. A ponyvabeszerzés költség vagy beruházás? És ha beruházás, azt hogyan kell kimutatni (külön "eszköz" vagy értéknövelő)? Ha értéknövelő, hogyan tudom "ráaktiválni" a nem kimutatott tárgyi eszközre? Milyen leírási kulcsot használhatok?


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close