117 találat a(z) ügyvédi iroda cimkére

Ügyvédi iroda – kata választása. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyvédi iroda eddig az eva adózási módot alkalmazta; akinél a könyvvezetés módja kettős könyvvitel választhatja-e a katás adózási módot? Köszönettel: Bognárné

Bővül a katások köre Cikk

Jövőre már az ügyvédi irodák is választhatnák a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) – áll a Gulyás Gergely fideszes frakcióvezető által a parlamentnek benyújtott törvénymódosítási javaslatban.

Ügyvédi iroda beszámolója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az, hogy az ügyvédi irodák beszámolóját hol kell közzétenni? Köszönöm a válaszát.

Ügyvédi iroda megszüntetése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ügyfelem meg szeretné szüntetni a társaságiadó-törvény hatálya alá tartozó ügyvédi irodáját, és a továbbiakban egyéni ügyvédként kíván tevékenykedni, katásként. Az iroda tulajdonát képezi egy személygépkocsi. A kérdésem az lenne, hogy melyik megoldás a kedvezőbb ügyfelemnek adózás szempontjából: ha az iroda megszüntetése előtt kiszámlázza magának az autót, ezzel bevételt generálva a cégnek, és a társasági adó szerint leadózza, illetve ha a végelszámolás befejeztével az övé lesz az autó tulajdonjoga, mivel egy személyben tulajdonosa az irodának? Utóbbi esetben gondolom, szja-fizetési kötelezettség keletkezik az autó értéke után. Válaszukat előre is köszönöm!

Ügyvédi iroda egyszemélyes ügyvéd tagja – lakáscélú támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyvédi iroda egyszemélyes tagja tagi jogviszonyban áll az irodával. Ebben az esetben az egyéb feltételek megléte esetén igénybe veheti a kedvezményes lakáscélú támogatást a "munkáltatótól", azaz a saját irodájától? Köszönettel.

Kedvezményes kölcsön ügyvédi irodáknak is Cikk

Az ügyvédi irodák ezentúl a vállalkozókkal azonos feltételek szerint jogosultak kedvezményes kölcsönökre.

Új rendelet: ügyvédi és közjegyzői iroda, közalapítvány számvitele Cikk

A cikk az egyéb szervezetek közül a köztestület és a közalapítvány, a különböző (ügyvédi, szabadalmi ügyvivő, végrehajtói, közjegyzői) irodák, az MRP szervezet, a víziközmű társulat, a közhasznú szervezetként működő felsőoktatási intézmény, az az európai területi együttműködési csoportosulás, és az európai kutatási infrastruktúráért felelős konzorcium számvitelibeszámoló-készítési szabályait mutatja be a 2017-től hatályos kormányrendelet alapján.

Evás ügyvédi iroda végelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Evás ügyvédi irodát végelszámolással meg kívánja szüntetni az alapító. Az evaalanyisága a végelszámolás kezdő időpontját megelőző nappal megszűnik a 2002. évi XLIII. számú evatörvény 3. § (1) g) pontja alapján. Tudomásom szerint az evaalanyiságból áfaalanyiságra visszatért adóalanynál nem kell vizsgálni az előző évi bevételi értékhatárt mint feltételt, mivel az evaalanyra nem terjed ki az áfatörvény hatálya, így esetében nem értelmezhető az adóalanykénti gazdasági tevékenységből származó bevétel mint fogalom. Ebből az következik, hogy az ügyvédi iroda akkor is választhat alanyi mentességet, ha a tárgyévben és a megelőző évben is – evaalanyként elért – bevétele kb. 15 millió forint volt. Helyesen gondolom? További kérdés, hogy az evaalanyiságát megelőzően – áfalevonás érvényesítésével – beszerzett tárgyi eszközt áfa felszámításával kell értékesítenie már a végelszámolás időszakában, akkor is, ha alanyi mentességet választott? Amennyiben olyan tárgyi eszközt értékesít, amelyre áfalevonással nem volt joga élni, akkor áfa felszámítása nélkül adhatja el? Köszönöm válaszát!

Egyéni vállalkozó ügyvéd átalakulása ügyvédi irodává Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó ügyvéd egyéni ügyvédi irodává alakul át. Mint egyéni vállalkozó ügyvéd 30 millió forint értékű ingatlannal, számítógépekkel rendelkezik. Ezeket az eszközöket az átalakulás során az ügyvédi irodájába át kívánja vinni, munkája során használni kívánja. Átalakulás során a tárgyi eszközökre vonatkoznak-e különleges szabályok? Az ügyvédi iroda tulajdonába kerülő eszközöket értékesítésként kell-e átadni az ügyvédi irodának? Az egyéni vállalkozó ügyvédnek az átalakulás előtt értékesítésként kell-e átadni a tárgyi eszközeit? A tárgyévi jövedelemadó-bevallásában, mint bevétel után le kell-e adóznia (szja, eho)? Tisztelettel: Kecskemétiné H Katalin

Személygépkocsi-értékesítés Kérdés

Ügyfelem – áfás ügyvédi iroda – 4 éve adásvételi szerződéssel vásárolt magánszemélytől személygépkocsit. Most értékesíteni szeretné. Kérdésem, hogy adómentesen értékesíthető-e a gépkocsi? Válaszukat köszönöm.

Ügyvédi iroda áthárított szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több helyen eltérő álláspontokat olvastam a témában, ezért kérném állásfoglalásukat. Ügyvédi iroda tevékenysége során maga fizeti meg - általában átutalással - az ügyfeleit terhelő illetéket, díjakat (végrehajtási díj, fizetési meghagyásos eljárás díja, földhivatali eljárási díj stb.), amiről az iroda nevére állítanak ki számlát. Ez egyrészt az elektronikus ügyintézés miatt, másrészről az ügyvédi tevékenység gyorsabb ellátása érdekében szükséges. Ezen illetékek és díjak áfa területi hatályon kívüli tételek. Az ügyvédi iroda köteles továbbszámlázni vagy egyéb számviteli bizonylat kiállítására köteles csak? Mikor minősül mellékszolgáltatásnak és 27%-os áfával növelten számlázandó tovább (természetesen az ügyfél ügyvédi tevékenységet rendel meg az irodától)? Célszerűbb lenne az ügyfél nevére kérni a bizonylatok kiállítását és ekkor továbbszámlázás fel sem merülhet - az irodának ügyféllel szembeni követelésként kell kimutatnia? Köszönettel.

Ügyvédi iroda beszámolója 2016-2017 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ügyvédi iroda mint egyéb szervezet milyen típusú beszámoló készítésére kötelezett 2016. évben, és történt-e változás a könyvvezetési kötelezettségében 2017. évben? Válaszát köszönöm!

Ügyvédi iroda megszűnése Kérdés

Evás (kettős könyvvezetésű) ügyvédi iroda 2016. 12. 01-én elhatározza, hogy tevékenységét jogutód nélkül megszünteti. Tevékenységét az iroda törlését követően egyéni ügyvédként kívánja folytatni. A tevékenység megszüntetésével kapcsolatban az alábbi kérdéseim vannak: – Milyen bevallásokat és milyen határidővel kell leadni? – Átkerül-e az iroda az elhatározás után a tao hatálya alá?

Akik csak társas vállalkozóként működhetnek közre Cikk

Nem egyszerű meghatározni egy társas vállalkozás tagjának társadalombiztosítási jogviszonyát attól függően, hogy társas vállalkozónak minősül-e, személyesen közreműködik-e. Vannak ráadásul speciális formációk is, amelyekre sajátos szabályok vonatkoznak; cikkünkben utóbbi rendelkezéseket részletezzük.

Lehet-e kapcsolt vállalkozás ügyvédi iroda? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, legyen kedves álláspontját megadni arra vonatkozólag, hogy egy kft.-nek lehet-e ügyvédi iroda a kapcsolt vállalkozása? Egyéni vállalkozás nem lehet, és így számomra nagyjából egyértelmű, hogy egyéni ügyvéd sem. Viszont az ügyvédi iroda közelebb áll a kft.-khez mint az egyéni vállalkozásokhoz, de mégsem teljesen egyértelmű a jogállása, ezért merült fel bennem a kérdés. Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikor mehetek nyugdíjba?

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Személyi kedvezmény igénybevétele

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close