74 találat a(z) útdíj cimkére

A-60 bevallás Kérdés

Kivás vállalkozás iparűzésiadó-csökkentő tétele Kérdés

Belga útdíj Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szerződéses viszonyban állunk a DKV-val, mely havi rendszerességgel utólag állítja ki 0%-os áfatartalmú számláját többek között a belga útdíjról. Ezt az időszakos elszámolású számlát közösségi adóalanytól igénybevett szolgáltatásként (27% áfa felszámításával) szükséges szerepeltetni az áfabevallásban és az összesítő nyilatkozatban is? (A 27% áfát levonásba is helyezzük.) Válaszukat előre is köszönöm!

Ilyen trükkökkel próbálta megúszni az útdíjat a teherautó sofőrje Cikk

Több mint 2,2 millió forintos útdíjcsalást derítettek fel a NAV munkatársai a számítógépes rendszerek adatainak utólagos elemzésével, közölte facebook-oldalán az adóhatóság.

Külföldi útdíj – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi adóalany fuvarozó cég Ausztriában és Romániában útdíjat vásárol, a kiállított számlán szerepel az osztrák és román áfa összege. A kérdésem, hogy az adóalany visszaigényelheti-e az osztrák és a román útdíj áfáját az ELEKAFA nyomtatványon, ha a visszaigénylés feltételeinek megfelel? Van-e bármilyen levonási korlátozás az útdíj áfa-levonhatóságára Ausztriában vagy Romániában? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Csaba

Kétszintű hitelesítést vezet be az útdíjfizetési szolgáltató Cikk

Áprilistól kétszintű ügyfélhitelesítést vezet be a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. a weboldalain bankkártyás vásárlásoknál – közölte a NÚSZ Zrt.

Könnyebben hajtanák be a külföldön meg nem fizetett útdíjakat Cikk

Új információmegosztási rendszert vezet be az Európai Unió, hogy a tagállamok nemzeti hatóságai hozzáférhessenek egymás gépjármű-nyilvántartási adataihoz, s így azonosítani tudják azokat a járműtulajdonosokat, akik nem fizették be az útdíjat – közölte ma az uniós tanács.

3,5 tonnás kistehergépjármű – fuvarozás esetén útdíj áfája Kérdés

Az adózó 4941'08 közúti áruszállítási tevékenységet lát el, belföldön, nemzetközi viszonylatban és az EU-ban is. A közúti áruszállítási tevékenységet 3,5 tonna össztömegű, úgynevezett kisteher Mercedes járművekkel végzi. Figyelembe véve az áfatörvény 124. § (2) bek. e) és f) pontjaiban foglaltakat, levonható-e a Nemzeti Útdíjfizető Zrt. által kiállított számlában az útdíj áfája vagy nem vonlható le? Köszönettel NLN Könyvelő Kft.

Külföldi árufuvarozás költségeinek elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem nemzetközi árufuvarozással foglalkozik, melynek kapcsán a következő a kérdésem: 1. A kamionok üzemanyagkártyával tankolnak, és az elszámolás a FLEETCOR Hungary Kft.-n keresztül kerül elszámolásra. Az elszámoláson az összegek fel vannak tüntetve euróban és forintban is. Az a kérdésem, hogy az elszámoláson feltüntetett forintösszeget könyvelhetem-e költségként – egyszerűen forintban –, ugyanis nem választottam az MNB középárfolyamos elszámolást. 2. A külföldi útdíj áfáját vissza lehet-e igényelni a külföldi adóhatóságtól? 3. Abban az esetben, ha a sofőr külföldön kártyával fizet, például adott hónap 1-jén, akkor a bankszámlakivonaton a terhelés 1-2 nap múlva jelenik meg. A bank a vásárlás napján érvényes árfolyammal számol a forintszámlán. Az 1-2 napos átfutási idő miatt szükséges-e árfolyamkülönbözetet számolni? 4. A kamion például Romániában fizet útdíjat. Erről egy nyugtát kap, melyen az útdíj román lejben van feltüntetve. A forintszámlán a bank ezt a valutát átváltja euróra, majd forintra. A forintra átváltott összeget elszámolhatom-e költségként, vagy más módszert kell alkalmaznom? (A bankszámlakivonat tartalma a következő: Könyvelés dátuma 01.24. Vásárlás külföldi kereskedőnél -10 PLN 2019/01/22 324,4000 HUF/EUR a terhelés összege 759 Ft.)

Fuvarozók, figyelem, megújul a HU-GO! Cikk

Fejlesztik az e-útdíj rendszerét, azon belül is a 3,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárművek útdíjfizetését lehetővé tevő HU-GO-t, hogy kiszűrjék ebben a kategóriában a hibásan megadott környezetvédelmi besorolásokat, és azokat automatikusan javítsák – közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt.

Jelentősen nőnek a fuvardíjak 2019-ben Cikk

Kétszámjegyű százalékos díjemelésre kényszerülnek a magyar fuvarozó vállalkozások jövőre az akár 30 százalékos mértéket meghaladó útdíj-emelés és egyéb költségnövekedések miatt – közölték a fuvarozói érdekképviseletek az MTI-vel.

Útdíj: idő helyett távolság alapúnak kell lennie Cikk

Az útdíjat a használat időtartama alapján kivető országoknak távolságalapú díjazásra kell átállniuk 2023-tól a nehézgépjárművek és a 2,4 tonnánál nehezebb teherautók, 2027-től pedig a kisteherautók és a minibuszok esetében – döntött ma az Európai Parlament (EP).

Újabb útszakaszok válnak fizetőssé szeptember 1-jétől Cikk

Szeptember elsejétől több helyen módosul az útdíj mértékét és a díjköteles útszakaszokat szabályozó miniszteri rendelet – írja a napi.hu a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-re hivatkozva.

Több bevétel útdíjból. Ki fizeti a legtöbbet? Cikk

E-matricából és e-útdíjból bruttó 162 milliárd forint bevétele származott a költségvetésnek az idei első fél évben, 8 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban, a magyar utak használati díjának 47 százalékát külföldiek fizették meg – mondta Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. vezérigazgatója csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Iparűzési adó – útdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Helyi adókról szóló törvény 40/A § (1) b) a ráfordításként, költségként az adóévben elszámolt, a belföldön és külföldön autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő, megtett úttal arányos díjnak, az autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő használati díjnak (a továbbiakban együtt: útdíj) a 7,5%-a adócsökkentő tényező. Eddig úgy értelmeztem, hogy az e-útdíj 7,5%-a írható le adóból. A törvény szerint külföldön és belföldön fizetett autópályadíj 7,5%-a levonható az adóból? Előre is nagyon szépen köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi beszerzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Levonható áfa önrevíziója

Bunna Erika

adótanácsadó

Fuvarozás láncügylet esetén

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close