69 találat a(z) ösztöndíj cimkére

Indul az új ösztöndíjrendszer a szakképzésben Cikk

Az idei tanévtől, a megújuló szakképzéssel együtt, elindul az új szakképzési ösztöndíjrendszer is, amelynek célja, hogy minden tanuló számára biztosított legyen a támogatás, ugyanakkor a juttatások hiányzás- és eredményfüggők legyenek – mondta Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára mai sajtótájékoztatóján.

Ösztöndíj fogalma, támogatás ösztöndíj formában Kérdés

Tisztelt Adózóna Csapata! Két kérdésem van: 1. Melyik jogszabályban található az ösztöndíj fogalma? 2. Közhasznú egyesület adhat-e ösztöndíjat alapcél szerinti támogatás keretében? Nagyon köszönöm jogszabályra hivatkozó részletes válaszukat.

Támogatói ösztöndíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk támogatói ösztöndíjat szeretne fizetni szakközépiskolai tanulóknak. Az ösztöndíj havi összege 40 ezer forint. A tanulóknak nem kell a cégnél munkát végezniük, nem keletkezik biztosítási jogviszonyuk. Kérdésem, hogy az ösztöndíj összegét terheli-e járulék vagy szja?

Alapítványi kifizetések Kérdés

Középfokú oktatási intézmény fenntartója volt az általam könyvelt, most már nem közhasznú alapítvány. Egyházi fenntartású lett az iskola, az alapítvány még 2020-ban működik. Év végéig adhat-e a jól teljesítő, szakmát tanuló diákoknak ösztöndíjat az alapítvány? Milyen módon számfejtheti, járulékfizetési kötelezettség van-e? Támogathatja-e eszközökkel, anyagokkal ezeket a tanulókat? Köszönöm a választ.

Civil közhasznú társaság támogatás, ösztöndíj 3 Kérdés

Kedves Adózóna, Surányi Imréné! Köszönöm válaszát, mellyel kapcsolatban további kulcskérdések merültek fel. Az ön véleménye szerint csak és kizárólag a közhasznú alapítványokra és egyesületekre vonatkozik az Szja tv. 1. sz. melléklet 3.3. pontja? Idézem: "..3.3. * a jótékony célú közadakozásból, a közérdekű kötelezettségvállalásból, a közhasznú egyesületből, alapítványból, közalapítványból annak létesítő okiratában rögzített közhasznú céljával.." Ön szerint a közhasznú civil társaságra egyáltalán nem vonatkozhat? Az érintett társaság csak és kizárólag közhasznú tevékenységet végez az alapszabályzatában leírtak alapján. 1. köznevelési feladatához a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 2. § (2) bekezdés, 2. kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó feladatához a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvény 4. § (1) bekezdés d), f) és g) pontjai; 5. § (2) bekezdés d) pont; az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 141. § (3) bekezdés f) pontja, 150. (1) bekezdés d) pontja, 3. népegészségügyi feladatához az egészségügyrő szóló 1997. évi CLIV. törvény 35. §. (1) és (2) bekezdései, hasonlóan, mint egy közhasznú alapítvány. Másik két kérdés, melyekre még nem kaptam választ : 1. A társaság pályázati kiírással támogatást ad, lehet adómentes ösztöndíj vagy csak alapcél szerinti költségtérítés? 2. A magánszeméllyel hogyan számolhat el? Igazolt számlák? Igazolt költségtérítés? Köszönöm szépen részletes válaszát.

Civil közhasznú társaság támogatás, ösztöndíj 2 Kérdés

Kedves Adózóna, Surányi Imréné! Köszönöm válaszát, melyet kérek pontosítani! (https://adozona.hu/kerdesek/2020_2_6_Civil_kozhasznu_tarsasag_tamogata_ldy) Alap cél szerint támogatást kíván adni magánszemélyeknek (egyetemi hallgatók, tanárok, oktatás, fejlesztés, innováció, kutatás, kongresszus, utazási stb. költségek, publikáció). A közhasznú civil társaság magánszemély részére milyen támogatást adhat, és annak mi az elszámolási menete? Találtam egy szakmai cikket, mely szerint a közhasznú civil társaságokra is vonatkozik az szja-törvény 1sz. melléket 3. pontjában foglaltak. https://www.nonprofit.hu/tudastar/mik-kozhasznu-szervezet-szolgaltatasait-igenybe-vevok-szemelyi-jovedelemado-kedvezmenyei Ezen túl kikértem egy jogász véleményét is az ügyben. Mivel a közhasznú tevékenységet a Ptk. definiálja véleménye szerint vonatkozik rájuk is a hivatkozott paragrafus? Tehát a kérdésem továbbra is: közhasznú civil társaság adhat-e adómentesen ösztöndíjat, adhat-e támogatást adómentesen? Támogatás adásának mi a számviteli bizonylata? A támogatottnak hogyan kell elszámolnia a kapott összegről? Köszönöm szépen válaszát.

Ösztöndíj adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyakorlati szakképzést biztosítunk tanulónak. A kifizetett ösztöndíjból nem vontunk szja-t. Munkaerőpiacit járulékot sem, viszont nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot igen. (17%) Helyesen jártunk el? Köszönettel:

Sosem gondolná, melyik országban támogatja a befektetéseket a magyar kormány Cikk

Több magyar cégnek laoszi fejlesztésekben való részvételre lehetőséget biztosító 160 millió dollár értékű kötöttsegély-hitelprogram indul – jelentette be ma Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Így alakul át a szakképzés – versenypiaci bér az oktatóknak Cikk

Tartalmában és módszertanában is átalakul a szakképzés, juttatásai az ösztöndíjak és a munkaszerződések rendszerén alapulnak majd, és módosul a szakképzésben oktatók jogállása – mondta Pölöskei Gáborné , az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára a mai sajtótájékoztatón.

Ösztöndíjra pályázhatnak az egészségügyi szakdolgozói képzésben tanulók Cikk

Megnyílt az egészségügyi szakdolgozónak tanulók ösztöndíjpályázata; október 31-éig nyújthatják be pályázatukat azok, akik nappali vagy esti munkarendben egészségügyi OKJ-s szakképzésben tanulnak – közölte az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) szerdán az MTI-vel.

Öszöndíj civil szervezettől Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy nem közhasznú egyesület a Tempus Közalapítványtól (Erasmus-program keretében) támogatást kap. Kérdésem, hogy az egyesület adhat-e ösztöndíjat a programban résztvevőknek? Lehet ez adómentes? Ha nem adómentes, mit kell fizetni utána? Rendes bérként adózik? Milyen feltételeknek kell megfelelni, hogy egyáltalán adhasson ösztöndíjat az egyesület? Alapszabályzatában benne kell lennie? Előre is köszönöm. Tisztelettel.

Együttműködési megállapodás, ösztöndíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fizetett felnőttképzés esetében, amikor 720 óra összefüggő szakmai gyakorlatot ír elő a program, köteles-e a gyakorlati képzést biztosító oktató a tanulónak ösztöndíjat fizetni, amennyiben együttműködési megállapodásuk van? Ha igen, milyen címszóval, hogyan számolható el, és milyen bejelentési kötelezettsége van? Köszönettel

Ösztöndíj Kérdés

Tisztelt Adózóna! Nem közhasznú alapítvány alapító okirat szerinti tevékenysége: "tanulmányi, kulturális, kutatási, alkotói ösztöndíjak kiírása, odaítélése OKJ-s diákok és tanárok illetve az alapítvány tevékenységébe bekapcsolódó alkotóművészek részére". Amennyiben az alapítvány ennek alapján ösztöndíjat ítél meg alkotóművész részére szobor műalkotás elkészítésére, kell-e szja-t levonnia az odaítélt ösztöndíjból? Köszönettel: Hercsik Attila

Ösztöndíjprogram indul a nők foglalkoztatására Cikk

Ösztöndíjprogramot indít a Design Terminál nők, kismamák számára az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) támogatásával.

PhD-ösztöndíj adózása USA-magyar egyezmény szerint Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg USA adóügyi illetőségű (USA-ban élő), amerikai-magyar kettős állampolgár Magyarországon végzett tanításért díjazást és phD-ösztöndíjat kap. A phD-program 3 év időtartamú, amely idő alatt a magánszemély 183 napot meghaladó időtartamban Magyarországon tartózkodik. Melyik ország szabályai szerint adózik a tanításért kapott megbízási díj, illetve a phD-ösztöndíj? Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elveszett nyomdai számla

Bunna Erika

adótanácsadó

Őstermelő szochója

Lepsényi Mária

adószakértő

Adószámos magánszemély

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close