265 találat a(z) öröklés cimkére

Angliából örökölt készpénz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Angliában élt nagybácsi halála után örökölt készpénz (angol font) után kell-e adót, illetve illetéket fizetni? Köszönettel.

Kft. megszüntetése Kérdés

Kérem szíves segítségét a következő kérdésben. Adott egy kft., melynek 100 millió forint jegyzett tőkéje apportból áll. Az apport egy szabadalmaztatott találmány. A kft.-ben ennek hasznosítása nem jelent meg, ebből bevétel nem volt. A kft. tulajdonosa elhunyt. Örököse az özvegye, aki megörökölte a kft.-t is. A kft.-ben lévő találmány értéke az ő olvasatában nulla, sem értékesíteni, sem felhasználni nem tudja. Minél előbb szeretné megszüntetni a céget. A kft.-ben ezen kívül van 3 millió forint eredménytartalék és 3 millió forint kölcsönadott pénz a kft. elhunyt tulajdonosának (kötelezettség). Más pénzeszköz, vagyon, kötelezettség, követelés nincs. A megszüntetés milyen módját célszerű választani? Végelszámolás esetén hogyan történjen a cég adózása és melyek a könyvelési tételek? Előre is köszönöm, tisztelettel.

1/4 rész öröklése ingatlanban. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 24 milliós lakás 1/4-ed részének egyenesági öröklése eredményez-e illetékfizetést? Ha igen mennyit?

Örökölt termőföld értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az a kérdésem lenne, ha egy örökölt termőföldet értékesít valaki, annak más-e az szja-fizetési kötelezettsége, mintha máshogy (mondjuk vásárlással) szerezte volna? Az adásvételi szerződésben szerepel, hogy összevonási céllal veszi meg a vevő (szomszéd termőföld tulajdonosa), ami ha jól tudom adómentes az szja-ban. Van más adófizetési kötelezettség? Köszönöm

Ingatlanöröklés Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2015. 12. hónapban édesapám édesanyja elhunyt. Édesapám sajnos már 1992.11. hónapban elhunyt. Én, az unoka az apukám után örököltem a nagymamám háza felének az 1/4 részét. Ez az ingatlan 11 millió forintért értékesítve lesz 2019. 02. hónapban. Kérdésem az, hogy kell-e bevallást készítenem a NAV felé, és kell-e adót fizetnem? Ha igen, mennyi az adó mértéke? Köszönöm szépen: Erika

Ingatlanértékesítés szja-ja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik dolgozónk azzal a kérdéssel fordult hozzánk, hogy átvállalhatja-e Norvégiában élő, norvég állampolgár testvérétől a 2018-ban értékesített, öröklés útján szerzett ingatlan eladásából származó személyijövedelemadó-kötelezettségét, beleértve a bevallást és az adó megfizetését is. Szeretnénk még azt is megtudni, hogy ha az ingatlant egyenesági öröklés útján, két különböző évben (2016-2017.) szerezték. Majd 2018. évben értékesítették, akkor a jövedelem kiszámításánál az értékesítésből származó bevételt is kétfelé kell bontani (2016-ban is 1/2, majd 2017-ben is 1/2 hányadot szerzett a két testvér), és évenként megállapítani a jövedelmet, figyelembe véve, hogy 2016-ban a számított érték 90 százalékát kell csak jövedelemként adóalapnak tekinteni? Segítségét előre is köszönöm! Bereczk Zsuzsanna

Öröklés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két kérdésem van a témával kapcsolatban: 1.) Magánszemély pénzt örökölt a testvérétől. Ez után kell-e adót fizetni? 2.) Az örökös nevére pót hagyatéki tárgyalás során került egy ingatlan 2018-ban. Az örökhagyó már több mint 5 éve elhunyt. Kell-e szja-t fizetnie az örökösnek, ha 2019-ben eladja az ingatlant? Válaszát köszönöm: Némethné T. K.

Öröklés utáni adófizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő eseteknél szeretném megtudni, milyen adófizetési kötelezettségünk keletkezik. a) Két testvér örökölt 50-50%-ban egy családi házat 2017-ben, anyukájuk halálát követően. 2018 nyarán eladták az ingatlant. A hagyatéki leltárban az ára 17 millió forint volt, de csak 14 millióért tudták eladni. Mivel bevételük nem keletkezett, nem terheli őket adó, de az adóbevallásban így is fel kell ezt tüntetni? b) Mi lenne a teendő abban az esetben, ha a fenti értékek fordítva lettek volna, és a különbözet (3 millió forint bevétel) nem lett volna ingatlanba befektetve, hanem autót vettek volna, vagy a gyerekeiknek adták volna oda? Előre is köszönöm válaszukat!

Üdülőingatlan eladásának adózása Kérdés

1997-ben vettünk a férjemmel egy hétvégi házat. Két éve meghalt a férjem és most szeretném eladni. A fele az enyém volt, a másik feléről a gyerekek lemondtak az én javamra. Az illeték kiszabásakori árnál magasabb értékben szeretném eladni, hiszen azóta is rendbe tettük, igaz, erről nincs számla. Hogyan adózik, és mennyi adót kell fizetnem?

Örökölt vagyon adózása/illetéke Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az alábbi ügyben kérnénk segítségüket. Egy Ausztráliában lévő ingatlan tulajdonosa meghalt. Az örökhagyó halálakor az ott megbízott hagyatéki végrehajtó a hagyatéki eljárás keretében értékesítette az ingatlant, és az abból befolyó vételárat osztotta fel a végrendelet szerint az örökösök között. Két személy örökölt: az egyik az örökhagyó testvére, a másik személy pedig az örökhagyó unokahúga. Mindketten magyar állampolgárok. Tehát nem ingatlanvagyont örököltek, hanem az értékesítésből befolyó összeget osztotta fel a végrehajtó. Az örökösök magyar bankszámláin jóváíródott az összeg. Kérdésünk az, hogy ezután a pénzösszeg után a két örököst (testvér és unokahúg) terheli-e Magyarországon bármilyen adó-, illetve illetékkötelezettség, esetleg bevallási kötelezettség, vagy semmi teendőjük nincs? Köszönettel: Szentesi Péter

Öröklés Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2013. augusztusban hunyt el apukám. Feleségével (anya) pár éve akkor már elváltak, de közös háztartásban éltek (mi, gyerekek kirepültünk a családi házból). Mint kiderült, apa halála előtt anya minden – a közös, kettejük nevén lévő bankszámláról – átutalt mindent egy saját nevére szóló bankszámlára. Olyan összeg volt a közös számlájukon, amely (apai) nagymamám házának eladásakor, annak vételárából származott, és amelyet apa azt akarta, hogy mi, a lányai örököljük. Mi lányok viszont így semmit nem örököltünk. Anya korábban is költötte a ház vételárából származó pénzt sajnos, mint a temetés után hónapokkal kiderült, a saját házára, mivel a ház, amiben felnőttünk, csak anyám nevén volt. Végig úgy tudtam (tudni véltem), hogy ez a ház mindkét szülőm nevén szerepel. Ennélfogva hiába tudtam, hogy anya költi a pénzt felújításra, nem szóltam semmit. Amikor minderre rájöttem, már szülés előtt voltam pár héttel. Azóta nem léptem semmit. Szeretném tudni, amennyire ilyen esetben lehetséges, hogy mennyi és milyen jellegű adókötelezettség keletkezett/keletkezhetett a fent leírtak alapján? Mit tudok tenni ennyi év elteltével az örökséget illetően? Sajnos anyukám azóta is rengetegszer bántott és sértett meg. Köszönöm.

Örökölt üzletrész értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő, Ügyfelem magánszemély résztulajdonos egy termelő középvállalkozásban, ahol az összes tulajdonos családtag magánszemély. Az egyik tulajdonos elhunyt és újabb, eddig nem tulajdonos magánszemélyekre hagyta az üzletrészét (az öröklés jogi oldala nem lerendezett még, a cégnyilvántartásban még az elhunyt tag a tulajdonos). Az egyik résztulajdonos most kivásárolná a többi családtagot és ezzel kapcsolatban kérdéseink merültek fel: - Az örökölt üzletrész szerzési értékként ugyanúgy a hagyatéki leltárban feltüntetett értéket kell figyelembe venni az szja-törvény 62. § (2) bekezdése alapján, mint az ingatlanoknál? - Mivel nem voltunk még ilyen helyzetben, meg szeretnénk kérdezni, hogy mi ilyenkor a gyakorlat, a hagyatéki leltárban mi alapján szerepeltetik az üzletrész értékét? Szimplán a mérlegből veszik a saját tőke arányos értékét, vagy értékbecslőt kérnek fel, aki ezt felbecsüli? Kinek a feladata az érték eldöntése? Van lehetőség javaslat tételére, amit az illetékhivatal elfogad, és ez fog a hagyatéki leltárban szerepelni? Segítségét előre is köszönöm.

Öröklés, szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Elhunyt házastársam után örököltem egy mezőgazdasági traktort, mely forgalmi engedéllyel rendelkezik. Illetékfizetés nem volt utána. A hagyatékátadó végzésben nem szerepel felértékelt vagy becsült ár, tehát érték nélkül van rögzítve. Ha eladom 2,8 millió forintért, kell-e szja-t fizetni? Válaszát köszönöm.

llleték öröklés esetén. Példákkal Cikk

Bár az örökölt vagyontárgyak után általában nem kell illetéket fizetni, hiszen az egyenes ági rokonok (szülő – gyermek, nagyszülő – unoka stb.) és a házastársak közötti vagyonmozgásokat az illetéktörvény mentesíti az öröklési illeték alól, előfordulhatnak olyan öröklési ügyek, amelyekkel összefüggésben az örökösnek mégis keletkezik illetékfizetési kötelezettsége. Ismertetjük a részletszabályokat.

Milyen illetékvonzata van a pénz öröklésének? Kérdés

Milyen illetékvonzata van egy oldalági rokontól örökölt, 100 ezer forintot el nem érő kincstári takarékjegy öröklésének? Kérem, hogy válaszukat tételes joghellyel szíveskedjenek alátámasztani!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jegyzett, de be nem fizetett tőke feltöltése eredménytartalékból

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Gépjárműadó beszámítása cégautóadóba

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink