60 találat a(z) étkezés cimkére

Étkezés továbbszámlázásának áfatartalma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy kft. rendezvényszervezéssel foglalkozik (TEÁOR 8230), főleg (orvosi) konferenciákat szervez, akkor milyen áfatartalommal számlázza tovább a regisztrációs díj mellett (ami 27 százalék) az étkezést, amelyről a cég maga 5 és 27 százalékos áfatartalmú számlát kap? Válaszát előre is köszönöm.

Szállásdíj továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk partnerei részére többnapos rendezvényt szervez belföldön, melyen a részvétel nem ingyenes. A rendezvényt egy szállodában rendezzük, a szálloda felé cégünk fogja megfizetni minden résztvevő szállásának és ellátásának költségét. A szállásdíjat azonban cégünk továbbszámlázza a résztvevőknek. A gyakorlatban még a rendezvény előtt kívánja megtéríttetni cégünk a résztvevőkkel a szállás díját. Ebben az esetben cégünknek a szállásdíjat 18 vagy 27 százalékos áfával kell kiszámláznia partnerei felé? Változtat-e ezen az, ha a rendezvény után számlázzuk tovább a szállásdíjat? A szállásdíj előreláthatóan tartalmazni fogja a reggeli, az ebéd és a vacsora díját is, a számlán azonban előreláthatóan szállásdíj szerepel majd, 18 százalékos áfával. Amennyiben a szállásdíj tartalmazza az étkezések díját is, úgy milyen áfamértékkel kell továbbszámlázni a díjat a résztvevők felé? Segítségüket előre is köszönöm.

Reprezentáció-e az edzőtáborozásnál az étkezés? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy kft. (nem nonprofit), amely sportolók edzőtáborozásához kap szponzortól egy összeget. Ebből az összegből szervezi az edzőtáboroztatást. A szállásról és az étkezésről is lesz számlája a kft. nevére. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben is reprezentációnak minősül az étkezés, és az annak megfelelő járulékokat meg kell fizetni utána a kft.-nek? Köszönöm.

A könyvvizsgáló szállás- és étkezési költségének elszámolása Cikk

Olvasónk számára az okozott dilemmát, hogy a könyvvizsgáló cégnek a könyvvizsgálati díjon felül járulékos költségként kifizetett összeg adóköteles természetbeni juttatásnak vagy a könyvvizsgálati díj részének tekintendő-e. Kérdésére Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Adóköteles természetbeni juttatás vagy könyvvizsgálati díj? Kérdés

A könyvvizsgáló céggel kötött megállapodásunk értelmében kötelesek vagyunk a könyvvizsgálati díjon felül megfizetni a kapcsolódó járulékos költségeket is – szállás, utazás, étkezés. A számlán ezeket "Járulékos költségek" megnevezéssel, a főtevékenység áfakulcsával számlázza felénk a könyvvizsgáló. Adóvizsgálat során az ellenőrök bekérették ezen költségek részletezését – korábban ezt a könyvvizsgáló nem mellékelte a számlához, mi sem kértük, neki egy excel táblázatban vannak gyűjtve –, és az étkezésre jutó részt természetbeni juttatásnak minősítve adóhiányt szándékoznak megállapítani. Véleményünk szerint jelen esetben az étkezés elvesztette önálló tevékenység jellegét; mi nem étkezést rendeltünk meg és biztosítottunk a magánszemélyek felé. A szerződés tartalma a könyvvizsgálatról szólt, a járulékos költségeket is könyvvizsgálati díjként kezeltük és könyveltük. Cégünk sem munkáltatóként, sem kifizetőként nem áll kapcsolatban az étkezési szolgáltatást igénybe vevő magánszemélyekkel. Az Art. szerint ugyan kifizető az is, aki nem közvetlenül, hanem megbízottja útján nyújtja az adóköteles szolgáltatást, de ott megbízottként a postát és hitelintézetet nevesíti a törvény. Mi étkezési szolgáltatást nem rendeltünk meg és nem "bíztunk meg" ennek megrendelésével a könyvvizsgálót sem. Szakmai véleményüket szeretnénk kérni a fenti ügyben: adóköteles természetbeni juttatást fizettünk, vagy könyvvizsgálati díjat?

Amit a kiküldetés, szakmai út elszámolásáról tudni érdemes Cikk

Olvasónk a következőket kérdezte: Egy kft. minden alkalmazottja 3 napos szakmai úton vesz részt Ausztriában, az utazás a kft. tulajdonában lévő gépjárművekkel történik. A programban több szakmai kirándulás szerepel, melyhez kapcsolódóan a belépőket, az étkezést és a szállást a kft. fizeti. Hogyan számolhatók el ezek a költségek? Melyiknek van adóvonzata, melyiknél vonható le az áfa? Kiküldetésnek minősül-e? Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő válaszolt.

Étkezés térítése Kérdés

A társaságnál minden hónapban egyszer a cég számlájára pizzát rendelnek a dolgozóknak. Milyen adóvonzata van?

Étkezés szakmai gyakorlat idejére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Duális képzésben résztvevő hallgató részére szakmai gyakorlat idejére milyen formában kell/lehet étkezést biztosítani, és ennek milyen adóvonzata van. Ugyanez a kérdés felsőfokú szakképzésben résztvevő hallgató esetében, a szakmai gyakorlat idejére. Köszönettel várom megtisztelő válaszát.

Üzleti utazáskor, kiküldetéskor mi adható adómentesen és mi nem? Cikk

A személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény tartalmazza a kiküldetés és a hivatali, üzleti utazás fogalmát. Ha az utazás megfelel a feltételeknek, akkor az utazás- és a szállásköltség számlával igazolt összege a magánszemélynél nem számít jövedelemnek. Költségként elszámolható, és így a magánszemélynek gyakorlatilag adómentesen adható az utazási jegy, valamint a szállásdíjban foglalt reggeli ára is.

Egyesület rendezvényének adókötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértők! Átolvasva a korábbi ehhez a témához kapcsolódó kérdés-válaszokat, ránk vonatkozóan egy kicsit konkrétabban fogalmaznám meg a kérdésünket. Nem közhasznú egyesület saját tagjainak (megyei intézmények, nem magánszemélyek) rendezvényt tart évente több alkalommal az alapszabályában konkrét célnak megfogalmazottak szerint. Mivel az ország több pontjáról érkeznek a megyei tagszervezetek által delegált magánszemélyek, ezért az étkezés mellett szállásköltség is felmerül. A rendezvénnyel kapcsolatos minden felmerült költséget az egyesület áll, vagyis nem téríttet meg semmit a tagszervezetekkel, amelyek ezt a szolgáltatást kvázi a tagdíjuk fejében kapják. A rendezvény megvalósítása egy pályázat keretén belül történne, így az a legfőbb kérdés, hogy a pályázat költségei között szerepeltessük-e a reprezentáció adóját (szja, eho), illetve felmerül-e egyáltalán, hogy adóköteles az étkezés és a szállás díja az egyesületnél? Az összes ráfordítás 10 százalékát bőven meghaladja ez az összeg, mivel ebben az évben ezeken a rendezvényeken kívül más költség nem nagyon fog felmerülni az egyesületnél. Üdvözlettel Nagy Szabolcs

Ezekre érdemes figyelni a külföldi kiküldetés elszámolásánál Cikk

Egy magyar kft. a Magyarországon bejelentett munkavállalóival, EU tagországban végez szolgáltatást. A munkavállalók részére fizethető 15 euró kiküldetési díj és a kilométerenkénti 15 forint munkába járási költség bizonylat nélkül és adózatlanul? Olvasói kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Szálláshely-szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném állásfoglalását. Van egy szálloda, mely szálláshely-szolgáltatást nyújt. Megnevezésben szálláshely reggelivel vagy szálláshely félpanzióval. Kérdésünk, hogy ebben az esetben külön kell-e bontanunk a reggelit/félpanziót a szálláshely-szolgáltatástól? Valamint ebben az esetben hány százalékos áfakulccsal kell számlázni? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Tóth Mária

Tanulószerződés számfejtése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Munkaviszonyban álló munkavállalónk tanulását támogatva tanulószerződést kötöttünk vele. Így kettős jogviszonyban van nálunk. Kérdésem a következő: a kötelező juttatáson felül biztosítani kell részére a gyakorlati napokon a kedvezményes étkezést, valamint a vizsgákra, beszámolókra való utazás során meg kell téríteni részére az utazást, amelyek 2017.01.01-től adómentes juttatásnak minősülnek. Az étkezést olyan formában biztosítanánk neki, hogy a telepen lévő büfében meleg ételt ehetne a gyakorlati napjain, és erről számlát állítana ki a büfé a cég részére. Ez tudtommal lehetséges megoldás, mivel nem szabályozza a törvény, pontosan milyen módon kell az étkezést biztosítani. Ha ezt a módot választjuk, akkor – annak ellenére, hogy a számlát beállítjuk a könyvelésbe – le kell-e számfejteni ennek az összegét a kötelező juttatással együtt? Valamint a részére térítendő utazási költségtérítést is kell-e számfejteni, vagy elegendő, ha a jegyről kapott számlát berakjuk a könyvelésbe? Válaszukat előre is köszönjük!

Napidí és szállásköltség együtt Kérdés

Külföldön kiküldetésben dolgozó részére együttesen fizethető-e adómentesen a napidíj és a szállás (reggeli étkezéssel) együtt?

Nyári táboroztatás szervezése Kérdés

Egyik ügyfelem nyári táborok szervezésével szeretne foglalkozni. Ő üzemeltet egy erre kialakított területet faházakkal, focipályával, játszótérrel…stb. Lehet napközis tábort és ottalvós tábort is szervezni. A részvételi díj igény szerint tartalmazza az étkezést is. Az étkezést egy közétkeztetési intézmény biztosítaná ilyen esetben. Abban kérném szíves segítségüket, hogy a különböző esetekben milyen áfakulcsot kell alkalmazni? Meg kell-e bontani a számlát külön szállásra, étkezésre, vagy komplex szolgáltatásként, egy összegben kell szerepelteni a számlán? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő munkavállaló szabadsága részmunkaidőnél

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Csedre jogosultság

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Lejáró gyed veszélyhelyzetben

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close