121 találat a(z) értékhatár cimkére

Őstermelői igazolvány évközi kiváltásakor kell-e arányosítani az értékhatárokat? Cikk

Szeptemberben kiváltott őstermelői igazolvány esetén arányosítani kell-e az éves értékhatárokat? Olvasói kérdésre Szarvas Imréné könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő válaszolt.

Továbbértékesítésre beszerzett gépjármű áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk használtcikk-kereskedelem tekintetében különbözeti adózást választott. Amennyiben EU-n belülről szerez be gépjárművet továbbértékesítésre, melyik országban és mikor kell megfizetnie az áfát? Változik-e ez a 10 000 eurós értékhatártól függően? Köszönöm válaszát

Szerbiában végzett szolgáltatás (ingatlan festése) Kérdés

Katás vállalkozó számláz magyar cégnek, ingatlanon végzett szolgáltatást. A katás vállalkozó alanyi mentes, ezzel a számlával lépi át a 8 milliós értékhatárt. Hogyan kell kiállítania a számlát? A számla kiállítása 08. 01-jén történt. Köszönöm a választ! Horváthné

Kata értékhatárok Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017. 08. 01-től katás egyéni vállalkozó 2017. évi teljesítési időponttal kiszámlázott szolgáltatásának ellenértéke 2018. januárban lesz kifizetve. A bevétel 4 950 000 forint. Ezt az összeget a kata, illetve az áfa értékhatárába mikor kell beszámítani? Válaszát előre is köszönöm!

Kata áfa Kérdés

Kata hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó csak és kizárólag biztosítási tevékenységet végez (66.22.01). Most 1-es adószámmal rendelkezik. Úgy néz ki, hogy év közben meghaladja a 8 millió Ft-os értékhatárt (a 12 millió Ft nincs veszélyben). Át kell térnie a 2-es adószámra? Ezentúl áfabevallást is kell készíteni? Fizetendő áfája nem lesz, mert a biztosítási tevékenység tárgyi adómentes. Levonható áfája sem lesz, mert minden beszerzése a TAM tevékenységhez kapcsolódik.

Katás áfa értékhatár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes katás egyéni vállalkozó 2017-ben negyedéves elszámolásban számláz, fizetési határidő a negyedévet követő hónapban van. Az éves bevétele a 12 milliót nem haladja meg. Az utolsó negyedévi bevételével átlépné a 8 millió forintos alanyi mentes határt, de mivel folyamatos teljesítésről van szó, és a számla 2018. januárban esedékes, a számlán a teljesítési időpont január. Jól értelmezem, hogy áfa tekintetében maradhat alanyi mentes még abban az esetben is, ha a vevő saját elhatározásából a számla értékét decemberben kifizeti részére? Köszönöm

Családi gazdaság átalányadózása Kérdés

A családi gazdaságot 2017.06.14-én vették nyilvántartásba. Átalányadózást választhat-e a családi gazdálkodó? A bevételt arányosítani kell-e a 8 millió forintos értékhatárra vonatkozóan? Vagy marad a tagonkénti 8 millió forint? Az átalányadózást a NAV-bejelentésen kell megtenni? A családi gazdaság nyilvántartásba vételekor nem volt adózásra vonatkozó bejelentés. Ha a családi gazdálkodó eddig őstermelő volt, és a tételes adózást alkalmazta, év közben a családi gazdálkodóvá válással hogyan alakul az adózás? A korábbiak szerint őstermelőként adózik 2017.06.13-ig tételes adózással, azt követően választaná az átalány szerinti adózást (a belépett hét taggal együtt). A családi gazdaságba belépett tagok között szerepel olyan őstermelő, aki közös őstermelői igazolvánnyal rendelkezik, de az összes földet nem vitte be a családi gazdaságba, úgy a be nem vitt földjein marad a közös őstermelői igazolvánnyal az önálló őstermelői tevékenysége is. Erre vonatkozóan marad a korábban választott átalány szerinti adózása.

Kata – 12 millió forintos értékhatár túllépése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó – aki természetesen még áfaalany is – bevétele már májusban meghaladta a 12 millió forintos értékhatárt. Tisztában voltunk azzal, hogy ebben az évben is át fogja lépni a bevétele a küszöbszintet, de a számítások szerint még így is kevesebb adót fizetnénk összességében, mint evásként. Kérdésünk: ha túlléptük az értékhatárt, már most szükséges-e a büntetési (40 százalékos) adót időarányosan befizetni, vagy ez csak adóbevalláskor szükséges? Várom válaszát, tisztelettel: Zelei Attila

Amikor bennragadhat a visszaigényelhető áfa Cikk

Előfordulhat, hogy az adózónak véglegesen le kell mondania a továbbvihető levonható áfáról? Olvasói kérdésre dr. Somos Géza ügyvéd válaszolt.

Alanyi adómentes kisadózó közösségi szolgáltatást nyújt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású alanyi mentes katás egyéni vállalkozó Ausztriába nyújt szolgáltatást. Mindkét fél közösségi adószámmal rendelkezik, A magyar fél esetében az áfabevallást hogyan kell benyújtani? Be kell egyáltalán nyújtani? A 10 000 eurós értékhatár vonatkozik rá? Köszönöm a segítséget.

Méltányosságból adózási forma váltása év közben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Adott egy egyéni vállalkozó, aki 2016-ban, könyvelője tanácsára katás lett 2016. 06. 01-jétől. Az egyéni vállalkozó kereskedelmi tevékenységet folytat 20%-os haszonkulccsal. A könyvelő nem szólt, hogy a katás időarányos értékhatárt a bevétele átlépte, sőt azt a tájékoztatást kapta, hogy nincs semmilyen plusz adó. Majd természetesen kiderült, hogy életbe lépett a plusz 40%-os adó. Tehát az a tény, hogy átlépett katába és az értékhatárt átlépte, mely miatt különadófizetési kötelezettsége keletkezett, 2 000 000 Ft plusz pénzébe került a vállalkozónak. Az alábbi kérdések merültek fel ezzel kapcsolatosan: 1. Lehet-e/érdemes-e kártérítést kérni a könyvelőtől? 2. Lehet-e/érdemes-e adómérséklést kérni a NAV-tól, mivel a 20%-os árrésre 40%-os adót kellene fizetnie, tehát nem is volt annyi nyeresége, amiből ezt az adót kifizethetné? 3. Lehet-e esetleg azt kérni az adóhatóságtól, hogy úgy adózzon és úgy adjon be adóbevallást, mintha az szja alatt lett volna? 4. Vagy esetleg más opció felmerülhet-e az üggyel kapcsolatban? Köszönjük szépen a segítségét!

Számlázó programok bekötése a NAV-hoz II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fenti címmel tettem fel kérdést Önnek egy héttel ezelőtt, amivel kapcsolatban meg is kaptam a választ Kérdésem ezzel kapcsolatban, hogy erről hol lehet információt találni? Illetve a másik kérdés, hogy ettől függetlenül a belföldi összesítő jelentésnél az értékhatár változatlanul 100 ezer forint lesz? Válaszát előre is köszönöm.

Év végi devizás vevőkövetelés Kérdés

Az év végi devizás vevőkövetelést, illetve szállítói tartozásokat minden esetben át kell értékelni a fordulónapi árfolyamra, vagy az Sztv. 55. § (1) szerint csak akkor, ha ez a különbözet tartósnak mutatkozik és jelentős összegű? Mikrovállalkozás mekkora értékhatárt vehet figyelembe a lényeges, illetve a jelentős fogalom meghatározásakor a számviteli politikában?

Könyvvizsgálati kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyben kérném szíves segítségét. Bt. 2014. évi árbevétele 234 millió forint, 2015. évi árbevétele 279 millió forint, 2016. évi bevétele 313 millió forint, a cég dolgozóinak létszáma 5-6 fő minden évben. Kérdéseim: a fenti adatok alapján kell-e a bt.-nek könyvvizsgálót alkalmaznia, ha kell, mikortól kell (vagy kellett volna), illetve melyik évben, milyen értékhatárt kell figyelembe vennem, hogyan kell azt megállapítani? Köszönettel.

Alanyi áfamentesség: így lehet igazodni a változásokhoz Cikk

Az adóalany átlépte a 2016-ban érvényes alanyi mentességi értékhatárt, de belül maradna a 2017-esen. Lehet-e továbbra is alanyi mentes? Olvasói kérdésre dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Oroszország, áfabevallás

Bunna Erika

adótanácsadó

Alanyi mentes szolgáltatás nyújtása

Bunna Erika

adótanácsadó

Közműtársulás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close