116 találat a(z) értékhatár cimkére

Katás áfa értékhatár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes katás egyéni vállalkozó 2017-ben negyedéves elszámolásban számláz, fizetési határidő a negyedévet követő hónapban van. Az éves bevétele a 12 milliót nem haladja meg. Az utolsó negyedévi bevételével átlépné a 8 millió forintos alanyi mentes határt, de mivel folyamatos teljesítésről van szó, és a számla 2018. januárban esedékes, a számlán a teljesítési időpont január. Jól értelmezem, hogy áfa tekintetében maradhat alanyi mentes még abban az esetben is, ha a vevő saját elhatározásából a számla értékét decemberben kifizeti részére? Köszönöm

Családi gazdaság átalányadózása Kérdés

A családi gazdaságot 2017.06.14-én vették nyilvántartásba. Átalányadózást választhat-e a családi gazdálkodó? A bevételt arányosítani kell-e a 8 millió forintos értékhatárra vonatkozóan? Vagy marad a tagonkénti 8 millió forint? Az átalányadózást a NAV-bejelentésen kell megtenni? A családi gazdaság nyilvántartásba vételekor nem volt adózásra vonatkozó bejelentés. Ha a családi gazdálkodó eddig őstermelő volt, és a tételes adózást alkalmazta, év közben a családi gazdálkodóvá válással hogyan alakul az adózás? A korábbiak szerint őstermelőként adózik 2017.06.13-ig tételes adózással, azt követően választaná az átalány szerinti adózást (a belépett hét taggal együtt). A családi gazdaságba belépett tagok között szerepel olyan őstermelő, aki közös őstermelői igazolvánnyal rendelkezik, de az összes földet nem vitte be a családi gazdaságba, úgy a be nem vitt földjein marad a közös őstermelői igazolvánnyal az önálló őstermelői tevékenysége is. Erre vonatkozóan marad a korábban választott átalány szerinti adózása.

Kata – 12 millió forintos értékhatár túllépése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó – aki természetesen még áfaalany is – bevétele már májusban meghaladta a 12 millió forintos értékhatárt. Tisztában voltunk azzal, hogy ebben az évben is át fogja lépni a bevétele a küszöbszintet, de a számítások szerint még így is kevesebb adót fizetnénk összességében, mint evásként. Kérdésünk: ha túlléptük az értékhatárt, már most szükséges-e a büntetési (40 százalékos) adót időarányosan befizetni, vagy ez csak adóbevalláskor szükséges? Várom válaszát, tisztelettel: Zelei Attila

Amikor bennragadhat a visszaigényelhető áfa Cikk

Előfordulhat, hogy az adózónak véglegesen le kell mondania a továbbvihető levonható áfáról? Olvasói kérdésre dr. Somos Géza ügyvéd válaszolt.

Alanyi adómentes kisadózó közösségi szolgáltatást nyújt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású alanyi mentes katás egyéni vállalkozó Ausztriába nyújt szolgáltatást. Mindkét fél közösségi adószámmal rendelkezik, A magyar fél esetében az áfabevallást hogyan kell benyújtani? Be kell egyáltalán nyújtani? A 10 000 eurós értékhatár vonatkozik rá? Köszönöm a segítséget.

Méltányosságból adózási forma váltása év közben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Adott egy egyéni vállalkozó, aki 2016-ban, könyvelője tanácsára katás lett 2016. 06. 01-jétől. Az egyéni vállalkozó kereskedelmi tevékenységet folytat 20%-os haszonkulccsal. A könyvelő nem szólt, hogy a katás időarányos értékhatárt a bevétele átlépte, sőt azt a tájékoztatást kapta, hogy nincs semmilyen plusz adó. Majd természetesen kiderült, hogy életbe lépett a plusz 40%-os adó. Tehát az a tény, hogy átlépett katába és az értékhatárt átlépte, mely miatt különadófizetési kötelezettsége keletkezett, 2 000 000 Ft plusz pénzébe került a vállalkozónak. Az alábbi kérdések merültek fel ezzel kapcsolatosan: 1. Lehet-e/érdemes-e kártérítést kérni a könyvelőtől? 2. Lehet-e/érdemes-e adómérséklést kérni a NAV-tól, mivel a 20%-os árrésre 40%-os adót kellene fizetnie, tehát nem is volt annyi nyeresége, amiből ezt az adót kifizethetné? 3. Lehet-e esetleg azt kérni az adóhatóságtól, hogy úgy adózzon és úgy adjon be adóbevallást, mintha az szja alatt lett volna? 4. Vagy esetleg más opció felmerülhet-e az üggyel kapcsolatban? Köszönjük szépen a segítségét!

Számlázó programok bekötése a NAV-hoz II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fenti címmel tettem fel kérdést Önnek egy héttel ezelőtt, amivel kapcsolatban meg is kaptam a választ Kérdésem ezzel kapcsolatban, hogy erről hol lehet információt találni? Illetve a másik kérdés, hogy ettől függetlenül a belföldi összesítő jelentésnél az értékhatár változatlanul 100 ezer forint lesz? Válaszát előre is köszönöm.

Év végi devizás vevőkövetelés Kérdés

Az év végi devizás vevőkövetelést, illetve szállítói tartozásokat minden esetben át kell értékelni a fordulónapi árfolyamra, vagy az Sztv. 55. § (1) szerint csak akkor, ha ez a különbözet tartósnak mutatkozik és jelentős összegű? Mikrovállalkozás mekkora értékhatárt vehet figyelembe a lényeges, illetve a jelentős fogalom meghatározásakor a számviteli politikában?

Könyvvizsgálati kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyben kérném szíves segítségét. Bt. 2014. évi árbevétele 234 millió forint, 2015. évi árbevétele 279 millió forint, 2016. évi bevétele 313 millió forint, a cég dolgozóinak létszáma 5-6 fő minden évben. Kérdéseim: a fenti adatok alapján kell-e a bt.-nek könyvvizsgálót alkalmaznia, ha kell, mikortól kell (vagy kellett volna), illetve melyik évben, milyen értékhatárt kell figyelembe vennem, hogyan kell azt megállapítani? Köszönettel.

Alanyi áfamentesség: így lehet igazodni a változásokhoz Cikk

Az adóalany átlépte a 2016-ban érvényes alanyi mentességi értékhatárt, de belül maradna a 2017-esen. Lehet-e továbbra is alanyi mentes? Olvasói kérdésre dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Kompenzációs feláras őstermelő és katás egyéni vállalkozó alanyi mentes értékhatára Kérdés

Őstermelő kompenzációs felárat alkalmaz, emellett katás egyéni vállalkozóként alanyi áfamentes fizető-vendéglátó tevékenységet végez. Magánszemélyként lakást ad bérbe. Áfa szempontjából az alanyi értékhatárba mindhárom tevékenység beszámít? Alanyi mentes értékhatár változik-e, ha a vállalkozási tevékenység szünetel pár hónapra, kell-e valamit arányosítani?

Katába visszalépés 2018-tól Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016. október 31-ével bevételi értékhatár-túllépés miatt kikerült a katából egyéni ügyvédként bejegyzett vállalkozó ügyfelem. Szeretne visszakerülni, és azt olvastam valahol, de nem találom már, hogy lerövidült a visszatérési idő (2016. év végi törvény alapján), és már nem 24 hónap. A kérdésem, hogy mikor tudna a vállalkozó legkorábban visszakerülni a katába. Tisztelettel kérem, hogy válaszában legyen kedves jogszabályra hivatkozni, ha lehetséges. Köszönöm előre is a választ. Üdv: BM

Alanyi mentesség határa 2016-2017. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alanyi mentesség határával kapcsolatosan szeretném az ön véleményét kérni. A kérdésem, hogy az áfatörvény 310. §-a értelmében, ha alanyi mentes tevékenység esetén a figyelembe veendő bevételek 2016-ban meghaladták a 6 millió forintot, de nem érték el a 8 millió forintot, lehetőség van-e továbbra is alanyi mentesként végezni a tevékenységet? Úgy értelmeztem, hogy erről még mint választásról sem kell az adóhivatalnak benyújtani tájékoztatást, mert nem választás. Ügyfelem éppen csak, hogy átlépte 2016-ban a 6 millió forint bevételt, és a határ emelkedésével számára biztosított 2017-ben is az alanyi adómentes működés. Köszönöm válaszát. Tisztelettel: Feketéné Németh Anna

Családi gazdaságban az áfamentes értékhatár Kérdés

Családi gazdaságban három tag van, mennyi lehet az éves árbevételük, hogy ne lépjék túl az áfamentes értékhatárt? Valamelyik tag csak év közben jött, kell-e emiatt a bevételeket arányosítani?

Kata és az áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes egyéni vállalkozó, aki kata alá tartozik. 2016 decemberében kiállított számlája nem folyt be csak 2017 januárjában. Ha ez a számla érték befolyt volna, akkor átlépte volna a 6 millió forintos alanyi mentes határt az áfában és a kata határt is. Ezt a számlát kata szerint már 2017. évi bevételnek fogja számolni, de áfa szempontjából figyelembe kell venni az értékhatár számításában?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kölcsön rendezése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Gépbeszerzés támogatásból

Pölöskei Pálné

adószakértő

Tárgyi eszköz aktiválás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close