635 találat a(z) értékcsökkenés cimkére

Lakásbérbeadás – kérdések Kérdés

Tisztelt Szakértő! Házaspár 50-50% tulajdonú lakását adja bérbe. A bérleti szerződést a férj szeretné megkötni a bérlőkkel, így ő vallja be a bevételt. Milyen megállapodást kell kötnie ehhez a házaspárnak? A jövedelem meghatározására a tételes költségelszámolást szeretné választani. Elszámolhatja-e a lakás egészére az értékcsökkenést? A bérbeadás két magánszemély részére történik, akik a bérleti szerződésben is külön-külön fel vannak sorolva. A férj egyéni vállalkozó, tehát van adószáma, de a bérbeadást magányszemélyként végzi. Szükséges-e számlát adnia a bérleti díjról, és ha igen, akkor ez a két bérlőnek külön legyen írva, azaz egy hónapról két számla készüljön, felezve a bérleti díjat? Köszönettel: Nagyné

Iparűzési adó: nagy változások jönnek Cikk

A helyi iparűzési adó gazdasági növekedést ösztönző átalakítását javasolja a Nemzeti Versenyképességi Tanács a kormánynak – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a testület idei első ülését követő mai sajtótájékoztatóján. A tanács az értékcsökkenés, illetve a kutatás-fejlesztési költségek jelentősebb arányú – ötszörös mértékű – leírhatóvá tételét javasolja az adóalapból, valamint az adófeltöltési kötelezettség megszüntetését az iparűzési adónál is.

Kivából visszatérés taóba, tárgyieszköz-elszámolás Kérdés

Kivás cégünk visszatér az Tao hatálya alá. A tárgyi eszközöknél nem egyértelmű az elszámolás. Eddig a számviteli törvény és az adótörvény szerint is ugyanúgy számoltam el az eszközök értékcsökkenését, mintha a Tao hatálya alatt lennénk. Visszatéréskor számomra nem egyértelmű az elszámolás. A kiva alatti eszközökre nem lehet a Tao szerint értékcsökkenést elszámolni? Köszönöm válaszát.

Tárgyi eszköz eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2019-ben értékesítette a 2018-ban vásárolt tehergépkocsiját. A bevétele természetesen adóköteles lesz, de kérdésem, hogy az értékcsökkenés, hogy történik. 1. Csak a 2019-es évit lehet figyelembe venni? 2. A még hátramaradt 4 évnyi értékcsökkenés elszámolható most egyben? A 2018-as bevallásában a tehergépkocsi nettó értékével csökkentette az osztalékalapját (szja bevallás 97.sor), most az értékesítés miatt vissza kell-e növelni az osztalékalapot? Köszönettel!

Támogatásból vásárolt eszköz értékcsökkenési leírása Kérdés

Tisztelt Szakértő! https://adozona.hu/kerdesek/2016_2_4_Fiatalgazda_tamgepvasarlas_gep_va_iyq kapcsán lenne kérdésem. Az szja-törvény 11. számú mellékletének II. 7.pontja alapján az eszközbeszerzéshez felhasznált támogatási összeget az üzembe helyezés időpontjában értékcsökkenési leírásként számolja el. A vásárolt eszközt milyen értékkel kell a nyilvántartásokba felvezetni? Mi lesz az értékcsökkenés alapja? Az üzembe helyezés évében mekkora összeget lehet leírni? Azt írta korábbi válaszában, hogy a támogatási összeggel csökkentett értéken kell felvinni az eszköz nyilvántartásba, ugyanakkor az értékcsökkenést a teljes összegre kell számolni. Az 5. számú melléklet II. 3. pontja alapján a nyilvántartást azokról az eszközökről is vezetni kell, melyek beszerzésére fordított kiadása annak felmerülésekor költségként érvényesíthető. Ez alapján én azt gondoltam, hogy a teljes beszerzési értéken veszem nyilvántartásba az eszközt, és az értékcsökkenést erre az összegre vetítve számolom a megfelelő leírási kulccsal. A támogatási összegnek megfelelő összeget értékcsökkenésként elszámolom az üzembe helyezéskor, az adott évre jutó értékcsökkenést pedig év végén. Ez így helyes? A korábbi traktoros példánál maradva, az üzembe helyezéskor gyakorlatilag elszámolásra kerül egy összegben több mint 5 évre jutó értékcsökkenés és még az üzembe helyezés évében időarányos évi értékcsökkenés is? Nagyon köszönöm válaszát!

Fejlesztési tartalék feloldása visszamenőleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég 2015-ben képezett fejlesztési tartalékot, melyet eddig nem oldott fel, holott 2017-ben vásárolt egy lakást. Lehet-e ezt utólag beszámítani és feloldani? Az értékcsökkenés miatt önellenőrizni kellene a 2017. és 2018. évi társaságiadó-bevallást, ha egyáltalán van mód rá, hogy ezt visszamenőleg meg lehet csinálni.

Kisértékű tárgyi eszköz aktuális értéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődnék, hogy egy 2018.07.13-án bruttó 41 338 forintért vásárolt, jelenleg bruttó 60 990 forintért kapható mobiltelefonnak mennyi volt 2019.12.13-án az értéke? Nem könyvelés, eszköz érték leírás miatt, hanem kártérítési szempontból lenne számomra fontos ezt tudni. Azért vagyok bizonytalan, mert jelen ügymenetben a Hszt. 236. § (3) bekezdés b) pontja a mérvadó, mely kimondja, hogy "ha a dolog megsemmisült vagy használhatatlanná vált, valamint, ha nincs meg, a károkozás időpontjában érvényes fogyasztói árat kell – a számvitelről szóló törvény szerinti értékcsökkenésre is tekintettel – figyelembe venni", nem pedig a beszerzéskori értéket. Ezzel szemben a Tao törvény 1. számú melléklete, mely az értékcsökkenési leírás szabályait taglalja, a beszerzési értéket említi. 14,5% százalékos kulcs alá tartozó tárgyi eszközzel számolva az Önök kalkulátora évenkénti 8843,55 forint értékcsökkenést számolt a fent említett dátumokat figyelembe véve. Ez alapján az eszköz értéke a megsemmisülés pillanatában a számviteli törvény szerint nettó 43. 03 forint volt. Kérdezném továbbá, hogy befolyásolja-e ezt az összeget, ha a telefon dokumentálhatóan nem volt minden nap használatban? Válaszát előre is köszönöm! Szép napot! Krisztián

Értékcsökkenés és ipa komplex megosztás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó nem szeretné az értékcsökkenést a bevallásban szerepeltetni, mivel az értékcsökkenés elszámolásával veszteséges lenne. Szabályos-e, ha a nyilvántartásaiban elszámolásra kerül az értékcsökkenés, de az eredményben nem számolja el költségként? Amennyiben szabályos, további kérdésként merül fel, hogy iparűzésiadó-számításnál a Htv.melléklet 2.1. pontja szerinti komplex megosztás során az eszközértéknél figyelembe veheti-e ezt az értékcsökkenést? Köszönettel

Értékcsökkenés (50 százalékos) Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaságiadó-törvény értékcsökkenésről szóló 1. számú mellékletének 9. pontjában említett 50 százalékos értékcsökkenési leírásnak van meghatározott összeghatára? Azaz milyen beszerzési értékhatárig alkalmazható az itt meghatározott tárgyi eszközök esetében az 50 százalékos kulcs? Köszönöm a választ!

Maradványérték megváltoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy személygépkocsi maradványértékét megvásárláskor, 2008-ban 1millió forintban állapítottuk meg. Értékcsökkenést 5 évig számoltunk el. A gépjármű egy baleset következtében annyira megsérült, hogy totálkárosnak nyilvánították, 30 000 forintra értékelte a biztosító, így roncsként kerül majd értékesítésre. Év végén milyen értéken kell szerepelni a mérlegben? Lehet a maradványértéket módosítani? Ha igen, hogyan? Köszönöm válaszát!

Készletek közé átsorolt tárgyi eszköz társaságiadó-hatása Kérdés

Készletek közé soroltunk át év közben egy műszaki gépet, melyet az alábbiak szerint könyveltünk: T139-K131; T267- K131, vagyis nem jelent meg a 8-as számlaosztályban a nettó értéke. Kérdésem, hogy a tárgyévi társasági adó levezetésekor mit kell betenni a növelő, illetve a csökkentő tételek közé? Véleményünk szerint növelőbe csak az átsorolásig elszámolt tárgyévi értékcsökkenést kell tenni, a csökkentő tétel esetében bizonytalanok vagyunk: csak az átsorolásig elszámolt tao szerinti értékcsökkenés, vagy az átsoroláskor meglévő számított nyilvántartási érték is csökkentő tétel? Köszönöm válaszukat előre is.

Egyéni vállalkozók, őstermelők, bérbeadók! Újból itt az adóelőleg-fizetési határidő Cikk

A 2019. évre vonatkozó – negyedik negyedévi – adóelőleget a személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) hatálya alá tartozó magánszemélyeknek 2020. január 13-áig kell megfizetniük (január 12-e vasárnapra esik). Ide sorolhatók az egyéni vállalkozók, az őstermelők és azok a magánszemélyek, akik nem tartoznak az előzőek szerinti körbe, de jogszabály esetükben adóelőlegfizetési-kötelezettséget ír elő, mert például nem kifizetőtől (hanem mondjuk bérbeadásból) származik az összevonandó jövedelem.

Kedvezményes eszközátruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni kedvezményes eszközátruházás könyvelésben, mert teljesen elkeveredtem. Ha a 1419T 3893K rárakom az eddigi értékcsökkenést, valamint a T3893 K1411 rárakom a bruttó értéket, a 3893 jó nettó érték jelenik meg, viszont a kivonatban duplán lesz az értékcsökkenés. Ezt a hibát hogyan tudom kiküszöbölni? Segítségét köszönöm!

Egyösszegű értékcsökkenés Kérdés

Kérdésem, hogy 2020. január 1-jétől a társasági adó alá tartozó vállalkozások esetében változik-e a 100 ezer forint értékhatár az egyösszegű értékcsökkenés elszámolására vonatkozóan?

Nyílt végű pénzügyi lízing, értékcsökkenés Kérdés

Tisztel Szakértő! Adott egy cég, mely személyautót lízingel, a futamidő 36 hónap. Az értékcsökkenés elszámolásában szeretnék segítséget kérni. Mivel előreláthatólag 3 évig kívánja használni a cég a személygépkocsit, így a számviteli törvény szerinti értékcsökkenést három évre osztjuk, vagyis évi 33,333 százalék? Az autó értéke viszonylag magas (18 millió forint). A Tao törvény szerinti értékcsökkenés pedig 20 százalék? Majd rendezzük az adóalap-módosító tételeket a tao-bevallásban? Ha egyéves lenne a futamidő, akkor az értékcsökkenés 100 százalék? Várom megtisztelő válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlan-bérbeadás megszűnése közös megegyezéssel

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Online pénztárgép és az online számlázás összefüggése

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Pihenőidő

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close