29 találat a(z) értékcsökkenés elszámolása cimkére

Egyéni vállalkozó vesztesége Kérdés

Közműfejlesztési hozzájárulás könyvelése Kérdés

Értékcsökkenés Kérdés

Adózás és értékcsökkenés elszámolása közös tulajdonú lakásnál Kérdés

Értékcsökkenés elszámolásának módosítása Kérdés

Értékcsökkenés elszámolása Kérdés

Értékcsökkenés elszámolása lakásbérbeadásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy lakást, amelyben a férjnek és a feleségnek 50-50%-os tulajdona van, a férj ad bérbe. Elszámolhatja-e a teljes 2% értékcsökkenést évente a lakás értékcsökkenés alapjából, vagy csak az 50%-ot? A kérdések között volt olyan válasz, hogy az egész elszámolható értékcsökkenést figyelembe veheti és olyan is, hogy csak a tulajdoni arányra jutót. Melyik a helyes? Köszönettel: Nagyné

Családi gazdaság, tárgyi eszköz Kérdés

Családi gazdaság megalakulása előtt őstermeléshez használt tárgyi eszközök értékcsökkenési leírása folytatható a családi gazdaságban. Kérdésem, hogy ez az értékcsökkenés a tagok között egyenlő arányban felosztható-e vagy csak az számolhatja el, akinek a nevére a beszerzés történt?

Ingatlan-bérbeadás értékcsökkenés-elszámolással Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az ingatlannak 3 magánszemély tulajdonosa van (tulajdonrészük egyforma), melyből az egyiknek haszonélvezeti joga is van az ingatlanon. Az ingatlant bérbe kívánják adni úgy, hogy a haszonélvezeti joggal rendelkező tulajdonos szerződik magánszemély bérlőkkel (magyar és külföldi magánszemélyekkel), valamint ő is adózna egyedül utána. Tételes költségelszámolást választott, mely során az értékcsökkenést is el kívánja számolni. Kérdésem, hogy az értékcsökkenést az ingatlan bekerülési értékének 100%-a után számolhatja el? Köszönöm. Herczeg Dóra

Üzem működésének szüneteltetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2007-ben aktiváltunk egy üzemet, mely részben támogatásból épült. A támogatást értékcsökkenés arányában oldjuk fel. A jövőben szeretnénk a tárgyi eszközök egy részét más tevékenységhez használni, egy részének működését pedig felfüggeszteni, míg társaságunk nem dönt a sorsa felől. Kérdésem az értékcsökkenés elszámolásával kapcsolatban, hogy a felfüggesztett rész értékcsökkenésével, illetve a rá eső támogatással mi a teendő? Válaszát előre is köszönöm.

Fejlesztési tartalék felhasználása nyílt végű pénzügyi lízingnél Cikk

Fel lehet-e használni korábban képzett fejlesztési tartalékot nyílt végű pénzügyi lízing formájában bérelt személygépkocsinál? – kérdezte olvasónk. Ugyan a tulajdon nem a cégnél van, de jogszabály alapján a nyilvántartása a cégen belül történik – magyarázta. Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

Értékcsökkenés elszámolása egyéni vállalkozó esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kizárólag üzemi célt szolgáló saját tulajdonú tárgyi eszközök értékcsökkenésének elszámolása kapcsán az Szja tv. 11. melléklet 2. pontja (különböző alpontjai) nem jelentenek számomra egyértelmű döntési lehetőséget. A g) alpontban a 200 ezer Ft egyedi beszerzési értéket meg nem haladó tárgyi eszközök esetében 2 adóév alatt 50-50 százalékos kulcs alkalmazható. Ez azt jelenti, hogy az év közben beszerzett tárgyi eszköz esetében nem kell arányosítást alkalmazni? Másodszor: ugyanazon törvényhely m) pontja szerint bármely korábban még használatba nem vett tárgyi eszköz esetében is érvényesíthető az 50 százalékos leírási kulcs értékhatártól függetlenül, illetve a korábban még használatba nem vett tárgyi eszköz fogalmán az új beszerzést értsem, tehát a szerződés alapján megvásárolt tárgyi eszközre nem vonatkozik a kedvezmény. Gondot jelent még a HR besorolás beazonosítása is, hiszen a számlán nincs feltüntetve. Válaszát előre is köszönöm: Moleszka

Elhunyt egyéni vállalkozó bevallásainak önellenőrzése Cikk

Elhunyt egyéni vállalkozó bevallásait önellenőrizheti-e a tevékenységet folytató örökös – kérdezte olvasónk. Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Értékcsökkenés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Értékcsökkenéssel kapcsolatos kérdéseink: 1. A kft. 2013-ban vásárolt 200 ezer forint összegért egy számítógépet, aminek a nettó értéke 2016. 12. 31-én 0 Ft volt. 2017-ben egy új, 50 ezer forint értékű winchester lett beszerelve a számítógépbe és ez aktiválva is lett, így a gép értéke ennyivel nőtt. 2017-ben a 250 ezer forint után lehet a 33% leírást elszámolni és így a teljes összeg értékcsökkenésként elszámolásra kerül vagy csak az 50 ezer forint után lehet számolni az értékcsökkenést? 2. 2014-ben képzett fejlesztési tartalékot 2017-ben felhasználtuk egy 150 ezer forint értékű új számítógép vásárlására. Mivel a helyi adónál a tao. szerinti értékcsökkenést kell figyelembe venni, akkor 2017-ben ez a helyi adónál 150 ezer forintot vagy 15 ezer forintot (évente 10%) jelent? 3. 2017-ben cégünk vásárolt egy projektort. Ennél 33%-kal vagy csak 14,5%-kal lehet elszámolni az értékcsökkenést? Válaszukat előre is köszönöm.

Értékcsökkenés elszámolása egyéni vállalkozásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018. 01. 10-én feltett kérdésemre adott válasza számomra nem egyértelmű. Kérdésem az lenne, hogy a számítás levezetésében a számok véletlenül lettek-e elírva? http://adozona.hu/kerdesek/2018_1_10_Ertekcsokkenes_elszamolasa_egyeni_ydc Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Tandíj visszafizetése felmondás után

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Irodai adminisztrátor

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Felmondási idő

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs