19 találat a(z) értékbecslés cimkére

Társasházi ingatlan – telek értéke Kérdés

Cégvásárlás ingatlannal Kérdés

Telek térítésmentes átadásának könyvelése Kérdés

Fel nem vett osztalék Kérdés

Saját termelésű termény értékhelyesbítése Kérdés

Részvénytársaságunk saját termelésű készletének önköltsége jelentősen eltér a fordulónapi piaci értéktől. Van-e lehetőség a fordulónapon bennálló készlet értékhelyesbítésére, vagy ez a lehetőség csak a befektetett pénzügyi eszközök, illetve tárgyi eszközök esetén lehetséges? Kell-e értékelési tartalékot képezni rá?

Kft.-tag kilép, tárgyi eszközt vinne Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-ből természetes személy tag kilép. Belépéskor pénzt vitt be, kilépéskor ennek megfelelő nagyságrendű tárgyi eszközt vinne magával. Kérdésem, hogy ennek milyen adóvonzata van, számvitelileg hogyan kell levezetni az ügyletet és a tárgyi eszközt értékbecslővel értékeltetni kell-e, hogy a nyilvántartási érték és a piaci érték eltér-e egymástól. Köszönettel várom válaszát.

Ingatlan értékhelyesbítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő. Kötelező minden évben elvégeztetni az ingatlan értékbecslését? Vagy elég csak akkor, ha valami változás történik? Köszönettel: Ildikó

Árverés felszámoláskor: drágábban kelhetnek el a vagyontárgyak Cikk

A felszámolási eljárásban az adós vagyonának nyilvános értékesítésére vonatkozó rendelkezések módosításáról nyújtott be előterjesztést az igazságügyi miniszter és a nemzeti fejlesztési miniszter a kormány részére.

Üzletrész értékelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás (kft.) 2016-ban megvásárolta egy másik kft. üzletrészének 50 százalékát; a megvásárolt cég jelentős értékű ingatlantulajdonnal rendelkezik. A vásárlás kimondottan jövedelemszerzés miatt történt, amely jelentős haszonnal kecsegtet. Az ingatlan-értékbecslés is azt támasztotta alá, hogy az ingatlan értéke jóval az adásvételi érték feletti. Felmerülő kérdések: – Hogyan kell értékelni az ingatlannal rendelkező céget a befektető beszámolójában: adásvételi értéken, vagy a cég mérlege szerinti saját tőke alapján, esetleg más mutatók szerint? – Kell-e valamilyen speciális értékelést elvégezni és a könyvekben kimutatni a 2016. évi beszámolóban, amennyiben az ingatlannal rendelkező cég korábbi tulajdonosával az adásvételi szerződésben meghatározott opciós megállapodás alapján a jövőben teljesülő eladáskor (2017-ben) a profitból további követelése származik a korábbi eladónak (ezt számszerűsíteni jelenleg nem lehet, mert még nem ismert a pontos eladási ár)? – Felmerül-e az ügylet kapcsán bármiféle adófizetési kötelezettsége valamelyik társaságnak?

Értékbecslés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. a lakóingatlan-értékesítésre nem választotta az áfát, a lakóingatlannak nem minősülő ingatlan értékesítésére viszont az adókötelessé tételt választotta.Mivel az ingatlanokat eladja, ezért erre szakosodott céggel értékbecslést végeztetett. Az értékbecslő cég a munka elvégzését követően kiállította az 500 ezer Ft + áfa összegű számláját. Kérdésünk: a számla teljes áfatartalma visszaigényelhető-e, vagy mivel a lakóingatlan adómentesen kerül értékesítésre, ezért az értékbecslő cégtől kérni kell a számlához egy mellékletet, amelyben feltünteti külön a lakóingatlan értékbecslésének munkadíját és annak áfatartalmát, valamint a nem lakóingatlan értékbecslésének munkadíját és áfa tartalmát, és csak a nem lakóingatlanra eső áfa igényelhető vissza? Válaszukat előre is köszönöm.

Üzlethelyiség bérleti jogának eladása utáni adózás II. Kérdés

Szeretnék hivatkozni az előzőleg feltett kérdésemre. http://adozona.hu/kerdesek/2017_2_8_uzlethelyiseg_berleti_joganak_ela_dhe Köszönöm szépen a válaszát. Még az merült fel bennem, hogy miután átvettem az üzletet, az IKV csináltatott egy értékbecslést. Azt vehetem szerzéskori értéknek? Körülbelül 2 hónap telt el az értékbecslés és az átvétel között. Gondolom, egy vagyoni értékű jog esetében ezt vehetjük valós idejű értéknek. Várom a válaszát! Köszönöm szépen előre is!

Ingatlan értékcsökkenése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2016. évben kezdte meg tevékenységét, melynek keretében ingatlan-bérbeadást végez (lakást, üzlet ad bérbe). A jövedelem megállapítására a tételes költségelszámolást alkalmazza. Az ingatlanoknak több éve tulajdonosa mint magánszemély. Kérdésem: számolhat-e el értékcsökkenést, illetőleg mi az értékcsökkenés alapja? Ha az ingatlanoknak van értékbecslése, az lehet-e az értékcsökkenés alapja? Vagy a több évvel ezelőtti bekerülési értékkel kell számolni, ami a mai piaci értéknek csupán a töredéke? Köszönöm válaszát.

Osztalék ingatlannal fizetve: mennyit ér az egész? Cikk

Ingatlanban fizetné ki egy társaság tagjának a korábban jóváhagyott osztalékot. Kötelező-e az értékbecslés, s mit kell tenniük a cégtulajdonosoknak? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika, igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Osztalék ingatlannal fizetve Kérdés

A társaság már korábban elhatározta, hogy az adott év adózott eredményét kiegészítve az eredménytartalékkal (megfelel az előírásoknak, nincs korlát) osztalékként osztják fel a tulajdonosok között. Ezt előírták, de az osztalékot a mai napig nem fizették ki. Az egyik tulajdonos elfogadná a társaság tulajdonát képező ingatlant. Azzal tisztában vagyok, hogy az ingatlan piaci értékét meg kell határozni, de kötelező-e az ingatlan értékbecslése? Ha az ingatlan értéke meghaladja az osztalék szja-val és 14 százalék ehoval csökkentett összegét, akkor a fenti összeget meghaladó részre szintén 15 százalék szja-t kell számolni, és ezt a tulajdonossal szemben kell követelésként előírni (hiszen már nincs miből levonni), és a társaságnak 27 százalék ehót kell fizetni. Helyes-e így? Van-e lehetőség rá, és mi van akkor, ha az osztalékrészen felüli részt a tulajdonos megfizeti? Az egész könyvelése hogyan történik? Köszönettel.

Osztalék pénz helyett eszközzel fizetve Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kifizethető-e a magánszemély tulajdonos részére a jóváhagyott osztalék a társaság tulajdonát képező ingatlannal, ha a cégnek elegendő pénzeszköze nincs, és egyébként a jogosult ebbe beleegyezik? Természetesen értékbizonyítvánnyal vagy értékbecsléssel alátámasztanák az ingatlan értékét. Keletkezhet-e ezután a társaságnak áfafizetési kötelezettsége? Köszönöm! István

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mezőgazdasági őstermelőnek történő kifizetések a járulékbevallásban

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Közösségen belüli értékesítés II.

Bunna Erika

adótanácsadó

Részesedés térítésmentes átadása

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close