16 találat a(z) érték cimkére

Osztalék természetbeni juttatás formában Kérdés

Tárgyi eszköz beszerzés áfájának visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr! A 1965 áfa bevallásban külön be kell jelölni, hogy a beszerzésből mennyi jut a társaság működését szolgáló tárgyi eszköz beszerzésére, melynek áfa tartalma (termelőgép, gépsor stb) 27 százalék. Emlékszem, hogy volt visszaigénylési lehetőség a tárgyi eszköz beszerzésre is, amennyiben áfája elérte a 250 000 forintot. Például egy havi bevalló (2017. év adatai alapján lett havi) tárgyi eszközt szerez be, de a tárgyévben nem érte el az egymillió forintot a befizetése, a tárgyi eszközre jutó áfát akkor is vissza igényelhette. A bevallás átnézésekor találtam egy külön sort 77. a tárgyi eszköz beszerzés értékét kell itt feltüntetni és a hozzá tartozó áfát. Viszont visszaigénylési jogcímként, vagy egyéb más helyen nem láttam, hogy jelölhető lenne ennek külön visszaigénylése. Ha viszont erre nincs mód, akkor miért kell külön is feltüntetni a tárgyi eszköz beszerzési értékét? Szíves válaszukat előre is nagyon köszönöm. Tisztelettel: Anderlik István Gyuláné

Egycélú utalvány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk webáruháza egycélú utalványt bocsát ki. Az utalvány értékesítésekor a számlában felszámítjuk az áfát. Az utalvány beváltásakor többnyire nem egyezik a vásárolt termék értéke az utalvány értékével, a vevő viszont számlát kér. Hogyan állítom ki a számlát, hogy helyesen tartalmazza az áru értékét, a beváltott utalvány értékét, és a fizetendő összeget? Köszönöm a választ.

Üzletrész adás-vétel számviteli elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Ügyfelem 5 évvel ezelőtt megvásárol egy 3 hete alapított kft.-t, melynek törzstőkéje ingatlan apport volt és 25 millió forinton jegyezték be a cégbíróságnál. A vásárláskor ügyfelem kötött egy üzletrész adás-vételi szerződést 37 millió forint összegben, mely a könyvelésbe nem került bele. Most ügyfelem meg kívánja szüntetni a kft.-t és ekkor derült ki, hogy a könyvelésben az eredeti 25 millió forintos ingatlan érték szerepel azóta a 2 százalékos értékcsökkentéssel csökkentett összegben. Most felértékelés történt, hogy az ingatlanvagyon kikerülésekor milyen értéken adható ki az ingatlan a tulajdonos számára. Kérdéseim: 1. Tekintettel arra, hogy az apportként bevitt ingatlan érték, majd a cég megvásárlásakor kötött adás-vételi szerződésben foglalt érték különbözete felfogható-e piaci értéknek és értékhelyesbítéssel bevihető a különbözet értékelési tartalékkal szemben a könyvekbe? 2. Tekintettel arra, hogy 5 lezárt év beszámolója történt meg ezidáig, harmadik oszlopos mérleg helyesbítéssel rendezhető-e a küldönbözet? 3. Az értékcsökkenés alapja évenként az apportként számított 25 millió forint volt. Tekintettel arra, hogy az ingatlanok értéke növekedett az elmúlt időszakban, így úgy gondolom, hogy különösebb hiba eredmény szempontjából nem adódik. 4. A kft. megszüntetésekor a most szakértők által megállapított árból az apport+üzletrész különbözet együttes értékét lehet-e levonni az eredmény szempontjából? Várom mielőbbi szíves válaszukat. Köszönettel

Örökölt üzletrész értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő, Ügyfelem magánszemély résztulajdonos egy termelő középvállalkozásban, ahol az összes tulajdonos családtag magánszemély. Az egyik tulajdonos elhunyt és újabb, eddig nem tulajdonos magánszemélyekre hagyta az üzletrészét (az öröklés jogi oldala nem lerendezett még, a cégnyilvántartásban még az elhunyt tag a tulajdonos). Az egyik résztulajdonos most kivásárolná a többi családtagot és ezzel kapcsolatban kérdéseink merültek fel: - Az örökölt üzletrész szerzési értékként ugyanúgy a hagyatéki leltárban feltüntetett értéket kell figyelembe venni az szja-törvény 62. § (2) bekezdése alapján, mint az ingatlanoknál? - Mivel nem voltunk még ilyen helyzetben, meg szeretnénk kérdezni, hogy mi ilyenkor a gyakorlat, a hagyatéki leltárban mi alapján szerepeltetik az üzletrész értékét? Szimplán a mérlegből veszik a saját tőke arányos értékét, vagy értékbecslőt kérnek fel, aki ezt felbecsüli? Kinek a feladata az érték eldöntése? Van lehetőség javaslat tételére, amit az illetékhivatal elfogad, és ez fog a hagyatéki leltárban szerepelni? Segítségét előre is köszönöm.

Lehet-e az örökölt ingatlannak két értéke? Cikk

Gyakran fordul elő, hogy ingatlan öröklésekor a hagyatéki leltárban meghatározott értékkel az örökös nem ért egyet. Ez különösen akkor van így, amikor az örökös már eleve tudja, hogy az örökölt ingatlant el fogja adni és nem akar a jövedelem után adózni.

Ingatlanvásárlás Kérdés

Egy kft. telephelynek vásárol egy lakóingatlant magánszemélytől. Az adásvételi szerződésben kivetett lakóingatlan, udvar 1000 négyzetméter van feltüntetve x összegért. Amikor tárgyi eszközként aktiválom a telephelyet, a telket is külön aktiválnom kell, de ennek az értékét, hogy határozom meg? Válaszukat előre is köszönöm!

Akciós készülék értéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Számvitel témakörben a kérdésem a következő: kft. kedvezményes készülékvásárlási akció keretében hűségidő vállalásával, nulla forint értékben tabletet és szintén nulla forint értékben mobiltelefont kapott. Mindkét termékről kaptunk számlát nulla forint értékben. A kérdés az, hogy ebben az esetben ezt a két terméket milyen értéken kell a könyvekben szerepeltetni? Köszönettel a választ.

Haszonélvezet eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Köszönöm a válaszát a haszonélvezet eladásával kapcsolatos kérdésemre! Igazából még az érdekelne, hogyha a sógoromnak a lánya (illetve a halott nővérem) miatt 1/4 részen van haszonélvezeti joga, akkor a ház eladásakor a haszonélvezeti díj az ingatlan eladási értékének 1/4 része-e?

Telek- és ingatlanérték meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő, Kft. vásárol egy raktárépületet. Az adásvételi szerződésben nincs kikötve, hogy mennyi a telek és mennyi az ingatlan értéke. Létezik hivatalos állásfoglalás NAV vagy bármely szakmai szervezet részéről, hogy milyen módon kell megállapítani a telekértéket (mivel az nem képezi az értékcsökkenés alapját)? Az adott kerületre jellemző építési telkek négyzetméterárát kell figyelembe venni, vagy százalékos arányt kell nézni vagy bármilyen más megoldást tud javasolni? Köszönöm válaszát előre is!

Egyik cég megvásárolja a másik cégtől egy követelést. Kérdés

Az 1. Kft. megvásárolja egy másik 2. Kft.-től egy harmadik fél tartozását. A tartozás az 1. Kft.-nél (vevő) 10 millió Ft a 2. Kft. megvásárolja 1,5 millió Ft-ért. Hogyan kell könyvelni az 1. Kft.-nél az érték alatt megvásárolt tartozást? Hogyan kell könyvelni a 2. Kft.-nél könyv szerinti és a kifizetett összegeket? A 2. Kft.-nél képződik-e tao-alap az értékkülönbözetből? Segitő válaszukat előre is megköszönöm.

Csak az ingatlan maradt végelszámoláskor? Ez a teendő Cikk

Társaságiadó-kötelezettséget eredményez-e, ha végelszámoláskor a céges ingatlan piaci értéke magasabb, mint a könyv szerinti értéke? Mi a teendő, ha a tagoknak jutó ingatlan után szja- és ehofizetési kötelezettség keletkezik, de – mivel csak az ingatlan áll rendelkezésre – nincsen pénzlevonási lehetőség? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Egyéni vállalkozás megszűnésekor melyiket kell alkalmazni? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdés megválaszolásához kérem szíves segítségét. Egyéni vállalkozó 2015-ben megszüntette a tevékenységét. Az szja-törvény 10. melléklet II. fejezet 1) pontja, illetve a 49/C (2) b pontja is rendelkezik a kisértékű tárgyi eszköz bevételként való elszámolásáról. Kérdésem: melyik jogszabályt, milyen esetekben kell alkalmazni? Hogyan kell elszámolni a korábban értékcsökkenés alá vont, a megszűnéskor még értéken lévő tárgyi eszközök nettó értékét? Nagyon köszönöm a válaszát.

Know-how értékének meghatározása és könyvelése Kérdés

Egy kft. egy részvénytársaság résztulajdonosa lesz. A jegyzett tőke ráeső részét pénzben és know-how-ban mint nem pénzbeli hozzájárulást teljesíti. Szeretném tudni, hogy a know-how értékének megállapitását kell-e valamilyen bizonylattal alátámasztani, és hogyan kell a kft. könyveibe lekönyvelni, hogy utána az rt könyvelésébe át lehessen vezetni? Köszönettel: Farkasné

Egészségpénztárral olcsóbb a gyógyfürdő Cikk

Gyógyfürdő szolgáltatások igénybe vétele esetén megéri az önrészt egészségpénztári keretből finanszírozni. Így többféle gyógyszeres kezelés kevesebbe kerül és spórolunk az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak is.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Súlyos fogyatékosság miatti adókedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Készenlét pótlékai

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close