21 találat a(z) építési-szerelési munka cimkére

Öntözésfejlesztési beruházás fordított áfa Kérdés

Fordított áfás ügylet előlege Kérdés

Kft. plusz egyéni vállalkozó bevétele, számlázás Kérdés

Fordított adózás Kérdés

5 százalék lakásáfa Kérdés

Jutalék áfa – építőipar Kérdés

Olasz ingatlanon végzett szerelés áfavonzata Kérdés

A fordított adózás alkalmazásának feltételei: mutatjuk a részleteket Cikk

Mik a fordított adózás alkalmazásának feltételei, milyen esetekben állítható ki fordított adózású számla? Olvasói kérdésre dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Szolgáltatás EU-ba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk osztrák cégnek számláz ki Magyarországon végzett szerelési munkát. Vevőnknek nincs magyar adószáma, csak közösségi. Egy budapesti ingatlanon végeztünk építési-szerelési munkát, ami nem építésiengedély-köteles technológia szerelés, és a beszerelt rendszer az épület részét képezi. Mi a teljesítés helye, és ezáltal milyen áfa számítandó fel? Várom válaszukat! Köszönettel.

Építőipari vállalkozás daruzási tevékenysége utáni fordított áfa felszámításának lehetősége Kérdés

Tisztelt Szakértő, Egy ügyfelem daruzási munkákat végez egy új gyárépület kivitelezésénél. A megrendelővel (aki a fővállalkozó egyik alvállalkozója) telefonon egyeztet. A rendelés konkrét darabszámú elem beemelésére szól. A technológia miatt az egyes elemeket nem lehet rögtön egymás után beemelni, hanem a daruzás után különböző rögzítési, szerelési munkákat végeznek a szakemberek (ezt tehát nem ügyfelem végzi), és ha ezzel megvannak, akkor jöhet a következő elem (például acél gerendák, burkolatok, klíma berendezések stb.) Az ügyfél emiatt óradíjban számol el a megrendelővel, még akkor is, ha a megrendelés konkrét darabszámú elem beemelésére szólt. Itt felmerül a kérdés részemről, hogy bérleti konstrukcióról van-e szó – mert ha igen, akkor ez egy egyenes áfás ügylet – vagy építési szerelési szolgáltatásról, mert ha igen, akkor ez fordított áfás ügylet. A felek egyébként a többi törvényi előírásnak megfelelnek (építési engedély van, a megrendelő áfaalany). A NAV ügyintéző, akivel egyeztettem az ügyben az alábbi toronydarus esetet osztotta meg velem: ha egy építkezéshez toronydaru szükséges, és azt kezelő személyzettel együtt (vagy akár nélküle) X hónapra bérlik, akkor az bérlet, és nem építési szerelési munka, tehát 27 százalék egyenes áfával kell számlázni. Az általam vázolt konkrét daruzásos ügyletet fordított vagy egyenes áfával kell-e a vállalkozásnak számláznia? Köszönettel: Gulyás Erika

Garanciális visszatartás, számlakibocsátás hiba elismerésekor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2012-2013. években megrendelőjének fordított adózás alá tartozó építési-szerelési munkát végzett. A számlák garanciális visszatartásainak pénzügyi rendezése érdekében a számlavezető bankunktól bankgaranciát kértünk. A garancia lejárta előtt megrendelőnk minőségi kifogással élt, és lehívta a jó teljesítési garancia egy részét, amiről vállalkozásunk minőségi kifogásra hivatkozva 2013. évi teljesítésű, fordított adózású "negatív" számlát állított ki. Ezt a számlát megrendelőnk nem fogadta el, mert véleménye szerint 2016. évi teljesítésűnek kellene lennie, és nem lehet fordított adózású. Valóban helytelenül jártunk el e számla kiállításakor? Milyen más lehetőség lenne még a lehívott összeg rendezésére? Köszönettel: Szilasné

Új lakás építése kivitelező által, magánszemély telkén 2016. Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016 január 1-jétől az új lakás értékesítése 5 százalékos áfamértékkel lehetséges. Amennyiben kivitelező, a magánszemély megrendelésére, a magánszemély telkén lakást (150 négyzetmétert nem haladja meg) vagy lakóházat (300 négyzetmétert nem haladja meg ) épít, szerkezetkész, félkész, befejezett (kulcsrakész) állapotban. Az áfatörvény 10. § d pontja szerinti megítélését a készültségi fok nem befolyásolja. Azonban ha a lakóingatlan megfelel az áfatörvény 3. számú melléklete I. rész 50-51. pontjaiban foglaltaknak, az ügyletre 5 százalékos adómérték vonatkozik. Pontosan mire kell figyelni, hogyan kell eldöntenie a kivitelezőnek hogy az 5 százalékos áfamérték csak az építőipari kivitelezési szolgáltatásra vonatkozik, vagy az általa vásárolt és szerződés szerint továbbszámlázott anyagra is? Mi dönti el, hogy az anyagot 27 százalékos áfával kell továbbszámlázni, vagy esetleg az is 5 százalékos áfás. Egyértelmű, hogy az új lakás értékesítését a vásárlónak 5 százalékos áfamértékkel kell számlázni. Azonban a kivitelezővel kötött szerződés alapján a megrendelő telkén épített új lakás és lakóház esetében nem egyértelmű, hogy az anyag és a munkadíj is 5 százalékos áfamértékkel számlázandó, vagy akkor jár el helyesen, ha a munkadíjat 5 százalékos áfával, az anyagot pedig 27 százalékos áfával számlázza? Kérem, egyértelmű választ sziveskedjen megfogalmazni. Köszönettel.

Fordított áfa alkalmazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jogerős építési engedély alapján végzett (átalakítással járó) építkezéshez ideiglenes építési áram kiépítése az ingatlan átalakítására irányul, azaz fordítottáfa-köteles? Vagy nem, mert nem az átalakításra irányul, hanem az építkezésre, organizációra, ezért áfás? Ez építési-szerelési munka biztos, hogy engedélyköteles házon. Az is az organizációra irányul vagy az átalakításra? Ez építési-szerelési munka-e? Tehát fordítottan adózik vagy egyenes áfás? Köszönöm!

Fordított áfás kérdések Kérdés

Az alábbi fordított árfás kérdésekben kérném állásfoglalását: 1. Adott „A” és „B” Kft., mindkét cég áfás. Osztatlan közös tulajdonukban van egy telek, amelyből 15 darab építési telket alakítanak ki a közlekedő utakkal együtt . A telkek és az utak 50-50 százalékos tulajdoni hányaddal szerepelnek a kialakítás utáni telekkönyvi kivonaton. Az utak szilárd burkolatát és az alattuk elhelyezkedő közművezetékek megépítését „A” Kft. finanszírozta. Befogadta az áfás anyagszámlákat, és kifizette a kivitelező cég felé a fordított áfás építési-szerelési számlát. A költségek fele „B” Kft.-t illeti, ezért A” Kft. tovább kívánja számlázni a bekerülési összeg felét közvetített szolgáltatásként „B” Kft. felé. A kérdésem az, hogy fordított vagy egyenes áfás számlát állítson-e ki? A telkek értékesítése áfás lesz, az utakat és a közműveket szerződés alapján térítésmentesen át kell adniuk az önkormányzatnak. Kérdésem, hogy a térítés nélküli átadásnak lesz-e valamilyen áfavonzata? 2. Vasanyag-kereskedés (havi áfás) tévesen egyenes áfával állított ki vevőjének számlát. A hiba észlelésekor, két hónappal később kiállítja a helyesbítő számlát (áfás tétel mínusz, fordított áfás tétel plusz), és visszafizeti a korábban felszámított áfát. Kérdésem, hogy a helyesbítő számla miatt önellenőrizni kell-e az eredeti időpontban benyújtott áfabevallást, vagy helyesbítő tételként kell bevallani?

Külföldi cégnek engedélyköteles építési tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha szlovák (cég) megrendelőnek egy magyar cég Magyarországon hatóságiengedély-köteles építés-szerelési munkát végez (járműtárolási céllal garázs építése), akkor is érvényes, hogy az adót a termék beszerzője, a szolgáltatás igénybevevője fizeti [142. § (1)]? A számlára ez esetben mit kell ráírni? Vagy 27 százalékos áfával kell számlázni? A külföldi cégnek az építendő garázs telephelynek minősül, és ezáltal magyar adóalanynak számít? Köszönöm válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzleti ajándék – ékszer

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Melyik átalányadó-kategóriába tartozik a tevékenységem?

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Átalányadózás, teszorszám

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs